Fugalaau

Rose. Mai le talafaasolopito o aganuu

O le uluai faʻamaumauga faʻasolopito o le agavaʻa o le rose na toe foʻi mai i Turkey. E tusa ma le lima afe tausaga talu ai, na sau ai le tupu Sumerian o Saragoni I, mai le militeri, i se laʻau o roses i le aai o Ura. O faamatalaga tusia e uiga i lenei mea na maua i le taimi o le fausiaina o tuugamau tupu o Chaldea i Uru. E talitonuina mulimuli ane o le rosa na feaveaia mai Uru i Crete ma Eleni, ma mai iina i tafatafa o vaitafe ma taʻavale i auala fefaʻatauaʻiga i Suria, Aikupito, ma Transcaucasia.

O molimau laiti na totoe o ituaiga, ituaiga o rosa, ma metotia o le ola ae i aso anamua i atunuu o Sasaʻe Tutotonu. Muamua o latou tafaʻi mai i Ancient Greece, lea na ausia ai le agavaʻa o le rose i se maualuga maualuga. Na faapaiaina e Eleni anamua lenei fugalaau i le atua o le alofa - Eros ma le atua fafine o le alofa ma le lalelei - Aphrodite. I le vaitaimi o Alesana le Sili, na faamatalaina e le tusitala Eleni o Theophrastus, o le sa soifua i le seneturi 3 senituri BC, le rosa ma lona tausiga i ni auiliiliga i totonu o le tusi "Talafaasolopito Faalenatura" lea e mafai ona faaopoopoina e tagata masani mulimuli ane i lana galuega.

Na talia e Roma anamua le aganuu a rose mai tagata anamua o Eleni, ma siitia ai i se maualuga sili atu. Sa malamalama lelei Roma i auala o le tuputupu ae o rosa i le luluina o fatu, toso, tui. O loʻo i ai faʻamatalaga e taʻutaʻua Roma, e le mananao e lafoaia a latou fugalaau sili ona fiafia i ai i masina o le taumalulu, na latou tusia i latou ma vaa atoa mai Aikupito. Mulimuli ane i Roma, i le vaitau malulu, na latou aoao ai e tupu aʻe laau totogo i greenhouses e ala i le faapipii. O le mea lea, o le tusisolo o Martial (e tusa ma le 40 - pe a ma le 104 tausaga), e uiga i racing roses, na maitauina e lelalo ifo Tiber i le Naila i le anoanoaʻi o nei fugalaau, e ui o le natura e maua ai, ma o iinei o se ata. O le rosa i lona elegy, odes ma epigrams na viia e isi tusitala o anamua - Anacreont, Horace, Pliny le Elder.

Rose (Rosa)

O Roses i na aso o se teuteuga manaomia o aso faamanatu uma. E le o se mea fiafia se tasi pe faanoanoa, ae le o se faasologa faaupufai se tasi po o se sauniga faalelotu na maeʻa e aunoa ma i latou. O Roses decorated bowls, tables shocked tables and floors in refectory hall, decorated columns and walls of the hall festive, puna vai na faatumulia i le rosa, ma mulimuli ane taoto i luga o se "moega o rosa," o lona uiga, i luga o aluga ua tumu i peti rose. E tusa ai ma le au tusitala anamua, na totogi e le emeli Nero (i le 54-68) se pusa auro mo rosa na ia tusia i le taumalulu mai Alexandria, ma le emeperoa Helio-gabal (i le 218-222), o le na faatonuina e faatulaga i le taimi o le tausamiga sa i ai le timu mai fugalaau mai le taualuga o le potu tele lea na potopoto ai tausamiga, e toatele malo na mafatia i ai.

Na faapaiaina e Roma le rose i atua o le alofa, alofa tunoa ma le fiafia. O se fugalaau o rosa ma le myrtle na teuteuina le ulugalii ina ua ulu atu i le fale o lana tane o loo tautau i luga o lanu piniki. E iloa e Roma na masani ona faʻaaogaina ni peti mo faʻamalositino. Mo se faʻataʻitaʻiga, ina ia faʻasaoina le talavou ma le lalelei, o fafine e fufulu vai ma le suamalie, ma ina ia faʻaumatia ni maanuminumi, latou te faʻaaogaina ai le toto i luga o latou foliga i le po. Ina ua manumalo le taitaiau, ina ua uma le manumalo i le taua, na ulufale atu ma le manumalo i Roma, na ufitia o ia i rosa. O pulou ma talita o fitafita manumalo na teuteuina foi i nei fugalaau.

Rose (Rosa)

O mea faitino o lalolagi anamua ua oʻo mai ia i matou, o se rosa o loʻo maua i mosaics ma banknotes. E masani lava ona teuteuina lona foliga i pine, poloaiga, faamaufaailogaina, ofu taulima. I le Vaitau Tutotonu, o se rose paepae na mafaufauina o se faailoga o le le pisa. Afai ei ai se rosa paʻepaʻe i luga o le laulau i totonu o le faleʻai, ona malamalama ai lea o tagata uma o tautalaga o loʻo faia iinei e le faʻasalalauina. Ina ua mavae le pau o Roma, na pa'ū le aganuu o le rose i le pala.

Na maua e le Crusades ni sootaga i le va o atunuu o Sasaʻe ma Sisifo. O Roses na toe selesele i Europa. O le mea lea, o Thibault VI, Count of Champagne (XIII senituri), na toe foi mai le Crusade, na aumai i lona maota se Provence. O Roses mulimuli ane na lauiloa i Sepania. O togalaau o Valencia, Cordoba ma Grenada i le taimi o le nofoaʻiga a le Moors o se malo malosi o rosa. O le aganuʻu sili ona salalau ma atoatoa lelei le aganuʻu ua oʻo i Farani. Seʻi oʻo i le seneturi 16 sa i ai ofisa faapitoa i lenei atunuu, o latou tiute e aofia ai le teuteuina o ofisa o le malo i rosa.

Rose (Rosa)

O le tele o tauleʻaleʻa tafa ma talatuu e aofia ai se fugalaau manaia. O tagata Roma anamua o loo iai ni rosa paʻepaʻe faatasi ai ma le tapuaʻiga a le atua fafine Venus (Greek Aphrodite). Na talitonu o le atua fafine na sau mai le sami i le matafaga, i le mea na afaina mai ai le sami i lona tino, na tupu aʻe ai rosa paʻepaʻe. O Eleni anamua na mafaufau i le na faia le roses le atua fafine o Flora. E le gata i lea, o le tala faʻasolopito e faapea o le rosa sa tumau pea le paʻepaʻe ma e le o se mea lelei seʻia oo ina tu i luga le atua fafine i luga o lona vae ma sasaina i luga o laau talatala. Mai lenei mea, o nai mataua o le atua fafine ua pau i luga o le fugalaau, talu mai lena taimi ua maua ai se lanu mumu.

O se tala manaia a tagata musulmi e uiga i le lanu samasama, lea ua taʻu mai ai o Mohammed, o le a alu mo le taua, na ia faia le tautoga o le faamaoni mai lana ava o Aisha. Peitai, i lona toesea, sa fiafia ai Aisha i se Peresia talavou. O Mohammed, na toe foi mai se taua, na faatonuina lana ava e tuu i lalo le lanu mumu i le tautotogo o le malo: afai e le suia le lanu, e le mama le ava. Na usiusitai Aisa, ae o le a lona popole ina ua aveesea le rosa mai le punavai ua lanu samasama. Talu mai lena taimi, o le lanu samasama ua manatu o se faailoga o mea sese, fouvale.

Rose (Rosa)

I le XVII-XVIII senituri. Rose culture ua salalau i le lalolagi atoa. I Europa, na avea Farani ma totonugalemu. O fatuga tetele na fausia iinei, e aofia ai ituaiga o vaega eseese: centipholic, damask, Farani. O le rose o le aoina mai le faatoaga a Dessin i Saint-Denis e 300 ituaiga. I Falani, na tulaʻi mai ai se galaxy atoa o tagata faifaatoaga ma tagata laumei o rose.

Le faaiuga o le XVIII - le amataga o le XIX senituri. - o le taimi aupito sili ona fua i le fatuina o rosa o ni vaega fou, lea na avea ma faavae mo le fesoasoani faʻaonapo nei. Toe faʻaleleia, laʻau vavae, Pernetian, polyanthus ma isi vaega na faʻaalia. O Roses e tufatufa atu i Siamani, Egelani, Holani, Bulgaria ma isi atunuu. Na amata ona latou auai i Rusia, Italia, Sepania, Suitiselani. Ae ui i lea, i totonu o le lalolagi i le lalolagi na tupu aʻe le tuputupu ae pei o Farani.

Rose (Rosa)

O le taimi nei i lenei atunuu o loʻo sili atu ona teuteuina le matagofie o mea teuteu ma suauu, i luga o le faavae o loʻo latou saunia ai mea manogi lelei, o suauu, o vine. O se vaega taua o le fanua o le faatoʻaga a le atunuu o loʻo nofoia e fualaau fugalaau. O le gaosiga faʻaletausaga o laʻau rosi e tusa ma le 20 miliona. O le seleseleina o roses e tupu tele lava i totonu o greenhouses, e faapena foi ona seleseleina fugalaau i Falani i soo se taimi o le tausaga. O le mitamita o le atunuu o le laufanua lauiloa lauiloa a le lalolagi o loʻo i le paka o Bagatelle (24.5 hectares) i Pale. E faʻafeiloaʻi ai tauvaga a le lalolagi.

O Netherlands e umia le nofoaga muamua i le lalolagi i le auina ese atu o fugalaau, e aofia ai rosa. O le fugalaau fugalaau iinei ua maua ai se fuataga e leai se isi atunuu. O le Dutch, o le na toe maua eleele mai le sami, e le faasaoina ai le fia afe o hectares o fugalaau. E tusa ma le 90% o oloa fefaʻatauaʻiga uma latou te auina atu i le tele o atunuu i le salafa o le lalolagi, e aofia ai ma tatou.

Rose (Rosa)

E tele le taulai atu i le totoina o rosa i Bulgaria. E silia ma le lima selau afe vao o loʻo faʻasalalau atu ai lenei atunuu i le tele o atunuu Europa. E le gata i lea, o le Bulgaria e lauiloa i le lalolagi atoa mo le gaosiga o le suauʻu sosolo. Laʻau tetele e faʻapolopolo mo le totoina o suauu suauu. O le mea e fiafia ai, ia maua le 1 kilokalama o le suauʻu, 500 kilokalama o petelita, pe tusa ma le tolu miliona fugalaau, e manaʻomia.

O le uluai faʻamatalaga e uiga i le aganuʻu rose i Rusia na toe foʻi atu i le nofoaiga a Moscow Tsar Mikhail Fedorovich (i le 1613-1645). Na ola tupu Roseri i Moscow i le taimi nei. Ae ui i lea, o loʻo salalau le salalau o rosa i Lusia mai le amataga o le XIX senituri. Na maua ei latou se lauiloa faapitoa i le au faifaatoaga i le faaiuga o le seneturi faafetai i galuega a I.V. Michurin, N.I. Kichunov, N.D. Kostetsky. I le taimi lea, na amata ona faʻaaogaina le rosa mo taulaga e faʻatu ai fanua - Moscow, St. Petersburg, Kiev, Odessa.

Rose (Rosa)

I le seneturi lona lua. O le atinaʻeina o le tuputupu ae o le rose na faʻavaeina e tagata tomai faapitoa mai le Faatoaga Botanical Garden o le USSR Academy of Sciences, o le na tele naua mea na tufatufa atu i ituaiga o ituaiga o le rose. Latou te faʻaauau pea fesoʻotaʻiga ma isi togalaau faʻatoʻaga, faʻapea foʻi ma faatoaga faʻalefugaina, tausi maʻi, faifaatoaga fugalaau. E ui lava i le malulu o le kiona, o le malulu, o nisi taimi o le tautotogo ma le timuga timuga timuga, o le lapoa aupito tele o le atunuu e 2,500 rose ua tausia ma faaauau pea ona faatumuina i luga o oneone mamafa mo le sili atu i le fasefulu tausaga.

O fugalaau i totonu o le Faatoaga Botanical a le USSR Academy of Sciences e le gata o loo faatinoina ai galuega amata o le faatomuaga, iloilo ma fuafua lelei ma filifilia ituaiga sili ese o aso nei ma ituaiga o fale, ae ia atiina ae ma pulea le tekinolosi mo tulaga faapitoa o le tau. Faʻalauteleina le faʻalauteleina o ituaiga sili ona lelei e fautuaina mo le faʻateleina o le faʻaleleia i nisi o vāeʻa, o loʻo faʻaalia e le au faifaatoaga tupuga metotia metotia ma metotia mo le faʻaaogaina o rosa i le togalaau ma le paka ma le fausiaina o poloka taʻitasi.

Rose (Rosa)

E i ai le tele o aoina o Roses e le gata i le itu i saute e fiafia i aganuu - Crimea (Nikitsky Garden - 1600 ituaiga), i le Caucasus (Nalchik - 900 ituaiga), Transcaucasia (Tbilisi - 600 ituaiga), ae faapena foi i tulaga ogaoga o Latvia (Salaspils - 750 ituaiga eseese), Belarus (Minsk - 650 ituaiga), faapea foi i Leningrad (400 ituaiga) ma Siberia (Novosibirsk - 400 ituaiga).

O le tele oa tatou fugalaau fugalaau e galulue i le tufatufaina atu o ituaiga eseese o le rose ma le ese mai fafo, o le faalauteleina o le poto masani i lo latou galueaina i fafo: V. N. Bylov, N. L. Mikhailov, I. I. Shtanko, N. P. Nikolaenko, K. L. Sushkova ma le tele o isi. O se sao taua tele i le atinaʻeina o togalaau teuteu i lo matou atunuu sa faia e Ivan Porfirievich Kovtunenko mai Nalchik. Faatasi ai ma lona auai, o le uluai laufanua, e masani lava ma rosa, o le Faatoaga Exhibition i Moscow (lea o VVC) na faia.

Rose (Rosa)

Mea na faaaogaina:

  • Sokolov N.I. - Roses. - M.: Agropromizdat, 1991