O le togalaau

E faʻapefea ona filifili se paʻu paʻu, suamalie ma suamalie?

O le amataga o le siloti i le afa lona lua o le taumafanafana o loo faatalitali ma le naunautai e ala i lapoa tetele ma laiti. E na o le mea lava lea na tupu i lo matou atunuu, o le tele o le teritori e mafua mai i le vaomatua o le faatoaga, o le aganuu i saute lea e fiafia i le tele o le lauiloa ma le alofa. O le suamalie, o le pulupulu suamalie suamalie e le gata ina faanatinati ai le fia inu i aso vevela, e maua ai le fiafia i le tofo, lagona lelei ma o se punavai o le tele o mea aoga.

I totonu o le kekeke paʻu o loʻo i ai le ascorbic ma le folic acid, magnesium, iron and potassium, fiber diet and pectins.

Ae faʻapefea ona fuafua mea o loʻo natia i lalo o se paʻu lanu meamata? E faʻapefea ona fuafua le faʻatoʻatoaina o se totipolo ina ia, i le taimi e tasi i luga o le laulau, e le faʻafefe ai le vavaeina, faʻaalia i le potopotoga o le paʻu piniki piniki leai ni manogi?

Afai e ola le suamalie i la latou lava 'upega tafaʻilagi, e le mafai ona e popole i mea lelei, ae faʻatau fua i nisi o taimi, e faaopoopo atu i se foliga paʻepaʻe, e tele mea e ofo ai. O le le tausisia o tekonolosi mea taufaatoaga, o tulafono mo le faʻaaogaina o faʻamaʻi ma le teuina o suamalie o loʻo aofia ai le lamatiaga o le inuina. O le mea lea, e taua tele le le mafai ona iloa lelei fualaʻau paʻepaʻe mai le lanumeamata, ae ia iloa pe faapefea ona filifili le tilotilo lelei e saogalemu mo le soifua maloloina.

O le amataga o le pulu

I le taimi nei, e mafai ona e faʻatau se masi ile supermarket i soo se taimi o le tausaga. Faʻasagaina i le faʻasao poʻo le tupu aʻe i totonu o greenhouses, fualaau suamalie mai tulimanu mamao o le lalolagi e faigofie lava ona oʻo atu i le au Rusia. E mafai ona faʻatusatusa i le suamalie i luga o le laufanua, i totonu o se toga vevela, i lalo o le vevela vevela o le lā? E faavae i luga o le fua o vine tetele, e mafai ona tatou faʻauʻuina.

O fuamoa muamua i luga o melonite e na o Iulai lava e mafai ona faʻaalia, ma o le aoina o nei taumafanafana taumafa e amata i le ogatotonu o Aokuso ma e oʻo ia Oketopa.

E le gata i lea, o le muamua na paʻu ai le tapulo i le taliga, o le sili atu foi lea o le aʻafiaga o le aofia ai kulimi ma isi kulupu matautia mo le tino, lea e mafua ai le tuputupu ae o le fua. O le mea lea, aua le faanatinati, aua e sili atu ona faigofie le filifilia o se silotilo lelei pe a oʻo ina matua malosi lava. O le vaitau o le suamalie e tutusa lelei ma le taimi o le tele o laʻau suamalie ma vine vine.

E faʻapefea ona fuafua le faʻapenaina o se siloni e foliga mai o le paʻu?

I aso nei, o tagata faifaatoaga ma tagata mafanafana o loo i ai ia i latou le tele o ituaiga ma hybrids of watermelons ma se tino ese ma le lanu o le paʻu. Tagata faʻatoʻa tuʻuina atu e fua mai fua e le gata i le mumu mumu po o le piniki, ae faʻapea foi ma le samasama ma le paʻepaʻe. I le taimi lava lea e tasi, e le o se saienitisi se tasi na mafai ona fatuina se laau, e ala i le foliga mai o ona vine o le a mafai ai ona fuafua loa le fua o le totipolo i le togalaau.

Ae ui i lea, o loʻo i ai le tele o faʻailoga i le auala e filifili ai se palola paʻu. A filifilia se fetus, latou te gauai atu i le tulaga o le peel, le susulu o le mamanu ma le i ai o ituaiga uma o mea e faaleagaina. Faatasi ai ma le tamaoaiga o lanu o loʻo i ai nei, o le mamanu i luga o le paʻu e tatau ona manino, ma o le lanu o laufanua paʻepaʻe e tatau ona laugatasia. O talomei faʻatasi ma se mamanu e le faʻamaonia pe faʻafefeteina e sili ona tuʻu ese. A uma mea uma, e mafai ona avea lenei ma faailoga o le le gata o le matua o le pipi, ae o se faailoga foi o le faamaʻi, mo se faataitaiga, o se mosaic viral.

  • O talone, e le o le taimi e tuua ai le melo, ei ai se paʻu mate.
  • I se fua o fualaau aina suamalie, o le paʻu e sili ona manaia ma faigata i se tulaga e faigata ai ona atiina i se atigilima, ae e mafai ona e na o le tosoina o le pito i luga.
  • E le gata i lea, i totonu o se silotilo e le mafaamatalaina, o le mea e faaleagaina ai le paʻu o le paʻu na faaleagaina ma faʻaaogaina ai le manogi o mea manogi.

E tusa ai ma manatu lauiloa, mai le tafe o suamalie e manaʻomia e filifili le tasi i se mamao mamao i le va o manua leaga.

Ae pe faʻafefea ona filifili se mea suamalie suamalie pe a fai o le lanumeamata lanumeamata uma pe, i se isi itu, toetoe a paepae? Ma i lenei tulaga, ma pe afai e faʻatau se fua o lanu lanu, e tatau ona e lagona muamua aʻo leʻi filifilia se tilo. Afai e maua ni paʻu, vavae poʻo isi paʻu paʻu i luga, e leai se nofoaga mo le siloti i luga o le laulau, aua o meaola leaga, pala ma siama e faigofie ona ulu atu i totonu o nofoaga ua faaleagaina. E le tatau ona e faʻatau mai se silotilo ma se manulele, seʻi paʻu lima. E le o se mea e ofo ai pe afai, o le tipiina o se siloni, o loʻo maua i totonu le pulupulu suamalie, vai poo le pulupulu.

Ma o nisi o mea vaivai ma foliga o siama i luga o le cortex e mafai ona iloa ai se paʻu poʻo se anthracnose, lea e oʻo atu ai i lalo ifo o le pulupulu ma le faʻaitiitia o le lelei o le siloni.

E faʻafefea ona filifili se siloti i le lapoʻa ma le lanu o se vaega eleele?

O fua e ola i luga o le melo e tatau ona i ai se tulaga taua i luga o le pele - o le mea e faʻafeiloaʻi ai le tapulo i le eleele. I lenei eria, o le pele e leʻi mauaina le la, e leʻi maua le chlorophyll iinei.

Mo le fuafuaina o le faasolosolo o le silo i luga o le moega poʻo i luga o le pusa, faʻalogo i le telē, tulaga ma le lanu o sea nofoaga:

  • O le paʻu iinei e le tatau ona faaleagaina pe sili atu ona vaivai nai lo isi vaega.
  • E leai ni sasa i luga o le vaega eleele. O lenei mea e taʻu mai ai e leʻi faʻalavelaveina le silotilo ao tuputupu ae.

O le vaega, i le averesi, e le sili atu i le 7-12 cm, e tatau ona samasama, pe afai e latalata le paolo i le paʻepaʻe, e sili atu ona taoto i luga o le moega mo se isi vaiaso.

E mafai ona filifilia se suamalie suamalie i luga o se ogalaau matutu?

E i ai isi fautuaga ile auala e filifili ai se tilo? E tele taimi e mafai ai ona e faʻalogo i le fautuaga e mafai ona e filifilia se tilotilo manaia e ala i le ave o se faaputuga i se siʻusiʻu matutu. Ae faʻapefea pe afai e leai se paʻu i luga o le fata, poʻo le mea uma o loʻo faʻaalia ai le paʻu papa i luga o le moega e le manaʻo e vavae ese mai lona laʻau masani?

O le mea moni, i se fetus ua oʻo i le matua, o le siʻu e amata ona faʻagogo:

  • I le iloaina o lenei mea, o le au faipisinisi e le taufaaleagaina fualaʻau suamalie, ma ua mamago le aʻa aʻo latou feaveaiina ma teuina.
  • E le gata i lea, e mafai foi e le siʻusiʻu ona faʻavaivai ona o le feliuaʻi poʻo le talepe o le laʻau ao leʻi oʻo le suamalie.
  • E le gata i lea, o le faʻatuatua i le aʻago mago, e mafai ona e aumaia se sukalaʻau paʻu i le laulau.

O le mea lea, faʻalagolago atoa i lenei faailoga e le aoga.

E sili atu ona faʻatuatuaina e faʻalogo i se tasi o faʻailoga o le paʻukeke, ae vave loa i la latou faʻasalalauga.

O le mea lea, mo se faʻataʻitaʻiga, i se suʻe suamalie, ua saunia mo le aoina, o le pononcle e lamolemole, o lauulu o lauulu e paʻu mai, lea o loʻo i ai aʻo faʻapala le siloti. Afai e ola le suamalie i totonu o le atunuu, e fuafua ai le lelei o le totipolo i le togalaau e mafai ona i luga o isi laina. Mo se faʻataʻitaʻiga, o loʻo ola lelei tagata totō o melonini e faʻapea, o antennae i le pito o le faʻapipiʻiina o le auʻau i le sasa e faʻamago, pe a oʻo mai le taimi e piki ai se pupu papa. E le gata i lea, i le mea o loʻo i ai le fugalaau, i le taimi o le matua e leai se mea e iloa ai le mea na tupu.

E faʻapefea ona filifili se paila i le mamafa?

Ma i Saina ma isi atunuu Asia, pe a aoina mai suamalie, latou te faʻaaogaina se isi mea manaia o nei fua. Ona o tulaga patino o le fausaga totonu, ua sili atu le mama nai lo le vai ma ua tafe pea i luga. E faʻavae i lenei mea, e mafai ona toesea le isi faʻailoga pe faapefea ona filifili se sukalati paʻu. O fua e lua o le tutusa tutusa, o le mea e mama e mama.

Ae ui i lea, o loʻo i ai se tuusaunoaga. Afai o le amataga o le taumafanafana e malulu, timuga o le tau, e le o aofia ai le tulaga lea na aafia ai le fausiaina o suamalie, ma e le i faia ni vaalele i totonu ia i latou. O na fualaau e tusa lava pe foliga mai e le maualalo le sogasoga, ma latalata i le ogatotonu o le mea e foliga mai o le vevela.

Ae o le mamafa o le totipolo lava ia, i le amataga o le vaitau, faʻatau se meaai manaia, e sili atu ona talafeagai le tuʻuina atu o mea e sili ona lelei ile fua o fua. Ma ua i ai nei i le totonugalemu o paʻukeke, e mafai ona e fiafia i tagata tino moni ma se mamafa o le 7 i le 15 kilokalama.

E faʻapefea ona filifili se pailo lelei i le leo?

E masani ona e vaʻavaʻai, pe faapefea, fuafua le faʻasolosolo o se silotilo, tagata faʻatau pe faʻatau i luga o le pele pe faʻasili le fua ma o latou alofilima:

  • I le tali atu i se tuʻituʻi, o se paʻu suamalie suamalie e fai ai se leo faʻamalo, pe afai e le o sauni le fua e alu i luga o le laulau, o le a faʻalogo ma le manino le faʻalogo.
  • A faʻamaʻi, e mafai ona pipiʻi sina manulele lelei, o le fualaau lanumeamata e le maua ai se mea faapena.

Afai o metotia o loʻo i luga mo le fuafuaina o le lelei o le fetus e leʻi taliina atoatoa le fesili i le auala e filifili ai se palola paʻu, o le vitio o le a fesoasoani e malamalama lelei i mea uma.

O le mea taua pe a filifilia se maualuga maualuga, o le meaʻai manaia e le faʻagaloina e mafai ona manuia le mea e mafai pe afai e amanaʻia uma faailoga ua filifilia.

O tagata o le taumafanafana o loʻo totoina ni suamalie i o latou lava moega e le popole i le lelei o le fua. Latou te mautinoa mautinoa o le mulimuli i tulafono o tekinolosi tau faʻatoaga, na o fualaau suamalie lelei e aunoa ma se aofaiga tele o palapala, vailaau faʻasaina ma meainu o le a seleseleina mai le melonini.

E faʻapefea ona filifili se silotilo lelei lelei?

Ae pe faʻafefea ona filifili se pailo pai i luga o se faleoloa faleoloa poʻo totonu o se faletua fuamoa? E mafai ona faʻatuatuaina tagata faatau uma, ma pe faʻapefea ona puipuia oe mai fua leaga-fua?

Aʻo latalata atu i le tui, e tatau ona e gauai atu i tulaga o manuʻa ma le tuʻuina atu o suavai. I tulaga o fefaʻatauaiga i magaala, mo le faʻatau atu o melons ma ipu, e tatau ona faʻatulagaina faapaologa faʻapitoa, faʻaputuina paʻu ma fagu, e puipuia ai le suavai mai le faʻafesoʻotaʻi ile eleele ma le susulu o le la. I totonu o le faleoloa, o loʻo faʻapipiʻi i luga o paleni poʻo ni ato ma aua neʻi paʻi i le fola.

Talu ai ona o le aano o se totipolo e vave ona faʻaaogaina sina mea itiiti, o le peʻa o le pala, ma o le fomaʻi faʻapitoa e faʻaleleia atoatoa i luga o le suamalie manaia, e le mafai ona faʻatau fualaau aina ma fusi ma paleni i soo se tulaga.

E sili atu le musu e faʻatau se siloti pe afai e le mafai e le tagata faʻatau pepa ona tuʻuina atu pepa e faamaonia ai le lelei ma le saogalemu ole melon. O ia tusi faamaonia ma tusi faamaonia e faailoa ai le nofoaga o le galueaina o le pati, le aso o le seleselega ma lona aso e muta ai. O se tusi faamaonia mai se fale suesue faapitoa ua faamautinoa e leai ni mea e afaina ai le ola maloloina i suamalie.