O le togalaau

Mea e ono tutupu i le taimi e tupu ai le isalaʻelu

E fiafia egaplants le faateleina o le manatu o le au faifaatoaga, ae mamao ese mai tagata uma na mafai ona totoina fualaau faisua maloloina i luga o latou nofoaga seia oo talu ai nei. E le gata i lena, mai le aiga atoa o nightshade eggplants ua manatu o le sili ona vevela, o la latou togafiti ei ai ni nai auala faʻapitoa.

Peitai, e tusa lava pe a uma ona e iloa le oona o le toilalo, aua le faavaivai. Faʻafetai i le faʻaolaina o ituaiga o mea e le masani ai ma le malamalama i uiga ma mea e fiafia i ai le aganuu, o le tupuina o eggplants o le a le faigata e oʻo lava i nofoaga e le mafai ai e tagata fai togalaau ona mafaufau i se laau faapena i le togalaau muamua.

O le a le ki i le manuia i le tuputupu ae o le isalaʻelu?

E tele mea e fesoʻotaʻi ai ma auala mo le totoina o tomato ma pepa, ae o eggplantal e matua manaʻomia tele i le vevela, o le le lava o le fafaga ma le malamalama. Ina ia maua se seleselega lelei, e le mafai ona e faia e aunoa ma le filifilia i se taimi muamua o se fuafuaga lanu:

  • Afai o se laau e le lelei le moli, o le a aafia ai e le na o gaioiga, ae o le soifua lelei foi ma le tuputupu aʻe o vao ma fua.
  • O se taunuuga talitutusa e tatau ona faamoemoeina ma le le lava o le susu.
  • Faatasi ai ma se faaitiitia o le vevela, o le tele o ituaiga e masani lava ona teena le faia o se ovary ma e oo lava i le lafoai o fua o loo i ai ma tumutumu.

Mo le faʻaleleia lelei o fua, e manaʻomia e le isalaʻelu se vevela e tusa ma le 25-28 ° C, ma i le vevela o le tau ma le tele o le susu, o lenei aganuʻu e sili atu le lelei nai lo ituaiga meaola.

Pe a fesili pe aisea ua lanu samasama, e tatau i tagata fai togalaau ona gauai atu i le lelei ma le fuatele o le eleele, o le aganuu e faapitoa lava le malamalama i le gaosia o le paluka ma le maika.

A o tuputupu aʻe le isalaʻelu, e matua taua tele le manatuaina o tulafono o le seleselega ma le puipuia o le totoina o lenei fualaau aina pe a uma le pateta, tamato poo pepa. Ina ia aloese mai le atinaʻeina o faʻamaʻi faʻasalalauina e mafua mai i togafitiga masani ma mea faʻamaʻi, e le aoga le faʻapipiʻiina o laʻau eggplant e latalata i togalaau o fua e fesoʻotaʻi.

Lauina o sauniuniga

Talu mai le 85 i le 140 aso o le fualaʻau eggplant e mai i le 85 i le 140 aso, ma o le maualuga o le tau i le tele o itulagi e le mafai ona faʻamalieina ai le togavao ma se mafanafana umi ma mafanafana, e fautuaina e tupu aʻe lenei ituaiga o pogisa e ala i laau toto.

Mo le lūlūina, saunia se eleele vaʻavaʻa, malu lelei ile:

  • 2 vaega o le humus;
  • 1 vaega o le eleele maualalolalolalo;
  • 1/2 vaega o le galu ma le oneone.

O le taimi nei e puipuia ai le faʻamaʻiina o faʻamaʻiʻeluʻeluʻelu, ma faʻavaeina ia faʻavae o fualaʻau.

I lalo o le vasega e le mafai ona faʻaaoga:

  • totoga fou e mafai ona afaina ai aʻa aʻa;
  • sulu fou, lea e faʻapupulaina ai le maualuga o le eletise ma faʻalauiloa mea inu i totonu o le palapala, e tatau ona tausia e ala i le pogisa poʻo le faʻamaligiina o ni vai i vai inu;
  • otaota le faʻasalaina faʻasalalaʻau eleele ma humus, lea e mafai ona tumau ai faʻamaʻi ma meaʻai o meaola faalafua.

E faʻamalosia ai le eleele o loʻo faʻamoemoeina mo le faʻatupulaia o le isalaʻelu ma meaʻai, 100-150 kalama o lefulefu laupapa, falaoamata o le dolomite, faʻasaina o le eletise, ma faʻafefiloi faʻamalosi faʻapitoa e faaopoopo i le 10 kilokalama o le faʻafefiloi o le palapala poʻo le palapala sauniuni mo togalaau vao.

O le filifiliga o meaʻai fatu e sili atu lona aʻafiaga i aʻafiaga i le lumanaʻi.

O le mea lea, o le fuaina o fatu o loʻo faʻapalapala mo le 30 minute i se faʻafitauli 1% o le palamati, lea e mafai ai ona e faʻasaoina laau mai i faʻamaʻi e afaina ai le isalalala, faʻamaʻi pipisi ma iniseti.

Ona susunuina lea o fatu mo le 4-5 itula e faʻaaoga ai se vaifofo o le apocide, o le faʻatupulaia o le faʻatupulaia o le faʻatonu, o le faʻafefeteina o manua po o fafie. O lenei metotia o le a faʻavaveina ai le germination ma tuʻuina atu ai le malosi faaopoopo.

Lauina o le eggplant ma le totoina o laau

Afai o fatugogogo, e totoina i le loloto o le 1.5-2 cm, e totogo pe a uma le 8-10 fasi upega, ona fufulu ai lea o le fatu muamua mo le 4-5 aso. O lenei taunuuga e mafai ona maua e ala i le tuʻuina o fatu i totonu o se siosiomaga malulu i se vevela o le 25 ° C mo le 4-5 aso. O le fufuluina o loʻo faia i le palapala malulu, ona sosoo ai lea ma fatuga o le lumanaʻi, seia oʻo mai le uluaʻi eggplant, e tatau ona tumau i lalo o le ata i le vevela o le 20-25 ° C.

Ina ia mafai e laau toto ona faʻaleleia aʻafiaga o le aʻa, o le isi 5-6 aso e sosoo ai, o le faʻatoʻaga o le isalaʻelu e faia lelei. O le maualuga o le vevela i lenei tulaga e 18 ° C.

Faatasi ai ma le vevela i lalo ifo o le 13 ° C, o le eggplants e lanu samasama, mamae, o le lamatiaga o le atiaʻe o se vae uliuli. O faʻataʻitaʻiga e fatuina ai le aafiaga tutusa.

Mo fualaau o loʻo faia i se vaitau o le pogisa, ia mautinoa ia tuʻuina atu se faʻasalalauga e maua ai le malamalama o le 12-14 itula. O lenei mea o le a faatelevaveina ai le tuputupu aʻe o fualaau, o le a le mafai ai ona faʻalautele ma taatia le faavae mo le vave amataina o le faʻalaʻau. A oʻo mai laʻau moni i luga o laau toto, ua oʻo i le taimi e piki ai. E tatau ona taulimaina e le kulugalaʻau i se eleʻele eleʻele ina ia mafai ai ona faʻamautu se aʻa o le aʻa o le toto.

Mo le taimi muamua, o vai e fafagaina i ni nai aso pe a uma le luluina, faʻaaogaina le vai faʻasaʻa i le 25-30 ° C. I le lumanaʻi, e manaʻomia foi e le laau ni vai mafanafana mafanafana, lea e maua i totō uma 2-3 aso, ona sosoo ai lea ma le tuputupu ae, pe a uma aso e lima.

Ma mo fualaau, ma mo tagata matutua eggplant, e taua le le susu susu pe a fausua. O le susu tele o le eleele e taufaamatau ai le tupu mai o faʻamaʻi o le eggplant ma e oʻo lava i le maliu o mea totō.

I le faaopoopo i le susu ma le malamalama, e tatau ona maua mai i totonu laau totoga masani. O le muamua, faʻaaogaina o faʻamalaʻau, e faia pe a maeʻa le 8-15 aso, faʻalagolago i le tulaga o laau. I le lumanaʻi, e mafai ona faʻamaʻaina le isalaʻelu ma masani ai mo vaiaso e lua, faʻasaina ai fatu ma fagu ma falala.

7-10 aso ao lei totoina le isalaʻelu i se nofoaga tumau i totonu o le kiona ma totonu o le laufanua, o loʻo totoina fualaau ina ia mafai ona masani ai laau toto i fesuiaiga o le vevela, malamalama masani ma le fesuiaiga o le ea.

Vaega o le tekinolosi tau faatoʻaga i le totoina o le isalaʻelu

I le noatia ma le fai fuafua i tulāfono o le tupu aʻe o isalaʻelu, aʻo leʻi totoina i le eleele, e tusa ma le 20 cm le maualuga ma e iai aʻa malolosi, o se aʻa malosi ma e oʻo atu i le 8 laʻau moni.

O le mea lea e le lagona ai e le togavao lagona le mautonu pe a uma ona totoina, ona saunia lea o eleele mama mo i latou i le tautoulu, lea e aoga e faʻapalapalaina ai pe a uma fuaʻaga muamua.

Mo le faʻapalapalaina, faʻaaoga 1-2 laulau vavalaʻau o le sulfate copper i totonu o se pakete vai. Ona eli lea o le eleele.

  • I le tautotogo, o eleele mamafa ua toe eliina ma i le auala latou te aumaia ai le oneone po o le vao, ma o le oneone lamolemole vaivai e na o le matala.
  • E oʻo atu i le 0.75 pakete o le mea e sili ona lelei le pala, o le falaoamata o le dolomite, ma e oʻo atu i le 5 kilokalama o peʻa lalo ifo o loʻo faaopoopo i le mita o le vaega o le togalaau. O le aofaʻi o mea faʻaopopo e ono fesuisuiai e faʻalagolago i le ituaiga o palapala i luga o le saite. Afai e tatau ai, e mafai ona e faʻaaogaina mea faʻafefiloi faʻapena tuʻufaʻatasia.

E totō le laʻau i pupu 10-15 cm loloto pe a faʻamama le palapala ile 15 ° C. Talu ai o laau totō matutua e sili atu le manava, e sili atu ona lelei le tuua o se vaitaimi i le 60 cm i le va o vaieli. Afai e le faia lenei, o le eggplants e lanu samasama, faʻamalosolo le leaga ma mo se taimi umi, avea ma faʻataʻitaʻiga mo faʻamaʻi ma faʻamaʻi.

Eggplants e pei o le eleele susu i le loloto o le 20 cm, ae latou te le fesootai lelei i le malulu malulu, o le mea lea, o laau totō uma ma laau matutua fualaau aina e manaomia ai le susu ma le maualuga o le 20 ° C. O le susulu o le matala pe a uma le suavai o le a fesoasoani e faʻafefe ai le susu.

Afai e ola le isiliʻelu i totonu o se lauʻeleʻele poʻo se fale kiona, e le mafai ona faatagaina le maualuga o le susu, e oʻo atu ai i le atinaʻeina o le pala, o isi faʻamaʻi faʻasoʻeluʻelu ma foliga mai o aphids. E le gata i lea, i lalo o ia aiaiga, o le pollen ua leiloloa ona meatotino, ma e le tatau ona e faamoemoeina se seleselega lelei. Faʻasaʻo le tulaga o le a fesoasoani i le lelei o le ea. O le a ia laveaʻi pe a oʻo i le maualuga o le vevela i luga atu o le 35-45 ° C, pe a samasama le isalaʻelu, e fuga mai fugalaau ma fua mai ai ovary.

I le vaitau o le tuputupu ae, e fafagaina le isalaʻelu i le 3 i le 5 taimi, e taulai atu i manaoga ma tulaga o laau.

Aʻo leʻi fuaina, e tatau ona sili atu le gauai atu i faʻalavelave faʻapitoa o faʻamalolo ma toe faʻaleleia o meaola micronutrient, ona amata ai lea o le faʻasalaga o le isalaʻelu, e tuʻuina atu i le vailaʻau ma le vailaʻau. E le gata i lea, o meaola o meaola e tele naua e mafai ona aʻafia ai le fua o le fua, talu ai o loʻo ola le laau, ae ua faʻaitiitia le gaioiga. I lenei tulaga, e faʻaaogaina fugalaʻau paluga, ma mafua ai le afelu eggplant e fai ai ni fuga ma ni ovaries.

I le umi, susu, malulu, e aoga tele le faia o laei folia luga, faʻamalosia le isalaʻelu ma elemene.

O le manuia o le totoina o le isalaʻelu e le gata ina faʻalagolago i le faʻafeusuaʻi ma le faʻaleleia, ae faʻapea foi i luga o le faʻamalosia o le faʻavaveina o vao. O nisi taimi o le tele o laau toto e mafua ai le faaleagaina o le fualaau aina nai lo le leai o se susu.

O le aveeseina o laʻau tele ma togi e aunoa ma se ovary e mafai ai oe ona:

  • tuusaʻo meaai i le fua;
  • faateleina le malamalama o totonu o le togavao;
  • ia aloese mai le atinaʻeina o faʻamaʻiʻeluʻelu ma le totoina o pest colonies i laau.

Maʻi Eggplant

O le usitaʻia o tulafono mo le tuputupu ae o le isalaʻelu, e mafai ona faʻaitiitia faʻaititia ai aʻafiaga o fualaau-faʻamaʻi matautia. Ae ui i lea, e oo lava i le faʻamautuina lelei o le totoina, faʻatoʻa totoina, e le mafai ona ausia le seleselega tatau.

O le leaga tele o le afaina o le isalaʻelu e afua mai i faʻamaʻi o le viral, fungal ma le aʻafiaga o le natura, o le pito i luga e tupu i timuga, taimi malulu.

O le pipii lanu uliuli e afaina i le natura ma amata ona afaina ai laau i le maualuga o le maualuga o le masima i luga o se talaaga o le vevela maualuga o le ao. O le faʻamaʻi e aliali mai o ia lava i foliga o pogisa o loʻo i luga o vela o laʻau, i tafatafa o latou pito, i luga o laʻau ma tipi. Aʻo tupu aʻe le maʻi eggplant, o aʻafiaga e aʻafia, e ufitia i le tuputupu ae o le lanu uliuli.

I le itu i saute o le atunuʻu, e mafai e tagata fai togalaau ona feagai ma mosaic viral, faʻaalia i se suiga i le lanu ma foliga o le laʻau. Aʻo tupu le faʻamaʻi, ua aliali mai i luga o laupepa lanu eseese lanu moana lanumoana ma lanu moli, e sili atu ona maitauina i luga o vaega o le laau. O le iʻuga, o le fualaʻau eggplant e lanu samasama, o laʻau e manino le faʻapala, o le fua ma le tele o ovary ua faʻaitiitia.

Faʻasolosolo i le fatu o le necrosis, lea e atiina ae ai le maualuga o le vevela, o vaega o mea lanu enaena vaivai e aliali mai i luga o fualaau eggplant, lea e faʻaitiitia ai le maua. O metotia nei e faʻaaogaina e puipuia ai ma faʻalavelave ai le atinaʻe o faʻamaʻi faʻasalalaʻau:

  • aoina mai o fatu na o fua maloloina lelei;
  • fatu faʻasolosolo ma filifiliga;
  • lafoaia o eleele i le nofoaga o le totoina o laau ma eleele i le totoina o koneteina;
  • fuataga o le fuaina o laau toto;
  • filifiliga o fualaau maloloina;
  • faatamaia o toega o laau i totonu o moega;
  • tausisia o tulaga o faatoaga.

Mo le togafitiga o laau afaina, matauina o le saogalemu, latou te faʻaaogaina sauniuniga o vailaʻau faʻasaina, faʻaaogaina le fafagaina o meaai, lea e faʻateleina ai le tetee o le isalaʻelu, ma e tatau foi ona faʻaleagaina meafaigaluega.

Eggplant faʻamaʻi ma le le lelei

Aisea ua lanu samasama, mumusu e fua mai, ma foliga mai e fano ona o le leai o se mafuaaga? O nisi taimi e matuia mafatiaga mai le le atoatoa i le tuufaatasiga o minerale o le eleele, o le televave po o le le lava o meaai masani.

O le Nitrogen o loʻo i ai se aafiaga tuusao i le tuputupu ae o le vao, ma le le lava o lenei elemene e aʻafia ai le tele ma le foliga mai o laulaʻau ma vine. Latou te laiti, pala. O fua e leaga, aua le faʻaleleia lelei ma pauu. O le vevela tele e mafua ai le tuputupu aʻe tuputupu aʻe o le lanu meamata ma le taofia o le fualaau aina, i se faaopoopoga, o le elemene e mafai ona faaputuputuina i foliga o ni mea matautia e ono lamatia ai tagata.

O le pau o le laʻau ma lona mauaina o se lanu violisi e mafai ona fai ma le leai o ni fulukalama i le palapala, o se tasi o meaʻai e tolu e sili ona lelei. Ae o le isalaʻelu e faʻataunuʻu aemaise lava i le taimi o le palasala i le vaitau o le galue malosi. Ua faaalia lenei mea i le mea moni o le isalaʻelu o le samasama, o lauusiusi o laʻau e faʻamago, ma o fua e leaga. O laau totō e ola i luga o eleele niniʻa pe a maeʻa, faapea foi i taimi malogo, e matua manaʻomia lava le elemene.

O le lauiloa samasama o laulaau ma lo latou paʻu'ū e mafai ona iloa pe a leai se magnesium ma le manganese i le eleele, ma i le tulaga mulimuli, o le ata e pei o se mosaic o laulaʻau, ae o le eggplant vave toe faʻaleleia lona tino maloloina pe a uma ona tuʻuina atu elemene.

O le atinaʻeina o laau totō e aʻafia ona aʻafia ona o le le lava o le palasima ma le palu i le palapala. Ma i ia tulaga, e foliga mai ua atuatuvale le isalaʻelu ma e manaʻomia ni mea faanatinati i le tulaga o le palapala poʻo le paʻu luga.