Fugalaau

Evergreen

E le mafai e oe ona maua se tagata matua, ma e sili atu foi i se pepe e le fiafia i lenei matagofie. O le aso malolo sili ona fiafia i le Tausaga Fou e le mafaufauina e aunoa ma se fulufulu mafiafia, moli o laau Kerisimasi. Talu mai le 1700, o lenei aso malolo matagofie na faamanatuina ia i matou. E tusa lava pe e te teuteuina se paina po o se paʻu mo le faamanatuina o le Tausaga Fou, o loʻo taʻua pea i latou o se Kerisimasi. O a matou faimalaga, e masani ona faamanatuina le Tausaga Fou i le tele o le vevela po o le itu i saute, e masani lava ona teuteu se laʻau po o ni pama, ae o le a latou vaaia se Kerisimasi - o se vaega o lo latou lava atunuu, o le matagofie o le matagofie o la matou vaomatua.

O vaomatua ei ai se lagona faapitoa mo le 'ai. E ui latou te faʻasoa le fiafia o le Tausaga Fou ma tagata uma, latou te lagona le faanoanoa mo a latou laau totő na vavae vave. I le mea moni, o le mea moni, o se laau malosi tele ua faʻaumatia, lea e mafai ona oʻo i le taimi o laau taʻitasi o le Tausaga Fou, ma o se tagata matua e faʻauʻu laau o se 'oa atoa lava. O vavao vavalalata e alu i pito sili ona lelei pepa, siliki lanu, fulufulu, paʻu, mea inu, glycerin ma pisikisa. E tasi le kupita mita ole laau mumu e mafai ona liua i le ono selau suʻega, poʻo le 4000 paila o totini viscose, poʻo totonu o moe, pusa.

Blue Spruce, Prickly Spruce (Blue Spruce)

E tele taimi e taʻua ai le moa o le laau musika. O lona paʻepaʻe, lanu laupapa susulu e taua i le gaosia o mea fai musika. O le mafuaaga lena e fefefe ai vaomatua i le faamanatuina o le Tausaga Fou ma o loʻo sailia le lagolago mai se tamaitai faʻailoga i le kemisi. I le mea uma, ua ia te ia le malosi e "tupu" ai paranesi e le itiiti ifo le matagofie nai lo le natura, ma e umi foi le umi: o laau laʻau e mafai ona avea ma teuteuga mo ni nai tausaga. Ae o le vaomatua e le gata e faalagolago i fomaʻi. O tausaga taʻitasi, i luga o faʻatoʻaga faʻapitoa, latou te ola aʻe i le fiafia o tagata ma sili atu le matagofie o le Tausaga Fou, e aunoa ma le faaleagaina o le vaomatua.

Ae ui i lea, faatasi ai ma le maelega aupito sili, o laau vavao e ola lelei, mo le tele o seneturi. O iinei latou te galulue ai ma le le manatu faapito. O le mea lea, mai lea tausaga i lea tausaga, o loʻo maua ai le tele o laau laʻau i luga o le tele o teritori mai le Kola Peninsula i Saute Urals ma Carpathians. O le mea moni, e masani lava ona olaola i luga o nei avanoa avanoa, e masani ona olaola i nei avanoa avanoa, o loʻo i ai i latou. O le taimi nei ua tupu aʻe i luga o le tafe o Ukraine, mo se faataitaiga, i Askania-Nova, ma luga o le talafatai i saute o Crimea, ma Central Asia.

O isi ituaiga o laau toto, ma le tusa ma le 45 oi latou, na saoloto i luga o le teritori o konetineta e tolu: i Europa, Asia ma Amerika i Matu. Faatasi ai ma i latou o Finnish ma Siberian spruce, Korea ma Tien Shan, Iapani ma Initia, Kanata ma Serbian, uliuli ma mumu.

Sasaʻe sasaʻe (sasaʻe i sasae)

Toeitiiti o ituaiga uma o ituaiga o foliga teuteu, na filifilia i le tele o seneturi o la latou faʻatoʻaga. Soo se tasi lava na vaai i ai o le a le galo ia laau matagofie i se pale po o le paleina paleni, faatasi ai ma le lanumoana, siliva po o le auro, ma lala e tafe i luga o le eleele pe i ai ni paʻu lanu eseese. Ae ia e iloa le latalata atu o le lalelei o le lalelei.

Ua e vaʻavaʻai vaʻavaʻai i le ola o se vaomatua? O tatou masani, po o le Europa, e olaola i totonu o vaomatua, o nisi taimi i le vaiaai o birch, aspen, pine, ma i le tele o itu i saute - i le oak ma le linden. Ae sili atu nai lo le leai, e faʻaauau pea ona faʻaauau, e pei ona fai mai ai vaomatua, mama mama, e aunoa ma se faʻafefiloi o isi meaola. E faapitoa le fiafia i ai laʻau lanu meamata e lanu meamata-e pei o se kapeta vevela lanu meamata. I soo se tau, o le filemu filemu ma le le mautonu e nofo ai i totonu ia i latou. "O le pogisa iinei e faavavau, o le mealilo e maoae, e le aumaia e le la ia ave iinei," na tusia ai e Nikolai Alekseevich Nekrasov e uiga i nei ogaoga o vaomatua. E te savali i totonu o se togavao, laa i luga o le kapeta malosi o kapeta, ma e pei o se faifeau malo, lala o laʻau tetele laʻau e tautau i luga o fulufulu lanu violisa. O iinei ma iina, o vaega tetele o paranesi, ua salalau solo e le matagi ma le taimi, ua le mafai ona faasalalauina. O le tele o umbrellas palata o aʻa ua fesuisuiai e le malosi malosi mai le eleele, o galu ma laisene e ufiufi ma osofaʻia tagata pa'ū pa'ū.

I totonu o se togavao e le mafai ona e maua mai le pala mai laau iti, ma na o tamai vavae (faamalama) - vao lanu vine, talatala solo i fualaau suamalie, tamai motu o le aisa manogi po o le timu malulu taumalulu. Faʻasolo i luga o laʻau faʻauʻu o ferns ma laulaʻau mamanu. I le afa lona lua o le taumafanafana, faʻafeiloaʻi pulou i luga o le pito i tua o se kapeta lanu meamata e faʻatasi ma nei tagata o loʻo nonofo i le vao vaovao: aganuʻu mūmū, moli samasama samasama, susu mama.

Europa, poʻo Europa

I lalo o le pupuni o laʻau laʻau, e na o le pau o le perosi e mafai ona maua: oa latou ogalaau e sili atu le mafiafia nai lo le penitala, ma o lālā e fausia ai se tamai, lafola, pe tusa ma le tele o le malu malu, pale. O le taunuuga o nei tamai laau e ofoofogia. Mo le tele o tausaga, latou te ola ai i le ata lafoia o le mana malosi, e oʻo i le maualuga naʻo le mita mo le tele o tausaga. Ma o le toatele oi latou e feoti mai le leai o se malamalama pe a mavae le afa seneturi, pe oʻo lava i seneturi-o le olaga tuai. Ae e taua le tatuʻuina o le tele o laau laʻau moli, faʻamalamalama, i le faʻauigaina o vaomatua, faʻasalalau i lalo o le gaosiga, ao vave ona ala mai timuga tuai. E pei o le faanatinati e faia mea mo le mea na leiloa i le vaitau o le tele o tausaga o sauaga, latou te ola vave, e oʻo atu i le taimi o lapoa e masani ona masani ai. E na o se failafanua, i le mavae ai o le tele o tausaga e vaʻai i le vaega o le faʻasalaga o se fusi ulu, e mafai ona faitau le tala e le masani ai i lona laʻitiiti ma lona talavou. Mo tagata e le o ni tagata tomai faapitoa, o se tagata matua e ola mai i se laau paʻu e faigata ona iloa mai isi laau.

O le manogi, e pei ona e iloa, e taʻua o se faʻatoʻaga faʻamalosi. E le o lea. E leai ni fagu vavae. A uma mea uma, o le nila, i le tautua ia latou tautua, e pauu pe a uma le 7-9 tausaga. O taimi uma o autumn, e tafe ifo i lalo le fitu o nila, pe a ma le vaaia, ona suia lea o ona ofu. Faʻafeiloaʻi mata, o lenei faiga e faigata ona matauina. Ae o le tuputupu aʻe o nila laiti e faigofie ona matauina. E sili ona lelei le matauina i le afa lona lua o Me. I le taimi nei, e le o le talaaga o le tele o nila lanumeamata lanumeamata mai le tumutumu o taameni, o lanu moli lanu mumu, ua ofuina atoa i le uila taimana, foliga mai. E sili atu aʻafiaga o aʻafiaga mai le aʻafia o le ola. I le na o le lua vaiaso, e mafai ona latou faʻaosooso e oʻo atu i le afa mita. E ui i lea, i le ogatotonu o le taumafanafana, o le tuputupu aʻe e masani ona taofi ma o le a taoto fou fou i pito o le mama, lea e ala mai i le tautotogo o le tausaga a sau.

E le gata i le taʻusalaina o tausaga taʻitasi se laʻau e iloa manino i luga o le koluse o le ogalaau, ae o loʻo fausia ai foi se vaega fou o lālā paʻu, faʻasalalau lautele i itu uma. Mai i nei tagata faʻamaoni, e mafai ona e faʻatulagaina le tausaga o le vavao i le taimi o le olaga. E na o le numera o tausaga ua faʻamalamalamaina i lenei auala e tatau ona faʻaopopo i le isi 3-4 tausaga. O le tausaga lenei o le vaeluaina o le vaega muamua o lala o le lala.

Lanu uliuli

E le gata ina saʻo le saʻo o le fatuina o le laʻau poʻo le tatuʻuina o laau, e tusa ai ma le mea e mafai ona e faʻamasino tonu lona tausaga. O ana tausaga taʻitasi, manino manino i luga o le satauro, e mafai ona iloa tele. O le tilotilo ma suʻesuʻe i ai, latou te aʻoaʻoina ai e le gata i le umi, ae e uiga foi i le natura o le ola atoa o le ola o le laau. E mafai ona e iloa, mo se faʻataʻitaʻiga, i le tele poʻo totonu o le vaomatua o le vaomatua, o se laau na ola i lona ola umi, i le a le tau na tutupu, na faʻafefea ona susulu mai le la, o a afa ma afi na oʻo i ai ma sili atu.

O se mea manaia le matauina o le nofoia o le vaega o le vavaeina o laau toto - o le nofoaga o le vavaeina o vaomatua. I le taimi lava e uma ai le seleselega, e tupu aʻe ai vao vao. Ae maise lava o le manuia, o fusi vao uumi ma le telelala panicles of flowers and pink-flowered Ivan tea. Mulimuli i mutia ma laau - aspen, birch, pine - e peiseai o le faanatinati o loʻo faanatinati e suʻe nisi avanoa. E foliga mai, e le o se mea faanatinati le gaogao e auai ai i lenei tauvaga tulagaese. E ui lava e manatu o se ituaiga e mafai ona faigofie ona maua ai le malulu malulu, o ona fualaau, e pei o le mama, e matua malulu lava i le taimi o le tautotogo. O le mea lea, e seasea lava ona nofo i luga o se laufanua i le taimi e tasi e pei o isi ituaiga. O le tele lava o taimi, a maeʻa ona ola aʻe tuaoi tuaoi ma avea ma puipuiga malu mai gutu o le tautotogo, e amata foi ona lemu le vaeluagasolo ae maua pea le malosi ma i le lumanaʻi, e pei o se tulafono, faʻapena ona osofaʻia ona tagata. I le aluga o taimi, ua malelemo atili ai, ona tupu ai lea o isi mea uma.

O le manumalo o le pipili i se ituaiga taua e masani lava e le mafaaseseina ma mulimuli. Ae ua tupu e le mafai ona ia nofo i lalo o le pupuni o paionia (aspen, birch) pe sopo i totonu o le latou vaomatua i le la.

Pulu lanumoana, Prickly spruce

Ua e vaʻavaʻai i le fuga o laau? I totonu o se vaomatua tele, e na o laau e 30 tausaga, poʻo le 40 tausaga foi e matauina muamua. I totonu o le paka, e masani ona fuga laau i le 12-15 tausaga. E masani lava, i le faaiuga o Me po o sina taimi muamua atu, e tele lanu lanu o le pale uila e foliga mai e lanu i lanu o le vine. O fugalaau tane ia. I pito i luga o ia laau, o fugalaau fugalaau o loʻo faʻaalia i le taimi lava e tasi i foliga o moli lanumeamata lanumeamata o loʻo pipii. O ao o auro lanumoana auro, e taʻavale i le mafanafana o gutu o le tautotogo, faʻanatinati agai atu ia i latou. I le ogatotonu o le fugalaau, latou te faia ai se malamalama, toetoe lava o le ufiufi faifai pea o le puao pollen i le vaomatua. Fugalaau fugalaau, o le leiloa o le pollen, vave ona mou ese atu, le toe maua a latou faatosinaga, ma o le eleelea o penefiti fafine e sili atu ona mamafa, ma ua faasolosolo lava ina avea atili ma sili ona enaena. O le mea lea latou te tautau, latou te ola i luga o laau i taumafanafana uma, o autumn ma le taumalulu. Na o le amataga o le tautotogo e sosoo ai, i le ogatotonu o Aperila, ua amata ona latou lafoaʻi le fatu laau muamua. Fai mai tagata popoto o se vao matua e masani ona salalau solo i le 20 kilokalama o fatu i le hectare, o le fua o le fatuina e oo atu i le 5 miliona fatu, o lona tusa ma le 200 iunite i le kesi.

O laʻau taʻitasi e tuʻuina atu i ai se vaʻa lafoaʻi. E maua i luga o le ea pe i le matagi, o le fatu, e pei o se uila, e umi se taimi i luga o le ea, e alu malie ifo i luga o le kiona ua faamaaa e ala i le tautotogo po o le aisa. Agi e le kiona, e faigofie ma vave ona taʻeina le fiasefulu kilomita ua i ai i luga o le pusa. E moni, e le faatulagaina e le laau nei "Taaloga Olimipeka o le Taumalulu" i tausaga taʻitasi, ae, e pei o le masani i taʻaloga, masani pe a mavae le 4-5 tausaga. O le mea moni o lo latou 'aina o fualaau aina ma fualaau aina i taimi vavalalata, e fai ma tulafono, o le fa i le lima tausaga le umi. I le faaopoopo atu i le tufatufaina autu o fatu laau vevela - matagi, o le laau ma le vaomatua e fesoasoani tele i le laau: squirrels, pulou ma aemaise lava laau laʻau. O i latou uma lava na latou galulue ma le totoa i fatu laau, ma masani ona faasalalauina i latou mai laau o tina.

E tasi le auala po o le isi, o le salalauina o fatu, pauu i tulaga lelei, e totogo faatasi. E faʻaaogaina lelei e le vaomatua fatu mo le totoina o laau toto i totonu o fale tausimai, mai lea mea ua latou totoina i vaega e tipi ai. O le togafitia e se tagata agaalofa, o le totoina o le tuputupu ae talavou e mulimuli ane i ai se nofoaga i vaomatua fou po o paka, ma ua fausia e se puipui tele o le puipuiga i tafatafa o auala afi ma auala tetele.

Europa, poʻo Europa

Ua talitonu saienitisi e faapea, o le vaeluaga o le vaeluaina o le 250-300 tausaga, ma o le tele o laau e ola i le 500 tausaga. I le lautele o lo tatou tina, ua puipuia e le natura le tele o laau lauolaola, e tusa ma le 300-400 tausaga le matutua. O se tasi o nei laau laʻau tetele, seia oo talu ai nei, na ola ae i le Moscow Region, e latalata i Zvenigorod, ma na o le malosi tele o le uila na vaeluaina ai se ogalaau malosi.

O le toatele o faamemelo o Alexander Sergeyevich Pushkin taleni o loo asiasi faatasi ma le fiafia i le tele o laau teuteu, o le fale ie, lea sa totoina e lona tamamatua o Osip Abramovich Hannibal i le Mikhailovsky Park. Fai mai o le tusisolo sa matua fiafia lava i le faʻaalu o le taimi i lenei uluaʻi ata.

O se laʻau tele e ola i Siekisolovakia e lata i le taulaga o Banska Bistrica. Ua fuafuaina e le vaomatua Czechoslovak o le laau e 430 tausaga. O le ogalaau malosi a le peteriaka, e pei ona valaau ai o ia i le nuu, na faalogoina i le itu, e fuaina le 6 mita i le itu, ma o le tumutumu o le pisapisao ma nilala o le emerald i se mea e tafe ai i le taualuga o se fale e 30-fale maualuga.

Tien Shan spruce

O sui o le vaega o le vavao o le lanumoana lanumoana (e taʻua i latou e fai fualaau oona). E pei lava o le au leoleo e tutu i luga o le Red Square i tafatafa o le Mausoleum o le V.I. Leni ma luga o le fale puipui o Kremlin.

Lisi i meafaitino:

  • S. I. Ivchenko - Tusi e uiga i laau