Fale taumafanafana

Tausia o fugalaau faʻalelei i totonu o moega fugalaau

I le totōina o vao, e mafai e le tagata fugalaau ona galo e uiga i fatu, fualaau ma tausi ai laau laiti e manaʻomia le gauai faapitoa ma tausia mo le tele o tausaga. Ua i ai i le tausaga lona lua, o fugalaau matagofie i totonu o le fugalaau o le muamua lea o laulauina lau i le tautotogo, o le muamua e tatala le lauulu ma avea ma teuteuga o le togalaau seia oo i le malulu. O lo latou olaga i le tasi nofoaga e silia ma le tasi le tausaga, ma, e foliga mai, e le manaʻomia le auai o le tagata. Ae o le toe maua mai o le toe foi mai soo se mea, e oʻo lava i le aga sili ona le tauagafau e aunoa ma le masani ma le faʻaeteete tausiga o le a le aoga.

E pei o laau uma, o fugalaau e manaʻomia e faʻamalosi ma faʻamalosi. O vao, meaola faalafua ma faamaʻi e mafai ona faalavelave i ai. Ma i le tautoulu o le a sili atu ona taua le mautinoa e puipuia ia laumei lanumeamata mai le malulu o le tau malulu.

Faʻamamaina o fugalaau faʻamalosi

I le vai, e maua ai e fualaau uma meaʻai mo le tuputupu ae ma le fugalaau, o lea e fufui fugalaau ma e masani lava, e taulaʻi faapitoa i lenei mataupu i aso vevela, vevela, ma le vaitau o le tuputupu aʻe ola, o lona uiga, i le tautotogo ma le taimi o le fugalaau.

E mafai ona e faʻamaonia le manaʻoga mo le faʻamalosia e ala i le siakiina o le tulaga o le palapala i totonu o le moega fugalaau i le loloto o le 5-10 cm, o lona uiga, pe a oʻo i ai le tele o aʻa e susu. Ole taimi e tatau ai ona faʻafeinuina ia meaʻai ma o le aofaiga i le sikuea mita o le vai e faʻatatau i mea totō totōina ma le ituaiga palapala.

I le averesi, e sasaa ai e le fugalaau le 20 lita o le meaʻai, faʻamaʻafia le suamalie ile sikuea mita o fugalaau:

  1. Afai o le togalaau fugalaau o loʻo i totonu o le paolo, e faʻamamaina tele tele nai lo le mea e momotu i le la.
  2. I luga o oneone oneone, o le vai e sili atu le leaga nai lo le loam poo le chernozem, o le mea lea e sili ai le fiafia o le inu i totonu o le oneone.
  3. O le totoina i luga o se vaega o meaola e iai aʻa, e fai ma faataitaiga, faʻamaʻi, popopies, lupins poʻo le faʻamalologa, e manaʻomia ai le faʻatoʻaga e sasaa atili le susu i lalo o nei fugalaau nai lo o laau o rudbeckia, centopsis, phlox or cirrus cloves.

O le mea sili lava, talavou, e le o faʻamaloina laau totō ma aʻa vaivai, faʻapea foʻi ma faʻataʻitaʻiga faʻapupulaina o loʻo faʻaalu uma lo latou malosi i le faʻamautuina o fugalaau ma alalaʻau, faʻalagolago i le masani ma le lelei o le faʻasusu.

Faʻasagaina o fugalaau e vave faia i le taeao po o le afiafi, pe a le o malosi le la e tuʻu ai le mumu i luga o laʻau paʻu. Afai e timu le tau, e leai ni tapulaa mo le fausiaina.

Toto ma vavae ese eleele i lalo o fugalaau matagofie

O lea e maua ai e fugalaau uma le susu, o le aʻa e manava ma e le maua ai le paleni paleni ona o le tele o tagata tauva lata mai, o le eleele i lalo o laau e tatau ona matala ma vele. O le lavelave o lenei faiga e fesoʻotaʻi ma se maualuga maualuga o le faʻaleagaina o lanu ma se kopa pe o isi meafaigaluega masini. O se tulaga talitutusa faapena e le o aofia ai pe a faʻaaoga vailaau faʻamalosi e faʻafetaia ai tagata e le manaʻomia o le fugalaau.

O le mea lea, o le veleina o le faʻavaeina o vaega o fualaau aina e sili atu ona tele e faia i le lima. O le galuega e tele taimi e alu ai, ma o fugalaau fugalaau e fiafia e faʻafefe le va i le va o fugalaau. Mo le mafuaʻaga lenei, o le mutia mūmū nutimomoia, ma le paʻu mai le paʻu o le coniferous, tamai pebbles poʻo le faalauteleina o le oneone e talafeagai. O mea aupito sili ona lata mai, e faaopoopo atu i le taofia o vao ma le puipuia o le susu, faia ai se mea faaopoopo, teuteu ma mafai ona faaaoga e avea o se teuteuga tutoatasi o le togalaau.

Faʻaauau le faʻaaogaina o tulafono

O le ola faʻatasi i se tasi nofoaga e mafua ai le faʻaleagaina o eleele. O le mea lea, o nei togalaau e manaʻomia le lagolago talafeagai i le fesoasoani a fugalaʻau ma meaʻai:

  1. O le taimi muamua o le fafagaina o fualaʻau totoʻa amata vave pe'ā uma ona paʻu le kiona.
  2. Ona togafitia lea o laau pe a aliali mai, i le taimi o le fugalaau ma lona fanua.
  3. O le taimi mulimuli e faʻasilasila ai mataupu faʻalauiloa i aso mulimuli o Iulai, ma mai le afa lona lua o Setema o lenei tuumuli ese ua uma ona taofia.

O le faʻalauiloaina o mea faʻalauiloa e faʻaleleia ai le lelei o le eleele ma maua ai laau toto ma meaʻai, ae e tupu malie lenei mea.

Ma o fugalaau e le lagona le faaletonu e tatau mo le atinaeina o "meaai", le vaega atoa o le fugalaau e le o nofoia e laau i le tautotogo ma le autumn e ufiufi i se vaega o humus ua solo, faamamaina mai mea e le toe tupu. E faʻaaoga lelei le faʻalaina o le minerale i le faʻaaogaina o falalaʻau maʻalaʻau, lea o loʻo faʻasalalauina i lalo o fua o laau toto ma faʻapipiʻi le palapala ile suavai.

E le gata i lea, i le afa muamua o le vaitau tuputupu aʻe, o fugalaau e sili atu ona manaomia le malosi o le faʻamaʻiina o le kulimi, ma latalata i le faaiuga o le vaitau, o le phosphorus ma le potassium e malosi i le faʻamaʻi.

Faʻamaʻaina ma le tuʻuina o fugalaau fugalaau

Ina ia mautinoa le teuteuina o fugalaau mo togafiti ma meaʻai, i nisi tulaga, e tatau ona nonoa ma teuteu laau. O meaola tetele e iai mea tetele, e lalo ifo o latou lava mamafa e vaeluaina i itu o le ogatotonu o le pusa ma toesea foliga, manaʻomia le lagolago. O le mea lea, o fugalaau nei e fusifusia ao latou ola, ma ua maeʻa ona tipiina lala laau mamago pe mamae.

Mo le feaveaʻi o fualaau 'aina, o loʻo i ai ni mea faʻapitoa poʻo ni faʻaoloa e mautinoa e faʻapipiʻiina lea e mafai ona lagolagoina le mamafa o le laau ma mautinoa lona tuputupu ae i le taimi o le taumafanafana.

O le faʻamoemoe o le teuteuina o le tino e le na o le tausia o latou tulaga mama, ae ia faalauteleina foi pe a mafai. O lenei metotia e aoga e faasaga i le mallow, lupins ma isi ituaiga o meaola e setiina fatu e tele ma faʻaalu le malosi i luga o le laʻau.

O fugalaau matagofie e mafai ona vavaeina i le tautotogo po o le tautoulu. O aso faapitoa e filifilia e fuafua i le taimi o le fuga o se fua patino. E masani ona faʻafetaui le faʻafetaui o le gafa ma le vaevaeina o laau matutua.

Faʻapena pasene mo le taumalulu

I le maeʻa o le autumn, ua saunia sauniuni mo le taumalulu. O le faia o lenei mea, tipi ese vaega uma mago, ufiufi le eleele ma mulch poʻo isi mea faʻamafanafana, fai ni fale puipui mo mea tetele, pe eli ese mea sili ona vevela mo le teuina i le fogafale poʻo le fale.

Afai e manaʻomia, o moega fugalaau e faʻaopopoina i le kiona i le taumalulu, lea e maua ai se uila malosi ma e puipuia ma le puipuia ia mea mai le malulu.