O le togalaau

Pests ma faʻamaʻi o kukama

Ina ia mafai ona ola lelei fualaau faisua ma avatu fua uma, ia tausia ma le faaeteete ma malamalama i auala e foia ai faamaʻi ma meaola faalafua. O le mea e leaga ai, o le veleina e le lava na o le veleina, pito i luga o le laei ma le faasusu. O le kukama foi ei ai ona fili. Afai e te iloaina i latou "faʻapitoa," ona mafai lea ona foia le faafitauli e tusa lava pe i le amataga o le atinaʻe, ma afai e te sauniuni mo le fonotaga muamua, ona mafai lea ona aloese mai le tele o faafitauli.

Fugalaau o kukama.

Kukama Maʻi

Kukama o loʻo i ai faʻamaʻi tutusa lava e tasi uma. O le mea moni, o Fusarium wilt, anthracnose, paʻu paʻu ma lalo palapala, bacteriosis, mosaic kukumba, lauulu ma le paʻepaʻe. O le tele lava o taimi, e matauina le leona i vaitau umi o le mafanafana o le taumafanafana, pe a totoina ni togalaau e aunoa ma le matauina o le fua o laau toto ma masani ona faasusu i vai malulu.

Fusarium

O le tafe ma le oti o laʻau o le kukama e taʻu mai ai se maʻi faʻaleaga - fusarium. E matautia ona e mafai ona teuina i totonu o le eleele ia meaʻai o le fungus Fusarium oxysporum mo le 15 tausaga ma aafia ai laau i lalo o le tau leaga. I le taimi o timuga umi, faaumiumi le mafanafana (lalo ifo o le 10 ° C), o le lanu enaena e aliali mai i le ua o le kukama, lea e gaosia ai le paʻu piniki pe paʻepaʻe i luga o le taimi.

O le iʻuga, e tasi pe sili atu foi ni laʻau e maeʻa, o loʻo ola le fatu atoa. O le tele o taimi, o nei faailoga e matauina i le vaitau o le vavave, ae peitai, o nisi taimi e maua ai le maʻi i luga o laau.

Ina ia puipuia le fusi o kukama, e tatau ona matauina le fesuiaiga o fualaau aina, filifili fatu e totoina i fugalaau e totō (pe togiina oe lava), ia mautinoa ia aveese mea na totoe o laau afaina mai le moega, ma fagu i vai mafanafana.

I le taimi muamua o le salalau o le faʻamaʻi, o le vaega vegetative o kukama e mafai ona togafitia i Fundazol poʻo Fitosporin-M. Afai e te amataina le maʻi - e fesoasoani i kukama e le toe mafai.

Fusarium i luga o se kukama.

Anthracnose

O lanu samasama lanu samasama-lanu enaena ma tamai i luga o lau o le kukama o loʻo taʻu mai ai o se maʻi e taʻua anthracnose. E masani lava ona tupu i le maualuga maualuga o le maualuga o le vevela pe a faʻafefiloi ma le maualuga o le vevela ma e aʻafia ai lau laʻau, ae o aʻa, petioles, ma fua. I luga o le mea mulimuli, e mafai ona mataʻituina i foliga o le maʻemaʻe, lea e masani ona mafua ai se foliga le mafaʻailogaina o kukama, faʻavasegaina, malepelepe faʻamau ma alu ese mai le mama.

Musika e mafua ai anthracnose (Gloeosporium, Kabatiella, Colletotrichum) e fefefe i le malulu ma susulu le la. O le mea lea, pe a tutupu ae le kukama, e tatau ona mataʻituina lo latou vavalalata, faapea foi le veleina o vao vao i le taimi.

Afai e vave ona tupu le faaleagaina o le togalaau, ma e leai se faʻaleleia atili o tulaga faʻatupulaia (faʻataʻitaʻiga, timu malosi), faʻaaoga le paluga Bordeaux, le vai o Burgundy poʻo soʻo se isi faʻamaʻi e fautuaina mo le faʻaaoga faasaga i anthracnose.

Anthracnose i luga o se kukama.

Malosiaga malosi

O paʻu paʻu paʻu luga i le pito i luga o lau o le kukama o loʻo faʻaalia ai e aʻafia le laau paʻu palapala. E masani lava, o lenei faʻamaʻi "osofaʻi" moega o kukama i le faaiuga o le taumafanafana ma, pe afai e le togafitia, e faasolosolo malie ona faʻaogaina i laʻau o le laau ma ona fua. O le lamatiaga o le paʻu paʻu o le faasolosolo malie lava o le fasi o le kukumba.

O tulaga nei e lelei mo le faʻamaʻi: suiga tele i le ao ma le po, vevela i vai malulu, sosolo leaga o laau (mafua mai i le vevela o mea totō), faʻamaʻi malulu, ma le tele o meaai faʻatasi ma le gaʻo. I taimi mulimuli ane o le atinaʻeina o le faamai, e toetoe lava a le mafai ona fesoasoani i le laau ua afaina, o le mea lea, ia Aokuso, pe a toina le fua, e tatau ona asiasia ana lavea mo le faaleagaina o le faamaʻi, ma i le uluai faailoga o togafitiga.

O le mea muamua lava e fai, o le loimata ma faʻaumatia otaota ua faaleagaina. O lona lua o le faʻafefiloi ma le faʻamalolo. Tolu - taumafai e sulu laau ma mullein fusi pe efuefu ia i latou i le efuefu. Afai o isi mea uma ua le manuia, e tatau ona e faʻaaogaina se tasi o fualaau oona e fautuaina mo meaʻai Erysiphe cichoracearum ma Sphaerotheca fuliginea, mo se faʻataʻitaʻiga, Bayleton poʻo le kopa Chloride.

Laʻau malosi i luga o se lau o kukama.

Downy mildew, poʻo le peronosporosis

Lea o kukama ua ufitia i le tele o lanu samasama laiti - o lenei paʻu palapala poʻo peronosporosis (o lona soesa o le Pseudoperonospora cubensis Rostowz). I ni nai vaiaso, o le a faateleina ai laititi, o le a aliali mai le lanu violēlū i le pito i lalo o le laulaʻau (o se faailoga o le felafolafoaʻi o le galo), o le a liu lanu enaena ma amata ona magoto ma pala.

O lenei faʻamaʻi e aafia ai laau totoma i vaega eseese. O se faʻaosoosoga i lona faasalalauina e mafai ona faʻateleina le faʻamamaina ma fafaga i vai malulu. Ina ia fesoasoani i kukama e ola vave pe a iloa faailoga muamua o le palapala, e tatau ona e vave taofi le fafagaina ma fafagaina, ma togafitia le moega ma se vaifofo o le vai Bordeaux. Afai o laasaga muamua e faʻaleleia ai moega o kukama e leʻi maua ai le manuia - e mafai ona e taumafai e faʻatautaia kukama ma "Ridomil".

Laʻau mumu, po o le peronosporosis i luga o se lau o kukama.

Bacteriosis

Pupu matala i luga o lau ma lanu enaena i luga o fua o le kukama - o se faailoga o laau na "osofaia" pala. O lenei faʻamaʻi pipisi (pathogen - siama Pseudornonas, Erwinia) e salalau i le faʻafesoʻotaʻi: e ala i iniseti, o le paʻi o vaega mamaʻi o laau toto, ma faʻafefe vai. E pei ona i ai i mataupu uma ua mavae, o le taimi lelei mo lona faamatuu mai o le eseesega o le vevela ma le maualuga o le manogi o le eleele ma le ea.

I le faʻaaogaina o le paiotisis, e tatau ai ona totō kukama ma fatulaʻau, ma mataʻituina le fua o le vaomatua (e aunoa ma le toe faafoiina o le seleselega i lona nofoaga muamua mo le le itiiti ifo ma le 4 tausaga), ma aveese le greens afaina mai kukama i le taimi. Mo le puipuia, i nofoaga o le lautele o le faasalalauina o le faamai, ua fautuaina e togafitia moega totoma ma le 1% Bordeaux vai, 0.4% paʻu kelide poo le Phytosporin-M.

Bacteriosis i luga o se lau o kukama.

Mosaiti lanumeamata lanumeamata o kukama ma mosaic papaʻe o kukama

Afai o laulaau laumei o kukama na ufiufi i lanu lanumeamata-lanu meamata, ona amata ai lea ona maanuminumi, o le tuputupu ae o laau toto lemu, o le fauina o fugalaau ua faaitiitia, ma ua liua fua ma ua pala - ua faaalia lenei lava mea lanumeamata lanumeamata lanumeamata o kukamamafua mai le kulupu mumuic mosaic tobamovirus virus.

Afai o foliga o laumei o kukama e pei o foliga o fetu, ia i ai se lanu paʻepaʻe po o le samasama, faʻatumu le tele o le laulaʻau (tuu le tele o lanu meamata ma se vaega o meaola lata ane ia i latou), ma e leai se mimigi o laulaau e mataituina, ma o le lanu o fualaau aina e aofia ai lanu paʻepaʻe ma samasama o le mea lena mosaic papaʻe o kukamamafua mai i le Cucumis virus 2A virus.

O le mea moni, o nei faʻamaʻi o greenhouses, ae e maua foi i nofoaga tatala, aemaise lava i nofoaga e maua ai le mafanafana o le tau. Ina ia aloese mai la latou faasalalauina, e tatau ona faaleagaina le fatu o kukama aʻo leʻi totoina, totoina mea faigaluega i le togalaau aʻo lei oo i le vaitau fou, faʻamalosia laau toto ma laʻei pito i luga, ma togafitia o latou vaega aafia i le 10% o le vai susu.

Green masticic green o kukama.

Laʻu aʻa

O laʻau o kukama e mumu i le vevela, o le aʻa ua maua se lanu uliuli, o aʻa o laau ua mate ua pala-piliki-lanu mumu - lenei aʻa e palamafua mai i meaʻai faʻasolosolo e sili e faʻamoemoe i luga o laau vaivai. O le tele o taimi, e maua i greenhouses ma o se tasi lea o faʻamaʻi faʻalavelave faʻapitoa. O le mafuaʻaga o lona faamatuu mai e mafai ona faʻafeinu i vai malulu, vevela faaumiumi poʻo le tele o le eleele.

E faigata ona taulimaina aʻa. Muamua lava, e tatau ona e taumafai e maua ia laau e maua ai aʻa faaopoopo laʻau: ia togi i lalo pe faapipii i le eleele ma eli i sasa. I le faaopoopo atu, amata ona inu vai kukama ma se vai mafanafana (pe a ma le 22 ° C). Ma mulimuli ane, taofi le sasaa saʻo o le vai i lalo o le aʻa, ma taumafai e fai i se mamao.

Mai togafitiga o meaola, e mafai ona e taumafai Trichodermin. Vailaau aoga, sei vagana ai le "Previkur", e oo mai i le aso, e le oi ai le fautuaga.

Laʻu aʻa.

Gau pala

O le gueina o le grey i fua o le kukama o loʻo faʻaalia ai le faaleagaina o laau totő ma maʻi faʻamaʻi ma le igoa tutusa - lanu enaena (o le sui soona fai - Botrytis cinerea F.). E tupu i taimi o suiga faafuaseʻi i le vevela ma le maualuga o le manogi o le ea ma le eleele. E mafai ona atiina ae e le gata i luga o fua, ae faapena foi luga o laulaau o laau toto, mulimuli ane agai i la latou pito i lalo. Na faasolosolo lava ona liua lanu lauulu ma samasama atoa.

O le salalau o le paʻu enaena e tupu mai i le fesoʻotaʻiga o laau totō faʻatasi ma iniseti ma tagata, faapea foʻi ma le ea. O tulaga lelei mo lenei mea o fesuiaiga o le vevela o le vevela ma totoina mafiafia pe afaina i vao leaga.

E sili atu fesoʻotaʻiga i le puipuiga nai lo togafitiga. Mo le puipuia o le salalau o le faamai, e tatau ona aveese ma faaumatia ia lau ma fualaau ua afaina, aveese otaota mai le togalaau i le tautoulu, ma aua nei totoina laau totogo lata ane. O fualaau faasaina, e mafai ona e taumafai e faʻaaoga le "Eupeni Multi" poʻo "Rovral."

Goto pala ile kukama.

Paʻepaʻe paʻepaʻe, poʻo le faʻamalosi

O se paʻu paʻepaʻe na faʻaalia i luga o kukama - na amata ai se maʻi na taʻua lanu paʻepaʻe, po o faʻamalosimafua mai i le galo - Sclerotinia sclerotiorum. I lalo o lana faatosinaga, o le faʻaleagaina o fatu laau e tupu, ma o se taunuuga o le a avea ai i latou ma mea vaivai, matagofie ma amata ona pala.

Ina ia mafai ona puipuia le gaogao, e tatau ai ona vevela pea moega ma ia mautinoa o le kukama e lava le ea - e fiafia le pulou i le ea ma o le mea lea, faatasi ai ma le tekonolosi lelei o le faatoaga, e ono le salalau. Afai e foliga mai o le paʻu paepae ua aliali mai, e tatau ona faʻagata le tumau o le vai ma le lalaga pito i luga o laau (mo le tusa o le vaiaso), ona sosoo ai lea ma le va o le 7 aso, faʻamalolo le togavao ma Topaz.

Paʻepaʻe paʻepaʻe, poʻo le faʻamalosi.

Pests o kukama

Alofa kukama ma mea faʻamaʻi. O mea e sili ona leaga o nei mea o slugs, melons ma gourds, greenhouse foites, ma spider mites.

Slugs po o gata

Afai o le po e 'ai e le tagata laʻau laʻau o au fualaau - o le mea sili lea slugs poʻo toso. O i latou e fiafia e galulue i lalo o le pupuni o le po ma faʻapipiʻi ai mea laiti o laau. E faigata ona taulimaina, ae e mafai lava.

Muamua, o lenei ituaiga o manufeʻai e tatau ona aoina ma le lima. Ina ia faia lenei mea, ia e alu atu i moega i le po ma faʻaaoga se moliuila e suʻe ai papama ma aveese mai le moega.

Lona lua, e mafai ona e faʻapipiʻi i luga o le nofoaga o mailei. E mafai ona avea ma fasi plywood, lagona o le taualuga poʻo soʻo se isi mea e le faatagaina ai le malamalama e pasia ma taofi le susu i lalo ifo.

Lona tolu, e tatau ona tausia lelei moega i se tulaga mama, matauina o le veleina ma le tatalaina, ina ia faafaigata ai le olaga o "iti" laiti. Ma, i tulaga ogaoga, e mafai ona e suʻeina le fesoasoani a vailaʻau, mo se faʻataʻitaʻiga faʻasalalauina palatini o le Matagi i luga o le eleele.

Slime.

Aphids

O laulaau o kukama ua vaeluaina, o fugalaau fuga, paʻu pipii na faaali mai i nisi vaega o le laau - o lenei galuega aphids. E masani lava ona matauina le tufatufaina o le tufatufaina atu i le maualuga o le taumafanafana. Inisite e inu susu mai laau, o lea e taofia ai lo latou atinaʻe ma maua ai se faʻaititia o le gaosiga.

Ae o le mea e sili ona leaga, o le faaopoopo atu lea i aʻafiaga le lelei, latou te masani ona avea ma faʻamaʻi pipisi, o lea e taua tele ai le tau ai i aphids!

  • O le mea muamua lava e mafai ona e taumafai e faʻaaoga o togafitiga faʻaleaganuʻu. O nei mea e aʻafia ai le faʻafefeteina o le kālati, paʻu o le sipisi, wormwood, celandine, uʻamea ma le sapalai tagamea, faʻapena foi le pefu o laau totō ma le eleele vevela.
  • O le lona lua o le faʻaaogaina lea o laei folia i luga ifo o le laupepa ma se vaifofo o le paluka chloride ma le superphosphate (10 g x 20 g x 10 l o le vai, faalua, ma le malologa i le vaiaso), poo le nitroammophos (10 l o le suavai 3 tbsp i le 7 aso uma )
  • O le lona tolu o le fafagaina lea o fualaau aina ma fugalaʻau-fugala.
  • Ma, mulimuli ane, togafitia laau toto ma sauniuniga o mea olaola Fitoverm, Strela po o iniseti Arrivo, Intavir, Tanrek.

Aphids i luga o se kukama.

Whitefly

Afai e maua mai i luga o kukama ni iniseti papaʻe papaʻe - o lenei paʻepaʻe. E masani lava ona faamautu i totonu o greenhouses, ae i vevela, o taumafanafana suamalie na te lepetia ai foi le avanoa. E faigata tele ona puipuia mai ai, aua o lenei meaola e ave e le matagi. Ae ui i lea, o fuataga e tatau ona aoga.

  • O le mea muamua e mafai ona e faʻaaogaina o kelu pipisi. E faia taʻitoatasi e ala i le valiina o se fasi plywood poʻo le pepa malulu ma le lanu lanu samasama ma faʻapipiʻi i ai ma soʻo faʻamago solo.
  • O lona lua o le taumafai lea e faʻasaʻo mea faʻapitoa e ala i le totoina o ni kopi o tapaa e latalata i kukama.
  • Lona tolu, ia faʻafefe faʻafefete masani i le vai.
  • Ma o le lona fa - ia faia faʻatautaia masani i sauniuniga "Bud", "Karbofos" poʻo le "Faʻaaliga".

Whitefly

Spider mite

O le upega tafailagi sa i luga o le pito i lalo o laumei o le kukama - ua maeʻa apogaleveleve mite. O lenei manufeʻai e tufatufa tele i le vevela vevela. O lana sini o le toto o le laau toto. O le mafuaaga lena, pe a foliga mai, o lau o kukama e maua mai ai se lanu moli, e faasolosolo malie ona liu enaena ma mago.

Ina ia faaitiitia le lamatiaga o le foia o lenei iniseti leaga i luga o moega, e tatau ona fufulu i le vai i le vevela, ma tumau ai pea le lelei o le vevela i luga o le ea, ma faia le veleina masani. I le tulaga o le tele o le faaleagaina e se apogaleveleve mite o kukama, ua fautuaina e faʻaaoga le fualaau faasaina Fitoverm.

Spider mite i luga o se laau.

Isi mafuaaga mo le fesuiaiga o fualaau aina po o laulaau o kukama

O faʻaaliga uiga ese i luga o fua ma laʻau o le kukama e le o taimi uma o se faʻamaoniga o faʻamaʻi poʻo le faaleagaina o meaʻai. E masani lava, o suiga i fafo o loʻo i luga o se tasi poʻo se isi vaega o laau e taʻu mai ai le le lava i le palapala o se tasi poʻo se isi elemene.

Peina e fuaina fua - o se taunuuga o le leai o le paluka. Ina ia suia le tulaga - e talafeagai le fafagaina o totoma ma le pefu po o le sulfate.

Paga o le kopa poʻo se peʻa liliuese o le le lava o le vevela. O iinei, fualaʻau, ammonia poʻo le pāmatela e talafeagai lelei e pei o se faʻasao faʻaolaina.

Laʻau e le masani ai laʻau o le pito i luga o le paʻu o kukama, faʻaitiitia o laʻau maualalo, faʻalauteleina o le tuputupu aʻe o laau ma fualaau aina laiti o se faʻaaliga foi o le manaʻomia mo le faʻamaina o le faʻamalosi. I le faaopoopo atu i fua faʻatatau o loʻo lisi atu i luga, mullein, o manulele manu poʻo ammophos e mafai ona fesoasoani iinei.

O laʻau o kukama ua avea ma mea ua vevela, mauaina le palasi ma le lanumeamata lanumeamata po o le lanu samasama, ae i le taimi lava e tasi e taofia le lanu lanumeamata o veins o le leai o le magnesium. Ae peitai, o le taunuuga o le vaivai ma le suia o le lanu o le laau i le malamalama atonu o se tele o le susu. E masani ona matauina lenei aafiaga i le tau leaga, ma timuga tetele.

E leai se mea e masani ai le laʻau vaivai kukama, i se isi itu, talanoa e uiga i le le lava o le susu. I lenei tulaga, e tatau ona e faʻaleleia vai inu masani.

Paʻu paʻu, laulaau laititi, uila-violet - faaaliga o le le lava o le maika. O iinei tatou te manaʻomia ai le faʻavaveina o laei o le faʻalavelave faʻalavelave ma mea o loʻo i ai i lenei elemene. Ae ui i lea, o fugalaau fugalaau e mafai ona mataituina ma le le lava o le vailaauina o laau.Toesega o pi (faatasi ai ma le fesoasoani o fofo vailaau ma le totōina o laau totō) po o le palota e le tatau ona sau e laveai iinei.

Kukama

Puipuiga o faamai ma meaola faalafua o kukama

E pei ona faaalia i le faatinoga, ina ia faʻaitiitia le aʻafiaga o faʻamaʻi ma faʻaleagaina le kukama e faʻamaʻi ma faʻamaʻi, ma ia tausia laau i se tulaga soifua maloloina, e tatau ona mataituina le tele o puipuiga:

  • Faaaoga le fua o le faatoaga;
  • Filifili fatu o ituaiga ma hybrids e puipuia i le tele o faamaʻi tetele;
  • A o lei lūlūina, e tatau ona fufulu fatu fatu;
  • Matau tulafono o le fausiaina;
  • Agalelei e fafagaina laau;
  • Tali vave i faailoga muamua o le faaleagaina o aganuu o faʻamaʻi ma faʻamaʻi;
  • Aveese mai le moega e aafia ai vaega o laau;
  • Taʻu vao;
  • A maeʻa le tuputupu aʻe o le vaitau, aveese ma le faaeteete toega o laau mai le togalaau (greenhouses).

Afai o oe, au faitau pele, ei ai au mealilo mo le puipuia poʻo le faʻafefeina o faʻamaʻi o kukama ma a latou mea faʻavevela, matou te fiafia e faitau i latou i faʻamatalaga i le tusiga.