O le togalaau

Colorado calendrier mo Novema: galue i luga o moega mo togalaau

Ia Novema, a oʻo ina seleseleina le seleselega, e foliga mai o se tagata nofoa mafanafana e mafai ona mafaufau e uiga i le malologa. Ae o moega gaogao, fale o le taumafanafana ma fualaau faisua e seleseleina e tatau ona gauai. I le kalena o le taumafanafana mafanafana mo Novema o loo i ai pea le tele o mea taua e le mafai ona tolopo i le faatalitali mo le taumalulu.

Lulu o le taumalulu lūlū o laʻau, aniani ma aʻa aʻa

Seʻi oʻo i le amataga o le tau malulu, ae ua maeʻa vao o laau totō, ua totoina fua o le taumalulu ma kāloti ma aniani, beets, spinach, pasili, dill ma isi fualaau lanu meamata. E le afaina pe afai e vaaia matagi muamua ile eleele i le taeao. O fatu, i lalo o se laulau o le eleele mafanafana ma mulch, latou te le fefe. Ae o le malulu seia oo i le tautotogo o le a laveaiina ai le fatu mai le germination, ma i le tautotogo e totōina laau toto o le a sili ona fiafia ma vave. A o leʻi lūlūina:

  • latou te totoina ma le totoʻa le eleele i luma atu;
  • humus, potash ma fulufulu fugalaau ua faʻafefiloi i totonu o moega;
  • o le palapala ua lalagaina ma ua faailogaina laina.

O fatu e faʻapipiʻi i le eleele e faʻateleina mulched i se vaega o humus, peat pe palapopo palapala.

I le amataga o Novema, ao leʻi faʻamaisaina le eleele, e mafai ona e totoina seti riki laiti. Pulu lapisi e oʻo i le 2 cm e tanumia i le 4-5 cm. O le vaeluaga o 15-20 cm o loʻo totoe i le va o laina ma aniani aʻi. O le tumutumu pe a uma ona totōina o loʻo faʻafefeteina ma humus pe peat.

Novema galue i luga o moega mo togalaau

O le pusi pito umi na tuua ai le togalaau aina. E itiiti ifo nai lo isi fualaau faisua e matataʻu i fulu ninii, ae o le pa'ū mataʻutia o le vevela e lamatia ai le faʻaleagaina o laʻau. O ia kāpeti e sili atu ona leaga, o lea i le amataga o Novema ua faʻauʻuina ai, ma totoe ai na o le lua sikimita ole poker i lalo o le ulu o kāpeti. Laua, mamago, pala ma faʻaleagaina e iniseti, e teuteuina, faatasi ai ma toega o gaʻo ma aʻa, ua faʻaumatia.

O le faatoʻaga e faʻasaʻolotoina mai le seleselega aʻo leʻi oʻo ile taumalulu

  • faʻamamaina mai otaota vao, lea e lafoina i le faapalaga poʻo le susunuina e maua ai le taua o le eleele;
  • kili se suo i luga o le bayonet atoa.

Afai e taatia alalaʻau i luga o le saite, e sili atu ona tuʻuina i lalo o le suo. O sea fuafaatatau o le a fesoasoani e faʻaumatia vao, lea e aʻafia ai le fiafia ma toe gaosia i nofoaga lelei.

O le autumn e eliina, e faigofie ona fai le falaoamata o le lumanaʻi. I lenei tulaga, e le manaʻomia ona malepe palu. I le amataina o le kiona, o le tele o iniseti leaga ma galu na maua i totonu ma latalata i luga o le palapala o le a oti.

Novema: greenhouses ma greenhouses i le malamalama

Ia Novema, e manaʻomia le tausiga o le tagata nofo i le taumafanafana e le gata i moega, ae faʻapea foi ma greenhouses e totoe mai le taumafanafana, ata tifaga ma greenhouses.

O le eleele i totonu o greenhouses e faʻasaʻoloto mai i luga, o fatu pau o tamato, kukama ma isi mea totō. Laʻau o loʻo totoe ma faʻaumatia. O loʻo eli moega. O le ata tifaga ma le faʻaaogaina o fausaga e fufuluina, faʻamago ma tuʻu ese mo le teuina.

O loʻo faʻafefeteina i totonu ma le vailaau faʻamaʻi vai, ma o loʻo faʻaogaina i totonu o laupapa vaega o le tino. Afai e tatau ai, ia faia ni toe faaleleia, vavao vavalalata, faamalosia faitotoa, sulu. Talu ai ona o le suia o fualaau aina i totonu o ia fausaga o se mea lelei, o le loloto o le eliina e le lava iinei. Fautuaina e aveese le pito i luga o le eleele ile 5 cm ma faʻaaliga i se mea fou ua faʻamalosia ma humus, paluga overripe, faʻafefiloi o peat ma faʻamaʻi. O fua ole palapala ole eleele ole aoga e aoga ile suʻeina o se vaifofo o le phytosporin poʻo se isi vailaʻau mo le faʻamalosiga o eleele.

Aʻo sauni le greenhouses mo le vaitau fou, e mafai ona faʻaaogaina e totō aniani ma fasi paso fou, pasili, falesa ma isi vao vevela sa i ai i le avanoa mo sina taimi.

Mai i le moega e oo i mea e nonofo ai: ia tupu pea

O mea e teu ai meaʻai ma fualaau aina e saunia mo le seleselega i le taumafanafana. E faʻamalosia i latou, puipui i auala uma mai le ulu atu o roi. Ae ui i lea, o nisi taimi e ulu atu mumu i totonu o fale e le gata i lalo o lalo o lalo, ae faʻapea foi i le faʻaleleia o masini. Afai o foliga o nifo i luga o pateta, kāloti, beets, droppings droppings e mafai ona iloa i luga o fata, e tatau loa ona e faia fua:

  • faailoa ma tapuni ese mea;
  • seti mailei;
  • toso faʻatoʻilalo paʻu oona i nofoaga saogalemu mo tagata;
  • faʻapipiʻi fualaau faisua ma aveese faʻamaʻi ua faʻamaʻiina e faʻamaʻi.

E oʻo mai ia Novema, o le tele o le seleselega ua uma ona teuina. O le pito mulimuli i totonu o le pulou ua tuʻuina atu le pateta o le totoina o le taumafanafana, ua auina atu ulu o kapisi. Faʻamalie le manava, ae tuʻuina i latou e le o faʻamoemoeina e le aoga. E masani lava, e amata mai le afa lona lua o Novema, o fualaʻau e asiasia, faʻavasega ma, faʻaalia le vevela, aveeseina. Afai e le faia lenei mea, o le a salalau solo vave le pala, faʻalavelave ai le tagata nofo i le taumafanafana o se vaega taua o le faʻaleleia.

I le tausiga o le isi seleselega

Ina ia faaumiumi le faagasologa lelei ma puipuia mai le taina, o le faapalaga e ufiufi i se ata tifaga po o isi mea e puipuia ai le susu aʻo lei amataina le pores o timuga ma gutu.

Ona o le inisetiina i gaʻo leaga, o le maualuga o pateta, tamato, kukama, zucini ma paluka, kusi tipolo ma le tele o isi meaʻai laau e le fetaui mo le tuʻuina i le faapalaga. O, e pei o lala o loʻo totoe i le maeʻaina o togalaau ma vao, e sili atu le mu. O le mafuaʻaga o le pefu o le a tuʻu i totonu o le eleele pe teuina seia oʻo i le tautotogo e faʻaaogaina e avea o se meaʻai taua tele-fualaʻau i le isi vaitau.

E taua tele pe a maeʻa le galue i totonu o le togalaau, fufulu ma faʻamago meafaigaluega i le togalaau. O pulu, lalaga, 'au ma tagata faʻatau ma isi meafaigaluega o loʻo faʻapipiʻi. Meafaigaluega mo togalaau ua faamamaina mo le teuina.

Faʻaiʻu i lenei vaitau o le taumafanafana, aua nei galo e uiga i mea nei. A o leʻi amataina le kiona, latou te saunia le eleele mo fatuga o le lumanaʻi. O ato tumu e mafai ona teuina i soʻo se nofoaga talafeagai, mo se faʻataʻitaʻiga, i luga o se faletito poʻo le pito i lalo o se fale o le taulaga, i totonu o se faletaavale poʻo se fale faʻapitoa.