Laʻau

Ruellia

A e matamata muamua ia Ruellia, o mafaufauga e mautinoa lava e sau mai le aiga o Gesneriaceae, o fugalaau e talitutusa lava ma fugalaau o Streptocarpus (Streptocarpus). Peitai, o le genus Ruellia e moni lava o le aiga o Acanthaceae. I le avea ai o se tulafono, o le a maitauina lenei mea pe a tausia le laau, talu ai o le ruellium e manaʻomia ai le fiafia i taimi uma, ae o sui o le aiga o Gesneriaceae e fiafia i se nofoaga malulu ma lelei. E tusa ai ma le faʻavasegaga faʻaonaponei, o lenei ituaiga o loʻo tuʻuina atu i le genus dipteracanthus (Dipteracanthus).

O le Ruellia tele (Ruellia macranta) e sau mai Pasila ma e masani ona oʻo i le maualuga o le 1-2 mita iina.

Ruellia

I le ituaiga o Ruellia, Ruellia (Ruellia) E tusa ma le 250 ituaiga o laau o le aiga o Acanthus. O meaola o loʻo taatele i le vevela ma vaega eleele o Amerika.

Sui o le ituaiga o laau toto, laau matala ma laau laʻau. O laulaau e elliptical, ovoid, green and variegated. O fugalaau o loʻo i le pito i luga o le tipu o loʻo i ai taʻitasi i autafa o laulaʻau pe aoina i le tele, lanu violē, paʻepaʻe, mūmū, ma le lanu samasama.

O Ruelia e mafai ona faʻaaogaina e fatuina ai se fatuga e pei o se laʻau i totonu o togalaau malulu.

Tulaga tuputupu ae

Nofoaga

E faʻaleleia atili i nofoaga susulu e puipuia mai le susulu o le la i le vevela o le 12 i le 25 ° C. O le laau e teuteu ma i totonu o le paʻu, o le eseesega i le lanu o laulaau e sili ona faʻailoa, ae e tupu lenei mea i le faʻaleagaina o le fuga.

Malamalama

Ruellia e fiafia i se malamalama susulu.

Faʻasa

E tele naua ao faagasolo le vaitau o le tuputupu ae ma le fua, o le palapala e tatau ona matua susu i taimi uma. A uma ona tupu, e faʻaitiitia le suavai.

Tofiga

Faʻateleina faʻalauteleina e ala ile tipi i le tausaga atoa, e aunoa ma le manaʻomia o ni tulaga faʻapitoa. Laʻau faʻapipiʻi toto mo le faʻalauteleina o le faʻalauteleina. Roullia e leai se toto i eleele, e tupu lelei i le eleele ma le eleele lauolaola, faapea foi i le paluga ma le maualuga o peat. E pei ona toe faafouina e le eleele se mea na tupu, pe a tupu ae e pei o se ulo, e manaʻomia le toe faafou faaletausaga. Lanu e oʻo atu i le eleele, e faigofie lava ona maua i totonu o manoa.

Suiga

Roullia e totoina, pe afai e tatau ai, i le tautotogo, ia Mati-Me, i totonu o se paluga e aofia ai le eleele ma le eleele lanu, humus ma le oneone.

O aʻafiaga ono tutupu

Roellia e puipuia mai faʻamaʻi ma faʻamaʻi.

Ruellia

Tausiga

Rouellia e fiafia i le malamalama malamalama, e talafeagai mo le tuputupu aʻe i pupuni o sisifo ma sisifo. I matagi i matu e feagai ma faʻatalama, atonu e le lava le malamalama o le fale i le taumalulu. I pupuni o le itu i saute, e tatau ona ufiufi le laau mai le susulu o le la. I le taumalulu-tau malulu, e tali lelei le laau i le faʻamalamalamaina atili i le malamalama mama poʻo le paʻepaʻe.

O le maualuga o le vevela o le mea mai le tautotogo i le autumn e i le lautele o le 22-24 ° C. I le tautotogo, e fautuaina e tuu i lalo le vevela o mea o iai i le 19-20 ° C, e le laʻititi ifo i le 18 ° C, mo le P. lapopoʻa-peʻa ifo i le 16 ° C, e le laʻititi ile 14 ° C.

Ole suavai ole suavai mai le tautotogo e oo i le autumn, e pei o le pito i luga o le meaʻai ua uma ona susunuina, o le suavai e itiiti le faaitiitia mai le tautoulu, e fuafua i le vevela ole mea. O le laau e nofouta i le tafe ma le suavai. O le faʻasalaga e faia i se vai malulu, faʻafefe.

E manaomia e le laau le maualuga maualuga o le susu, o lea e fautuaina ai e faʻaaoga mea faʻafiafia poʻo tuʻu le mea totino i luga o papa ma tumu i le susu poʻo le peʻa. I le taumalulu-taumalulu, ia mautinoa o le laau e le malogo ma le vevela mai le afi mea afi. E talafeagai mo le ola i florariums ma mini-greenhouses.

A o faagasolo le vaitau o vao gaosi, latou te fafagaina le ruellium ma faʻalavelave faʻapitoa mo le faʻaleleia o le fugalaau tasi i vaiaso taʻitasi.

E totoina e le tamaititi togafiti i tausaga taʻitasi. O tagata matutua e faʻapipiʻi e pei ona tatau ai, pe a aʻafia aʻa i le eleʻele atoa, i le tautotogo, i se mea e leai se mea e faʻaogaina ai ma se mea e le mautonu. O mea nei e tatau ona talafeagai: fanua laupepa (1 vaega), eleele vaʻa (1 vaega), paʻu (0.5 vaega), oneone (0.5 vaega).

Ruellia

Tofiga

O laau totõ e faʻaleleia e fatu ma e tele lava ina vavae ese.

O laʻau e faigofie ona maua i totonu o le vai poʻo le meaʻai i le vevela o le 20-22 ° C. A maeʻa ona toto, e totōina laau laiti i ni kopi se tolu i le 9-centimeter pots. O le tuufaatasiga o le paluga eleele e talafeagai e pei o nei: turf - 1 le itula, laʻau ma humus - 2 itula, peʻa - 1 itula, oneone - 1 le itula.

O le puellia tele-flowered o loʻo faʻaleleia e le vao vao i Ianuari-Fepuari. A maeʻa ona toto, e totōina laau laiti ile 7-9 cm pots. O le tuufaatasiga o le eleele turf e 1 le itula, laʻau ma humus - 2 itula, peʻa - 1 itula, oneone - 1 le itula. Pipi le pulupulu mo le faʻamalo. 1-2 faʻalautelega o loʻo faʻaaogaina ma faʻamaʻiina i vaiaso taʻitasi ma faʻamaʻi vai.

Tulaga faigata:

Paʻu le lau.

  • Soo se mea lava, e tusa lava pe itiiti se laasaga e mafai ona tupu ai lau lau. O le le lava o le suāsusu e mafai foʻi ona mafua ai le pala. I lenei tulaga, o lau e muamua ona le toe maua le tau.

Laʻau mūmū mūmū, laʻau lau.

  • O le mafuaaga o le ea malulu. E manaʻomia e Ruellia le maualuga o le faʻamamafana, a faʻapea o le a taofia le fuga o le laau ma maʻi.

O le laau e taʻe ma faʻaloloa.

  • O le laau e faigofie ona fuga, o lea mai lea taimi i lea taimi e tatau ona toe faʻafouina e ala i le toso.
Ruellia

Meaola

Puelia Britton (Ruellia brittoniana)

Faʻasalalauga e 90 cm le lautele ma lautele, e fai ai malo. Laʻau faʻamalosi malolosi e maua i luga. O laʻau o loʻo faʻafeagai, vavae ese le 15-30.5 cm le umi ma 1.3-1.9 cm le lautele, lanu meamata, i le la e maua mai ai lau lanu lanu moana. O fugalaau e faʻapipiʻiina ma se faʻalauteleina lautele, lanu violē-lanumoana, e tusa ma le 5 cm le lautele.

Ruellia Devosiana

Laʻau faʻamalosi vine 30-50 cm le maualuga. O laulaau e maua mai i luga o le laina, 3-5 cm le umi ma le 1.5-2.5 cm le lautele, e lanu meamata i le pito i luga, i luga o veins ma se mamanu mama; mai lalo - lanu mumu. Fugalaau na o ia i laʻau laʻau, 3-4 cm le umi, paepae, ma manulele lanumoana. Tupu i vaomatua o vaomatua i Pasila. Mamanu toto i le tautotogo ma le taumalulu.

Ruelia macrantha (Ruellia macrantha)

Fualaau 1 - 2 mita le maualuga, faʻafefeteina. O laulava o le ovate-motu, 10-15 cm le umi, faʻasaga i le apex ma i le pito i lalo, faʻasalalau uma, faʻasalalau. O fugalaau e pei o le logo, lapopoa, 10-12 cm le umi ma le 8 cm le lautele, e tu i luga o le pito i luga o le fana, piniki-lanu viole. Tupu i le pito i luga o mauga i vaomatua o Pasila.

Ruellia Portellae

O se vaaiga latalata ia Ruellia devosiana. E iloga i fugalaau lanu piniki lapopoa, 4-4.3 cm le umi ma 2-2.5 cm lautele, lapoa, 5-7 cm le umi ma 3-5 cm lautele, lau o le paʻu-ovateva, lanu enaena i le pito i luga, ma se paʻepaʻe paʻepaʻe i le ogatotonu ma toetoe lava se paʻepaʻe paʻepaʻe, i le pito i lalo - faʻamalama mumu. Tupu i vaomatua o vaomatua i Pasila.

Ruellia