Laʻau

Nandina fale, po o le "Mamalu Paia"

O se tasi o laau pito sili ona matagofie ma lanu matagofie i totonu o aganuu i totonu o le faletalimalo fale. O se fatuga tulaga ese lenei ma laʻau mataʻina ma se pale pale, mai le matagofie e le mafai ona e vaʻaia. E maua e le laʻau le matagofie faapitoa i le tau malulu, pe a suia ona lanu e peiseai o le ufiufi a se tusiata taʻalo. E oo lava i le alofa o le malulu e le taofia ai lenei laau mai le avea ma sili atu ona lauiloa. Nandinus ua saʻo ona manatu o se ituaiga o laau toto. O lenei pulou iloga vavega e le mo tagata uma, e fiafia tele i le tausiga ma le tausiga.

Nandina fale (Nandina domestica)
  • Nandina tausi ile fale
    • Nandina e faʻaleleia ma faʻafefe
    • Nandina fertilizing ma le faʻafefiloi
    • Trimming ma teuteuina le nandina
    • Suiga ma sui mo le nandina
  • O faamai ma meaola faalafua o nandins
  • Faʻapenaina o nandins i le fale
  • Nandina - "pusa paia" ma ona suiga lanu mataʻina

    Faatasi ai ma totonu o laau toto, nandins e leai lava ni tagata tauva. I tulaga o aganuu masani, o lanu lanu matagofie o loʻo i ai ni laau lalagaina e seasea lava. E le mafaamatalaina, elite, le mautonu, seasea, tulaga ese - aua e te valaau i se tala, o mea uma lava o le a tauamiotonuina. I lo tatou atunuu, ma i Sisifo, latou te fiafia e taʻua le laau "selu paia." Ma o lenei igoa matagofie e faʻaalia lelei ai le matagofie o le matagofie o lenei laau manaia i soo se itu. Ae e mafua ai foi le tele o le fenumiai: e le o uiga vaaia e le mafua mai foi o le nandins e iai so latou sootaga i bamboos ma maua lenei igoa tauvalaau atonu o le a latou maua mai ai aʻa, ona o latou laumei matagofie ma foliga talitutusa o laulaau faigata.

    O lenei laau matagofie i le natura e na o Iapani ma Saina e maua ai. O le mea lea, e le o se mea e ofo ai ona o ia o se tasi o le pito i sasae e foliga mai. Aumau i Nandina fale (Nandina domestica) i le aiga Barbaris.

    Le mea e le mafai ona mitamita ai Nandina e eseese. O le genus Nandina o loʻo faʻatusalia e se tasi o ituaiga o laau teuteu teuteu. Ae o le le lava o ituaiga eseese e le mafai ona faia uma ai lenei fale. Muamua, i luga o le faʻatau, o loʻo faʻatusalia e ituaiga e eseese i le lanu lanu, fuālaʻau ma vine. Lona lua, e oʻo lava i le sili ona tauagafau o le nina e foliga mai e le atoatoa lelei.

    Nandina fale (Nandina domestica) - vao vevela, itiiti le tele - laau faʻatapulaʻa, e oʻo lava i le natura faʻatapulaʻa i le maualuga maualuga o le 4-5 mita, ma e seasea lava ona ola e tasi le mita i le aganuu (eseese ituaiga e masani ona faʻatau). O Nandina e iloga i ona foliga e le o totoina, saʻo, moli matagogo ma le faʻaputuina, aʻafia le aʻa. Crohn's airy, graphic, maofa matagofie. Ae ui i lea, e le puipuia ai le laau mai le gaosia lelei o aʻa tetele. E oʻo lava i le paʻu o le nandina e sili ona matagofie. Suia le lanu mai le lilac-beige i le lanu uliuli-enaena, faʻafeiloaʻi ma uumi umi, na ia manumalo ai i lona faʻanoanoa mataʻutia. Nandins ua tupu aʻe i foliga o se ogaoga i totonu o le pale mafiafia, matagofie matagofie poo le foliga o se talo.

    O le maualuga o le faamaualuga o le fale o Nandina o ni laʻau matagofie ua vaneina. O le tolu pe faalua le cirrus, pepa lapopoa o lenei matagofie e oʻo i le 40 cm le umi, e ui e le faigofie le mafaufau i la latou fausaga mai se mea mamao, ae o le pale e foliga mai o se mea tatala-lanu. O laʻau triangular e aofia ai le lalelei, faʻafefete, fulu e pei o lauulu, o le tumutumu pito i luga o loʻo faʻamalosia ai le alofa tunoa o le laau. O le tele o laupepa o laulaau e le puipuia ai le laau atoa mai foliga mai e matua malamalama ma susulu. E mamao mai le mamao, o Nandina o se aganuu laiti, ae o sea o lau o le cirrus e oʻo atu i le 10 cm le umi. Elegance e faamamafaina ai le umi o le laʻau (e oo atu i le 15 cm) ma e oʻo atu i le 3 cm le umi o le petiole o cirrus lobes, lea e maua ai le pale malulu.

    O le lanu lanu o le laʻau o lenei ogaoga i totonu totonu o le ogalaau o loʻo faʻasusu. O le lago e faʻaalia ai laau e faʻaalia uma lava i le tau malulu, ae o nisi "vaaiga" e mafai ona matauina i le tausaga atoa. Laʻu talavou, ma latou mumu mumu, piliki-lanu enaena, faasolosolo malie le suia o lanu i le lanumeamata lanumeamata, e peiseai a mumu le mumu ma le lanu faavae i le taimi. E ui lava i le tulaga o se fulufulu, e suia suiga o le nandina e tusa ma le vaitau. I le tau o le autumn, e amata ai se lago vai, o le a faasolosolo malie ma le le lelei le laulauina o lau lanu mumu-ruby, ma o le "solo" e foliga ese le matagofie. I le taumalulu, o le nandina e foliga mai o se vavega lanumoana ulaula, e amata lemu ma le le mautonu ona liu enaena ma samasama. Ae o le suiga i le lanu enaena e le o faailoa mai ai o le a vave ona faʻaaoga lau laʻau: o le latalata i le tautotogo, o le malosi o le lanu lanumeamata e aliali ma o laʻau e toe faʻapaʻu, ina ia feʻilafi lau lanu mumu i latou. O le atinaʻeina atoa o le laau o loʻo faʻamalosia e le taaloga o le toe faʻaleleia o le vai, ma o lenei mea na avea ai le laufanua o le eleele ma tulaga ese o se laau. Ma o Nandina lanu lanu matagofie o loo i ai le tele o ituaiga eseese e eseese, mafiafia mumu, lanu viole, lanu eseese.

    Ae o le vavega o pale lanu e le na o le pau lea o le taleni o le laau. Faatasi ai ma le taumalulu talafeagai, e fuga foi le laau. O le fugalaau paʻu e amata ia Iuni ma e na o ni nai vaiaso e naʻo. O fugalaau laʻitiiti e matuā maofa: uluaʻi sosoʻo paʻepaʻe ua toe foʻi i tua, faʻamafaʻailoga ono maʻa tetele i luga o le pistil. E ui i lo latou laʻitiiti, ae o lalelei e matagofie lava. A e sili atu le maofa o le tele o mea leaga: o fugalaau e le masani ai o loʻo faʻaputuina i le tele ma le lautele o mea e mafai ona sili atu nai lo le 30 cm. A oʻo ina fuʻa, ua afifi fua tetele, ma maua malie le lanu alo-ruby. O fua o loʻo i ai se pito i luga e oʻo i le 1 cm le lautele i luga o lenei mea totō e pei o pulu faʻamaʻavale.

    Nandina fale 'Manon' (Nandina domestica 'Manon')

    Tulaga tuputupu ae mo le potu nina

    A faʻaleleia le matagofie o Nandin, e leai se masalosalo o soʻo se faʻaopoopoga. O lenei laau e leai se tutusa. Ae o le faʻamaualuga, e tatau ai le ulutala o le sissy faʻapitoa. O Nandina e le na o se laau e le mo tagata uma: e matua manaomia lava i le malulu, malamalama tele ma le vevela e oʻo lava i le mafanafana. Ma e mafai ona fautuaina e naʻo le au fai togalaau faʻatagaina oeo loʻo suʻeina se teuteuga faapitoa o la latou aoina. E le suia le totoga o le laau mo tulaga e tusa lava pe o le a le ituaiga o togalaau, o le uiga lea mo togavao ma talo.

    Malamalama mo nina ma lona tulaga

    O le potu e manaʻomia ona filifili ma le faʻaeteete se nofoaga. Mo lenei mea totino, e tatau ona filifili tulaga masani, ma e tatau ona tumau le moli e le suia i le gasologa o le tausaga. O le photophilousness o le laau e manaʻomia ai le filifilia o nofoaga talafeagai ile windowsills pe tuʻuina atu faʻamalamalamaga atili. Faʻamalamalama le susulu o le la, sei vagana ai le taeao vaivai ma le afiafi, ua faʻatauvaʻaina lenei matagofie, e tatau ona susulu le moli, ae faʻasalalau. I le taumalulu-taumalulu, e tatau ona faaopoopoina le telefoni i le teuina o le pulega masani o le tausiga. O Nandina e lelei ona faʻaleleia faʻamalama.

    O le fale o Nandina e lagona lagona lelei i luga o le faamalama i sisifo ma sasae, i faamalama ma puipui tioata, ma o le a fetaui lelei ia fale puipui ma pulou. Ae o le mea aupito sili ona lelei, o loʻo lagona e Nandina ia lava i se togavao malulu faʻatasi ai ma tulaga faʻapitoa.

    Tulaga o le vevela mo le nandina ma le vaalele

    Po o le a lava le taimi o le tausaga ma le tulaga o le atinaʻe, o le nandina i totonu o fale e tumau pea le fiafia. O le mea moni, i le taumafanafana e le o tausia i tulaga faʻapitoa mo potu, ae e le tatau ona e faatagaina e maualuga atu i luga o le 20 tikeri. I le maualuga o le vevela o le 18 i le 20 tikeri, e tumau le matagofie o le laau ma e na o mea fiafia lava.

    I le taimi o le taumalulu, o loʻo tafe atu ai nandins i potu malulu. O se vevela o le 7 i le 13 tikeri Celsi e manatu lelei e lelei mo lenei laau toto, e mafai ona faatagaina le malulu taimi puupuu.

    Nandins e fiafia i le ea fou, e masani ona feaveai ma o le a fiafia fiafia i le taumafanafana i le togalaau i nofoaga puipuia. E sili atu le puipuia o le laau mai faʻataʻitaʻiga. E mafai ona ola Nandina e pei o se togalaau totō.

    Nandina fale Twilight (Nandina domestica 'Twilight')

    Nandina tausi ile fale

    Nandins e manaʻomia le tausiga ma le gauai atu i taimi uma. O asiasiga faifai pea o le laau, siakiina tuutuuga ma le tulaga o laulaau ma le meaʻai, o faailoga o le salu o le a puipuia ai mea sese ma vave fetuunai le polokalama o tausiga.

    Nandina e faʻaleleia ma faʻafefe

    E faigofie ona filifili le faasologa saʻo o le faʻavaivai mo Nandina. E faʻafeinuina le laau ina ia faʻamalo le pito i luga ole pito i totonu o pusa. I le taumafanafana, e tatau ona tele le suavai, ae le masani. I le taumalulu, ua faaitiitia, taulai atu i le ala e mamae ai le eleele. E le tatau ona faʻatagaina le faʻamamaina atoa o se apa. E tatau ona totogia faapitoa le lelei o le vai: o le nandina e fiafia i le susu, vai tumau i le vevela o le vevela e pei o le ea i totonu o le potu po o sina vevela. E faʻatagaina mo nandins e faʻaleleia le vai e ala i le faʻamalolo.

    O le tulaga autu e mafai ai ona e ola i le togafiti i totonu o potu nonofo ma e oo lava i togalaau malulu o le maualuga o le susu. Nandina e sili atu ona tuputupu aʻe ma se mea faʻapipiʻi faamama. I le taimi lava e tasi, e le talafeagai le faʻaaogaina o masini faʻapitoa: o se paleti po o se koneteina lona lua e tumu i maa teuteu susu, moa po o le uamea lautele ua lava. E le gata i lea, soo se faʻafesoʻotaʻi ma le vai o le pito i lalo o le fagu ma le laau ma le faʻavaivai o le vai i le pito i lalo o ipu e matua le taliaina.

    O le faʻapipiʻiina o se mea e faʻamaualalo i le tautotogo ma le taumafanafana e sili ona faʻaopoopo i le faʻaleleia masani. Pe a faʻapipiʻiina i totonu o le susulu malulu e faia ma le faaeteete. Mo nandins, e mafai ona e faʻaaogaina na o le mama, faʻamalo pe faʻamamaina, vai mafanafana ma se moli lelei.

    Nandina fertilizing ma le faʻafefiloi

    O Nandina e fafagaina fale i se tulaga masani. Fertilizers mo lenei laau faʻaaoga e na o Mati e oʻo i Setema. O le taimi sili ona lelei o le tasi lea i le 2 vaiaso. I le taumalulu-tau malulu, e fafagaina ai laau e lua ma togafiti i le ituaiga o meaʻai, e taʻitaʻia e faatonuga na maua i luga o le faʻatau po o le tuʻuina o le fua ma le tele o faʻamaʻi.

    Mo le nandina, e manaʻomia le filifilia o se faʻamalamalamaga lautele, faʻatasi. O lenei fualaau e sili ona fiafia i luga o le laei ma e le fiafia i le faia o fugalaau. Afai o le nandina ua tupu i le pepa o le bonsai, ona faʻaaogaina lea o vailaʻau faʻasaina faʻapitoa.

    Fale Nandina Gulf Stream (Nandina domestica 'Gulf Stream')

    Trimming ma teuteuina le nandina

    O le faʻaleleia o lenei fale, e ese mai le tupu aʻe i foliga o se talo, e le manaʻomia. O le leai o pupuʻu pala, moa, saʻo ma matagofie o le a le faʻatagaina ai oe e faʻamalamalamaina le pale pe a tui, ma faʻata teuteu. O le faasaolotoina o se fuainumera tele o weni laiti e faaosofia e ala i le faapuupuuina e le tasi vaetolu o lala tuai, ma e ala i le tipiina i se taimi e tasi i le tai 3-4 tausaga, latou te pulea le lapoa ma toe faafouina le togavao. O le fausiaina o talofa e tele lava ina afaina i lalo e faʻaalia ai le pito i lalo o le vaetogo, faʻatapulaʻa ai le tele o le laau i le aveesea o lauʻau ma vaega o ogalaau. Nandin e sili atu ona faigofie le faʻatau ua maeʻa nai lo le tuʻuina atu o lana faiga ma foliga i se taimi mulimuli ane.

    Pau lava le fua faʻatagaina o le aveeseina masani o laʻau faʻamago tuai, lea e le masani ona lafo ese e le laau mai lalo ifo na o ia lava.

    Suiga ma sui mo le nandina

    Suia le gafatia o le laau pe afai o le ipu muamua ua matua lelei. Nandin laʻitiiti o loʻo faʻapipiʻiina i tausaga taʻitasi, ae naʻo tagata matutua e manaʻomia se mea e faʻafeiloaʻi faʻatasi i le 3 poʻo le 4 tausaga. I tausaga e le o faʻatinoina le gaosiga, ia mautinoa e sui le pito i luga o le masini ma se mea fou.

    Nandins e masani lava ona tupu i lapisi tetele po o ipu tetele e tutusa le fua tutusa, faateleina le malosi i le tele o senitimita.

    Mo o latou aiga, latou te filifilia se vailaʻau lautele, vaeluaina ma malamalama i le eleele. O le meaʻai mo laau laʻau teuteu teuteu e lelei atoatoa. Afai e faʻafefiloi le eleele ia te oe lava, e mafai ona e faʻaaogaina se mea e tutusa ai le oneone, turf ma eleele lau. O le aganuu e le faʻafefeteina i le palapala, o lona lagona lelei i le palapala ma se pH mai le 4 i le 6.5, ae o le palapala eleʻele e sili ona lelei mo lea.

    O le suʻega e faia e aunoa ma le faʻaaliaina o aʻa, ma le faʻafesoʻotaʻi itiiti ma aveese le pito i luga o le mea ua faaleagaina. I le pito i lalo o pusa, e tatau ona faataatia se palapala maualuga o le alavai i le itiiti ifo ma le 6 cm le mafiafia mo ipu masani ma pe a ma le 1/3 le maualuga o le koneteina mo le bonesai. O le aʻa o le laau e le mafai ona tanumia i le eleele. Afai e tatau ai, e mafai ona e faʻatapulaaina le maualuga o le aʻa e ala i le teuina i le tele o le faʻatusa.

    Nandina bonsai fale

    O faamai ma meaola faalafua o nandins

    Nandins e tumau le mausali, ae afai e le tausia lelei, e mafai ona latou mafatia i ni miti po o ni aphids. O le pulea o pest e sili atu i iniseti.

    I totonu o nei laau toto, o le mosaic spotting is common, lea e faigofie ona matauina e lanu samasama faapitoa i laulaau. O le tele lava o taimi, e ono afaina ai laau ao lei faatauina mai. E sili atu ona lelei le taulimaina o lenei faafitauli i le fomaʻi o le tino.

    Tetee masani ona tuputupu ae:

    • faapaʻuina o lau i le vevela i luga aʻe o le 20 tikeri;
    • vaeluaga pe leai atoa o lau i le ea malulu;
    • avanoa i laʻau pe a faʻaalia i le la;
    • lanu samasama o laulaau pe a faʻafeinu i vai malosi, leai se uʻamea po o le magnesium;
    • laulauina o laulaau i lalo ifo o le malamalama ma le leai o se ofu pito i luga;
    • lapisi faʻamalo ma le tuputupu ae o lala vaivai i lalo ifo o le malamalama.

    Faʻapenaina o nandins i le fale

    E le o se mea lelei le mafaufau o le ofe paia o se tasi o laau sili ona faigata e toe fanauina. Nai lo lena, o lenei talaaga o le laau e mafai ona fesoʻotaʻi ma lona tau maualuga ma le faʻaeaina nai lo faigata moni.

    Le auala pito sili ona faigofie e faʻaleleia ai nandins e ala i le vavaeina o le fana. E fatuina e le laau ni uso laiti i le tele o numera, ma i le taimi o le gafa, e mafai ona vavae ese laau mai le togavao ma totoina i ni pusa eseese.

    O le taofiofia o le veleina o mea e le o lona uiga e le mafai ona e tupu lau togalaau mai lau laau. O le mea autu o le faʻaaogaina o vine mama, faʻapipiʻi pepa i se mea e faatupuina ai le tuputupu ae ma totō i latou i se mea malamalama i lalo o le pulou. Laasaga o loʻo i lalo o le eleele ile nandins i le vevela ile 20 i le 25 tikeri. E masani lava o le faagasologa e le itiiti ifo i le tasi le masina.

    Nandina fatu e fai si faaletonu, e ui lava i le tele o fua o le laau i togamalulu. E fautuaina e lulu vave i le maeʻa ma le seleseleina o le fua, ae e ui e le maualuga tele, ae o le fatu germination e tumau pea mo le 3 tausaga. E lūlū fatu i le loloto o le 1-1.5 cm, i le lau ma le malamalama. I lalo o le tioata, e teuina foi i le vevela o le vevela (mai le 23 i le 25 tikeri) ma i le malamalama susulu. O fualaau e totoʻa lemu, e matua leaga lava, latou te manaʻomia le tausiga ma le faʻaeteete maualuga.