Fale taumafanafana

O le matagofie o le taulealea lanu violisa

O le filifilia o laau teuteu mo la latou togalaau e mafai ona maua ai le saite o se tulaga tulaga ese, manatuaina, o tagata o le taumafanafana e masani lava ona gauai atu i ituaiga o laʻau olaola. O le mea lea, i le malamalama o le aso, e totogo ma luma i togalaau fiafia ma lanu susulu ma le aano, ma i le amataga o le aoauli, ua tapunia le laumei, ua aveesea le manogi. Ae i le po e leai se togalaau e leiloa ma o lona muaʻi lalelei. Ma mafuaʻaga uma ona o le tele o fua o fua o fua, o eleʻele e iniseti. Mo lo latou tosina atu o fugalaau e tafe ese ai le fesuiaiga o lauulu ma faasalalauina lo latou manogi.

Ae o loʻo i ai laau totō, ina ua totoina i totonu o le togalaau, e mafai ona e fiafia i mea manogi i le po atoa. O se tasi oi latou o le fugalaau fugalaau e masani ai le tele o fai togalaau. I lalo o lenei igoa lauiloa, e lua aganuu masani a le aiga faasatauroina ua ola i luga o moega fugalaau.

O i latou nei o le faʻalavelave ma le matthiola, o loʻo faʻaalia atoa a latou paʻu i le afiafi ma o le po atoa ua salalau solo se manogi manaia i totonu o tuaoi. Laʻau, foliga tutusa i le ituaiga ma le fausaga o fugalaau, ua i ai se uiga sili ona lelei ma se talafaasolopito umi o le ola i totonu o togalaau o Europa ma lo tatou atunuu.

E leai se tasi o laau e fesoʻotaʻi faʻatasi ma le vaiola, o le uzambar ma le lapisi o violet ua tupu aʻe pei o fualaau i totonu ma togalaau. O violets ua taʻua o fugalaau e mafua mai i le opo ma le foliga o le corollas lea na pauu atu i le aganuu o laau faasatauro.

Hesperis - pole violet mo se togalaau matagofie

Afai o se tagata e le masani ma le laau e tilotilo i le tagata e le mautonu, usitai i le uluai lagona, o le a ia faatusatusaina le fugalaau i le phlox. O laau toto e fausia ai paʻu uila e tutusa ma laʻau uumi uumi ua teuteuina i lilac tele, piniki piniki po o paʻepaʻe papaʻe. E na o le faigofie lava o le paluga o le phlox e fusifusia ai petelima e lima, ma le pisa, po o le po, e pei ona i ai i le ata, e na o le fa, lea e fetaui lelei ma uiga o laau mai le aiga faasatauro.

I Rusia, o le le mautonu i totonu o faifaatoaga e lauiloa o se pati afiafi po o le po ma, e pei o le ata, o ituaiga o lenei aganuu e mafai ona faaalia ai fugalaau o paʻepaʻe papaʻe ma le lilac.

O ituaiga na maua mai i Europa na lauiloa i lo matou atunuu i le lua seneturi talu ai, ma i Falani ma atunuu Metitirani sa avea le taufeʻai ma taʻutaʻua o se fale teuteu ma togafitiga i le Vaitau Tutotonu.

O faʻavaega kulupu e sili ona matagofie, ae o le galueaiina o violets e le manaʻomia ai tomai faʻapitoa ma e oʻo lava i amataga i le failaina e mafai ona faia. O le mea e faanoanoa ai, talu ai nei ua leai se fiafia o tagata nofomau i lenei aganuu, lea na fausia ai se atemotu tulaga ese i paka o le fanua o fanua Rusia ma fanua o le atunuu seia oo i le amataga o le 20 seneturi.

I lalo o le igoa Vespers, o le nocturnal violet poʻo le Hesperis fugalaau e tusa ma le 30 faʻasologa o fesoʻotaʻiga, o nisi na maua ai se nofoaga i moega mo togalaau ma paka. O nisi o sui o ituaiga o loʻo ola i Asia Minor ma le Caucasus. E le gata i lea, i lalo o tuutuuga lelei, o le tagata faisaua o se laau laʻau olaola e toetoe lava o soo se itu o le vao, mai auala agai atu i le vaomatua ma faletupe o vai.

I le aganuu, o le po o le po ua tupu aʻe e avea o se mea faʻale-aganuʻu, lea e mafai ai ona ausia le sili atu ona matagofie ma oʻo lava i le totoina o laau totō.

O le fati e ufiufi i laʻau faʻamalosi faigofie e oʻo atu i le maualuga o le 90 cm. O lau laʻau e tupu mai i lauulu lauulu, e faʻapipiʻi i pupuu i petioles malolosi. O le maualalo o le eleele, o le telē tele o laupepa laulaʻau, ao laulaʻau lapoa e sili atu i le 12 cm le umi ma oʻo atu i le 4 cm le lautele.

Inflorescences e matua tele, i le tulaga o se pulumu poʻo se pulou. Fugalaau o ituaiga eseese o violets, e pei o le ata, tatala mai le itu i tua i le ogatotonu. I nisi tulaga, o le umi o le pulupulu e oʻo atu i le 20-30 cm. O fugalaau lava latou e laiti, tutusa. Corolla mai le 1 i le 2 cm.

E amata mai le amataga o Me i le masina o Me, ona fuga mai lea o le taumalulu e aunoa ma se malologa seia oo i le ogatotonu o Iulai. I le tulaga o fugalaau, o pusa laititi vavalalata e maua i totonu o fatu laʻititi o lanu uliuli poʻo le lanu enaena. Afai e le o vavae ia ponaivi, o le a amata ona totoina fua o fatu ma mafai ona maua mai ni pupu vine i le tausaga a sau.

E ui lava i le tatalaina o le laumei ma le manogi o fugalaau o le po violē, o se mea faʻapitoa tele. Ae o ave saʻo o le la e leaga tele i le tagata faʻafefe, e sili atu ona lelei le totoina o lala i totonu o le paolo.

E faʻapefea ona tausia le violet ina ia fiafia le pati i le fugalaau ma le manogi manogi? E manaomia e le laau le malamalama, eleele lelei ma suavai lelei lea e maua ai le lelei o mea taumafa i le seleselega. O le fufuluina sili ona lelei o loʻo matauina i luga o sina eleele aluma poʻo le solitasi. I le tuputupu ae ma le seti o fugalaau, o pulu povi e maua ai le sua lelei, ae aua nei galo o le le mautonu o le susu e le afaina ai le laau i le auala sili ona lelei. Ae e tusa lava pe leai se vai, e le tatau i se tasi ona faʻatali mo le tele o lauʻau.

Ae ui i lea, o le totoina o le le mautonu e matua taugofie ma e le mamafa. Mo ituaiga uumi o violets, pei o le ata, toe aumai le tua. Ma mo le faʻaleleia pea o lau fugalaau, na o oe e manaʻomia le vavae ese vave o fugalaau fugalaau e alu ese mai laau.

O le tuputupu aʻe o violesiti e faʻaaogaina i tekinolosi faʻaaogaina o isi mea faʻapitoa. O laau toto e faʻaleleia e fatu, o loʻo totoina mo fualaau i le fale, ona totoina lea i le eleele. E mafai foi ona totoina i totonu o greenhouses ata i luga o le 'upega tafaʻilagi, o lenei mea o le a mafai ai ona totoina vave aʻa ma sili atu ona leaga.

E foliga mai le lanu pe a mavae le 20-30 aso, pe a vevela le palapala i le 18 tikeri. O laau totő e tolu laʻau moni e felelei, ma i le faaiuga o le taumafanafana ua totoina i se nofoaga tumau. E oʻo mai i le taimi nei, o loʻo faʻapipiʻi lelei laʻau ma o le a faigofie ona ola i le taumalulu. I le va o vaovao o le violets, e sili atu le alu ese mai le 25-30 cm.

Faʻataʻitaʻia o pupuni, pe a le lava le kiona i luga o le saite, ia ufiufi i mea e le nonoa pe faʻasusu i nila.

Matiola: pe faʻapefea ona tupu ma tausia lelei ia violet

E pei o le vespers, o le matthiola o le aiga faasatauroga ma faʻalauteleina lona manogi i le afiafi i luga o le togalaau. O le ituaiga na maua muamua ma toe faamatalaina i tua i le 16 senituri ma sa faaigoa ia te ia e faamamalu ai le fomaʻi lauiloa Italia ma Pieso Mattioli.

I aso nei, ua iloa e le au faifaatoʻaga pe tusa ma le lima ituaiga meaola o lenei po violet, i le ata, ola i le Metitirani, i Matu o Aferika ma Asia, i atunuu o Europa Tutotonu ma e oʻo lava i Rusia.

O nei ituaiga o meaola e lua o tausaga taʻitasi ma faʻalauteleina o fua o ituaiga eseese ma ituaiga. O Matthiola po o le po e masani ai le au faifaatoaga i se igoa ese - Levka, o se fale e masani ona lauiloa i le tele o tausaga talu ai. Ae, e foliga mai o levkoys e mafai ona maua e le gata i moega fugalaau, ae faapena foi i le vao.

Mo se faʻataʻitaʻiga, i le eria o Don, i le Voronezh ma le itu o Rostov-on-Don, o loʻo ola aʻe le tafao manogi-o se laʻau masani e aofia ai i le Red Book. I foliga vaaia, o lenei ituaiga o viole, e pei o le ata, e le maua ai le lagona o se mea teuteu. E oʻo atu i le 40 cm le maualuga e tupuga tele, o se roetette o laʻau lauitiiti lauusiusi e mafai ona iloa i tafatafa o le eleele, ma o fugalaau e laʻititi ma paʻu.

Ae o le togalaau togavao poʻo le matotiola gray mai le talafatai o le Metitirani, o le itu i saute o Farani ma Canary Islands o se mea teuteu matagofie o le togalaau, aemaise lava pe afai o loʻo galue le tagata e galue i le faʻatoʻaga o le violet.

I le natura, o matthiols e toalaiti lava. E le lelei ma faigofie ona tausia pe a latou ulu atu i le togalaau.

I le ogatotonu o le vaeluaga, o lapoi po o lenei ituaiga o meaola ua totoina e avea o laau taʻitasi, e maua mai i le 20 i le 80 cm le maualuga i le vaitau. O le tele o pine o loʻo ufiufiina i laʻau lauolaola, lauolaola, lea e faalagolago i le ituaiga ma le ituaiga, e mafai ona lamolemole pe pala, lanumeamata poʻo le siliva.

O le tele o violets o Terry e faapitoa lava teuteu ma faatosina i le au fai togalaau, e pei o le ata. O ia laau toto, e pei o Mattiola ma fugalaau faigofie, manogi manaia, talafeagai mo le tipi ma le faʻaaoga mo le faʻaogaina o fanua.

I se tasi tulaga le talafeagai, o nisi taimi mai le 15 i le 40 pepe ua tuufaatasia. Afai o se siaki faigofie e aofia ai ni peti se fa, ona i ai lea i le terry pompom o se po violet, i le ata, e mafai ona faitauina i latou e oʻo i le fitu sefulu lua. E faʻaauau pea le teuteuina o le pulumu seia oʻo i le tolu vaiaso. A maeʻa le fugalaau, i lo latou tulaga o loʻo i ai ni fua vavalalata e tutusa ma pusa o le le mautonu, i totonu o le tele o fatu laiti e mama.

I le faʻaopoopoga i le lima tauagavale, i luga o fugalaau fugalaau a Rusia e mafai ona e vaʻavaʻai atu ia Mattiola le uila, e afua mai le talafatai Adriatic ma Asia Itiiti.

O le po nei na tupu ai le viole talu mai le senituri lona 16, ma o le taimi lea na maua ai e le au faifaatoʻaga ni ituaiga eseese e maua ai fugalaau fugalaau manogi o le lilac, paʻu, piniki, lanu paʻepaʻe ma le lanu. Matthiola ua amata, lamolemole pe, e faalagolago i le eseesega, ua ufiufi ma lagona, uaua. O lo latou maualuga e mai i le 20 i le 50 cm. O laulaau, e pei o ituaiga meaola e fesootai, e maualuga, e masani lava, e ola aʻe i le faavae o le rosette.

O le gaosia o Vaiole e amata ia Me, pe a oo mai le taimi mo le luluina o fatu laʻititi o lenei seleselega faaletausaga. O tupu muamua e mafai ona matauina i le maeʻa ai o le 8-14 aso, ma o le tupu aʻe e amata i le isi lua pe tolu masina.

Ina ia aumaia le foliga manaomia ole tumutumu lata ane, e totoina le violetina o le po i fualaau, totoina fatu i le afa lona lua o Aperila. O le atinaʻeina o le totogo e sili ona lelei ona faia i totonu o se malamalama i le vevela mai le 17 ° C i le 20 ° C. O laau totō ua totō i le eleele, ma matauina le umi o le 10-15 cm.

O le tausiga lelei o le viole e aofia ai le fafagaina masani, fausiaina o masina i luga o mea e ola ai, fufuluina ma teuteuina fualaau fugalaau mamago.

O le veleina e sili ona taua i le amataga, seia oʻo ina tupu aʻe le laʻau matthiol. Pe a faʻafeinu, e le mafai ona e faʻafefe i luga o moega fugalaau, ma faʻamago umi. Fertilizers e mafai ona faʻalavelave, mo mea teuteu.

O le aafiaga sili o le laau e mafai ona maua e ala i le faʻaaogaina o le mate i totonu o faʻavae kulupu poʻo le faʻafefiloi o ituaiga eseese o povi violisa i luga o le tasi fugalaau fugalaau. I lenei tulaga, o sea tulimanu o le togalaau o le a sili ona manaia e le gata mo iniseti nocturnes, ae mo tagata foi.