Laʻau

Ruellia

Ruellia (Ruellia) - o se laau laulau ma fugalaau matagofie matagofie. O le laau e faaigoa i le igoa o le fomaʻi Farani Farani. O lenei laau e taua foi o le dipteracanthus. Rowell o le aiga o le acanthus.

Faamatalaga o Roullia

I totonu o le vaomatua, o le laau o loʻo maua i Aferika, Asia i Saute, o vailaʻau faʻasolosolo ma vailaʻau o Amerika. Ua tupu le Rowellia e pei o se laau toto, vao ma vao. O le fugalaau e saʻo, fetolofi pe malu, ma e tele foliga ma lala lelei. O laulaau e masani ona mausali atoa, ia i ai se foliga lautele ma lautele i le ogatotonu. O laʻau o loʻo faʻafeagai ma le isi ma maua ai se lanu lanu moana poʻo se veveve e iai ni lauulu iloga.

I pito o pana e foliga mai o fugalaau tetele e tasi, e mafai ona oʻo atu i le 5 cm le umi. O fugalaau Roullia e paʻepaʻe, o le beige ma faʻamalosi le piniki. Ae paga lea, o fugalaau e le o ola umi - e mafai ona e faamemelo ia i latou mo na o ni nai itula. Pe a fuga le fuga i lona tulaga e aliali mai se atigipusa o fatu. E manaia le matau pe faapefea, pe a uma ona matua, o loo pupu le pusa lenei, ma tafe mai i se mea mamao ma lana fatu.

Faatasi ai ma le susulu ma le faasalalauina o moli, o le ruellium e mafai ona fuga mai ia Fepuari seia oo i le faaiuga o le tautoulu. I totonu o se potu malulu, o taimi vavalalata e faʻaititia i le tolu i le fa masina. O le lelei o le ruellia e aofia ai le mea moni e mafai ona fuga i le taumalulu, pe a malolo isi vaega.

Taua! I le tele o faleoloa puao e te le mauaina Ruellia. Masalo ona o le televave o le fuga, e le o se manaoga tele. Ae e mafai lava ona e taumafai e suʻeina i vaega tumaoti o fugalaau fugalaau.

Faʻasologa o fugalaau a Roullia i le fale

E le manaomia e Ruelia se tausiga faapitoa mo ia, o lea o lona galueaiina ma le tausiga o le a le o le taimi e alu ai.

Nofoaga ma moli

E sili le tuʻuina o Ruellia i mataʻeʻe sasaʻe ma sisifo. O le a totogo le laau i le pito i tua o le potu, ae e manaʻomia ai le malamalama lelei, talu ai o le Roell e manaʻomia le tele o le malamalama. O fugalaau fugalaau olaola ina ia mafai ai ona toto le laau i le tausaga atoa, faaaoga ni moli faapitoa mo laau toto.

I le tau mafanafana, e taua le aua le faʻamalosia le laau i le la, a faʻapea o laulaau atonu e mumu. I tulaga o le leai o se malamalama, o le umi o le internodes o le laau o le a faateleina, ma faatasi ai ma afi mumulu, o le a totogo ma le sili atu le malosi o le togavao ma foliga sili atu ona matagofie.

Lulu

Ae mo le vevela, o le vevela sili ona lelei e 18 tikeri. I le taumalulu, e mafai ona faatagaina le paʻu o le vevela e oʻo i le 16 tikeri.

Faʻasa

Soo se taimi lava e amata ai ona magoto le palapala, e tatau ona faʻafefe le laau. O le faʻatau e tatau ona faʻatinoina, ae le tele tele. E manaomia e le laau le vai pe a magoto le ipu. E le mafai ona faʻatagaina se tulaga pe a maeʻa maeʻa le lalolagi atoa. O le taimi lava e amata ai ona paʻu ma paʻu laulaau, e manaʻomia vave ona inu vai. Ona i ai lea o se avanoa o le a toe foi mai le laau i le masani pe ana leai se vai mo se taimi puupuu. Pe a leai se fugalaau e aunoa ma le faguina mo se taimi uumi, o lau laititi pito i lalo i luga o le au e mafai ona pa'ū.

Faʻamamaga o le ea

E le manaʻomia e Ruelia le suʻeina pea. O le mea taua o le fugalaau e tatau ona alu ese mai maʻa, e pei foi o le vevela, talu ai ona o le mafanafana o le ea e mafai ona faʻaleleia ai le laʻau e paʻuʻese mai le aʻa. O le vai vevela ei ai sona aafiaga lelei i luga o le laau.

Fertilizers ma faʻamaʻi

I le taimi o le totoina o le ruellium, e tatau ona faaopoopo i le eleele le fugalaau mo laau totogo. A faʻamaʻi faʻapipiʻi le laau, pe a ma le 1-2 taimi i le masina e mafai ona e faʻaopoopo faʻasosoʻo tuʻufaʻatasi e teuteuina ai totonu o le fale i le eleele.

Suiga

O laau laiti e manaʻomia ona toe totoina i tausaga taʻitasi, ma tagata matutua - pe'ā manaʻomia. E sili atu ona lelei le vaeluaina i le va o Mati ma Mati. E pei o le palapala, e mafai ona e faʻaaogaina se faʻafefiloi o laumei ma lau laʻau, humus ma le oneone. I le tutusa o lenei faʻafefiloi, e mafai ona e faʻaaoga le fanua faʻatau masani e faatauina ai laau toto. O le a aoga tele le tuʻuina o le vermiculite i le eleele, lea o le a pei o se alavai.

Teuteu

Ina ia faia le fugalaau fugalaau ma faʻaleleia lelei, faʻamalosi le ruellia. Mo mea teuteu ma foliga vaaia matagofie, ua seleseleina ai e le ualia ni afifi e leai ni pine, ma o se taunuuga o le a amata ona amata ai fou ma ua maua ai le aafiaga o le matagofie. E le gata i lea, i se isi itu, e mafai ona e totoina se fale fou e ala i le tipiina o luga o le au.

Roullia totoina

E mafai ona e faʻateleina le ruellia i auala eseese: fatu, lafoaʻi, vavae pe vaeluaina le vao.

Faʻapenaina e ala i le vaʻaia

Pe a faʻalauteleina e ala i le tipiina, e taua le le faʻamalamalamaina. Latou te manaʻomia le tuʻuina i le vai, ma a mavae sina taimi o le a aliaʻe aʻa muamua. Ma le isi, e tatau ona e totoina i latou ile palapala. O le maualuga o le aofaʻi o le 5-6 faʻapipiʻi i le ipu. Ona sili atu ai lea ona matagofie laau.

Faʻapenaina e ala i le taoto

O le tuʻuina atu, o le maua o pine fou o Roullia e sili atu ona faigofie. O se tasi o pulu e tatau ona lūlūina i le eleele ina ia paʻi atu ai se tasi o manoa o le aʻa ile palapala. E le gata i lea ua maeʻa lenei nofoaga. A mavae le faʻaalia o aʻa, e vavae ese lapalapa mai le fugalaau autu.

Fanauina o fatu

Ina ia maua fatu o Ruelia, pe a uma le fua o fua, e tatau ona e tuu sina mamafa ia i latou, ma o se taunuuga e amata ai ona amataina ai fatu. O loʻo totōina i le palapala malulu i se loloto loloto.

Taua! E fiafia tele Ruelia e faʻaleleia lelei le fesoasoani i le vavae ese. Faatasi ai ma le fesoasoani o tipi, e mafai ona e faafouina le laau i tausaga uma, o lea o le a foliga sili atu le matagofie o le Ruell.

Maʻi ma meaʻai

Ruelia e tetee atu i meaola faalafua eseese ma faamai, ae mafai ona aafia i parakalafa nei: spider mite - i le gasologa o le tausaga, whitefly - aemaise i le taumafanafana. Faatasi ai ma le tele o le timuga ma le maualalo o le vevela, e masani lava ona aliali mai le paʻu ma le lanu enaena.

Soo se iniseti e lelei e faasaga i vailaʻau, ma puipuia ai faʻamaʻi e lava le tausia o le fale i tulaga lelei.

O faigata faigata i le tuputupu aʻe o le ruellia

  • O le maualuga o le vevela ma le susulu o le la e mafai ona maua ai ni stains i luga o laʻau ma le curl. I lenei tulaga, ua lava le malulu o le laau pe lafoina atu i se nofoaga paolo i totonu o le potu.
  • Afai e mago le pito o lau, ona manaʻomia ai lea e le fale le maualuga o le maualuga o le ea. A leai, atonu o le a maʻi le laau ma taofi fuga.
  • O le tele o laulaau, o laulaau laititi ma le foliga mai o le fugalaau atonu e mafua ona o le leai o se malamalama. Afai e le lava le malamalama faanatura, ona mafai lea ona e faatauina ni moli faapitoa mo laau.
  • Lanu samasama ma paʻu pepa ua faailoa ai le tele o le susu i totonu o le palapala poʻo le laau o loʻo i totonu o se ata.
  • Ruellia e amata ona ola i luga o le taimi: o aʻa, o laʻau ua paʻu'ū - e tatau ai ona tafe le afifi, ma faʻafouina ai le laau.

Faamalologa meatotino

E tele ituaiga o Ruellia e faʻaaogaina mo le sauniuniga o vailaʻau.

O fualaau e faaaoga e togafiti ai taliga, o se teuteu e faʻafefe ai le paʻu ma le suamalie, laʻau paʻu e togafitia ai maʻi. O le ulaula mai se afi mumū e mafai ona faʻaumatia ai se maʻi tiga. O aʻa e afaina ai ma mea totino.

I le faaopoopo atu i mea tau vailaau, e mafai ona lamatia le ola o Ruellia - o lona suamalie e aofia ai le oona saponin.

Afai e te filifili e ola Ruellia i le fale, o le tausiga o fugalaau o le a le faigata, ma e mafai ona e faamemelo i ona fugalaau tetele ma susulu.

Manatu lauiloa

Ruellia Brittoniana - vao vao e ola ile 1 mita. O faʻamau i lalo ole malosi, umi ma lautele laulaau i lalo o le malosi o le malamalama malosi e avea ma mea mataga. O le laau e tele fugalaau, o petals e lanu viole. O se vaega o lenei meaola o le gafatia lea ona tupu i totonu o malo. O le laau e le lelei ma masani ona tupu i totonu o fale mautotogi.

Ruellia Devosiana - e tupu tele lava i vaomatua vaomatua o Amerika i Saute. O le isi igoa mo le laau o Ruelia blue. E mafai ona tupu le fatu e oʻo i le 40 cm le maualuga. O laʻau e mausali i foliga o se ellipse, o loʻo i ai se mea taua, ma se umi e oo i le 7 cm. O le pito i luga o le laulaa e lanumeamata lanumeamata, o le pito i lalo e lanu viole, o le veins e mafiafia. O fugalaau e tuʻufua, o loʻo i ai i totonu o laʻau. E i ai la latou lanu lalac malamalama i lanu violē. Corolla i le laupepa paʻepaʻe poʻo le lanumoana.

Faʻaaliga o Ruellia Portellae - tupu i le vaomatua o vaomatua o Amerika i Saute. O foliga vaaia o le laau e talitutusa ma le lanumoana lanumoana. O le eseesega autu lava o laulaau o Portella ruellium e tele atu ma lanu enaena. E le gata i lea, o fugalaau ei ai se lanu piniki mumu. O lenei ituaiga meaola e mafai ona tupu aʻe e avea o se faʻalauiloa faʻaletausaga faaletausaga.

Ruellia macrantha - o se laʻau faʻalelei, faʻalaʻau, e oʻo i le maualuga pe a ma le 2 mita. O lau o le Ruellia e pei o le foliga o se ellipse, lapoa - e tusa ma le 10-15 cm le umi, faʻalelei i le pito tonu lava. O le siakiina o le paʻu, e pei o se logo, o lona lapoa tele - e tusa ma le 8 cm le lautele ma e 12 cm le umi. Fugalaau e i luga o tumutumu o vine, e mafai ona mumu, piniki ma le lilac. O le vaitau vavalalata e mai i le autumn e oʻo i le tautotogo, i lalo o le faʻamalamalamaga faaopoopo.