O le togalaau

Fugalaau male ma Nipponian Totoina ma tausia tulafono

O fagogo e lauiloa o laau lilo. E tele tala ma talitonuga e fesoʻotaʻi ma i latou. Ae o le mea pito sili ona loloto i totonu o mea uma, o le fafine coder. O le igoa e mafua mai i le Old Slavonic "kochedyga" - o se mea vaivai ma le aʻafia. Ma o ia o se tamaʻitaʻi fafine o loʻo i ai se igoa: taulaitu! Faatasi ai ma le fesoasoani a lenei aʻa i aso anamua na faia ituaiga uma o taupulepulega, alofa alofa, lapisi.

Na talitonu o loo ola le agaga ia te ia. Ma e le masani, tagata, ae o loo i ai ni tomai le fiafia e tuuina atu meaalofa eseese tau faataulaitu ia i latou e fiafia i ai. O lea la, sa i ai se tala faʻasolopito e mafai ona e iloa ia iloa uma togalaau togafiti, pe a fai i luga o le masina atoa i se po faapitoa, nofo i autafa o se tamaʻi coder e ola i le vaomatua, ufiufi lona ulu ma faʻafusi i le ie. O le mea moni, o laʻau uma o le a pasi i luma o mata, faʻamatala e uiga io latou malosi faʻamalolo, ma o lenei malamalama o le a faʻavavau lava i le mafaufau o tagata.

O le coder fafine (Athyrium filix-femina) o le mea sili ona taatele i lona ituaiga, i totonu o le sili atu ma le 200 ituaiga o coder.

Faʻaipoipo fafine ma tama tane: o le a le latalata o latou vavalalata?

Kochedzhizhn ata ata

E masani ona e faʻalogo pe faʻapefea ona taʻua e tagata tuai o lenei nuʻu lenei mea: o se tamaʻi fafine. Ma latou taʻu mai foi se ituaiga o tama tane. O le mea moni, tatou te le o talanoa e uiga i le tamaʻitaʻi ma tama tane taitoatasi o le laau e tasi, ae e matua eseese lava, e tusa lava pe fesootai i ai: o le tamaʻitaʻi (Athyrium filix-femina) ma le maleryroid (Dryopteris filix-mas). O le le mautonu na sau mai Roma anamua, lea na taʻua ai nei ferns, e pei ona fai mai ai o tatou nuu. O upu muamua i igoa latina na foliga mai mulimuli ane.

I le auala, o laau e maua mai i pala e le mafai ona vaeluaina i le itupa i le fafine ma le tane.

Eseesega i fafo: o le tane maleroid e sili atu le malosi nai lo le coder female, o le muamua ei ai ni lala mafiafia ma e leai ni mea e matala ma e sili atu ona mataʻutia lau lau. Ae sili atu le matagofie o le laumei fafine, sima, e laʻititi maualuga (tupu i le 1 m), o laulaʻau e tele. E masani lava i totonu o le vaomatua latou te ola i autafa, i le fale e tasi.

Faʻaaogaina pea i ituaiga o togalaau aina o feoai solo:

Kochedzhizhnik Nippon Red Beauty Athyrium nipponicum Red Beauty photo

  • K. aai-pei (Athyrium crenatum) - faʻatasi ai ma se rhizome umi e fetolofi;
  • K. aai-serrate (Athyrium crenulato-serrulatum) - e oo i le 45-85 cm le maualuga;
  • K. alpine, vaʻai ese le lau (Athyrium distentifolium) - o se mea e le masani ai le rhizome: puupuu, uliuli-enaena, e tusa ma le 90 cm le maualuga;
  • K. broadleaf (Athyrium dilatatum) - tagatanuu i Ausetalia, faʻaaloalo, e oo i le 150 cm le maualuga.
  • K. winged (Athyrium pterorachis) - o le pito i luga o lau lau o le cirrus e sili ona taua o apaau o manulele;
  • K. Saina, po o le lanu mumu (Athyrium rubripes) - ma laʻau lanu, lau lanu piniki, mumu, laʻau ma le lalac;
  • K. yokosuksky (Athyrium yokoscense) - i le natura, e tupu tele lava i tafatafa o marshes, o le mea lea, i le aganuu, o le a sili ai foi ona lelei le eleele palafusi.
  • K. tusitusi (Athyrium acrostichoides) - paʻu oona;
  • K. Siberia (Athyrium crenatum) - e oo atu i le afa mita le maualuga, ma lau lanu taimane.

Faʻamasinoga

  • E mafai ona e totoina se coder i luga o le eleele i le tautotogo ma le tautotogo. O le maualuga o le vevela o le eleele e le laʻititi ifo i le 15 ° C.
  • I le tautotogo latou te totoina mai i le ogatotonu o Mei, i le tautoulu - ia Setema, ao le i amataina gutu.
  • Saunia se pu i luga o se suo tioata loloto, e oʻo atu i le 30-45 cm. Ia faʻaeteete ia lava lona lautele ina ia mafai ai ona faʻasaʻo lelei aʻa.
  • Ia mautinoa o le tuputupu ae pe a uma le totoina e le o tanumia, o le maualuga maualuga e mafai ona 1cm, ma e na o le pau lava le taimi o le a faʻaalu ai le palapala.
  • Suavai ma le faʻaeteete i lalo o le aʻa e faʻaleleia le eleele lelei, ae le lolovaia. Ona ufiufi ai lea o le pu ile mutia vao po o laulaau e fatu ai tulaga masani. O le a tumau pea le umi o le susu i le eleele, ma o le fausaga o le meli o le a tutusa ma le "tagatanuu" mai le vaomatua.

Malamalama

Coed skier Ursulas athyrium ursulas faʻafanua

I le goto o le la, o le a foliga le maasiasi le laau, e tupu tele, o le a faʻamago le mata o le vai. E pei o ferns uma, o manu feʻai e sili atu e ola i le paolo ma le malu malu. Muamua o le mea sili lea mo i latou, i totonu o le penumbra tatala, e lelei tele le totoina o ituaiga laau eseese ma lanu eseese.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o le Red Beauty ippon nippon (Athyrium niponicum) o loʻo i ai veins i luga o lanu o maroon, ma o le lanu o le laʻau e suia mai le beige-silver (i lalo) i le lanu meamata. E sili le tuʻuina o ia i le itu i sasae o le fale. O lea, o sina taimi o le a oso ifo ai ave o le la i luga o le fern ma o le lanu e sili atu ona tumu.

Le palapala

Piccoe sikola athyrium piktum photo

I le natura, o ferns e tupu i luga o le vaomatua o le vaomatua o le vaomatua. O le mea lea, i le aganuu e tatau ai ona faia ni tulaga talitutusa mo i latou. O le a lelei pe afai e te le paie, ma aumai le vaomatua, eli i autafa o pusi e tupu i le natura. O le filifiliga sili lea.

E mafai ona toe faʻaleleia faʻalaʻau (vao, mo se faʻataʻitaʻiga) i se vaʻa faʻaleleia pe a totoina se kapisi i luga o le saite.
E taua le manatuaina e le mafai e tamaʻamea ona talia le sodoma palapala. O le taimi lava e faʻamago ai i le taumalulu, i le tautotogo i le va o le mutia, e ono le toe i ai le fern. O le mea lea, o le eleele o loʻo siomia ai e tatau lava ona matala ma vela, ma e leai se tulaga e tatau ona faʻatafunaina le vaʻaia o teritori lata ane e totoina i tafatafa ane ane: saxifrage, periwinkle, ma isi.

E taua tele le faʻamauina!

Iapani Iapani I totonu o le gagana Iapani

O fagogo o laau mama ma e manaʻomia le faʻateleina vaiinu mo le soifua maloloina lelei. Manatua lenei mea. A leai, e faafuasei lava ona manatua lau peti lanumeamata, e mafai ona e vaai i lona nofoaga na o se taimi ua mamago. O le mea moni, ma le tausiga lelei, e mafai ona toe ola le laau, ae o le a le aoga ia te ia le popolega le tatau - o le mea mautinoa lava lena.

Aua neʻi galo e fufulu le palapala i "vae" o le coder. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le pala, o le vao vao, poʻo le fanua faʻatoʻaga masani. O lenei mea o le a fesoasoani e tausia ai le susu e taua tele i le laau!

Laʻei pito sili

Kochedzhizhnik Nippon Metallicum Athyrium niponicum Metallicum

Talu ai ona o tupu i luga o le vaomatua i luga o le eleele masani lelei, o le a sili ona lelei i le togalaau. E mafai ona e fufuluina faʻamaʻi faʻamaʻi oneone 1-2 taimi i le vaitau, faʻaleleia i latou e tusa ai ma faatonuga o loʻo tuʻuina atu i le vailaʻau. I le taimi o le tuputupu aʻe o le laʻau, e manaʻomia ai fugalaʻau ma le tele o le vevela; talu mai Iulai ua mavae, o loʻo faʻatulagaina minerale maʻaleʻale i le tuufaatasiga o elemene autu.

Manatua

  • I le taimi muamua, o isi ferns na faʻavasegaina foi o skeletons nomadic, lea na vaevaeina i le eseesega o le Geneio Diopteris ma le Asniumnium.
  • I se nofoaga tumau o le galueaina, e taua tele mo sikoa e maua ai puipuiga mai matagi malolosi.
  • I le avea ai o se tulafono, ua amata ona finau le au taʻavale nomadic mo le 15-20 tausaga o le olaga. E tasi le laau e mafai ona fausia mai le 75 afe i le 1 miliona spores.
  • I le natura, i se tasi o nofoaga, o se tagata o loʻo manaʻo e faʻatautaia le tele o tausaga e sili atu i le 10 tausaga.
  • Kochevizhnik na o le alofa i slugs. E aoina ma le lima, faia ni mailei mo i latou ona aveese lea ma faʻaumatia. E mafai ona e puipuia le totoina o ferns e ala i le togafitia oi latou mo le gaselasi ma le metaldehyde.

Tofiga

Wiggler Victoria athyrium Victoria

Feeseeseaiga. O le tele o ituaiga o femalagaaiga, e aofia ai le K. tamaitai, e faigofie ona faʻasalalau e suʻe. E masani lava latalata i laau totō matutua, e mafai ona e vaʻaia sina mea itiiti, tuputupu ae mai le fatuina o oe lava. E mafai ona e suʻeina oe lava, faʻatali mo le vaitau o le matua o le laau. O meaʻai e teuina i se vailaau piniki o le potassium mo le lua itula, ona lūlūina lea i papatusi i fualaau, faʻasusu i se fasi tino manifinifi o le tuufaatasiga o eleele. Fatu se microclimate o le kativala i le ufiufi lea i se pusa paʻu.

Vaʻavave faʻamalosi, faʻafefe malie. E tasi le masina pe lua pe a uma ona totoina, latou te toso i ni pusa eseese, ma pe a tutupu aʻe laau, latou te totoina i latou i totonu o le togalaau i totonu o le aoga, ma teuteu lelei. Mo le taumalulu, ia ufiufi i lau laʻau poʻo le mulch ma le faʻapala.

Ae ia manatua: o laau o varietal e sili ona lelei ona faʻaleleia e auala o le vegetative: e le o se mea moni o tamaiti e tupu aʻe mai fatu o le a toe faʻaaogaina uiga uma o matua.

Vaega o rhizomes. O lenei metotia o le toe gaosia e sili ona talafeagai mo boomers nomadic, sosaiete, asini ma isi. E vaevaeina Rhizomes ia Aokuso-Setema. E sili atu le filifilia o se aso puaoa ina ia le susunuina ai e lelenie faatoa toto le la.

I vaega taitasi o le rhizome, e tusa ma le 3 cm le umi, e tatau ona i ai le itiiti ifo ma le tasi le fatu o le faafouga. E totoina Delenki i le totoina o lua i le loloto o le 20 cm. O le mamao i le va o laau laiti e le tatau ona itiiti ifo ma le 60 cm.

Togi

Mo le tele o vaega, skeletal skiers e matua taumalulu-faigata. Na o ni nai hybrids e manaʻomia se malutaga. A faʻatau, fesili i le tagata faʻatau pe faapefea ona faʻataunuʻuina ituaiga eseese. Afai e le mafai ona aoina faʻamatalaga, e sili atu le lelei mo le puipuia e ala i le tipiina o laʻau mamago mo le taumalulu, togiina o lau laʻau i le mea e totō ai, ma lafoina le kiona i le taumalulu. E te le iloa!

Faʻaaoga fomaʻi

O le coder fafine e masani ona faʻaaogaina i vailaau faʻataʻitaʻi. Rhizomes ma vaega eletise ua seleseleina (tele lava le le masani ai). O le aʻa, i le ala, ua manatu o se mea oona tele, o le mafuaaga lea e le fautuaina ai le faaaogaina o fualaau faasaina ma se tamaitai coder mo le maʻitaga ma fafine lapatai. O teuteuga e faʻaaogaina e avea o se anthelmintic, faʻamoemoe mo le bronchitis, i totonu o le taele o tamaiti ma le vailaʻau o le epilepsy.

I vailaau Tibet, e faʻaaogaina mo le tonsillitis viral, fatu faʻatoʻa ma ogaoga faʻafitauli o le tino.