O le togalaau

Actinidia totoina ma tausi lelei luga o laei teuteuina ma totoina fatu

O le genus actinidia e aʻafia i le aiga o actinidia ma o se vine fualaʻau lignified. O le laʻau o se laau o le mafuaaga autu lea o lona tuputupu ae: o loʻo i ai se lanu matagofie. Fugalaau, e masani ona paʻepaʻe, faʻavae vaega o le 3, i le tele o ituaiga mea latou te le manogi ai, ae o nisi o actinidia e manaia manogi.

Talu ai o le actinidia o se fugalaau eleelea, mo lona faʻaleleia, e lua vaovao o ituaiga eseese eseese e manaʻomia. E mafai ona e malamalama pe o le a le ituaiga o lau fugalaau e ala i le suʻeina - o fafine ei ai se pistil tele i le ogatotonu o le fugalaau, ae le faia e tama. Actinidia e fua mai fua e talafeagai mo le taumafa tagata.

Eseese ma ituaiga

Faatasi ai ma le tele o ituaiga o laau toto, e tolu ua totoina. Tutu toatasi inispecific actinidia, tele ma totoga.

O le finauga a Actinidia i le vao e tupu i se telē tele o le lua sefulu o mita. I le fale, e laitiiti tele. E matala, laʻau papaʻi, paʻepaʻe, fugalaau manogi fiafia. O fua e mafai ona suamalie, ae ia maua ni mea laititi.

O ituaiga sili ona lauiloa: Actinidia e faʻalogo, sami, fua tele.

Actinidia colomictus faapalepale le malulu malulu sili atu nai lo se isi ituaiga meaola. O le laumei e lapotopoto, e le mautonu, ao faagasolo le atinaʻe e suia lona lanu. Fugalaau i alii e faʻapipiʻiina i mea e tutupu, ma o fafine e nofofua.

Eseesega: Pineapa, Dr. Shimanovsky, Gaumalie.

Actinidia polygamous foliga tutusa i se vaaiga o le talatalanoa. O laʻau e mataga, mamao, ufiufi i lanu paʻepaʻe. O nisi taimi o faʻataʻitaʻiga o le hermaphrodite ma fugalaau fisexual e maua.

Eseesega: apricot, matagofie, mamanu.

Actinidia purpurea ola lelei ma atiina ae i le paolo. E leʻi tupu tele i lo matou atunuu ona o le le lelei o le aʻafiaga i le malulu.

Sui o le Actinidia na aliali mai e ala i le sopoia o le finauga a actinidia ma le actinidia purpurea. Faafetai i lenei faagasologa, o ituaiga ia e fua mai ma puipuia i le malulu na faia.

Eseesega: Kiev tele-fruited, lole, faamanatu.

Actinidia totoina ma tausi

Actinidia e tatau ona totō i le amataga o le tautotogo po o le tautoulu. Talu ai o lenei laau e ola mo se taimi umi, e tatau ona filifili le nofoaga sao e ola ai. O lenei vine e tupu lelei i le paolo, ae o ona fua e mafai ona tupu pe a susulu i le la. O le mea lea, e tatau ona e filifilia se 'upega tafaʻilagi o le a susulu seia oʻo i le aoauli, ma i le aoauli o le vevela i le paolo.

E le mafai ona e totoina actinidia i autafa o apu, talu ai o le a afaina ai i se ituaiga o tuaoi. O lenei laau e le tupu lelei i le eleele eleʻele. Mo lea, e tatau ona e filifili eleele eleelea ma suavai lelei, e le mafai foi ona aliali.

E sili ona lelei le totoina o le actinidia i luga o se maupuepue po o le maumau, aua a leai o aʻa o le laau o le a pala ona o le malolo o le vai.

Totoina i le tautotogo e tatau ona faia ao lei amata ona gaoioi sua. E tatau ona totō tagata taʻitoʻatasi e le itiiti ifo nai lo le mita. Afai o le tauʻeleʻele e faʻatatau i le puipui, ona mafai lea ona e faia kopi i se mamao e 50 cm.

A o lei totoina, o asiasiga o le laau ua asiasia ma faamamaina o le pala ma vaega malogo. Ona tuʻuina lea i totonu o le mash mash.

Totoina o actinidia

15 aso ao lei tulaʻi, e tatau ona e saunia le saite. E lua eletise mita ua eliina, ua tuu i totonu ia latou vaivai (soo se mea, sei vagana ai mea e maua ai le lime, talu ai e mumu ai le palapala). Ona tumu ai lea o le lua i le palapala ua faʻafefiloi ma le paʻu ma le mineral top dressing (120 grams o le ammonium nitrate, 250 kalama o superphosphate ma le 35 kalama o le fafie).

I lenei tulaga, e le mafai ona e faʻaogaina lavalava i le chlorine. A maeʻa le lua vaiaso, o le a faʻamauina le eleele, ma o le ae manaʻomia le faʻatumu o le palapala i luga e aunoa ma le fuga. O lenei e mafai ona e totoina actinidia; e tuʻuina ina ia oʻo le ua i le maualuga o le palapala, ona paʻu ai lea o aʻa ina ia tumu ai le lua.

A maeʻa ona totō laau, e faʻafeinu i latou, ma o le fasi fanua e ufiufi i le 4 cm o le paatusi. E fautuaina foi le faia o se pa ina ia le taunuu atu pusi i le tauʻeleʻele, talu ai o le manogi o le actinidia e tosoina ai i latou.

I le autumn, e totoina le fugalaau i le 15-20 aso aʻo leʻi oʻo mai le malulu. O loʻo i ai se tulaga mo le totoina i lenei taimi - e mafai ona e totoina na o laau laiti, e le sili atu nai lo le tolu tausaga. E mafai ona saogalemu fale o le sami i tafatafa o fale ma gasebos, ona e leai ni aʻa.

Afai e te le faia le lagolago mo vine, o le a latou gaogao ma o le a faigata ona tausia i latou, faapea foi le numera o fua o le a faaitiitia. I le faagasologa o le tuputupu aʻe ma le atinaʻeina o le laau, o le a tatau ona nonoa i se lagolago ina ia faaauau pea ona sosolo.

E sili atu i le vai actinidia e ala i le suʻeina, fai lenei mea i le taeao ma le afiafi. Faataamilo laau e te manaʻomia e vaʻaia le palapala, ma faʻaumatia vao.

Actinidia faaopoopo

Faʻamuʻu le liana ma minerale ia o le a fesoasoani e faʻaleleia ai le tuputupu aʻe o aʻa, fesoasoani e faʻaliliu le taumalulu ma faʻalautele le fua. I le amataga o le tautotogo, e tatau ona e faia le 35 kalama o le nitrogen ma le 20 kalama o le potassium-phosphorus fertilizing i mita sikuea o le fanua.

O le taimi lona lua e tatau ona e faʻafefeina ai le fugalaau i le taimi o le fatuina o ovaries. E tatau ona e faia le 20 kalama o le kulimi ma le 10 pusa ma fulufulu i sikuea mita.

I le afa lona lua o Setema, o le lona tolu o faʻamalosiga o loʻo faʻatinoina. I le taimi nei, e 20 kalama o le popo-phosphorus pito i luga luga o fausaga sikuea. A maeʻa le fugalaʻau, e tatau ona faʻaleleia lelei ia laau.

Trimming Actinidia

Ma o nei laʻau e le tuʻuina atu i ai ni lala faaopoopo, ma o na mea e tupu, e sili atu ona malosi, e tatau ona faia i lalo o le teuteuina. Manatua e na o vine matua ua oʻo i le 4 tausaga le matutua e mafai ona teuteuina i lenei auala.

E tatau ona faia le faʻatinoga i le taimi o le taumafanafana, pe a uma ona tufatufaina atu ia upega ile lagolago. E le gata i lea, o le faapipiiina o pito o upega e aafia lelei ai le laau.

A oʻo ina valu tausaga o actinidia, e aoga le faia o se toe teuteuina - o lona uiga e na o le 40 cm o le a totoe o le a tumau mai le laau.

Aua e te teuteu i le tautotogo po o le amataga o le tautoulu. Ua mafua lenei mea i le maliu o le laau ona o le leai o se sua.

A maeʻa le ogatotonu o Setema, tipi le 'afa i le afa ma tipiina lala. E faia lenei mea mo le tumama. Afai o le pale e telē tele, e le mafai e le laau ona faʻafelelei le taumalulu. Faatasi ai ma le ausia o le 3-4 tausaga le matutua, o le a amata ona fua mai e actinidia.

Galueiniti sauniuniga mo le taumalulu

Mo le taumalulu, e manaʻomia ona aveʻesea laau talavou mai lagolago ma faʻafefiloi ma laʻau. Saunia se polotini matagofie o le faʻamalama - pe a ma le 20 cm. E fautuaina foi e faaopoopo le mea oona mo naiumu i lalo. Old actinidia mo le taumalulu e le mafai ona natia.

Faʻafouina o le Actinidia

O le faʻapenaina o le actinidia e faigofie. O le mea taua o le manatuaina o togavao e faʻafeiloaʻi uiga tau feusuaʻiga.

E leaga le metotia o le fatu ona a faʻaaogaina, e leiloloa ia tala o le varietal, ma e le mafai foi ona iloa le vaʻai o le laau. Ae o le faʻalautelega o fatu e faʻaopopo atu: o laau totō e maua i lenei auala e sili atu ona tumau.

O fua o le actinidia e maua mai i le auala vegetative e aliali i le tolu tausaga, e le fatu - i le lima po o le fitu.

Faʻaolaina o le Actinidia e ala ile tuʻuina

O le faʻaauau o le actinidia e ala i arc papala atonu o le ala sili ona faigofie ma sili ona faatuatuaina e maua ai se fale fou. A maeʻa le amataga o le tautotogo ma faʻamamaina laʻau laiti, ia e alu malosi ma faapipii i le eleele.

Ona fufuluina lea o le pupu i le eleele, ma fai ai se faaputuga i luga atu, ae ia mautinoa o loʻo tumau pea le pito o le meaʻai. O le isi, taumafai e inu vai ma faʻamalamalama le nofoaga faataamilo i vao, ma i le tau o le tautoulu o le a saunia ai le laau talavou mo le toe totoina.

Faʻapupulaina o le actinidia e ala i le vavae

O seleni o le auala vave lea e faʻalauiloa ai actinidia. Fai le faʻataʻitaʻiga i le amataga o le taumafanafana, pe a fai e enaena.

Ina ia faʻauluina le actinidia e ala i tipi, vavae ese ni nai lālā talavou e le sili atu nai lo le tasi le tausaga ao leʻi oʻo i le aoauli. Ona vaevaeina lea i ni 10 cm vaega ina ia tofu i latou ma fatugaʻo e 3 ma le 2 internodes. O le pito i lalo e faia i se tulaga. Latou te faʻaumatia laʻau laʻitiiti, ma le pito i luga e afa le umi.

A maeʻa lena mea, ona totoina lea o le mea totino i totonu o se lauʻeleʻele i totonu o le eleele ma le maualalo o le acidity (2 vaega), faʻatasi ma le humus (2 vaega) ma le oneone oneone (1 le sea), faapea foi ma le faʻaaogaina o meaʻai e aunoa ma le chlorine.

O totoga e totoina i le maualuga o le 60 °, ma tuu ai le 6 cm i le va o tagata taitoatasi ma le 10 i le va o laina. A maeʻa lenei mea, e faʻafeinu le mea, faʻapipiʻi le vai ile vai ma toe faʻafeinu, ona faaluaina lea o fualaau ma faʻafefe le gau.

Seʻi vagana ua uma le aʻa, o le a manaʻomia le faʻafeinuina ile taʻi lima i le aso, e ala i le sasaina, e mafai ona e faia lenei mea i totonu o le malutaga. A maeʻa aso e 15, ona aveese lea o le gau. Mo le taumalulu, o le mea o loʻo gaosia, ma i le tautotogo e mafai ona totoina i se nofoaga fou.

Faʻaauau le faʻatupuina o aʻafia a le Actinidia

O le Actinidia e mafai foi ona faʻalauteleina e ala i lignified stems.

Ina ia faia lenei mea, e tatau ona vavaeina i le faaiuga o le vaitau o le tautoulu, ia nonoa ma tuu saʻo i oneone i le vevela o le maualuga o le 5 ° C.

O le totōina o meafaitino o loʻo faia i totonu o se kati ma faʻafeinu mo ni nai aso. Ma ona tausia lea o laau toto e le ese mai ia ituaiga o lanu meamata.

Fatu Actinidia

Ina ia faʻaogaina le faʻaleleia o fatu, e tatau ona e aoina fatu mai fualaau aina. O loʻo tuʻuina i le mea e gaosi ai, faʻamamā ma fufulu. A maeʻa lenei, ona filifilia lea o fatu ma faʻagogo i luga o pepa i lalo o le paolo.

I le amataga o Tesema, o le fatu e tuu mo le 4 aso i le vai, ina ia ufitia naʻo le vai na o le lua sikimita. I le taimi lava e tasi, e manaʻomia le suia o le vai i aso uma.

A maeʻa lena mea, o le mea o loʻo afifiina i le ie lanu ma teuina i totonu o se atigi pupuʻu oneone i le vevela o le 19 ° C. I aso uma e fitu, e manaʻomia le aveeseina o le ie ma faʻagasolo mo le 5 minute, pe a uma ona fufulu fatu, afifiina i le ie ma tuʻu i le oneone. O le mea sili ona taua, o mea e tatau ona tatau ona susu.

I le ogatotonu o le taumalulu, o se pusa e iai oneone ma fatu e mafai ona tuu i totonu o se kiona. Afai o le taumalulu e le o le kiona, ona tuu lea o le pusa i totonu o le pusaaisa i le vaega o fualaau faisua. A maeʻa le 60 aso, tuʻu le pusa i fatu ile potu ma le vevela ile itulagi o le 11 ° C.

E pei ona muamua le manava, e tatau ona fufulu fatu i aso uma e 7, ma afai e iloa le germination, e totoina i le eleele mai le oneone oneone ma eleele eleele. O le faʻaleleia o eleele e faia i le 5 mm.

O se atigi pusa ua totōina laau totino i lalo o le paolo, e manaʻomia foi ona faʻaalu i taimi uma. Faatasi ai ma foliga vaaia o laulaau moni e tolu i laau totő, ua totogo atu i totonu o le fale kiona. O le muamua fugalaau o le a vave ona tupu, ma e tusa ai ma le gafa o le laau seia oo i lena taimi e le mafai ona e fuafuaina.

Maʻi ma meaʻai

Ole mea e seasea ona gasegase ole gasegase ma e tetee ile palasi, ae i le tulaga o le solia o tulafono ole tausiga, o mea e tutupu ile faaleagaina ole fale. O le tele lava o taimi e iai faafitauli i le paʻu paʻu ma gaʻo eseese. Na maua foi le pala o fua, lanu enaena.

  • E faʻamamaina le milipoʻa i se vaivaiga vaivai o le paluga palapala. O faʻamaʻi e taʻua o loʻo faʻataʻitaʻia e ala i le veleina o siama afaina, faʻapea ma togafitiga puipui faʻatasi ai ma le Bordeaux i le maeʻa o le fatu fatu ma le isi 15 aso talu mai le taimi muamua.

I nisi o meaola faalafua, o laulaau laʻau e faʻaumatia ai fatugaʻo e masani ona pipii i actinidia. E i ai foi le toilalo i paʻu o paʻu ma lalaga.