O le togalaau

Feteenaʻi ma le patipati - faʻamaʻi ma meaola faʻapitoa

O le paʻu o le patipati, poʻo le lanu enaena o le pateta o se faʻamaʻi faʻaleagaina tele, lea e aʻafia ai strawberries, buckwheat, laau o le gaosiga o gaʻo i se tulaga maualalo. O le igoa o se faaliliuga mai le 2 upu Eleni: "laau" "faaumatia." I Rusia, o le leiloa o pateta mai le faamai o le ≈ 4 miliona tone i le tausaga.

E le saʻo le faʻataunuʻu o le mea e uiga i namisi (faʻavasegaga eseese - eseese faʻamatalaga). I soʻo se tulaga, o fualaau mo togafitiga e taʻua o le filogides, o lona uiga "fasiotia o pulou." O pamu e afaina i zoospores i le eleele, i le teuina, i luga o toega o le seleselega ma fatuga e leʻi filifilia. O faʻamaʻi pipisi e mafai ona sau (e masani lava ona tupu) mai afaina o le pipisi: pe a timu i le vai poʻo pe a faʻafeiloai ma pateta i le taimi o le seleselega. I le timuga ma le mafanafana o le tau, e vave ona salalau le faʻamaʻi ma mafai ona aʻafia ai le fanua atoa.

Faitau a tatou tusiga: O faʻamaʻi pipisi ma ata ma faʻamatalaga.

Uiga iloga o le tuai o le faamai pipisi o le patate

Ua totōina pateta ma ua uma ona aliali mai muamua laʻau lanumeamata matagofie. Laʻau o loʻo faasolo ina maua malosi. Busi e avea ma faasalalauina lautele. Avea ma se seleselega lelei, ae tasi le aso e te faʻafuasei ona e iloa ua suia au mo pateta, o le vao e le o se mea sili ona manaia. O faʻafitauli o le faʻamaʻi e faʻapouliuligia ai vaega o laau totō, e tutupu aʻe i tua, i fatu - o le mycelium e atiaʻe i uta. O le faʻamaʻi pipisi e masani lava ona faʻapipiʻi i totoga ua aʻafia ma faʻamaeʻaina le faʻaumatia o le fua, ma liliu le pateta i totonu o se vaega tuʻufaʻatasi. I le taumalulu, o se moli malamalama o le mycelium fualaau aina e tupu i lalo o le lau.

Phytophthora i luga o pateta, o le ata o loʻo faʻaalia ai le faatoilaloina o vaega eseese o le laau. O le tau faasaga i le faamai e tatau ona amata i le faailoga muamua, ma sili atu nai lo a latou amio. E naʻo le tulaga lenei e mafai ona faʻaolaina ai le seleselega ma aloese ai le tele o faʻafitauli.

Faʻamatalaga mai le tala

O le miti na mafua ai se oge tele i Aialani i le 1845-1849. Mo le tele o tausaga, o le faitau aofaʻi o le faitau aofaʻi o le faitau aofai o tagata na faʻaititia i le kuata ... Ina ia laveaʻi i latou lava, na taumafai tagata e faimalaga. I luga o vaa na muaʻi auina atu e felaʻuaʻi pologa, na faʻavaivaia i le fiaai ma faʻamaʻi, na folau atu tagata i Amerika. O le soifuaga i luga o vaa na taunuu i le 20-30% ... O nei vaa faaleagaina na taʻua o pusa-vaa-kapini, moni-vaa-vaa-vaa ... Latou te usuina pea pese e uiga i le Great Potato Famine, monuments, people remember ...

Faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga ma puipuiga o faʻamaʻi

I taimi talafeagai, o le maʻi e vave ona tupu, o le mea muamua ia gauai atu i le puipuia o le maʻi.

  • Mea e totoina ai le ola maloloina. E lelei le mafanafana i vaiaso aʻo lei totoina mo mea filifilia e lua ma toe iloilo, aveese ia tubers ma faʻataʻitaʻiga laiti o le maʻi.
  • Filifiliga o ituaiga togafiti. E matua le mafai lava ona puipuia, ae o le eseʻesega i le faʻafitauli o ituaiga eseese e taua.
  • Aveesea o toega o le seleselega. O nei mea e avea o se punavai o siama. O le lūlūina o tumutumu aʻo lei eliina ma ave ese mai le fanua e fesoasoani foi: i ni maʻi mama, atonu o le a le lelei le totoina o tubers. Seia latou le feiloai ma ni maʻi maʻi.
  • Faʻaauau le faʻasolosolo o fua o fua. Matou te manatu o le pathogen, e pei ona faamatalaina i luga, e atiina ae foi i luga o isi o le po (e pei foi o le pata, o le suauu castor ma strawberries, ae o se mea itiiti ifo ia i latou), o le totoina o pateta pe a maeʻa fuamati poo le isalaʻelu o se manatu leaga. O le faʻasolosolo o le vaomatua o se tasi lea o fua taua i le puipuia o faʻamaʻi vailaʻau eseese.
  • Muamua fufulu. I le uuina o fatu mo sina taimi i se nofoaga matutu mo le matua. E fesoasoani tele, aemaise lava ile timuga o le tau e faʻaleleia ai le atinaʻe o le lau.
  • Aloese mai laufanua mafiafia. I ia tulaga, o le a tupu vave le maʻi.
  • Hilling. I le faʻaopoopoga i sini masani, o lenei auala e puipuia ai fatu mai faʻamaʻi.
  • Filifilia se nofoaga e fau ai. I le faaitiitia o le eleele, o le maualuga o le vevela, o le susu e masani ona pala, lea ua tuai.
  • Aua e te faʻaaogaina i le vaivai! Faʻafetai i le faʻamaʻi ...
  • Faʻasao motu. E pei o le eseese o fanua o le pateta, ma fanua o isi laau totō o le aiga fiafia - tomato, eggplantelu, aua o le a le afaina ai i latou.
  • Matou te pipii atu i tekinolosi taufaatoaga. Laʻau, e pei o tagata: o le a sili atu ona faigofie ona afaina ma ua mamaʻi atili ona vaivai i tulaga le lelei o le atinae.
  • Matou te faʻaogaina le sili atu o laʻei. O le faʻaofiina o le eletise e faʻapipiʻi ai luga ma e masani ona faʻaleleia le fua, ae faʻapupulaina ai le aʻafiaga. Ae o le faʻaofiina o le palukala poʻo le micronutrient fertilizers, aemaise lava le paʻu - i se isi itu, puipuia malu laau.

Matou te amata muamua togafitiga aʻo leʻi amataina faailoga o le faʻamaʻi!

E taua tele lenei mea pe a fai o timuga, timuga. O le faʻaalia o musulifu gaosia i totonu o vaomatua e latalata lava, ae o se faʻailoga: o le taimi e amata ai le gaosiga. Ma faʻasalalauina i lea taimi ma lea taimi, tasi taimi i vaiaso uma pe sefulu tausaga. E faʻafefea ona faʻapipiʻi pateta mai le paʻu? Soʻo se fomaʻi, o le filifiliga e a oe - i le faleoloa, i kamupani poʻo i le pasese, o le atofaʻi tele, tatou te faʻatau ma teu e tusa ai ma faatonuga. Ae e faʻaaoga e tagata isi togafitiga mo le tuai o le mumu i luga o pateta, latou te gaosia ai e le gata i faʻamaʻi. O le taunuʻuga o le feeseeseaiga, e tele naua le faʻaaogaina o metotia eseese, ae o le faʻatuatuaina atoatoa ... e aoga le mataʻituina. I le isi itu, pe a pe a fesoasoani? O lea, sulu.

  • Milu, susu susu po o le uʻu (diluted).
  • Tincture o le kalaka.
  • Trichopolum (matou te faatauina i totonu o se faleoloa) se papa / lita o vai.
  • Iodine (matou te faʻatau i le nofoaga e tasi). Ae ui i lea, e masani lava ona tuufaatasia, pe a faʻaleleia le susu, e faʻaleleia 10-15 laʻau / lita o iodine.
  • Tincture i superphosphate.
  • Se vaifofo vaivai o le paʻu sulfate.

Iodine, vitriol, superphosphate, e mafai foi ona e faʻaopopo le faʻamalolo faʻamalolo - o lenei mea e le gata ma e le o se puipuiga tele mai le tuai, ae o le fafagaina foi o laau toto. Ma o meaʻai susu latou te faia ai se ata puipui i luga o le lau laʻau e puipuia ai le pathogen mai le ulu atu i le laau. Ae ui lava i lea, o le sili ona faʻalagolagoina o vailaʻau faʻasaina. E faigata ona fai atu po o le fea e sili atu, e viia e kamupani uma a latou lava, ae o loʻo iai pea fualaau oona e suʻeina lelei aʻo leʻi faʻatau atu. Ma sili atu. Matou te tilotilo solo ma aveese ia lau mama, e manino lava, pe afai e mafai e le taimi ma le totoina ona totoina, e te le taulimaina se fanua telē e pei o lena.