Fugalaau

Asclepius, poʻo le vaʻavaʻa. Meaola ma ituaiga. Faaaoga i mamanu

O Vatochnik o se tasi o mea pito sili ona faigofie e ola ai i le tele o vao, e iloa lelei le matagofie o laʻau ma le fuga. O lenei laʻau e matua tele lava e mafai ona faʻalelei i soo se togalaau. Ae o avanoa o le faʻaaogaina o le asclepius i le mamanu o le laufanua e matua faʻapulaaina ona o le tele tele ma le manaʻoga e faʻaalu le laau lava ia.

Asclepius, le pasese i le mamanu o le togalaau. © SweetSearchGarden

Meaola ma vailaʻau varietal

I le faʻatoagaina o le togavao, 3 faʻalauiloa ma le 1 tausaga faʻaletausaga o quailbirds mai le sili atu ma le 80 ituaiga masani o lenei laau.

Asclepius Siamani - o le ituaiga sili ona malosi o le vaʻaia. O lenei laau e le mafai ona tupu, e matua mafiafia ma tupu aʻe, e mafai ona gaosia se puā tama i se mamao e tusa ma le mita mai le ogatotonu o le togavao. I luga o le lapalapa o eleele, e salalau e vaʻa taua e salalau i luga o se teritori tele. I le maualuga, o le ovary Syria e oʻo atu i le tasi ma le afa mita, o ona aʻa e saʻo, e matua lafoaʻi. Laua o foliga lautele e tutusa le umi e oo i le 15 cm le umi ma le afa o le lautele o le ipu. Ua lauiloa i latou i le matagofie o se paʻu paʻu ma se lanu paauli paʻu, i le tulaga lautele, o le laʻau e foliga tutusa lava ma laʻau rhododendron. O lenei laau e faigofie lava ona paʻu i lalo laulaau ma faʻaalia ai pine. Fugalaau i le tele o faamaluga o meaʻai e manogi, e oʻo ile 1 cm le lautele, e masani ona piniki. O lenei asclepius e fuga mai ia Iulai, a itiiti ifo i totonu o le 30 aso fugalaau fugalaau fou. O pusa fulafula e pei o le sickle ma se mea faʻapipiʻi ma lauulu lauulu umi e oo atu i le umi o le 12 cm ma e teuteu ai foi le laau. O le ituaiga sili lea o mea manogi o Asclepius ma le mamafa atoa o le taumalulu.

Asclepius po o le Suria Succupu.

O maa e lanu mumu-mumu e tele, o mea saʻo, faateleina i le voluma, ae o le teuina pea o le matagofie o le ata. O se faʻalautele tele lenei i luga o laʻau faʻapipiʻi e maualuga mai i le 100 i le 120 cm ma le faʻatonuina, fuafua faʻasalaga poʻo le lafoaʻi laʻau faʻatasi ma se moli malamalama. O fugalaau e paʻepaʻe paʻepaʻe poʻo le piniki, i nisi o meaʻai ma le lanu violē. O lenei meaola e fuga mai ia Iulai-Aukuso mo le tusa ma le 1 masina. O le manogi o se manogi e sili ona manaia, maaleale, sukalati. O le pusa tioata faʻatasi ai ma laumei paʻepaʻe paʻepaʻe paʻepaʻe o se laititi ma le lanu piniki sinderella o loʻo i ai i totonu o ituaiga sili ona lelei o aano o manu-mumu.

O le steak poʻo le Asclepius o le aano mūmū. © monarch

E sili atu le taatele o le fatu o le tuberose pito i lalo, o se mea taua ma le maualuga o le 50 i le 70 cm ma se lanu moli o fugalaau e sili atu le taua i totonu o faamalu o mea e tutupu. O lenei meaola e fuga mai mo le sili atu i le lua masina, mai le vaeluagalemu o le taumafanafana i le ogatotonu o le taumalulu, ae le o le kiona-faigata ma i le vaeluagalemu o laau e mafai ona ola na o fale malulu mo le taumalulu. O eseesega e iloga i le lanu, e masani lava ona tuʻuina atu i luga o le faʻatau atu e paluga o fatu, lea o le "Gay Butterflies" faʻatasi ai ma se paʻu vevela o loʻo sili ona lauiloa.

Asclepius faʻamaʻi pe pipili le maʻi pipisi. © H. Zell

I le tausaga taʻitasi, tatou te totoina ai i nisi taimi se laau curasavia ma laulaau e tutusa ma tagata uma o le aiga ma matagofie, lacy, lanu-lanu moli, lanu moli, e tu i le tipi. O lenei laau e matua fiafia lava i le pata, ae e manaʻomia le tausiga faʻaeteete ma le tele o le suāsusu.

Le pule o le curacao. © Derek Ramsey

Le faʻaaogaina o Asclepius i le mamanu o le togalaau

O Vachochniki o loʻo i le tele o laufanua laufanua, lea e le o le laʻau muamua ma le "masani" lau laʻau e sili atu nai lo le tauia e le mana o pupuni, le faʻaeteete ma le tumau. O se tasi lea o taavaletoso sili ona tele o togalaau, lea e fautuaina ina ia totoina i ni mea masani o se sitaili masani, pe a fai o le uiga o le paʻu ma le natura o le tuputupu ae o ituaiga e fetaui ma le natura o le togalaau. O vaega uma o le laufanua e sili ona fiafia i ituaiga o aso nei i le totoina o le natura, i nisi o tulaga, o le atunuu o le motusia o autu autu ia i le togalaau, i le faatinoga o le asclepius o loo faaaogaina.

O le tagata faigaluega i le mamanu o le togalaau. © George Weigel

E sili atu le foliga o Asclepius i nofoaga faigofie o laufanua ma vaega saoloto lea e totoina ai e le laau ni fatuga masani. Laʻau tele e mafua mai i le tuputupu aʻe malosi, faʻalauiloa lemu ma le matagofie o laʻau e mafai ona faia ai ni mea matagofie matagofie, toe faʻaleleia o mutia ma faʻamalologa ma mea e maua mai ai. O ata mai le ofutino uʻamea e foliga muamua ma e le masani ai, aua e ui lava i le leai o ni faʻamatalaga mataʻutia, e mafai ona maua e ulugalii le matagofie ma le matagofie o mea e tutupu, o se lanu susulu e foliga mai e susulu ona o fugalaau-fetu.

Ae ui i lea, e le sili atu le leaga nai lo le va o le tuatusi i vaeluaga eleele. I le tele o le tele o le tagata lava ia, e mafai ai e ia lava ona ola lelei, e mafai ona ia fatuina ni fatuga manino ma le alualu i luma faifaipea, o mea matagofie ma matagofie i le taimi atoa. Asclepius e fausia volumetric, tele sikuea, fausaga ma le faʻalauiloa o mea na tuufaatasia. I totonu o vaega tetele, o laʻei vevela e "faʻamalieina" mo le aʻafiaga o le faʻatumu o le avanoa, matagofie ma le faʻafefeteina, ituaiga eseese.

Faʻafeiloaʻi i le mamanu o le togalaau. © Hugh

O isi aganuu lofituina ma le malosi o le asclepius e tatau ona faʻaofi i totonu o moega fugalaau ma moega fugalaau ma le faʻaeteete, e faʻaaogaina na o le fatuina o se faavae tele o mea e fai, o se faʻalavelave. O foliga o foliga e sili ona matagofie i tua o fugalaau, ae maise lava o fugalaau lapopoa ma vaapiapi, ae o ni fugalaau lapopoa umi i tafatafa o le nofoaga o laʻau. Faʻafetai i le lanu vevela o le laʻau, o le lagona ua fatuina o le togalaau fugalaau e sili atu le tele nai lo le mea moni o le tele o laau totō ua totoina i luga. E mafai foi ona faʻaaoga lelei le faʻaaogaina o le malosi, foliga o le toetoe lava o mea uma e mafai ona faʻaaogaina, e mafai ona faʻaogaina lelei ai fasi vaega o vailaʻau faʻatasi ma 'eseʻese' 'totoe' (tumau pe a maeʻa fausaga ma faʻatulagaga), ia faia ni laina matagofie o fanua i lalo o fale, puipui ma pa puipui faataamilo i le nofoaga . E lelei foi Asclepias i tagata fefiloi, i le avea ai o se "nofoaga e nofo ai," o se tumutumu maualuga i le ogatotonu po o le pito i tua o le rabatki e fefiloi faatasi ma le vaaiga tasi. Talu ai ona o lo latou tutumau ma le le tausia o le tausiga, latou te faatagaina oe e fatuina ni fatuga malie o le a laveaiina ai le taimi ma taumafaiga.

O le mafai ona fatuina se lapopoa ma le lapisi o laulaʻau e mafai foi ona faʻaaoga e fatuina ai le masked plantings ma vaega. E foliga lelei le matagofie o Asclepius e pei o le laau autu mo tafaoga lata ane mo le malolo o togalaau fugalaau, i totonu o tamai fugalaau e puipui ai mea faigaluega - puleaina paneta, tapuni, paʻu mo le aoina o vai timu, lua o le faapalaga ma isi "manatu" aiga.

Asclepius poʻo le suʻavaʻai i mamanu. © 3gardensinquebec

O le Asclepius o se laau faʻatoʻaga, o mea faʻapitoa ma e le masani ai. Mo se faʻataʻitaʻiga, e pei o le tamaʻitaʻi Gingerbread e pei o sukalati muffins poʻo keke. I le taimi o le fugalaau, e afifi ai e le faila le avanoa vaʻaia i se malūlū o aofaʻi faʻatautaia, ma o lenei tomai e mafai ona faʻaaogaina e faʻaleleia ai se atemotu faapitoa i luga o le terrace poʻo i totonu o le faʻatafunaga o le togalaau. I le totoina o le totototo i tafatafa o se nofoa poʻo se nofoaga faʻafiafia, e mafai ona e fiafia i se manogi masani i le afa lona lua o le taumafanafana.

Faʻamatalaga o le faʻataunuʻuina saʻo o se tau i totonu o faʻatoʻaga togalaau

Ina ia mafai ona avea le ofutino ufiufi ma mea teuteu o soʻo se faʻasiga poʻo le avea o se leo faʻapitoa, e le tatau i se tasi ona faʻagaloina uiga o le aganuu lava ia. E tele ma mamana, o nei faʻavae i vaega solo ma vaega-tasi e naʻo le lelei pe a tuʻuina atu ia i latou le saʻolotoga o le tuputupu ae, e lava le avanoa e totoe. O le manaʻoga e toto le asclepius i se mamao mamao mai isi laau totino e tatau ona mataʻituina mo laufanua, ma mo mea fefiloi. E masani lava ona totōina le taʻavale ina ia mafai ona vaʻaia mai se mamao mamao, i le ogatotonu poʻo le pito i tua ma e leai lava i le pito i luma (o le a le gata ina vaʻaia uma ai isi laau, ae maua ai foi se lagona o le faʻaitiitia i le tele o le tuufaatasiga, "natia" le avanoa ma le taufaasese o le tele o lapopoa le togalaau lava ia). O totō o loʻo i totonu o le vanu lata ane o le cotton e tatau ona faamamafa lelei le matagofie o lona lauusiusi, faʻatusatusa i le asclepia lava ia i le ituaiga laʻau ma la latou lanu.

Asclepius i le mamanu o le togalaau. © tausia

E i ai tapulaa i nisi ituaiga o quads. Ona o le uiga o le tufatufa ma le malosi ma le gafatia e gaosia ai totogo mai mamao ese mai le ie puipui, o Asclepius Syriac e sili ona faaaogaina i na o le laufanua, lea o le "gaosiga" na faia e le laau o le a faamamafaina ai le matagofie o le tino atoa. Mo le faʻaaogaina o lenei ituaiga o paʻu i le faʻaopoopoga i laufanua, e tatau ona e faatapulaa le vaega o lona tuputupu ae ma le fesoasoani o sikuea ma eli i lalo eleele.

Le filifiliga o paaga paga mo Asclepius

O le a faʻaleagaina e Asclepius soʻo se laau e le lava le malosi ma mamana, o le mea lea, o paaga e tatau ona filifilia ma le faʻaeteete faapitoa. O le faia o faʻataunuʻu e teuteu ai le tuufaatasiga ma le faʻalavelave i le tuputupu aʻe o isi aganuu, e sili atu mo i latou le filifilia o soa mai i faʻatautaia o paaga faamaonia o le lautele ma le telē lapoa e le fefefe i le vavalalata vavalalata.

O le tagata faigaluega i le mamanu o le togalaau. © stjohnslondon

O tagata sili ona lelei mo se nofoaga i totonu o se paluga poʻo se togalaau fugalaau faatasi ai ma le asclepius o Veronica, aconite, Physostegia, Echinacea, logo maʻila ma Veronikastrum, o le lafoaʻi matala ma le meaʻai. O le tuaoi ma le asclepius e faigofie lava ona faʻatinoina e fatu maualuga - o se togafiti faʻamalo faʻamalo ma ona pupuni tetele ma uʻamea; manaia, ae e seasea lava, o le karite e maualuga ma e le mautonu, ae o le vao malosi. Lelei faʻatasi ma le fuga ma le pike, tuʻuina atu e te filifilia ituaiga maualuga o mea mulimuli.