O le togalaau

Rhododendron fugalaau

Fugalaau, e pei o tagata, e eseese itu. O nisi fugalaau e vave ona taia o tatou loto ma togalaau, ae o nisi fugalaau e foliga mai e umi ma faigata. Ma e masani lava ona le mafai ona malamalama i le mea e fesootai ma lenei mea. O sea mealilo o le fuga o le rhododendron, atonu o le lalelei sili ona matagofie ma laʻau teuteu o loʻo ola aʻe i le vaeluagalemu.

Aisea i le seneturi lona lua o fugalaau rhododendron i Rusia na le maua ai a latou tagata fiafia, e matua faigata lava ona malamalama, ae o le mea moni o se mea moni lava. Ma o se mea e sili ona maofa na aumai e le lilac ia i matou i le seneturi lona XVIII mo i matou o se tagata moni, fugalaau a tagata, ma matou te le amanaiaina le togalaau o le rhododendron e ola i lo matou atunuu i Rusia.

I totonu o lenei tusiga o le a tatou faʻamatalaina le talafaasoloʻaga o nei laau toto, talanoa e uiga i ituaiga ituaiga rhododendrons, faʻaalia ituaiga eseese o rhododendrons i le ata ma tuʻuina atu fautuaga mo la latou gaosiga i le ogatotonu.

Talafaasolopito o le togalaau o Rhododendron

I Rusia, o rhododendrons e amata ona ola i le faaiuga o le XIX seneturi. E. Regel o se tasi o le muamua e faia lenei aganuu i totonu o le Faatoaga a le Imperial Botanical Garden. Ma e lei umi ae ofoina atu e le pasefika o le Pomological Garden E. Regel 18 ituaiga eseese o le rhododendron vaivai (Rhododendron molle). O ia lava E. Regel na maua mai ai le tele o ituaiga o Caucasian rhododendron (Rh Caucasicum). O ituaiga eseese o le vaitafe na filifilia foi. Iapani (Rh japonicum). Ma ituaiga meaola masani e pei ole r. fulufulu lauulu (Rhututum) ma p. Smirnova (Rh. Smirnowii) ma isi.

O se taunuuga, i totonu o togalaau o St. Petersburg mai le tuai o le XIX - amataga o le XX seneturi, na latou salalau ma alofagia e faifaatoaga. Sa totoina i latou i pupuni lapoa ma e oo foi i le faia o ni ata mai ia i latou. O le galuega a S. Voronina "Gardens of Silver Age" e maua ai le tele o faataitaiga o togalaau na faʻaaogaina rhododendrons. Ae na lava le naʻo le tasi le faʻataʻitaʻiga e faʻamaonia ai le lautele ma le alofa o lenei aganuʻu a matou tagata faʻaalia, o le manatuaga lea o T. L. Shchepkina-Kupernik e uiga i le esetete a le MV Krestovskaya Marioka: "E leai se mea oi ai se lilac matagofie e pei o le pitonuu Mariok, faʻalautele 40 fasia, o ia mumuna mumulu e susulu pei o afi ola i luga o Iuni aoauli ... "

Ae ina ua mavae le fouvalega, na galo nei galuega, ma o ituaiga na maua e E. Regel na mou atu i le vaeluaga o le taimi. O le mea moni, e le mafai e laau ona taofiofia le faigata o le fesuisuiai ma le toe suia o tausaga, ma na fano ai le aoina ma le togalaau. Ae aiseā na latou le maua ai le tausiga tatau mulimuli ane e faigata ona malamalama i ai.

I tausaga talu ai, o le fiafia i lenei aganuu ua aliali mai, ma o nofoaga autu o togalaau e masani lava ona "malamalama" i le totoina o mea. O laau Rhododendron ua amata ona avea ma aulelei, lauiloa i laau o le "Rusia fou". Ae tele foi ni iloiloga le lelei o faifaatoaga e uiga i lenei aganuu, lea na malamalama i le tulaga faanoanoa o le tuputupu aʻe o rhododendrons. O le maualalo o le agavaa o tagata faigaluega o nofoaga autu o togalaau, lea e masani ona ofoina atu ituaiga e le mafai ona ola i la tatou tau, ma le maualalo o aganuu a le au fai togalaau, oe maua laau, e aunoa ma le mafaufau e uiga i tulaga e tatau ai mo a latou togalaau. Ma o rhododendrons e manaʻomia le faia o ni tulaga faʻapitoa mo lo latou alualu i luma alualu i luma, ma latou te le faʻamagaloina mea sese, e ala i lo latou oti "faʻasalaina" le faatoaga faatamala.

E saʻo la ona amataina i latou ma e faigata ona tausia i latou? Ina ia totoina nei laau i le togalaau pe leai, ioe, e te filifili. Ae o le taimi lava e te vaʻavaʻai ai ia i latou ia le itiiti ifo i le tasi le fuga, o le a le toe tulai mai lenei fesili. O le mea lea, na aofia i totonu o le lisi o hits. E na ona e manaʻomia e filifili le nofoaga saʻo ma faia se lua e tulaʻi ai ma le palapala talafeagai. O isi tausiga e le ese tele mai le tausiga o isi fugalaau.

O le faafitauli lona lua e fesoʻotaʻi ma le filifiliga o mea totō. E i ai ni faʻafitauli e leai ni faʻafitauli, e sili atu le faigata ona tausia ma i latou e faigofie lava ona le tupu faʻatasi ma i matou. O le vevela o le taumalulu o loʻo tuʻuina atu i nisi faʻamaumauga e le fesoasoani i taimi uma i le foia o lenei mataupu.

O laau toto Rhododendron o aʻa ma fusi. E tatau ona faʻatauina le aʻa-niniina o laau e totoina fatu laau. Faatasi ai ma le faʻalauteleina o le microclonal, e mafai ona vavae ese mai meatotino o le ituaiga muamua.

Ituaiga o rhododendron ma a latou ata

A filifilia le rhododendrons mo lau togalaau, e tatau ona tuʻuina atu i ituaiga o le taumalulu ma le tele o ituaiga e maua mai ia i latou. O ituaiga e sili ona taua ma taumalulu-e faigata tele o rhododendrons. O le a latou faatagaina oe e maua le laʻau aupito umi, lea o le a tatala p. Daurian (Rh. Dahuricum) i le faaiuga o Aperila. Mulimuli ia te ia, r. Ledebour (Rh Ledebourii) ma le r. Kanata (Rh. Canadense).


E pei ona mafai ona vaaia i luga i le ata, o nei ituaiga o rhododendrons e fugalaau fugalaau-lanu violē.


Rhododendron frazer (Rh. X fraseri) - o se uila o rhododendron Kanada ma le ulavale. Mamoe vave, pe a uma le vaitafe. Daursky ma le r. Kanata. O fugalaau e tele-lapopoa, lanu violē, foliga tutusa o moa. Busu ua paʻu, e oʻo i le 1.2 mita le maualuga.

Rhododendron Iapani

Ia Me, o ituaiga eseese ma ituaiga eseese o le Japanese rhododendron (Rh Japonicum) e susunuina i ituaiga uma o vali. Faatasi ai ma lena, o le rhododendron yellow (Rh. Luteum) e fuga mai i fugalaau samasama susulu.

Iapani le rhododendron o se tasi o mea sili ona mataʻina ma i le taimi lava e tasi o se tasi o le sili atu le taua o rhododendrons. O fua o lenei ituaiga e masani ona maua i luga o le faʻatau. O fugalaau e tele, manogi, mai le lanu paʻu i le mūmū sesega. O lanu paʻepaʻe ma samasama-fuga o lenei ituaiga o manu ua lauiloa. I le taimi o le autumn, o le vao e "mumu" i lanu ulaula. Laʻau vine o le 1.4-2 m.

E le tatau ona fenumiai ituaiga eseese o le vaitafe. Iapani ma Japanese azaleas, na taʻua foi Kurum azaleas. Iapani azaleas e mafua mai i luga o le faavae o le rhododendron (Rh. Obtusum), o se laʻau semi-evergreen. E ui o nei azaleas e tele lava faʻatau atu i totonu oa matou togalaau aina ma i maketi ma mafua ai ona maualalo le vevela o le taumalulu mo latou, e le lelei tele mo le totoina i le totonugalemu o Rusia.

Schlippenbach Rhododendron

E le mafai ona manatua se tasi o rhododendron sili ona lalelei - Schlippenbach (Rh. Schlippenbachii), lea, e pei o alii aulelei uma, e manaomia ai le gauai atili atu ia te ia lava.


E sili atu lona lautele (5-8 cm le lautele) fugalaau o se lanu piniki piniki mafiafia ma togitogi-paʻepaʻe, ma se manogi manogi. O fugalaau fugalaau o Schlippenbach's rhododendron e mafai ona faaleagaina i vaitau o le tautotogo ma i le taumalulu faatasi ai ma taimi e masani ai, ma o latou togavao latou te pagatia i le malulu, e faapena foi i le taumalulu e manaomia ai le malutaga lelei ma faatoa mafai ona fautuaina i le au fai togalaau.


Aua le taumafai e amata Kamchatka Rhododendron (Rh Kamtschaticum), lea e masani ona fautuaina mai ia tatou tusitusiga, e faʻavae i luga o le nofoaga o lona tuputupu aʻe. E le faigofie tele ona tausi, aua e masani ona le lelei le togavao i le itu i saute, talu ai e le o ituaiga uma o meaola e fetaui lelei ma le umi o le vaomatua ona o le mafanafana o le tau. E na o tagata poto masani e mafai ona fautuaina.

O le autu autu o rhododendrons o le aganuʻu o ituaiga eseese e gaosia e ala i le tele o ituaiga meaola, lea e le faatagaina ai i latou e afaina i soo se tasi oi latou. E masani ona faʻapipiʻiina i vaega eseese e faʻatatau i paaga matua faʻatasi ma le nofoaga e faʻaumatia ai.


O le tetee maualuga i lo tatou tau e iloga e le tele o ituaiga o vaega lauiloa Knap hill (NEP Hill) ma Exbury (Exbury)na faia i Egelani e A. Watererer ma L. Rothschild, mulimuli ane. O nei vaega e lua e fesoʻotai, ma e masani ona tuʻuina i le tasi. Eseesega o nei vaega i aso nei o loʻo aofia ai le autu autu o le lalolagi atoa o rhododendrons ma o loʻo lautele i le tatou maketi. O le tele o vaega o nei vaega o loʻo i ai le faigata o le taumalulu e oo atu ile -30 ° С.


O le faigata tele o le taumalulu ma, o lona uiga, o le faʻalagolago i le aganuu i le totonugalemu o Rusia i totonu o rhododendrons o loʻo i ai le eseesega o le kulupu o le North Light (North Lights), na faia i Amerika. Latou te tatalia le malulu ile -42 ° C. O le taumalulu-faigata i le ogatotonu o le lanu piniki rhododendron (Rh Roseum), fuga mai i fugalaau piniki mumu, ma le rhododendron (Rh Viscosum) ma fugalaau paʻepaʻe ma le lanu piniki. O le mea mulimuli e manaia mo le tuai o le fugalaau ma fugalaau sili ona manogi.


Faʻaiʻu le fuga o rhododendrons i Iulai rhododendron laau (Rh. Arborescens)fuga mai i fugalaau paʻepaʻe po o fugalaau piniki ma se manogi manaia matagofie.

Ata vii o rhododendron

Matou te valaʻauina oe e matamata i ata o ituaiga rhododendron e fetaui mo la matou tau.


"Aperila Snow" (Aperila Snow) - O le vave amataina o fatu o le Daurian rhododendron. Fugalaau e paʻepaʻe, pala. Laʻau Bush na faʻafesoʻotaʻi i le 1.6 mita le maualuga.


Rhododendron "Klondyke" ("Klondike") - se lanu tele lava. E pei ona mafai ona vaaia i le ata, o le rhododendron o lenei ituaiga o moli moli, manogi, lapopoa, lanu Samasama samame ma fugalaau lanu mumu. O le maualuga o le vao e oʻo i le 1.2-2 m.


"Liesma" ("Liesma") - o se uila o le Iapani rhododendron. O fugalaau e tele tele, susulu, fugalaau mumulu. Bush 1.2-2 m maualuga.


"Lulu Mandarin" ("Lulu Mandarin") - faatasi ai ma lanu mumu lanu mumu-lanu moli ma se lanu moli lanu moli i le pito i luga, ma se manogi manogi. E le maualuga le togavao, e oʻo i le 1.0-1.5 m.


Rhododendron ituaiga "Narcissiflora" ("Narcissiflora") o loʻo i ai le manogi e lua-lua fugalaau o le lanu lanu samasama. Bush 1.0-1.8 mita le maualuga.


Rhododendron "Peresia" ("Persilus") fugalaau i fugalaau paʻepaʻe, o lona pito i luga e teuteuina i se lanu samasama tele. Laʻau maualuga 1.4-1.8 m.


"Fugalaau Lalelei" (Cunningham White) - Caucasian rhododendron hybrids, o se tasi o ituaiga sili ona lauiloa. Fuga i fugalaau paʻepaʻe ma se lanu samasama lanu samasama i luga o petal pito i luga. E le lelei ma faʻaleleia, ae manaʻomia se fale malulu malulu, talu ai ona o le fugalaau e tumau ai ile vevela ile -21 ° C. O le vao e 1.4-1.8 mita le maualuga.

E le tele naua, ae o le eseesega i totonu o rhododendrons e masani ona eseese. O le maualuga faigata o le taumalulu i. P. Katevbinsky (Rh. Catawbiense), i. poto-fruited (Rh brachycarpum) ma i. Fori (Rh.fauriei), o nisi o fomaʻi mulimuli e mafaufau i le tele o r. puupuu-fua.


Rhododendron Fori - o se mea e sili ona taumalulu-ma le tele o lau laau. O fugalaau fugalaau ma sina lanu piniki ma le lanumeamata i luga o le petal pito i luga e aoina i ni mea e le masani ai. O le maualuga o le laau e 1.5-2.5 m.

O le mea lea, o ituaiga o nei ituaiga o meaola e maualuga le faigata o le taumalulu. Ae ia aua nei galo o le faigata o le taumalulu o le gaosigaina e fuafuaina e isi matua o lenei ituaiga, o lea o le kulupu atonu e matua sili atu le faigata o le taumalulu nai lo ituaiga.

Afai e te ola Katevbinsky rhododendron mai fatu, o le a sili atu ona fetuunai fualaʻau i tulaga o le lotoifale, ma o le a ese le lanu, ma o le ae maua ai ni laau ma fugalaau eseese. O le mea lea, e oʻo lava i le faʻaaogaina o laau toto, e mafai ona maua ni fesuiaiga eseese o lanu.


Smirnov's rhododendron, r. tele, r. Yakushimsky, p. Metternich, i. Tagata lauiloa. Ae ui i lea, o la latou taumalulu taumalulu e maualalo, ma atonu o le a tulaʻi mai faafitauli ogaoga. O le mea lea, o le taumalulu-malosi ma lavalava o nei ituaiga. Ae i totonu ia i latou, o nisi ituaiga e mafai ona malulu i le malulu, ao isi e le o taumalulu iinei. O le mea lea, e talafeagai le amataina o nei meaola ma a latou ituaiga pe a oʻo ina e maua le poto masani i le tuputupu aʻe o rhododendrons o loʻo taʻua muamua.


P. Tigerstedt ma M. Wausukainen i le Iunivesite o Helsinki na sili ona manuia i le gaosia o le taumalulu ma le rhododendrons. O a latou ituaiga e iloga i le maualuluga o le taumalulu taumalulu, ma e mafai ona tutupu aʻe ia tatou togalaau.

O le mea e leaga ai, e le o ituaiga eseese uma e sili ona teuteu ma e le fuga uma i tausaga taʻitasi.


O lea "Afafine o Pohjola" (Poholaz Doute) E masani lava ona fiafia ile teuteuina o laulaau, ona o tumutumu o loʻo tu mai ile malulu -20 ... -23 ° C.


A e filifilia ni lauulu faʻataʻitaʻi mo lau togalaau, aua neʻi galo e uiga i tamaiti lelei: i. lauulu malulu (Rhututum), faʻamatalaina i lalo, i. eleʻele (Rh. impeditum), i. tutusa maualuga (Rh fastigiatum), i. rusty (Rh. ferrugineum). O nei mea matagogo ma le matagogo e malu ai le taumalulu i lalo o le kiona.


Rhododendron e lauulu lauulu - o se vao vavao mafiafia (e oo i le 0.7-1 m) ma lau lanu mumu. O fuga e sili atu le manaia o le sipuni piniki-fugalaau e pei o le logo. O loʻo i ai se pepa papaʻe. Na te taliaina le faateleina o le eletise palapala. O le taumalulu-faigata, ae sili atu le ufiufi o laau laiti mo le taumalulu.


Rusty rhododendron e fuga foi i fugalaau piniki. O loʻo i ai se pepa papaʻe. O lapisi lapopoa ma tutusa le maualuga o le rhododendrons e iloga i fugalaau lanumoana ma se fuga lapopoa. Aʻa e tusa ma le 0.7 m. E faʻamalosia foi le totoina o laau toto i a latou ituaiga, e ui lava o le lapataiga ua uma ona manaʻomia iinei.

Rhododendron "Katevbinsky Grandiflorum"


"Catawbiense Grandiflorum" ("Katevbinsky Grandiflorum") - Rhododendrum o se ituaiga tuai, faʻalagolago i ai, lanu viole lanu violē ma se ata lanumoana auro i luga o petal pito i luga o fugalaau. O le togavao e mamana, paʻu, lautele lautele, e oo i le 2.5 mita le maualuga.

Ata o lanu piniki rhododendron


Rhododendron ituaiga "Hellikki" ("Hellicky") E ese mai lona fugalaau lanu piniki piniki-mumu. O le vailaʻau e manaʻomia ai se nofoaga filifilia ma le faaeteete, e matala, ae puipuia mai matagi ma paolo mai le vevela i le aoauli. Afai e te fatuina ni tuʻutuʻuga e fetaui ma ia, o le a tauia oe i fualaau lauusiusi. Bush 1.2-1.8 mita maualuga.


Rhododendron "Iunivesite o Helsinki" (University of Helsinki) - o se mea ofoofogia, faʻafefe fiafia. E pei ona mafai ona e vaai i le ata, o fugalaau o le rhododendron o le ituaiga o Helsinki e lanu piniki, e ufiufi ai le vao atoa. E laʻititi le fale, 1-1.6 m.


"Kalinka" ("Kalinka") - o se vailaʻau e sili ona maualalo (e oo i le 1.0 m) hybride faʻapitoa o le rhododendron o Yakushimansky. E sili atu ona sinasina le lanumoana ma fugalaau paʻepaʻe paʻepaʻe.


Rhododendron "Roseum Elegans" ("Rose Elegance") - se eseesega o le XIX senituri, ae e leʻi leiloa lona taua ona o le malosi ma le tele o fuālaʻau o fuga-lanu-piniki. O se laau vao e oo i le 1.5 mita le maualuga I tausaga talu ai nei, ua amata ona matauina le foliga mai o nai tiolo faigata.


Rhododendron "Haaga" (The Hague) ua i ai ni fuga-lanu-piniki ma fugalaau lanumumu-lanu mumu ma ni nai pito i lalo, lea e aoina i le tele o mea e tutupu mai. E fuga tele. A uma ona tupu, e teuteuina le togavao i lau lanu lanumeamata lanumoana. Laʻau maualuga 1.5-2.0 m.


"Homebush" (Fale puipui) - O se ituaiga muamua o le rhododendron, lea e faaputuputuina ai fugalaau piniki mumu eletise i ni vaega tetele. Busu e tele, saʻo, e oo i le 1.5 mita le maualuga.


Rhododendron "Raisa" ("Raisa") - O se mea laʻititi (e oʻo i le 0.7 m) vao faʻatasi ma se lau laʻau tele, e fuga mai i fuga lanu mumu-lanu mumu. Na filifilia o ia e Gorbachev mai le pulupulu na tuuina atu ia te ia e faaigoa ia te ia e manatua ai lana ava o Raisa. E selau selau vao na avatu i le paka o le falemai na faaigoa ia R. Gorbacheva i St. Petersburg.

Rhododendron "Nova Zembla"


"Nova Zembla" ("Nova Zembla")Masalo o le ituaiga lanu mumu lauiloa. O fugalaau e lanu mumu ma lanu uliuli-lanumoana ma mea auro. O vao o le Nova Zembla rhododendron e malosi, vave ona tuputupu ae, e oʻo i le 2 mita le maualuga. I le totonugalemu o Rusia, e manaʻomia ai le malulu malu. O le faigata o le taumalulu na taʻua i nisi taimi -32 ° C o se faʻaopoopoga manino.

Dark Rhododendron Faamatalaga


"Rasputin" ("Rasputin") - O se tasi o lanu sili ona lanu i le lanu. O fugalaau e lanu violē ma se lanu violē tele i luga o le petal. E manaomia ai se malutaga mo le taumalulu, e ui o le ogaoga ogaoga tigaina na mafatia e aunoa ma se malutaga i lalo o le kiona ma fuga. Laʻau vine o le 1.4-2 m.


"Bogumil Kavka" ("Bohumil Kavka") - Vaʻaia Tesema ma fuga lanu uliuli lanu moana ma lanu enaena i luga o petalitoga pito i luga. O le faʻamatalaga o le rhododendron o lenei ituaiga e talitutusa lava ma le faʻamatalaga o le Rasputin rhododendron, ae o le vao e sili atu ona salalau foliga, ma ni laupepa violē violē, e tusa ma le 1 mita le maualuga.


"Sofipolo" ("Fusipaʻi") e ese mai i lanu mumu-lanu moli o fugalaau ma lanu mumu-lanu mumu. Bush 1.4-1.8 mita maualuga.