Laʻau

Catarantus

O se mea faʻalelei e pei lava Catharanthus e fesoʻotaʻi tuusaʻo ma le aiga o le kutra. Katarantus o se vaʻaia faapitoa i le natura. E toetoe a le mafai ona fuafua lona atunuu. O lea, i tulaga masani e mafai ona ausia i vaomatua ma vaomatua o Aferika, India, Cuba, Initonesia, Indochina, Filipaina, faapea foi i motu o Java ma Madagascar. I le natura, ma pe a tupu aʻe foi i le togavao, o le a tupu se laau i se maualuga e 150 centimita. O lenei faʻavavevave i luga o le fale e tatau ona teuteuina i taimi uma, ao faasolosolo malie ona maua mai ai pine eleni. Katarantus e tutusa ma le periwinkle, ma o le mea lea ua i ai le fenumiai i le va o tagata fai fatu mo se taimi umi, talu ai o le toatele oi latou na talitonu o nei laau e lua o aiga vavalalata. O le mea lea, o le catharanthus sa taua foi o le "vinca" po o le "piniki piniki". Fugalaau e mafai ona valiina i le piniki, sinasina-papaʻe poʻo le pale lalac lanu. Lanu lanu e lanu lanumeamata lanumoana. A o tuputupu ae i le fale, o le ola tuputupu ae e le muta.

Tausiga mo catharanthus i le fale

Malamalama

E te manaʻomia se malamalama lelei lelei ma e sili atu i le i ai o se numera tele lava o ave faʻatusa o le la. Mo le faʻatulagaga e fautuaina e filifili se faamalama i sasaʻe poʻo sisifo. I le taumafanafana, e fautuaina le laau "sunbathing". Ina ia faia lenei mea, e tatau ona ave i luga o le auala, ae i le taimi lava e tasi, aua le faatagaina le timu e toto ai le fugalaau.

Malosiaga

Ona o le mea moni o le laau ua vave ona ola, o se ipu mo le totoina o le a manaomia se mea e sili ona manaia.

Faʻafefiloi o le lalolagi

O eleele talafeagai e tatau ona mama ma maua ai le meaʻai. Mo le saunia o le faʻafefiloi eleele, humus, suauu ma laʻau lauolaola, faʻapea foʻi le oneone ma le peat, lea e tatau ona faʻaaoga i tutusa tutusa, e tatau ona tuʻufaʻatasia.

Lulu

I le tau mafanafana, e manaʻomia e le fale le vevela o le vevela mai le 20 i le 25 tikeri. I le taumalulu, e tuu le fugalaau i se nofoaga malulu (12-18 tikeri).

Faʻamamaga o le ea

Mo le tuputupu aʻe masani ma le atinaʻe, e manaʻomia le maualuga o le vevela. Ina ia faʻaleleia, e tatau ona faʻamamaina le laʻau mai le pulumu, ma e mafai foi ona e sasaa se tamai maa i totonu o le apa ma sasaa vai.

E faʻafefea vai

Katarantus e manaʻomia ona faʻafeinu tele. E tatau ona manatuaina o le faʻamagoina o le palapala ma le masuasua e aʻafia ai le laau. Afai o le vai e pipisi i le eleele i le tautotogo, e mafai ona faʻaalia le foliga mai o le pala, lea o le a oʻo atu i le oti o le laau.

Faʻaopoopoga Faʻapitoa

Talu ai o lenei mea o se fale e vave ona ola, e tatau ona totoina i ni nai taimi i le tausaga. O le mea lea, i le taumafanafana, e tatau ona faʻafefe tele le catharanthus i nisi taimi i totonu o ipu tetele. O lenei mea o le a fesoasoani e aloese ai mai le pala, ma ia maua ai le tele ma le umi o le fuga. Afai o le aʻa e latalata i totonu o le ulo, o le a tumau le fugalaau, ma o le lanu lanu samasama ma amata ona mago.

Teuteu

I le taimi o le tautotogo, e tatau ona tipiina pito ogaoga i le tasi vae tolu. O le a fesoasoani lea e le gata ina toe faʻaleleia ai le fugalaau, ae faʻapena foi ona fausia se togavao matagogo o le a totogo lelei. O isi vaega o gaʻo e mafai ona faʻaaogaina e pei o le tipi, ma faʻapupulaina ai le catharanthus.

Fertilizer

E taua le fafagaina o le laau i le tautotogo ma le taumafanafana i le tele o taimi, pe sili atu foi, e tasi i le 2 vaiaso. Mo le faia o lenei mea, faʻaaoga fualaʻau ma le mineral fertilizer.

Taimi e malolo ai

O le taimi malologa e laʻititi. A maeʻa le fuga, e tatau ona toe faʻaleleia le laau i se mea manaia ma lelei. Afai o le a itiiti se malamalama i le taumalulu, o le a mafua ai le vave faʻaopoopoga o siaki, faʻapea foi ma le lūlūina o le laʻau.

Pests

Whiteflies, fuainumera iniseti, aphids ma mealybugs e mafai ona nofo i luga o le laau.

Faʻatauga auala

O lenei laau e mafai ona faʻaleleia e ala i le vavae ese, fatu ma vaevaega o le vao.

I le tautotogo, ao faagasolo le gaioiga, e mafai ona e vaeluaina le matua matua.

O faʻasolosolo apical e totoe i le maea o le seleseleina o le tautotogo e mafai ona vave aʻafia i le faʻafefiloi palapala palapala. I totonu o se aiga anufe anufe e masani ona tupu, ma e oo lava i fua e ola. O le aoina o fatu e faia i le tautotogo, ma ao le i luluina e tatau ona gaosia i le paluga masani. O fua e faʻasalalau i luga o se meaʻai ua saunia e faʻamalosia ma meaʻai, ma o sina vaega eleele e faʻafefeteina luga. O le koneteina e ufiufi i le tioata ma tuʻu i se mafanafana mafanafana (25-30 tikeri) nofoaga. O fua muamua o le a aliali mai pe a ma le 3 vaiaso. O le vave ona totoina o laau toto e masani ona paʻu. Ma i le avea ai o se tulafono, i le amataga o le vaitau o le taumafanafana, ua uma ona fuga mai laau talavou.

Faʻalogo! Katarantus o se laau oona. A uma ona e galue faatasi, e pei o le teuteuina, toe totoina poʻo le pikiina, e tatau ona e mulumuluina lelei ou lima i se fasimoli. Aʻo leʻi amataina se galuega ma se fugalaau, e taua tele le ofuina o totigilima tumau. Tuu le fugalaau mai le aapa atu o tamaiti ma fagafao.

O lea ituaiga laau toto e masani lava ona tupu i le fale ma ua manatu o se fale e toto. Ae ui i lea, o nisi fugalaau fugalaau ua latou maua se auala ese e ola ai, o lona uiga, i luga o le eleele. I lenei tulaga, ua faatupulaia e avea ma tausaga taʻitasi. O Katarantus ua tupu manuia i togalaau ma moega fugalaau, ma o ona fugalaau matagofie e mafai ona teuteuina se terrace po o se faletalimalo.