Laʻau

Ruelia

I totonu o itulagi o le lalolagi, e tele fugalaau matagofie, e masani ona masani i nei laau toto, e mafai ai ona tatou totoina na o totonu o fugalaau i totonu o ipu.

O Ruelia o se laau totō matagofie e tupu mai i vaʻaia e lagona lelei i tulaga falemaʻi, faigofie ona faʻaleleia, vave faʻavave, tele ma mo se taimi umi e fuga i le taumafanafana atoa ma le tausiga lelei.

O fugalaau o rueliipo e foliga tutusa i foliga vaaia o fugalaau o streptocarpus, e ui o nei laau e le o ni aiga. O le fausaga o le fugalaau e afuafua, i le umi mai le 2 i le 5 cm, o le pharynx e lautele le avanoa ma vaevaeina i ni peti se 5.

Faʻalagolago i le ituaiga ma le ituaiga, o le lanu o fugalaau o Ruelia e mafai ona sinasina, mumu, eseese lanu o le piniki, mai le lilac i le lanu violē.

Faamatalaga ma ituaiga

O le genus Ruellia (Ruellia) o le aiga o Acanthus ma e aofia ai le 250 ituaiga o laau totō, i le ituaiga o mutia, vao ma vao.

O fualaau aina o Ruelia e ola e pei o le suamalie, e masani lava ona salalau solo a latou laau i luga o le eleele pe tautau mai i se maualuga, o le mea lea, i le aganuu latou te ola ai e pei o ni fugalaau teuteu i laau totoina pe faia foi e ala i le faapipiiina, e pei o se palapala i totonu o se ipu tele.

O fugalaau o Ruelia e teuteuina i laulaau paʻu, o ituaiga sili ona teuteu o Ruelias faatasi ai ma laulaau ua faʻamalamalamaina veins vevela.

Ruelia Portella (R. portellae) ma pine e oo atu i le umi o le 50 cm, faatasi ai ma laʻau paʻu ma se vevela ogatotonu tutotonu, mai le pito i lalo o lau lanu lanu mumu. O fugalaau e lanu piniki ia.

O Ruelia Davosa (R. devosiana) ei ai se laau totogo e oo i le 45 cm le maualuga. O laulaau e lanumeamata lanumoana ma le siliva siliva, lanu viole i lalo. Fugalaau e oo i le 5 cm le umi e papaʻe pe faʻalauiloa lelala.

O Ruelia e tele-faʻafefe i le fale, i Pasila, e mafai ona ola ae ile mita maualuga. Fugalaau e oʻo atu i le 4 cm le lautele, faʻalagolago i le ituaiga, ese lanu.

O Ruelia e fuga mai le ogatotonu o le tautotogo e oo i le faaiuga o le taumafanafana. O fugalaau uma e le umi ona ola, ae nai lo le fugalaau fugalaau, o le a vave ona tatalaina se pua fou, o le mea lea e le vaivai ai le matagofie o le olaola ulu.

O ituaiga uma o Ruelia i le natura e tupu i totonu o vailaau oona ma subtropics, o lea o nei laau toto e fiafia i le vevela ma le susu.

Malamalama

O Ruelia o le a totogo lelei i se mea manaia, ae tatau ona puipuia lenei laau mai le susulu o le la i le tautotogo ma le taumafanafana. Afai e leai se malamalama o le fugalaau, ona tupu ai lea o laʻau o le laau, ma e toʻaitiiti fugalaau e aliali mai.

O le a totogo lelei Ruelia i le togalaau, tuu le fugalaau i se nofoaga puipuia mai le la, i lalo o palealii o laau.

Lulu

O se tasi o tulaga autu mo le atinaʻeina o se fugalaau vevela o le vevela. Ruelia o se laau laʻau e le mafai ona talia pe malulu pe vevela. I le taumafanafana, o le mafanafana lelei e lelei i totonu + 20 ... +22 tikeri, i le taumalulu, o le vevela e le tatau ona paʻu i lalo + 17 ... +15 tikeri.

O le laau e tatau ona puipuia mai faʻatau. I le taumalulu, aua le tuʻuina le fagu fugalaau i luga o se malulu, o aʻa o le laau i le malulu eleele e faigofie lava ona pala.

Faʻaiga ma fafaga

I le taumafanafana, i le vaitau o le tuputupu ae ma le fugalaau, ua matua malulu le vai, ma puipuia le eleele mai le mago. Laʻei pito i luga ma le faʻavaivai faʻalavelave faʻalavelave faʻapitoa e faia i vaiaso uma mai le amataga o le tautotogo seia oo i le faaiuga o le taumafanafana.

Mai le autumn, e faʻaitiitia le suavai i le faʻalelei, faʻaiʻuina le fafaga.

Faʻamamaga o le ea

O lenei laau e fiafia i le maualuga o le suamalie, ae e le mafai ona e fufuluina ni laʻau matagofie, talu ai e mafai e vaipuna vai ona tuʻuina i luga o latou luga.

I le autumn ma le taumalulu, pe a vevela tele le ea i totonu o le potu, tuʻu se fagu vai i tafatafa o le fugalaau ma faʻamalolo le ea i tafatafa o le laau.

Tofiga

I le popofou o le tautotogo, ua vaeluaina ai pine uamea o le laau pe tusa o le afa. E le o toe mamao, o le a aliali mai ni lau laau lanumeamata fou i luga o paranesi tuai O fasi tipi e mafai ona faʻaaoga mo le toe gaosia, e faigofie ona maua i totonu o le vai poʻo le oneone susu i le vevela o le itiiti ifo ma le +20 tikeri.

O Ruelia e vave faʻalauiloa e ala i le taoto, afai e te tuʻu se lala i luga o le eleele, o le a tuʻuina aʻa, ona mafai lea ona vavae ese mai le tina ma totō i totonu o se fagu fou.

O le fale o le ola mama e vave ona tupu ma ua matua, o auala o loo i luga o le toe gaosia e mafai ona faafouina ai le fugalaau, sui ai mea tuai ma ni aʻa fou.

Faʻamasinoga

Soʻo se mea e faʻafefiloi ai vaega eleele e aofia ai turf land, humus, peat ma oneone i tutusa tutusa e talafeagai mo le totoina o le olala.

Ina ia totoina lenei laau, e sili atu ona lelei le faʻaaogaina o se paʻu papaʻu ma totō ni aʻa i totonu e fatufatu ai se laʻau faʻapupula.