Fugalaau

Tulafono mo le totoina o le autumn o tulip bulbs

E faigata ona mafaufau i se fale mafanafana e aunoa ma se totogo susulu o le tautotogo. E faʻapefea ona faʻapolopolo tulipasi e fiafia i ai tagata uma i le taumafanafana pe a totō faʻatoʻaga i le tautoulu? O aso tautotogo e le tumau. Faatasi ai ma le oʻo mai o le vevela vevela, o laau na faatoa fiafia i fugalaau susulu. O a latou vaega pito i luga ua maeʻa uma lava, ma o le togi ma le onosai e faatali mo le vevela o le taumafanafana ma le malulu malulu e pasia. Na o le sun o le tautotogo o le a toefagua ai tulipe.

I le natura, o pamu e tumau i tausaga taʻitasi i le palapala. Tulips i moega fugalaau e masani ona eliina e faʻavasega, faʻasaoina ma faʻafeiloaʻi. O afea e totō ai tulip: tautoulu po o le tautotogo? Ma faʻapefea ona fai saʻo?

Le taimi e totō ai tulip i le tautotogo

A uma ona totōina, e tatau i le tulip bulbs ona faʻailogaina ma maua aʻa. E amata mai i le 21 i le 28 aso. O le totoina o le fugalaau i le vaeluagalemu e mafai ona matua faatuai ai foliga vaaia o tumutumu. I le autumn, afai e totoina tulipe i le taimi, e lava le taimi e toto ai laau i se nofoaga fou ma alu mo le taumalulu.

Ina ia mafai ona fugalaau e fiafia i le tele o fugalaau ia Me, e taua le filifilia o le taimi sao mo le totoina o tulip i le eleele:

  1. O le amata totoina o le taufaamataʻu e fai ai laʻau i le tautoulu ma toso ai pe a faʻavaivaia ma pa'ū le kiona.
  2. Afai e te misia le taimi tonu, o le a le lelei le taumalulu, o le a latou faʻavaivaia le tautotogo ma o le a le totoina ni pulupulu.

E masani ona taliaina e faapea o le taimi sili mo se mea e faʻafeiloaʻi ai o le afa muamua o le autumn. Ae o sea faiga e matua le saʻo ona o suiga eseese ma tau i nisi o itulagi.

E sili atu le faigofie ona taulai atu i le vevela o le eleele. Afai o le palapala i totonu o le fugalaau e malu i le 7-8ºC, o le togavao e pulapula ma e le mafai ona mauaa aʻa. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le itumalo o Moscou ma le vaeluagalemu ole laulaau, e totoina tulip pe a maualuga atu le vevela o le ea i Moscow Region +3 ºC. E tusa ai ma le tele o tausaga o le matauina, o ia tulaga e tumau pea seia oo i le vaiaso mulimuli o Setema po o le oʻo i le ogatotonu o Oketopa. Ae ui i lea, e le tatau ona faʻamaʻaina ona o le aʻafia o le malulu ma le vave kiona.

I totonu o le Urals, o le taimi ua maeʻa ona suia i le 10-20 aso. O le pito mamao atu i matu, o le taimi muamua e tatau ona ulu atu ai i luga o le eleele. I Siberia, o le tulip i le autumn e tolopoina ia Aokuso ma le vaiaso muamua o Setema. I le tele o eria, e le totoina pamu i le taimi o le taumalulu ona o matagi malulu, mafua ai le faaleagaina o mea totō.

E faʻapefea ona toto tulipi i le tautotogo

Tulips, e pei o le tele o pupufana punavai toto:

  • sun-alofa;
  • Latou te le fiafia i le paʻu o le vai ma le matagi malulu;
  • sili atu le malamalama, eleele mataga ma se tali manino.

A o leʻi totoina tulips i le tautotogo, ua saunia se vaega talafeagai mo i latou. Ua faaopoopo le oneone i le eleele mamafa. O eleele faʻamalolo e lauiloa pe fefiloi ma le falaoamata o le dolomite. O laumei fugalaau i lalo o le riki ua eliina i luga o le bayonet, faaopoopo mo mita taʻitasi o le eria:

  • 10-15 kilokalama o le humus e totō lelei poo le peat;
  • 100-160 kalama o le mafiafia o le efuefu.

O nei fugalaʻau e mafai ona suia i se aofaʻi tutusa o mea faʻafefiloi o mineral, sei vagana ai le faʻamaʻiina ma le aofia ai o le chlorine.

A totō tulip i le tautotogo, e le mafai ona faʻaaogaina le paluga fou, paluga, poʻo le faʻamalolo. O ia ituaiga o meaola e mafai ona faatupuina ai le paʻu o pulufana, faʻalauiloaina o meaola faalafua ma le atinaʻe o faʻamaʻi pipisi.

O le loloto o le pulu e tolu ona tafaʻi. I luga o le palapala eleʻele, e sili atu ona lelei le totoina o fugalaau ile lua sikimita le maualuga. I luga o oneone oneone, o pu e loloto atu. E naʻo le totoina o mea totino e tatau ona ulu i totonu o le eleele, o le mea lea e muamua suʻesuʻeina ai pulufana, faʻavasegaina ma togafitia i se vailaʻau o le potassium.

I le autumn, pe a totoina tulip pe totōina i se nofoaga fou, e aoga le faia o se oneone oneone i le pito i lalo o se fagu po o se pu, ma togi le pulou i totonu o fafie. O le a avea o se puipuiga mai meaola faalafua ma le pala, faapea foi ma se fualaau lelei.

Tulips ua totoina i ni vaega poʻo ni laina faʻatasi ma se vaitaimi o le 8 i le 10 cm, ma mafaufau i le faʻaalia o pulu fou ma le talafeagai o taumafa o laau matutua. Ona pupuni ai lea o vaieli ile palapala, faʻaleleia ma faʻafeinu tele.

I le lumanaʻi, ao le i amataina le agavaʻa o le taumalulu taumalulu e le manaʻomia le faʻaauau pea ona gauai. Afai o le autumn, pe a toto le tulip bulbs ua malogo, e masani ona faʻafeinu vai. Faatasi ai ma le amataga o le malulu malulu o le tau, o le 'upega tafaʻilagi o loʻo mulimulitaia. I le taumalulu, pe a iai se lamatiaga o le malulu, o le togalaau fugalaau e toe lafoina i le kiona.

Auala e teu ai tulip aʻo leʻi totoina i le tautoulu

O le matagofie o le fuga ma le ola umi o pupuvaga e tele lava ina faalagolago i le ala e teu ai tulipi ao leʻi totoina i le tautoulu.

Ina ia tumau pea le sologa lelei o pulufana, vevela ma ola maloloina, o la latou fanua e faʻaleleia ai ua mamago ma faʻamamaina o toega o palapala, laʻau ma aʻa. Ona faʻavasegaina lea, faʻapipiʻi i luga o pusa faʻamalosi, faʻamaʻavaleina o laupapa poʻo palasitikisi, faʻasusu i le sanddust pe tuʻuina i le pepa afifi. O le maualuga o le taumafanafana mo le teuina o tulip e 22-25 ºC. I le latalata atu i le tau, o le ea e tatau ona 5-7 ºC mafanafana.