Fugalaau

Miltonia tausiga o le orchid i le fale

O le miltonia o Orchid o se laau lauiloa o le aiga o Orchid. I vivo O Miltonia o loo maua i vaitau o Pasila, i sasae o Paraguay, i Atenitina.. E fiafia o ia e nofo i vaomatua susu ma le tele o le paolo, faapea foi i luga o mauga ma le vevela e tusa ma le luasefulutolu tikeri. I le fale, ua matua faigata lava ia te ia le tausiga.

O ituaiga alpine e tu i fafo i se isi vaega e taua o le "miltoniopsis". O le orchid na maua lona igoa e faʻaaloalo ai i le English viscount Adlagen Milton, o le sa fiafia i le aoina mai o orchids.

Orchid Description

Miltonia orchid o se vailaʻau faʻamalosi o le epiphytic. O ia E aʻafia ona aʻa ma e iai pseudobulb.

O aʻa e fesoasoani ia Miltonia e maua elemene e tatau mo le olaga.

I le faaaogaina o aʻa epiphytic, e faia ai le togi i luga o se laau. O aʻa latou te faia se galuega taua: latou te maua mai meaai ma le susu mai le siosiomaga ma mai laau e faʻapipiʻi ai.

Pseudobulbs ave le foliga o se oval ma oʻo atu i le umi pe a ma le fitu i le valu senetimita, ma le lautele o le fa i le lima. O lau o le miltonia e umi (pe tusa ma le tolusefulu lima i le fasefulu senetimita). E valiina i se lanu e le masani ai: nai lo le masani lanu lanumeamata, lauulu-samasama o loʻo maua i le militania.

I luga o peduncles e ola mai i le axils o lau, fugalaau e tusa ma le sefulu i le lua senetimita le fuga, fulafula i le paʻi. Latou te ofuina lanu eseese: lanu violē, mūmū, sinasina-paʻepaʻe, samasama poʻo le piniki.

O fugalaau o ituaiga o militania e pei o pansies, e faapena foi i totonu o faifaatoaga Miltonia ei ai le igoa lauiloa o le "orchid" pansies ".

Afai e te usitaia tulaga uma, e mafai ona fiafia le militania i le tausaga atoa.

Fugalaau e tau e tusa ma le lima i le ono vaiaso, ae o lenei vaitau e mafai ona faateleina e ala i le fausiaina o tulaga faifaipea. E sili atu aso patino e le mafai ona taʻuina, ona o le tele ma le taimi o le fuga o se laau e faalagolago i tulaga taʻitasi.

Talu ai ona o le faigata o le gaosia o le fale, e sili atu ona faigofie le faʻatau o se aschid

I le fale Miltonia e faigata ona faʻasalalau. I le tautotogo, faʻapena ma nisi pseudobulbs ma o latou lava aʻa e vavae ese tamaiti o loʻo totōina i totonu o se isi ipu. O Miltonia e faʻapenaina foi e ala i le vaevaeina o le vao, pe afai o le laau e tutoatasi ona o le laau.

Vaʻaia o Miltonia

Miltonia susulu faigofie ona lagona uma le malulu, ma i potu mafanafana. O laʻau e foliga mai o fusipaʻu ma vali samasama. O pseudobulbs e fai si faʻaloloa ma faʻamafola faʻaputu.

Fugalaau e paʻepaʻe pe piniki i lanu ma se lanu samasama po o se siaki. O fesuiaiga eseese i Aokuso ma le autumn.

O Miltonia e tele ituaiga o ituaiga, o ia mea uma e iai lona lava vaitau o le fugalaau.

Miltonia yellowish ei ai pseudobulbs e lua lau. E oo atu i le sefulufa fugalaau e paʻepaʻe le kiona ma mamanu ma o se manogi matagofie e aliali mai i luga o ponaivi. O lau e tusi i le pito i tua e iloga i se paolo o vaomago.

O lenei ituaiga amata amata ona fuga mai ia Mati ma oʻo ai ina fuga mai ia Aokuso.

Snow-white miltonia e faʻamaonia i le mea moni e tasi le pseudobulb e maua ai se tasi pe lua peduncles. E lima fugalaau lapopoa ei ai se manogi manaia e iloa i luga oi latou taitoatasi. Laʻau laiti lanu enaena po o le mumu e maua i luga o petals.

Miltonia Renelli e iloga i laʻau pito sili ona lelei ma se lanu matagofie. E tofu le laʻau ma le tolu i le fitu fugalaau ma se manogi manogi. O paʻu ma petals e paʻepaʻe sinasina, ma o le laugutu o se lanu piniki i le lanu ma fasi uʻamea ma se lanu paʻepaʻe.

Miltassia o se uilae mafua mai i le tuufaatasiga o brassia ma militania. E lua ni laʻau e tupu mai i le pseudobulb, e tofu fugalaau fugalaau e sefulu.

O Miltassia o loʻo faʻaalia i le i ai o se fuainumera tele o fugalaau i luga o se puipui

E ese i latou i peti eleni ma e pei o vae o le apogaleveleve po o fetu. O le lanu o fugalaau e le o se mea faʻapitoa, e masani ona ufiufi i mamanu, laʻau ma fasipolo.

Aiga Tausi

O Miltonia ua manatu o se laau faamemelo ma le taua i le tausiga.

Mo ia filifili ma le faaeteete se nofoaga, e masani ona tausia ma tuuina atu le tele o gauai pe afai latou te fia vaai i le olaola matagofie.

Malamalama ma le vevela

E lagona e Miltonia le fiafia uma i se vaega malulu ma i totonu o le susulu malamalama. Mai le faatosinaga o avega tuusao o le la, o le militania o loʻo faʻapipiʻiina pupuni. Afai e lanu piniki lau, ona saʻo lelei lea o le mamanu.

Orchid e fiafia i nofoaga mafanafana, i le taumafanafana o le vevela aupito sili ona lelei ma le ono sefulu - luasefulu tikeri. O le tele o le eseesega i fesuiaiga o le vevela i le ao ma le po e afaina ai le laau, ua muta le fuga ma mate.

Ole maualuga ile aofaʻi ole fesuiaiga o le vevela e faatagaina ile tolu i le fa tikeri. O le potu o loʻo tausia ai le militia e faʻagasolo i aso uma, puipui le laau lava ia mai pepa malulu.

Faʻasaina ma le faʻamafanafana

Aʻo faagasolo le vaitaimi o le atinaʻeina o le atinaʻe, o le fale ua faʻafeinuina tele. Soʻo se mea faʻamaʻi mulimuli ane e faʻamaʻaʻaina pe a uma le masimoli o le meaʻai. Ae ui i lea, o le faamamaina atoatoa o le eleele e le faatagaina, aua o le a aafia ai le militania ma o le a pa'ū ai fugalaau.

Laveʻa malosi ma le faʻaogaina o vai inu solo le aʻaO le mea lea, e taua le faʻafetaui lelei o le faʻavainu.

E mafai ona faia le faʻataʻitaʻiga e ala i le faʻaaʻoaʻoina o le timu timuga, faʻatasi ai ma le fesoasoani a se vai mafanafana ma vai mafanafana (e eseese le vevela mai le tolusefulu i le fasefululima tikeri).

Matau le vai vevela saʻo ina ia aua nei afaina ai le fugalaau!
I le taimi o lenei faiga, o le vai o le ai ai i totonu o laʻau. Mai iina, e tatau ona aveesea.a leai o le a pala.

Laʻei pito sili

I le vaitaimi o le tuputupu ae o le militania fafaga faʻatasi i aso uma e sefulufa aso faʻatasi ai ma le faʻalauteleina o faʻalaʻau mo laʻaufaʻatau atu i se faleoloa faʻatoʻaga. O le faʻasalalau o le faʻapalai ua vavae pe a faʻatusatusa atu i le metotia o loʻo faʻaalia i faatonuga.

E fafagaina i latou i ni auala se lua: latou te fufuluina i le taimi o le faʻavaivai poʻo le lafoaia o laulaau. E fautuaina le suia o auala uma e fafaga ai.

Vaʻa ma le eleele filifilia

E fautuaina e faʻatau se fagu manino mo le laau ina ia faigofie ai ona tilotilo i le setete o le aʻa. E le tele tele le ulo. Lelei lelei alavai tuʻu i laloe aloese ai mai le suavai. O aʻa o miltonia e vaivai ma agavaivai, latou te tali atu i le tele o le susu.

O le eleele mo le miltonia e saunia faʻapitoa pe faʻatau se mea e fai i le faleoloa. I o latou lava lima latou te faʻafefiloi ai laʻau, eleele malūlū, moa sphagnum ma fern root (finely chopped) i le fua faatatau o le 1: 1: 1: 1.

Fale faʻatau e masani ona aofia ai le mumu mumu ma le paʻu pine. O ia ituaiga o meaola e talafeagai lelei mo le totoina o le militania. O le eleele e tatau ona lele lelei ma lelei le malamalama, o mea mamafa e le talafeagai.

Suʻeina o lenei fugalaau

O Miltonia e totoina pe afai e tafe aʻa ma e le fetaui i totonu o le ulo.

Aʻo leʻi toe gafa, ia mautinoa e manaʻomia e le fugalaau - o se mea mamafa tele mo le togi
E le fautuaina le fesuiaiga mo le leai o se mafuaʻaga., aua o le orchid e faigata ona tumau i lenei faiga.
  • O le gaoioi e faia ile tolu i le fa tausaga i le tautotogo. O le fagu fou e tatau ona lua lua senitimita sili atu nai lo le muamua.
  • O Miltonia ua aveeseina ma le faaeteete mai le pusa tuai, ona ave ifo ai lea o aʻa i totonu o le vai ina ia faamaluluina le masini ma e faigofie ona aveese.
  • Ina ua uma ona faamama aʻa o le eleele tuai aveese mea leaga ma le pala.
  • Uʻu le fasi pepa i le gaʻo ua gaosia.
  • Ona faʻamago lea o le laau mo le lua i le valu itula i se nofoaga mafanafana.
  • I le mea mulimuli, o le miltonia o loʻo tuʻuina i totonu o se ulo ma faʻafefete i se meaʻai. A maeʻa aso e lua, ona faʻafeinu lea o le fale.

Tausiga o taumalulu

I le taumalulu, o le militania e teuina i totonu o le fale i le vevela o le sefululima i le sefuluvalu tikeri. O loʻo tuʻuina atu i ai faʻamatalaga faʻalauiloa faaopoopo, e pei ona le lava le malamalama masani.

I le fale, aua nei galo e mulimuli i tulafono masani o le fugalaau.

E matua faʻaitiitia le tau, aua o le fale o loʻo i ai i se setete malolo. Toto tasi i le masinafaʻaitiitia le aofaʻi o le faʻapala.

Maʻi ma faʻamaʻi pipisi

A oʻo ina tupu aʻe se miltononi, e mafai e le tagata e teu vine ona feagai ma faafitauli nei:

o le fautuaga a le laʻau magoO le mafuaaga e ono sili atu i le masima i le palapala. O sea atinaʻe o mea e tutupu e mafai ona puipuia pe afai o le meaʻai e faʻafeinuina i le timu suavai poʻo le vai faʻafefe.
o aʻa e mate ma palaUa vave ona totoina le laau i totonu o se masini e leai ni mea, suia le mea fou i se mea fou, ma faʻaitiitia le faʻamamaina
laʻau mamagoAe, o laʻau ua maeʻa ona o le lofia ma faaleagaina ai aʻa. O le laau e peiseai o se taunuuga o le susulu o le la, ma ua afaina le aʻa ona o le maualuga o le suavai, malosi malosi o fugalaau po o le itiiti o le suavai

O Miltonia e aʻafia mai le aʻa, pala, ma mosaic viral. O le pala o le tino e faʻaalia e ala i le malepeina o vine ma laʻau, o le suāsusu o le pala e mafua ai foliga o le lanu enaena ma se papa i le ituaiga fluff.

O le mosaic viral e faʻaalia i le faʻaogaina o fugalaau ma lau. Afai o le laau e tupu le pala pe o se mosaic viral, o le a faʻaumatia. Faʻaleagaina le greyina ma se mea faigaluega faʻapitoa ma le aveeseina o vaega ua faaleagaina o le laau.

O se laau na aafia i se mosaic viral e toetoe lava o taimi uma lava e faʻaleagaina

Laʻau osofaʻi paʻepaʻe, gaʻo, fuainumera iniseti, anufe, aphids. O le maualuga o le vevela ma le maualalo o le toʻimamafana e faʻaalia ai le foliga mai o thrips. Latou te vave faʻateleina. O laʻau e togitogiina i togitogi uliuli ma pauu. O le lanu o Brown ma ni mea faalilolilo faʻaalia e taʻu mai ai foliga o se paʻu.

Lanu paʻepaʻe ma samasama e faʻaalia ai se osofaʻiga papaʻe. E faʻataunuʻu pala ma insecticides faʻatau atu i faleoloa faapitoa ma le mafanafana.

Miltonia e le fuga: o le a le mea e fai

Ua musu Miltonia e fuga pe afai pe afai e le tausisia e le tagata faʻatoʻaina tuutuuga talafeagai mo ia: e leai se taimi e momoe ai, e le saʻo le fetuutuunaiga o le faʻaleleia o alavai ma isi tulaga mo le vaʻaia e le o faia.

Afai e te faʻatali ma le le aoga mo se miltonia o fugalaau, suesue ma le totoʻa faʻamatalaga i ona anotusi, iloilo mea o loʻo e faia sese, ma faʻamaonia tulaga faʻatupulaia.

Faʻasalaga lelei, e mafai ona fuga mai Miltonia i soo se taimi o le tausaga.

O Miltonia orchid o se mea ofoofogia, ae o le mea e matua lofituina, mafai ona fuga i le tausaga atoa. Ina ia mafai ona e faamemelo i fugalaau fugalaau i le umi e mafai ai, e tatau ona e taumafai e fausia ni tulaga mafanafana mo le laau.