O le togalaau

Matou te totoina fatu pi asparagus i la matou eria

O le asparagus (poo le chilli) o le ituaiga o hani e le o iai ni paʻu malolosi ma se 'apa' paʻu 'i totonu. O ia pi e faʻaaogaina i le kuka i le foliga o popo atoa faatasi ai ma lau. O le fua o le fatu o ia fatu pi e 'aina foi, e ui lava e laʻititi ma sili atu lona fatu nai lo talo masani, o lea latou te manaʻomia ai le faʻaoʻoina ma le nutimomoia.

Mataʻutia o meaola

O asparagus beans sa i ai lona igoa mo se tofo e foliga tutusa ma taʻi laiti o asparagus. O lenei pi o se aiga tuusao o le pi pi. O le eseesega ua na o le leai o se ata vevela ma fiva i totonu o le pipi. O le foliga o pulu eseese e ese foi - i ituaiga asparagus o le pusa e vaapiapi ma umi. E pei foi o le asparagus o le ituaiga legume Vigna. Vigna e eseese mai fatu masani i totonu o le fausaga o le gynecium, o laʻau ma le pollen. Ae ui i lea, o ona pusa e tutusa le matagofie ma o le tofo e faʻaaoga i le kuka.

Vigna ma asparagus pi e le tutusa. Vigna o se ituaiga o asparagus pi. Eseese o pi masani, lea e leai ni fiva ma se maʻa malo i totonu o le pulu, e mafai foi ona avea ma asparagus.

Ua totoina le laau ile tolu ituaiga:

  • Bush - 30-50 cm;
  • afa maualuga - e oo i le lua mita;
  • siaki - mai le lua i le lima mita.

Pods e sau i le tele o lanu eseese - lanumeamata, samasama, mumu, lanu viole. O pusa e vaapiapi, e ola umi mai le 12 i le 120 cm O fugalaau o asparagus pi e eseese foi i le tele o lanu ma e masani lava ona faaaoga lenei laau mo mea teuteu. O le tele o ituaiga eseese o le paolo-faapalepale, e mafai ona latou ola i le paolo laumei o laau maualuluga ma e oʻo lava ile itu i matu o fale.

Asparagus Beans - Tuputupu ae ma Tausiga

O le tuputupu ae ma le tausiga o pi e le o se avega mamafa. E na o le tatau ona manatua nisi o vaega o lenei laau. O ituaiga uma o pini e faʻaleagaina. Pini, aemaise lava le talavou, e le mafai ona tu i lalo ifo o le malulu ma e oʻo lava ile malulu. I le vevela i lalo ifo o le 10 ° C, e taofi le ola o pi, ma i le maualalo o le vevela latou te mate ai. Ae peitai, ua toetoe lava o soo se mea. I totonu o vaega vaivai, e lūlūina mulimuli ane, pe a toe foʻi mai gutu. I totonu o le itu i mātū, o loʻo ola aʻe pi i luga o fatu. I le itu i saute, i se isi itu, e mafai ona e puleaina le tupu lua, ma o nisi foi taimi e tolu, o faatoaga i le vaitau.

E ola lelei fatu pi, suavai, mauoa i meaola, eleele. O ona aʻa e faʻalautele i le umi o le sili atu i le mita, o le mea lea ua manatu ai pi o se fualaau mataʻutia o le vevela. Ae peitai, faatasi ai ma le lamala umi, e manaomia e laau ona faʻafeinu. E le mafai e pini ona faʻafefe i le suavai.

O fatu pi e sili ona lelei i le nofoaga e tasi, ona o ona aʻa e faʻamalosia ai le palapala i le vailaʻau. O le mea lea, pe a suia le nofoaga o le galueaina, o se togalaau fou e sili ona lelei e ave sina fanua mai le togalaau o le tausaga talu ai. O isi paiga o fatu pi o loʻo i ai muamua, o kāpeti, kukama, pateta.

E mafai ona lūlūina fatu, pe sola foʻi mo se aso i le vai faatasi ai ma le faʻaopoopoga o mea e faʻaleleia ai le tuputupu ae. I le avea ai ma mea e faʻaleleia ai le tuputupu aʻe, e mafai ona e faʻaaogaina le meli, leu, humus organic, slurry. O se fualaau faasaina ua saunia i le tulaga o le 1-2 pasene vaifofo malosi. I luga o sefolafolafolafola e tatau ona e faʻasalalauina se apa o le kulimi, tuʻu fatu i luga, ia ufiufi ile lua faʻavae o le gau i luga ma sasaa fatu i se vaifofo ina ia faʻamamaina atoa le gau. I le suamalieina o fatu, o le alualu i luma o faagasologa e amata vave ma sili atu ona malosi, latou te tuuina atu muamua ma malolosi fatu laau.

E tatau ona lūlū fatu fatu pi i le loloto o le 3-4 cm. O se fatuina loloto o fatu e mafua ai le tuai i laau ma le vaivai o laau, o se mea itiiti - o le a iu atu ai i le vaivai o aʻa. I luga o le oneone oneone, o fatu fatu pia e mafai ona tanumia sina loloto. E sili atu le tuʻuina ifo o fatu e lua i totonu o se pu. Pe a lūlūina pi i luga o laʻau, e tatau ona tuu mamao atu i le 20-30 cm mai le tasi i le isi, ma tuu ile 40-50 cm i le va o laina. E foliga mai le lanu pe a mavae le 5-10 aso.

Afai ei ai se taufaamatau o le malulu o le po, e tatau ona ufiufi laau totino i se ata tifaga po o se mea e le o lalagaina. I le gasologa o le aso, e tatau ona aveese le fale.

3-4 vaiaso pe a uma le germination, e mafai ona faʻafefiloi ma le faʻamalositisi. E taua tele lenei mea i le tau vevela, ona o le vevela o laau e le mafai ona aʻafia ai le nitrogen mai le ea i le tele o aofaiga. Afai o loʻo i ai i le palapala ni fugalaʻau faʻapitoa, ona tatau loa lea ona faia se laei sili. Pe a faʻapipiʻi fualaau, e mafai ona e fafagaina fatu pi ma le pani-phosphorus. E mafai foi ona e faia laei folimoli luga. Mo lenei mafuaʻaga, e talafeagai le tauala o vao.

O le suaina o pi, e sili ona lelei i luga o le pito o le fasi fanua, i se laina, o laumei ma mea e felafolafoaʻi ai e taʻitaʻitū atu i alalaupapa uumi. E sili le lelei le faia o le laupapa vao, talu ai e leai ni musele o fatu pi ma o le a sili atu ona faigata ia te ia ona afifi ia te ia lava i le uamea po o le palasitika. E mafai foi ona e faapipii pi i luga o puipui, pou. E mafai ona e faia se "fale" - pou e fa, eli i le eleele i tulimanu o se sikuea ma se itu o le 50-100 cm, ma fesootai i luga. O itu o le "fale" e mafai ona faʻamalosia e ala i faʻatau faʻatau. O fatu fatu pia ua totoina i itu e fa o le "fale" ma ao tuputupu ae ona afifi na afifi faataamilo i le lagolago, natia atoa i lalo o le tele o laʻau ma fua.

O le tele o ituaiga o vine asparagus ei ai fugalaau matagofie i lanu eseese, lea e mafai ai ona totō e avea o ni laau teuteu i autafa o moega fugalaau. Fugalaau vine, pipiʻi faatasi ma le tele o pulu uumi, e foliga matagofie foi. O le tausiga o bean e aofia ai le tatalaina o laina vavae ma le veleina. Talu ai ona o le tali lelei a pi i le faʻamalaina o meaola, o le mutia vao e mafai ona tuʻu saʻo i lalo o vavao pi: i le faaiuga o le taumafanafana o le a avea ma humus ma i le taimi e tasi o le a avea o se ufiufi mulching.

O laau talavou laʻano e masani lava ona osofaia e aphids, moli vaʻaia ma le papafaso. Ina ia faʻataʻitaʻia i latou, e mafai ona suʻeina laau i fofo o le faʻaumea a le tagamea, pefu o le tapaa, mafu. E mafai ona e faʻaaogaina iniseti - Agravertin, Actellik, Fitover. Ina ia faʻafefete i slugs, o le eleele o loʻo siomia ai laau totō e mafai ona fufuluina i le eleele vevela, lime poʻo le vavao mama (pin). Mai tapenaga o mea tau alamanuia, o le tapenaga o sauniuniga faʻapitoa e faʻamanuiaina.

Seleseleina

Talu ai ona o le palu e faʻaaogaina e le o se meaʻai, e taua le aua nei misi le taimi e totoina ai fatu pi asparagus. O le taimi sili mo le seleseleina e 7-14 aso talu ona oʻo mai le ovaries, faʻalagolago i le eseese. O pamu i lenei vaitausaga e tumu i meaʻai, o le saito o le saito e le sili atu i le saito o saito. E tatau ona filifili mai Pods i aso taʻitasi i pusa pe a ma le matua. O le aveeseina o pipi mumu mai se laau e mafua ai se galu fou o le fuga ma le fausia o ovaries fou. E mafai ona e aoina se fualaau aina lanumeamata i lenei auala seia oʻo i le malulu.

O pulu vine asparagus bean pods e talafeagai lelei mo le taumafa fou, canning, maisa. O pulumu e mafai ona teu faʻapuupuu i se mea malulu, e salalau solo i le tasi papa. Ae a maeʻa le vaiaso pe lua, ona amata lea ona faʻamalosi ma faʻagogo pulu. O le mea lea, mo le teuina umi o pipi asparagus, e sili ona lelei le faʻaaogaina o pusaaisa.

A o lei faia se fale mo se taimi umi, e tatau ona fufulu le pi, tipi i fasi pepa 2-3 cm le umi ma faʻalanu i le vai inu mo 2-3 minute. A maeʻa lena, ia faʻafefe le vai ma tuʻu pi i totonu o le pusaaisa, ia tumu i pusa paʻu po o ato. Afai e te manaʻomia le tilotilo o pulu i le foliga lanu, ona tatau lea ona muamua faʻagogo, a leai o le a latou pipii faʻatasi pe a faʻamaʻi.

E pei ona ou taʻua, i se tusitusiga e mafai foi ona ou faaaogaina fatu o fatu asparagus. O le faia o lenei mea, e tatau ona faʻatagaina palu ia faʻamalolo i le ola o le tino. E tatau ona suamalie ma faigofie le tatalaina o palu laulaau. O le fatu na aoina e tatau ona faʻamago lelei e ala i le faapipiiina o se mea laititi i luga o nusipepa poʻo ie, faʻaosooso i aso uma. E sili ona lelei le teuina o pi i totonu o pusa malulu ma se tapuni, faʻaavanoa le tatalaina ma le faʻalauiloa.

Aua nei teuina ni fatu pi mamago i le teuina. O lenei mea e ono mafua ai ona pala ma le atinaʻe o faʻamaʻi pipisi.

O faʻamanuiaga ma faʻasalaga o pipi asparagus

Aʻo tautala e uiga i aogā ma faʻasalaga o pi o asparagus, e tatau i se tasi ona manatuaina e le gata o mea gastronomic o lenei fale matagofie. O pi o se tausisoifua lelei i totonu o le togalaau. O i latou e popole i le faʻaleleia o le eleele, o le a le faʻafefeteina fatu pi, faʻapea foʻi ma isi laumei. O pipi vine e salalau i le palapala i itu uma aʻa o le itiiti ifo ma le mita le umi, lea e faaputuputuina ai le gaiolauli. O lona uiga o laau vao e faʻamalosia ai le eleele ma le elemene pito sili ona taua - nitrogen. O le mea lea, o pi (ma isi laumei) o se vailaʻau faʻasalalau masani mo le toetoe o soʻo se faatoʻaga. Laʻau pi e tuʻuina atu ai le faapalaga lelei.

O pi e iai le gafatia e taofia ai sima ma moa. I luga o le 'upega tafaʻilagi o loʻo ola ai pi, o nei meaola faʻapitoa e le mafai ona aliali mai. Mo le mafuaʻaga lenei, e tatau ona totō fatu pi i luga o le nofoaga o le 'upega tafaʻilagi, faʻapena foi ma vaovao taʻitasi i totonu o isi laau totō. O fatu pi vave vave ona fausia le lanu meamata. O le mea lea, o ituaiga o meaola e mafai ai e oe ona faia ni atigilima avanoa e lalagaina i greens, faʻapipiʻi pa puipui, ma paolo kukama ma tamato mai le itu i saute i greenhouses.

Ae o mea taumafa o meaʻai o asparagus, o se faleteuoloa moni o meaʻai. O le Green Green o loʻo iai vitamini A, C, kulupu B, uʻamea, zinc, magnesium, potassium. O fatu pi o loʻo faʻaleleia lelei ma faʻafefeina e le tino, o loʻo i ai sona aafiaga faʻapitoa. 100 g o oloa e na o le 23 kcal, lea e maua ai e tagata e manaʻo e aveesea le mamafa. Pods o loʻo mauʻoa i se aofaiga faapitoa o polotini ma fiber, o sina vaega tele o mea inu.

E mafai ona e faʻaaoga ia piʻuni lanumeamata i le kukaina o se ipu tutoʻatasi, pe o se vaega o isi ipu ma itu ipu.

O aʻafiaga leaga o pipi asparagus (faʻapea foi ma isi laumei) e aofia ai le meatotino o le faʻateleina o le gaosiga o le kesi. O le mea lea, e le fautuaina ni pi mo tagata e maua i faʻamaʻi faʻamaʻi o le faʻaogaina o meaʻai, faʻapea foi le faateleina o le eletise o le manava.

I le faʻaopoopoga, pi (ma e le gata o asparagus!) E le mafai ona 'aina le' ai poʻo le susu. O le mea moni, i totonu o pusi o palu ma pi o loʻo i ai se mea oona - o le uila, lea e mafai ona mafua ai se mea oona (e le na o fatu o Mash e maua ai le pheasant, o lea e mafai ai ona 'aiina i latou). E faʻaumatia le pheasant e ala i togafitiga vevela, e oʻo lava i salati fou, o asparagus bean pods e mafai ona faʻaopopoina i na o mea ua afaina. Faʻasalalau ma fuʻulaʻau, e tatau ona faʻaaogaina pi piula ma le lapatai, ae e le tatau ona lafoaia atoa lenei fualaau aina aoga.