Fugalaau

Iris - o se vavega mai Sasae

Iris, poo le kasatik - o se laufanua lauiloa, lea e manatu e sili ona lauiloa i le au fai togalaau. E ala i le matagofie o le fugalaau ma le alofa tunoa, atonu e tauva le irisisi ma isi laau. E talisapaia foi Irises mo le mea moni e faapea, e ala i le fufuluina o laau, latou te taofia ai le teuteuga ona o laʻau matagofie. O laau totino o Iris teuteu le togalaau mo le toeitiiti atoa le vaitau. E uiga i foliga o le tuputupu aʻe o irises i totonu o le togalaau o le a taʻu mai ai a tatou tusiga.

O Iris o se vavega mai East.

Faʻamatalaga faʻamatalaga o irises

Iris (Iris), poo Kasatik - o se ituaiga o laau o le rhizome o le aiga Kasatikovy, poo Iris (Iridaceae) Homeland - Iapani. Ua maua Irises i konetineta uma. O le ituaiga e tusa ma le 800 ituaiga o ituaiga o ituaiga ma ituaiga lanu eseese. Mo lenei mea, na ia maua lona igoa (Gagana Eleni Ἶρῐς - rainbow).

O siaki o le iris e nofofua pe o ni seleni, faigofie pe faʻalaʻau. O laulaau e laugatasi, faʻamautu, e tele lava e aoina i le pito i lalo o le aʻa. O le aʻa o loʻo i totonu o le vaega pito i luga. Fugalaau - tuʻufua pe i totonu o meaʻai, i nisi ituaiga mea manogi e manogi.

O fugalaau iris e tulaga ese lava: latou te leai ni paʻu ma ni peti. O foliga o le fugalaau e latalata i le fausaga o le togi. O le perianth o le tubular, ma se vae vae ono-vae. O le faʻavae o petals e faʻafefete i totonu o se pusa, i totonu o lea mea e mama.

I le totonugalemu o Rusia, e amata mai i le amataga o Me ma Iulai. Irises e mafua mai i le vevela maualuga o le taumalulu, le lelei i le eleele, ae aua nei galo le eleele susu, o lea e sili ai le totoina oi latou i luga o le eleele. Fugalaau ua ola i le tasi nofoaga mo le fitu tausaga.

I le totonugalemu o Rusia, e amata mai i le amataga o Me ma Iulai.

Filifilia se nofoaga ma le eleele mo irises

Irises e matua malamalama-alofa, pauu atu i lalo o le paolo, taofi le fuga. Irises e nonofo i se nofoaga lalelei. O laau-Zi-miti ma le vevela-alofa, mo latou faʻaleagaina malosi vailogia o le eleele. O le tele o vaʻaiga tetele ma tele-flowered ua fesoʻotaʻi, ao latou momotu mai le matagi. O eleele e talafeagai lelei, e le faʻafefeteina, e le faʻamaualuga i fugalaʻau faʻasaina ma e aunoa ma se fugalaau fou.

O le eleele mo irises ua saunia pe a ma le vaiaso talu ona totoina. O le 'upega tafaʻilagi' oloʻo oʻo i le loloto o se suo kesi, ona oʻo mai ai lea o le 8-10 kilokalama o humus e faʻalauiloaina. Mai le faʻamalaina o mineral e faia ai le 3 sipuni tele o le superphosphate faigofie, 2 ipu o fafie. Afai o le palapala o le aisa, faaopoopo 1 le ipu falaoamata o le dolomite. Lavea le faʻamalaʻau e oʻo i le loloto o le 10-12 cm ma faʻafefe. Totoina o le aso - i le taimi lava na vaeluaina ai le vao i le afa lona lua o Iulai, i le maeʻa o le tupu aʻe o irises.

Faitau foi a tatou mea auiliili: Irises i totonu o le togalaau - faavasegaina ma faaaoga i le mamanu.

Faʻafouina o irises

O nisi taimi e faʻaalia ai o aʻa e faʻaleleia e aʻa. I lenei tulaga, e lua ni vaega eseese eseese ua fenumiai: o aʻa ma rhizomes. O aʻa o irises e le mafai ona toe faʻafouina, o lona uiga, toe faʻafoʻisia le laau atoa mai se vaega. O le mea lea, e le talafeagai mo le toe gaosia.

O nisi fugalaau fugalaau e talitonu e mafai ona faʻalauteleina iisa e laulaau. E le saʻo lenei mea. O le lau iris, vavaeese mai le rhizome, e oʻo lava i lalo o tulaga lelei mo aʻafiaga o aʻa (i ogaoga vevela) e le aʻafia ai aʻa ma faasolosolo malie ai.

O le isi mea pe a totoina le "scapula" (iris vae) i le eleele, o se vavaega puupuu o laulaau basal ma se vaega o le rhizome. Ona o le i ai o se fasi rhizome, o se scapula, i lalo o tulaga talafeagai, vave ona aʻa ma liua i se laau fou. O lona uiga e mafai ona faʻalauteleina i luga o le laau e se rhizome, lea e aofia ai sootaga vavalalata eseese - faʻatapulaʻaina lalo taʻusi taʻitasi tausaga.

O le mea sili ona lelei e vaʻaia e Iris i le tolu tausaga. E mafai ona e faia le vaevaega i le amataga o le tautotogo. Faatasi ai ma se manoa maamaa, ua vaevaeina ai se vaomatua ua tele ona vaevaeina i ni vaega, o ia mea uma e aofia ai se rosette ua lelei ona atiina ae. O nofoaga tipi ua faʻasusu i le malala manala. O aʻa ma laʻau ua vaeluaina.

O vaega taitasi e ono mafai ona faʻatusalia e se tasi, lua poʻo le tolu sootaga faaletausaga. Ua lafo ese sootaga tuai.

O manu o manu e faʻamaʻi mo le 30 minute i se vaifofo Homa (80 g i le 10 lita o le vai), lea e fasi ai pathogens. A maeʻa lenei mea, o le tufatufa ua faʻamago i le la mo le 2-3 aso. O fasi fasi falaoa ua kuka i le koala. "Spatulas" ua totoina i luga o le eleele, i luga o le eleele, e le o se mea e sili ona taua, ina ia i ai le fatuga i le maualuga o le palapala. O le pito i luga o le rhizome e le tatau ona ufiufi i le eleele.

Afai o le rhizomes i le taimi o le totōga e loloto tele, e mafai ona mafua ai ona le fulafula, faʻapea foʻi faʻamaʻi ma le oti o le laau. E vave ona totogo Irises i le lona tolu o tausaga talu ona totoina.

A uma ona totōina, ona faʻafeinu lea o laau. E fautuaina le vai i le taimi o le vavao. Faia lenei mea i le tuai o itula, puipuia o fugalaau mai vai. Vaʻaia taimi taʻitasi le palapala ma aveese vao.

Irises, e tupu ae e aunoa ma le toe totoina mo le 5-6 tausaga, ua le toe fuga, aua o le eleele ua faaleaogaina ma ua faaputuputuina, o le rhizomes ua tele naua e amata ona tosoina e le tasi le isi, vavalalata, faalavelave i le tuputupu ae masani o tuaoi.

Mulimuli ane, Aokuso-Setema o le tipiina o iris rhizomes e maua ai le pasene tele o laau toto e fuga mai i le tausaga muamua talu ona totoina. I le gasologa o Iuni-Iulai, pe a le o totoina le fugalaau i tumutumu mulimuli, o le pasene o fualaʻau totogo e paʻu malie.

E sili atu le faigofie o Iris i le faʻavaeina e ala i le vaevaeina o le rhizome.

Faʻataʻitaʻiga o fatuga

Pe a faʻapupulaina ituaiga eseese o irises, o le "fatuga" auala e faʻaaogaina. I lenei tulaga, o le sootaga faaletausaga ua vaeluaina i le 6-8 vaega ina ia tofu uma ma se fatugao. Afai o se fatuga tumau o se fasi rhizome o le mamafa o le 0.5 g, ona oʻo lava lea i se fatugaki, toto i totonu o se fagu poo se pusa pusa, i lalo o tulaga talafeagai o le vevela ma le susu, o le a atiina ae i se fale tutoʻatasi. Faʻasoa lelei, e mafai ona fuga i le tausaga lona lua. O le tele numera o seleselega e maua mai i le tafaʻi pito i luga.

O laau totō e atiaʻe mai i le pito i tua o le kulupu e fuga mai i le tausaga muamua o togavao, e le manaʻomia, aua e faʻavaivaia ai.

E mafai ona faʻalauteleina iriseti vai i vaega o rhizomes ma se fatugao i soo se taimi o le tuputupu ae o le vaitau, ma i le i ai o greenhouses ma rhizomes e seleseleina mai le tautoulu, i soo se taimi o le tausaga.

Ae ui i lea, mo le tele o ituaiga o irisisi, o le taimi sili mo le totoina ma le vaevaeina o vao o le afa lona lua o le taumafanafana - o le amataga o le tautoulu. O le tuai ona totoina e lamatia i luga o le mamafa, eleele le lelei, aua talu mai le tautotogo o le tautotogo e le lava le totoina o laau totō o loʻo sasaina i luga o le fogaeleele pe a malulu ma faʻamago le eleele.

E tatau ona manatuaina o le mauaina o le fatugaina e faʻamaonia i na tulaga pe a oʻo i le taimi e sili ona puupuu e te manaʻomia ai le tele o laau toto mai se numera laʻititi o vao vavalaʻau. I isi tulaga uma, o le iris e sili ona faʻaleleia i le vaeluaina o le vao.

I lalo o tulaga tau pisinisi, o vaega o rhizomes o irises ma se fatugaʻo ua totoina i le loloto o le 3-5 cm i totonu o togavao o tulimanu. I le totoina o laau toto, laʻau ma aʻa ua faapuupuuina e le itiiti ifo i le tolu o latou umi.

O le loloto o le faʻaleleia o le iris rhizomes e tatau ona 1.5-2 o le lautele. I le va o laau i le laina, latou te tuua le 25-30, ma i totonu o le laina-45-50 cm. Faatasi ai ma lenei totoga, o laau totoa i le laina ua vave ona vavalalata, fai laina faifai pea, vavaeese e ala i laina vaelua. O lenei mea e faʻaleleia ai le tausiga o le eleele, faʻamaina ma faʻaitiitia le faʻaogaina o laau. A maeʻa ona totōina, e tele le suavai o loʻo totoina, lea e faia ai ni mea laiti e siomia ai i latou. Pe a faʻafefe le vai i le eleele ma faʻapena ona vevela, ona tatala lea o le pu ma mulumulu ina ia sili atu ona lelei le moega, o laulaau o laau e liliu i le tasi itu pe a totoina. I lenei tulaga, o le vaalele ua taitaia i luga o le mauga.

Pe a vaevaeina le vao ma suia i latou i se nofoaga fou, o le tele o ituaiga o iris e maua ai le malosi i le tausaga muamua, i le lona lua ma le tolu - fugalaau vave, ona, pe a vevela, latou te faasolosolo malie ona faaitiitia le teuteu.

Iris e le manaomia se tausiga faapitoa

Iris Care

Latou te fafagaina faʻatoʻaga faʻamafanafana ile 2-3 taimi ile vaitau. O le laei muamua e faia i le amataga o le tuputupu ae: i le 10 lita o le vai, 1 tbsp. sipuni o urea ma le sulfate sulfate, faʻaalu 5 lita o fofo i le 1 m2.

O le laei lona lua pito i luga o irises o loʻo faia i le amataga o le fugaina: i le 10 l o le vai, faʻaalu 1 tbsp. sipuni "Agri-cola mo fua o laau toto", potassium sulfate. Aʻo leʻi oʻo i luga o le ofuina, o loʻo lūlūina irises i luga e 1 le faaputuga-luga o le fafie.

O le fafagaina lona tolu o irises e faia i le 10-15 aso pe a uma ona tupu: i le 10 lita o le vai, faʻaalu 1 tbsp. spoon nitrofoski, "Agricola-7", fugalaʻau faʻasaina "Effekton-DC". Faʻaalu e oo i le 5 lita o fofo ile 1 m2.

O luga o laei e faia i luga o le susu ile palapala ma le tatalaina ma naʻo le afa muamua o le taumafanafana.

Faatasi ai ma le amataina o muamua fulufulu, o le laʻau o irises ua vaeluaina, e pei o le totoina. A oʻo mai laulaau lanu samasama, e teuteuina. A maeʻa ona toto, ona vavae ese lea o le pou i le pito i lalo. A o leʻi oʻo i le taumalulu, i le amataina o muamua fulufulu, o fale e ufiufi i paʻu ma le 10 cm, i le tautotogo e tatau ona faʻasao.

O faʻamaʻi ma faʻamaʻi pipisi o irises

Toa ma le taumalulu

O meaola faalafua ia e faʻatafunaina ma aemaise lava irises Siberia. I le amataga o le vaitau tuputupu ae, e 'ai e caterpillars of the scoop (Hydraecia micacea) ia upega o laʻau, lea e lanu samasama ma oti ai. E le mafai ona latou "vavaeeseina" ia le malosi o galu o le uumi uumi, ae o le leaga latou te mafua ai ua lava lea mo le tafeina o paʻu.

E le gata i lea, o caterpillars e mafai foi ona faaleagaina ai le rhizomes (helotropha leucostigma) ma le taumalulu (Agrotis segetum)), lea e faigofie ona afaina ai siama siama. I le taumafanafana vevela, o le iris e sili atu ona aʻafia i sikuea.

Faʻataʻitaʻiga faʻatonutonu: I le amataga o le tuputupu ae o le vaitau, e lua faʻamautuina e faia (faatasi ai ma se vaitaimi o le 7 aso) ma se 10% o le fofo o le malathion.

Gladiolus thrips

O lenei iniseti, e le mafai ona vaaia i mata le lava, e matua faaleagaina ai lava. O le umi o lona tino laitiiti e 1-1.5 mm. O loʻo faʻamautu e Thrips ni vaʻaiga o loʻo i totonu o vaʻa. O le lau ua afaina e liu enaena, mimiti, ua lilofia i le paʻu enaena. I nei laulaau, o le photosynthesis ua faaleagaina, lea e afaina tele ai le atinaʻeina o le laau atoa, o le faataatiaina o ponanuka ma fugalaau.

I le vaitau o le tuputupu aʻe, o le iniseti e faʻafeiloaʻi i fugalaau iris, mafua ai o latou vaivaiga ma faʻamalo. E le totogo lelei le tumutumu, ma i se faʻalavelave matuia, e le mafai ona fesuisuiai le fua. O taumafanafana vevela ma vevela e lelei mo le atinaʻe o le parasite. E oʻo atu i le 9 augatupulaga o manufeʻai e atiaʻe i le itu i saute o le atunuu i vaitau taʻitasi.

Faʻataʻitaʻiga faʻatonutonu: O laau afaina ua faʻafefeteina faalua i se faʻafitauli 10% o le malathion ma se vaitaimi o le 7 aso. E mafai ona e faʻaaogaina le tapaa mo le fufuluina: 400 g o le paʻu e faʻaogaina mo aso e lua i le 10 lita o le vai, siaki, faʻaopoopo 40 g o le tagamea poʻo le fasimoli lanumeamata.

O le mea e leaga ai, o faʻalavelave e masani lava ona faaleagaina e faʻamaʻi.

Medvedka

O se urosa i Rusia i saute o loʻo i ai se lamatiaga ogaoga i irises. O le iniseti matua e oʻo atu i le 3.5-5 cm le uumi. E i ai ona apaʻau, o nifo malolosi telefoni feaveaʻi, o malosi faʻamuamua ua saunia i se faila puʻupuʻu, lea e tipi ai le urosa palapala, ma le rhizomes, aʻa, ma pulu. O le meaola e faigofie ona malaga i lalo, faʻafefe vave i totonu o le vai ma e lele foʻi i le ea. E tafe i luga o le eleele, e vave ona alu. O le "mea" o le iniseti e umi, e leai se vai. O le pest ua ofoina atu i ai se lagona sili ona taua o le manogi.

Faʻataʻitaʻiga faʻatonutonu:

  1. Aoina le tele o fuamoa i le taimi o le taumalulu, maleu i le paʻu. I le tautotogo, i le taimi o le totoina, faʻamamaina le paʻu ma le suauu manogi mo le manogi ma tuʻu le tasi sipuni i totonu o vaieli taitasi. Medvedka, i lona tofo i le maunu, oti.
  2. Sasaa meaʻai i le eleele ma vai paʻu (4 sipuni tele o le suka i se pakete vai). E paʻu le urosa i lalo o le eleele, pe lele i luga, pe a faigofie ona faʻapotopoto ma faʻaumatia.
  3. Afai e te totoina le falala i tafatafa o tuaoi o le fanua, o le a taofia ai le avanoa o le uro i lau togalaau mai le tuaoi tuaoi.
  4. E mafai ona e faʻaumatia le urosa ma le fesoasoani o le faʻafefeteina o le moa, ma faʻamamaina i latou ile eleele i le tau vevela.

Slug

Slugs, i le mea muamua, faʻaleagaina le tele o laʻau tutotonu o le fusi laulaʻau. Faatasi ai ma se faaputuputu tele o meaola faalafua, latou te faaleagaina ai isi laulaau. Mai ituaiga uma o irises, o le mea e sili ona lelei. O slugs e mafai ona saofagā i le salalau o paiotisis. O afifi o le laititi e aʻafia i le bacteriosis ua paʻu'ū i le eleele e 'ai ma le fiafia tele. Maʻeu i laau ola maloloina, slugs ave le soona faʻamaʻi o lenei faʻamaʻi.

Faʻataʻitaʻiga faʻatonutonu: I le va o laau totō o loʻo tuʻu ai laulaau o le paʻu poʻo le susu susu e fai ma fale. Ona faʻaputuina ai lea ma faʻaumatia ia meaola faalafua. E mafai ona e faʻaaogaina le tapaa (paʻu) pefu (4 g / m2), superphosphate (35 g / m2). O le metaldehyde tele o se auala sili lea ona lelei e tau ai slugs. O faʻamalosi e faʻasaʻa i le malulu, mafanafana o le tau i le afiafi poʻo le vaveao i le va o laau totō (30-40 g i le 10 m2).

May Khrushchev

Larvae o le gnarling gnaw le aʻa ma rhizomes o irises. Larvae e ola mo le tele o tausaga i le palapala. I le tele o mea, e mafai ona maua i totonu o mea o totoe, i le manua. Aʻo leʻi faʻalauiloaina le manua i totonu o le palapala, e tatau ona viliina i totonu o se sieve faatasi ai ma se filifiliga o ni meaʻai ma lo latou faʻaumatia mulimuli ane.

Wireworm (Nutcracker)

O lapisi o le eleele e faaleagaina ai rhizomes o irises, o 'ai o lua ma fuaitau o loʻo i ai, lea e maua ai siama, totogi, ma atonu o le a mate le taimi. O le paluga o le paluga o loʻo i ai sina tino lanu uliuli o lanu uliuli, ma o loʻo maua ai foʻi ni mea faʻataʻitaʻi. O laumei e vaapiapi, umi, e aofia ai vaega, faʻatasi ai ma se atigi lapopoa o le lanu samasama po o le lanu enaena. I le taumalulu, e loloto le loloto i totonu o le palapala, i le tautotogo ma le vevela o le eleele e tulaʻi i luga. O le loloto o le eliina o le eleele e fesoasoani i le faʻaumatia o aʻa ma pusi.

Ina ia faʻafefeteina faʻamaʻi pipisi, e mafai ona e faʻaaogaina le faʻaogaina o laau o insecticidal:

  • Pepa suamalie vevela vevela (100 g tipi popo fou pe 50 g malogo) sasaa le 1 lita o le vai ma le kuka mo le 1 le itula, ona tu ai lea mo le lua aso, pe a maeʻa ona faamamaina le broth ma sosolo i le 100 g o le fusi i le 10 l o le vai faatasi ma le faaopoopo 40 g fasimoli.
  • E mafai foi ona e faʻaaoga pyrethrum - faʻapipiʻi laau i le paʻu pe faʻasolosolo 100-200 g o le paʻu mo le 10 itula i le 10 lita o le vai ma sulu i lenei fofo.

Pe a faʻaaogaina vailaau iniseti, e pei lava o le galue i vailaau faʻasaina, e tatau ona e mulimulitai i tulafono o le ola maloloina o le tagata lava ia: puipui lou gutu ma lou isu ma se atigi puʻe, mulumulu ou lima ile maeʻa togafitiga.

Puipuiga mai faʻamaʻi ma meaola faalafua - o le auala sili e mautinoa ai le maualuga o irises i le taimi atoa

Bacteriosis, poʻo le pala mama o rhizomes

O faʻamaʻi sili ona lamatia o irises o le bacteriosis, poʻo le pala o le rhizomes. O le mafuaʻaga o le faʻamaʻi o le siama o Erwinia aroidea, poʻo Pseudomonas iridis. O maʻi mamago i le taimi o le tuputupu aʻe o vaitau lag i tua i le tuputupu aʻe. Laʻau lanu enaena ma, amata mai le faʻamalosi, faʻagogo. O le afaina o le laʻau, e aluese mai ai e faigofie ona toso i fafo, ma i le iuga e pau i le eleele. O aʻafiaga afaina e i ai se manogi le lelei. E salalau solo Rot i le totonugalemu o le rhizome, lea ua faʻaumatia atoatoa, liliu atu i se paʻepaʻe paʻepaʻe, manogi manogi. Ua mate le laau. O le gutu o le rhizome o loʻo tumau pea.

Faʻataʻitaʻiga faʻatonutonu: I le tau faasaga i le siama o siama, o laau mamaʻi ua lafoai. Pe a faʻavasegaina, o loʻo afaina vaega o rhizomes i se manoa maoaʻe i mea ola maloloina ma faʻafefeteina i le koala. Aʻo lei totoina, ua totoina le rhizomes i le 0.5% le vaifofo mo le 30 minute poʻo le faʻamalolo (0.2-0.5%) mo le itula. E tatau ona puipuia le Rhizomes mai le maina ma le faʻaaogaina o masini. E taua tele le faʻaumatia o iniseti - o loʻo aʻafia ai le faʻamaʻi.E taua le matauina o le suiga faaleaganuu ma le toe foi atu o irises i lo latou nofoaga muamua ina ua mavae le 4-5 tausaga.

Matou te faʻatali mo lau fautuaga e uiga i le tuputupu aʻe o lenei fugalaau manaia, faʻapea foʻi ma le pulea lelei o meaola o irises!