Fugalaau

Juno - faʻalavelave faʻafuaseʻi mo togalaau papa

O le aiga o Iris e mafai ona faateia i lona eseese. O le tuʻufaʻatasia o "faga fagota" e le gata ina faʻamapulaʻaina i latou e fiafia i ai, Siberia poo Iapani. Faatasi ai ma aiga o fetu e le mafaatusalia, o nisi taimi e mafai ona e maua ai laau e leʻi faamoemoeina ma sili ona amata. O se tasi o na mea e le masani ai, o le matagofie lea o Juno. Moody ma patino i tekinolosi mea taufaatoaga, e fiafia o ia e nofo i totonu o togalaau papa. Ole Juno o se tasi lea o vaitau muamua e tupu mai i vaalele.

Iris o Bukhara (Iris bucharica) poʻo Juno o Bukhara (Juno bucharica).

Rocky "leai" irises

Juno - o se tasi o uluai laau totino e aʻafia i le aiga Kasatikov. O lo latou faʻavasegaina e matua fenumiai lava, aua o meaola taʻitasi e masani ona "migi" i le ituaiga o Iris ma le isi itu, o le mafuaaga lea o le fenumiai tele. Ae o fanau laiti e le o ni aiga vavalalata o vaitau e sili ona lauiloa i le rhizome, e matua ese mai ia i latou i le tele o uiga. O le laau na maua lona igoa e faʻaaloalogia ai le atua fafine o Juno - o le patroness o fafine ma le atua fafine lauiloa o le masina.

Juno (Juno) - o se sui o le lauiloa, o le tele-lapoa, ae foliga mai o se faafetai tele i laʻau, o laau toto. I le atinaʻeina o vaitau o le vaeluaga o le mafanafana o le tau mafanafana ma le tautotogo pupuu, e na o le 3-4 vaiaso, e faʻailoaina.

E i ai le taimi e alu ai ia Aperila, e fuga i le ogatotonu o le tautotogo ma vave ona mou atu, e aunoa ma le faaleagaina o moega fugalaau ua faatoa ulu atu i se vevesi o lanu ma le vaai o la latou gago.

O le mea moni, o se vaitaimi tulaga ese lenei, o le taimi teuteu e matua faatapulaaina i le taimi lea e liua ai le juno i totonu o se teuteuga faapitoa, ma le le mafaamatalaina. O lenei laau totō ua totōina faʻapitoa e pei o se uluaʻi leo, o le mea e le mafai e tagata uma ona faamemelo i ai.

O le maualuga maualuga o le juno e gata i le 50 cm, ae o laau totő e maualuga le 10-30 cm e sili atu ona taatele. O masima e aofia ai fua o le tino vaivai (mai le 3 i le 5) ma fua faʻataʻitaʻi vevela. O aʻa e malosi tele, e pei o le filo, e masani ona faʻamafanafanaina, e le o le oti i le taimi o loʻo moe ai. O laulaau o le vaeluagalemu o le vao i le foliga o se paʻu, opoina o pupu, faatulaga lelei ma fatufatu se mea e sili ona manaia ma sili ona lelei. Faʻatalanoa pe lautele, Juno e faʻaalia i taimi uma se paʻu lamolemole, faʻamalosia se leo lanu meamata.

Le lanu o laulaau e suia mai se lanu moana lanumoana i le pito i lalo o le paʻu i se malamalama susulu poʻo se lauulu lanu meamata. I luga o le pupu (i le apex ma le pito o lau) fugalaau fugalaau fugalaau. O le tele lava o taimi, o le tasi laau e maua ai 2-4 fugalaau, ae o nisi taimi e oo atu i le 7 fugalaau fugalaau i luga o pupu.

Le manogi, faatasi ai ma le ono-lobed perianth ma fai mai o le pipili, o fugalaau e naʻo vaalele e pei o vaʻa. O lobes fafo perianth lobes e masani ona teuteuina i se atigilima, lea e pasi atu i totonu o le apaau apaʻau, e tele taimi e sili atu nai lo o loimata, lea e salalau atu i itu pe punou i lalo.

O le taimi o le fugalaau o Juno e pau i le ogatotonu o le tautotogo. O le mea masani, o le laau e "nonoa" ia Aperila, ae o le tuputupu ae o lenei pulu e faalagolago saʻo i le tau ile tausaga.

O le lanu lanu lanu eseese e matua ese lava, ae na o ata: o fugalaau o lenei laau e masani ona valiina i le paʻepaʻe ma le kulimi, poʻo le eseese o lanu samasama ma le lanu violē.

Juno Caucasian (Juno caucasica).

Ituaiga o Juno

E ui lava i le mea moni e sili atu i le lima le tele o laau totō sa faʻatasi i le ituaiga Juno, i le taimi nei o le tele o ituaiga ua toe faʻaleleia e pei o irises. E pei o laau teuteu, na o le 3 o le 5 ituaiga o vaomatua e faʻaaogaina. O i latou uma o loʻo faʻatasi i tafatafa o laʻau matagofie ma lanu papaʻe lanu samasama po o le samasama, o le faʻatusatusa ma le le mautonu ma le tumau. O Junos e maua i le natura atoa i Eurasia, ae o le faataapeapeina i totonu oo latou nofoaga e tele lava. O nisi ituaiga o ituaiga o Aferika i Matu. O nei laau toto e ola i steppes mago ma luga o mauga, lea i le tele o itu e fuafua ai mea patino o lo latou galueaina.

Juno Caucasian (Juno caucasica) - o se laumei lanu samasama-fugalaau e oo i le 25 cm le maualuga. O tamai aniani laʻitiiti e oo atu i le 2 cm le lautele e maua ai aʻa mafiafia ma pupu tetele, faapaleina i luga o le laititi laiti. Laʻau e tumu i luga pe lautele lautele, fusi le uʻu, lauulu-lanumeamata. O fugalaau e tutusa lelei, e oo i le 5 inisi le lautele, faatasi ai ma le umi, lalelei ma le pupuu e pei o le perianth lobes. O le lanu samasama samasama o loʻo faʻamalamalamaina e se lanu pupula i luga o pamu i fafo. O se tasi lenei o vaitau muamua, e mafai ona fuga mai i le tau o Mati.

Juno Foster (Juno fosterana) - o se laau faʻatapulaʻa e oo atu i le 20 cm le maualuga ma le pusa e tasi le centimetone, ma e maofa i lona telē tele o lanu enaena enaena. E ufiufi faʻatasi ma lau laʻau vavalalata ma lau pele e foliga matagofie ma e le masani ai. Mai i le 1 i le 4 fugalaau fugalaau i luga o laau taʻitasi, o lona maualuga e oʻo atu ile 5 cm. E naʻo le pau lea o le foliga "tele-lanu" o Juno moni.

Juno Waril (Juno waryleyensis) o se fale matagofie tele ma lapoa, e oo atu i le 2.5 cm kulupulu ma e tusa ma le 30 cm le maualuga, e faʻasalalau lautele laulaʻau ma mea faʻapitoa. E le pei o isi vaʻai, o laʻau Warilian e le o ni pogisa, ae o le malamalama, ma se laʻau matagofie i autafa o le pito ma se mea maualuga. O fugalaau e le lelei, ae o se lanu enaena matagofie, o ona lanu e mafai ona eseese mai le pogisa i le malamalama. O le mea faʻapipiʻi faʻatasi ma se uumi uʻamea umi faʻatasi ma se atigilima mataʻina ma se paʻu vevela vevela i luga o lobes i fafo ma le paʻu paʻepaʻe paʻepaʻe.

Juno Caucasian (Juno caucasica).

Juno Warilian (Juno waryleyensis).

Juno fosterana

E lua isi ituaiga o vaovao e manatu e matua leai lava. - Juno porphyrochrysa ma Laitiiti Juno.

O vaʻai moni e seasea mauaina i luga o le faʻatau, sei vagana ai le Caucasian juno. Ae sili atu ma sili atu taimi e masani ona faʻaalia ai le tele o vaomatua i faʻasalalauga o mea faʻapitoa, maua mai i le sopoia ma le faʻaleleiaina o laau, lea e sili atu ona fetuunai i tulaga o itulagi ma ogaoga malulu ma e sili atu ona tauleleia.

Ae o na vaomatua oe na siitia atu i le aiga o Iris e sili atu ona taatele ma lauiloa. O le mea lea, o le igoa "juno" o le lauiloa sili lea o le vave fuga mai o bulbous irises, o le Bukhara iris, e fesootaʻi.

Iris o Bukhara (Iris bucharica (synonym - Juno bucharica)) - o se sipuni faʻasolosolo, o ona pusa e faʻatapulaʻa i le maualuga e 2 cm le maualuga ma le lautele. E ufiufi i le maualuga o le 15 i le 30 cm le ufiufi, o lanu lanumeamata lanumoana e vavalalata i le ape. I luga o laʻasaga taʻitasi e oʻo atu i le 5 fugalaau fugalaau e tusa ma le 7 cm le lautele. O paʻu o le perianth i totonu e paʻepaʻe, maʻila, ma se pala e tolu-lobed. O lobes pito i fafo o loʻo valiina i le pogisa po o le lanu samasama samasama, valiina ma se atigilima faasolosolo malie le faʻalauteleina i totonu o se ipu uʻamea. O le Bukhara iris e foliga mai o le faʻalelei ma le lanu moana. O fugalaau e aliali i le amataga o Aperila, faʻatusatusa ma le matagofie i laʻau lanu, o fuʻa e oʻo atu i le 3 vaiaso.

Iris o Bukhara (Iris bucharica) poʻo Juno o Bukhara (Juno bucharica)

O Junos ma isi laau totō ua toe faʻafoʻi i tua o loʻo faaauau pea ona salalau i lalo o le igoa tuai:

1) Iris Orchid poʻo juno orchid (Iris orchioidesmuamua - Juno orchioides) o se mea e sili ona teuteu ma lauiloa. Laʻau faʻatasi ai ma le oʻo atu i le 30 cm le maualuga. E oo i le 5 fugalaau fuga i totonu o axils o laulaau. O laulaau e faʻasolosolo, malamalama, vevela. O fugalaau lanu samasama e aoga tele ona o le lanu auro susulu o papatusi ma ni paʻu lanu violē, o le pogisa o lobes i fafo ma le tolu-lobed plate - o totonu. O le Ichid iris ua fuga i le amataga o le tautotogo, ua manatu o se laau taua ma le faapitoa.

2) Uluaʻi iris (Iris pumila, synonym - Juno Blue (Juno coerulea)) o se foliga paʻepaʻe paʻepaʻe e fesuisuiaʻi faʻamaʻi matagofie ma laʻau. E sili atu i le 2.5 cm le amatusi o le ufiufi o le iris e le sili atu i le 2.5 cm. Laʻau ma se lanu lanumeamata, lanu meamata, latou te nonofo faʻatasi, e le o vaʻaia le internodes. E oo i le 5 fugalaau e fuga mai i luga o ponaivi taʻitasi, o le pupuʻu lava latou e maualalo, e oʻo atu i le 7 cm. O fugalaau lanumoana-i le iʻu i le 7 cm e lanuina i totonu o lobes i totonu ma e lua faʻailoga e pei o fafo, lea e iloa lelei ai le faʻalelei o le apa. O le orisisi iris e toto i le ogatotonu o le tautotogo, foliga fou ma susulu.

3) Iris suia (Iris vicaria poʻo toe sui le vaeluaga - Juno vicaria)) - o se laau e iai lapisi tetele, e oo i le 3.5 cm, o gaʻo e mafai ona ola e oʻo atu i le afa mita ma lau lanu moli susulu, lea e mafai ona iloa ai le lanu samasama i le faavae ma le susulu i le pito o lau laupepa. O fugalaau e le lelei, pale, kulimi-lilac, ma se lanu samasama lanu samasama. O loʻo taʻua o se tasi o mea pito sili ona faigofie e tupu aʻe ai i luga o le pulou mo i latou i le ogatotonu.

O laau nei e iai laʻau e tasi, ae e eseese lava fugalaau, e masani lava o se palanikeke e lua-lanu ma nisi eseesega i vao. O lea ituaiga "Juno" e sili atu ona faigofie ona tupu, latou te lagona le manaia i soo se eleele lafoaia, ae o manaoga e toetoe lava tutusa.

Iris suia (Iris vicaria) poʻo Juno sui (Juno vicaria).

Dwarf iris (Iris pumila) poʻo Juno blue (juno coerulea).

Iris orchid (Iris orchioides) poʻo Juno orchid (Juno orchioides)

I le mamanu o le togalaau, e faʻaaoga ai le Juno:

  • luga o paʻu alpine;
  • i rockeries;
  • mo le faʻaofiina o fesuiaiga ma laau gaosi ma maʻa i totonu o togalaau papa;
  • i vaega tetele ma fetu tautotogo;
  • i luga o moega mo togalaau muamua;
  • mo le resitaraina o le itu i saute ma togalaau aina;
  • mo le mamanu o le pito i luma o vaega ma puipui faatasi ma laau vaovao;
  • pei o le teuteuga o le tautotogo i lalo o le tele o fafie;
  • i totonu o le aganuu;
  • i totonu o togalaau taʻavale;
  • e pei o se laau tipi ma fale kesi;
  • mo le faʻasalalau;
  • pei o togalaau i totonu.

O paaga sili mo Juno: muscari, hyacinths, crocuses, daffodils, scylls, snowdrops, hionodoxes, anemones

O aiaiga e talafeagai mo talavou

O le ki i le alualu i luma i le tuputupu ae i totonu o le togalaau i le togalaau, aemaise i le ogatotonu o laina o loʻo faia ai ni tuʻutuʻuga latalata i nofoaga masani o le laau. O suiga o le tau e aumaia ai o tatou tulaga latalata i le vaitau pelego Juno - malulu, taumafanafana mago ma punago susu. Mo paʻu, e tatau ona latou maua ni mafanafana, faʻamalologa, malupuipuia, puipuia malu mai matagi ma faʻataʻitaʻiga i uta tetele. Ae i le taimi lava lea e tasi, e le o paolo, ae na o nofoaga e lelei le malamalama e talafeagai mo nei laau toto. E moni, e tatau ona manatua i le mafaufau e tusa lava pe totoina i lalo o laau tele, o le a fiafia tamaiti i le la i le taimi o le tuputupu ae, aua e masani lava, i le mamae o le talavou, o laau laiti ma laau toto na faatoa faasaolotoina la latou laulaau.

O uiga o le eleele e manaʻomia ona tuʻuina atu i ai se gauai faʻapitoa. E le mafai e Juno ona nofo i le vai ma e faʻaaogaina e ola ai i le palapala papa. Mo i latou, ua tafe, vaega malamalama o rockeries ma togalaau togalaau e lelei, ae le o luga aʻega, ae o vaovao po o nofoaga maualalo e leai se lamatiaga o le faateleina o le malulu. I luga o fugalaau mo togafitiga ma i totonu o le togalaau mo le loons, e sili atu ona fetaui lelei loams malamalama, lea o le a suitulaga uma ai laʻau papaʻe masani. I le laʻititi laʻititi o le lamatiaga o le vai i le eria lea latou te fuafua e totō ai le juno, e sili atu le vave tuʻuina o vai faʻaleleia.

O le tuputupu aʻe i totonu o koneteina e sili atu ona faigofie, aua e sili atu ona faigofie mo le juno e tuʻuina atu ai le mafanafana o le taumafanafana. Pe a totoina i totonu o fagu ma pusa, e manaʻomia e le va o le la ma se mea laugatasi ma se mea e faʻalua ai le oneone ma se vaega itiiti ole fugalaʻau. O vailaau tetele, o loʻo i ai ni vailaau e filifilia mo le juno ina ia mafai ai ona atinaʻe saoloto aʻa i totonu ma ia mafai ona tuʻuina se alavai maualuga.

Iris sui (Iris vicaria) poʻo Juno sui (Juno vicaria)

Juno sau

Juno na totoina mulimuli ane nai tulipi - i le ogatotonu o Setema. A e totoina, e tatau ona e matua faʻaeteete i aʻa o le tino, taumafai e fai se mea leaga e pei ona mafai ai, e oʻo lava i fua o filifiliga filiform. E totoina ai le totogo i laau totō taʻitasi, totoina fofuni i le loloto o le 5-8 cm (e tusa lava pe laʻititi le laʻau, o le faʻateleina o faʻatoʻaga e aʻafia ma le ono lamatia i le taumalulu muamua). O le mamao mai laau vavalalata e itiiti ifo i le 30-40 cm, ma e sili atu ile afa mita (o nei togi o loʻo ola malosi). E fautuaina le mulimulitaʻi i le tulaueleele ma soʻo se mea e maua.

Ua totoina Junos i totonu o koneteina i le loloto e tasi. Ae i le pito i lalo o tane e tatau ona taatia se vaega maualuga o alavai tetele mai le 1/3 i le? mamafa o le tane.

Juno Care

E ui lava i le tulaga o le laau i le afa o le vao ma le le lelei, o le a manaʻomia e le juno se vai faaopoopo faaopoopo. E tatau ona fausiaina ia togalaau i taimi o le lāmala i le tautotogo ma le autumn. A alu le laau i le vaitau o le tau mafanafana, e le susu, ma afai e mamafa tele le tau, e puipuia foi mai le sili atu o le susu e ala i greenhouses faapitoa.

Afai e leai se auala e puipuia ai laau mai le vevela o le taumafanafana, e leai ni fuataga e faʻaalu ai le eleele, pe a maeʻa lau laʻau, eli ese le pulu ma tuʻu i totonu o koneteina lapoa seia oʻo i le seleselega ia Setema, moe ile eleele mama poʻo oneone (e tatau ona togafitia lelei aʻa). Talu ai ona o le vaitau o Juno e puupuu lava, o le faaopoopoina o le vai e le mafua ai ni faigata.

Fafagaina na o le suamalie Juno (i le vaitau o le tuputupu aʻe - i vaiaso uma). E leai se isi togafitiga e manaʻomia, sei vagana ai fualaʻau laiti e manaʻomia le puipuiga o otaota.

O nei laau toto e manaʻomia le toe faʻafouina ma le faʻavasegaga faʻatasi ma le taimi e tasi ile 1 taimi i le 4-5 tausaga ona o le malosi o le ola malosi ma faʻafefe i le faʻaleagaina o le fuga. I lenei tulaga, e faʻataʻapeʻapeina pe a maeʻa, vavaeʻese, ma a maeʻa le taumafanafana i totonu o se fagu ua totoina i se nofoaga fou ia Setema.

Faafetai i se vaitau puupuu e tuputupu ae, meaola faalafua ma faamai o Juno e le matautia. Ae o le suavai, aemaise lava i le taumafanafana, e matua mataʻutia lava le laau i le pala. O le togi Juno e seasea tosina atu i ai.

Dwarf iris (Iris pumila) poʻo Juno blue (juno coerulea)

Juno totoina

E mafai ona maua mai lenei pusa i auala vegetative ma mai fatu.

Juno e faʻapipiʻi faʻauluina faʻatoʻaga. Faatasi ai ma le faʻavaeina o "nusi" eleelea i le vaeluagalemu, e mafai ona e eli ma vavaeese totō taʻitasi, o ia mea uma ua totoina o se fale tutoʻatasi. "Nofoaga" e totoina pe a maeʻa le vaitau o le tuputupu aʻe ma lafoaʻi le oti. Aʻo vaeluaina, o loʻo aʻafia ma le faaeteete aʻa, talu ai o le toe faʻafouina o pamu i la latou pito i lalo e faigofie lava ona faʻaleagaina. O paluga o paluga o loʻo teu i oneone poʻo eleele mama i totonu o koneteina seia oʻo i le ogatotonu o Setema.

Juno fatu e totoina i le tautoulu. O le luluina ma le mulching of plantings mo le taumalulu e mafai ai e oe ona faʻasaoina fatuga leaga i le tautotogo. Vaʻavaʻa talavou e manaʻomia le faʻaleleia atili o le tausiga - puipuia mai vao, faʻapipiʻi ma le faʻaeteete le palapala, faʻafefe i le tautotogo ma le autumn. Fugalaau susulu i le tolu po o le fa tausaga. O le faʻafeiloaʻi i se nofoaga tumau e faʻatinoina i le lona lua poʻo le tolu tausaga, i le tautoulu, eliina ai laau totō i le tautotogo pe a maeʻa ona faʻafefeteina lau laau ma teuina i totonu o pusa seia oʻo ina totoina. Juno fatu e ola mo le 20 tausaga.

O loʻo faʻateleina foʻi le Junos e ala i le vavaeina o le pito i lalo o le pulufana - vavaeina aʻa ma se fuga i le faʻavae, lea o le a atiaʻe ai se fale tutoʻatasi.