Fugalaau

Lilac fugalaau


Sa masani tagata Europa i lilacs i le 16 seneturi, ma i Rusia sa na o le afa lona lua o le seneturi lona 18 na tupu ai. Peitai, o vavega na "tafi ese ai le agaga atoa" (N. Zabolotsky) o se tagata Rusia, na vave ona avea ma aiga i totonu oa matou togalaau ma paka. Ma o le a malilie uma Luga Rusia i upu a N. Rylenkov: "Ae po o le a lava le susulu o le lilac mo i tatou, o loo tatou faatalitali mo se fugalaau fou o se meaalofa."

I totonu o lenei tusiga o le a tatou talanoa e uiga i ituaiga eseese o lilacs, faʻamatala mai ituaiga eseese o lilac - e seasea ma e taatele i totonu o tatou latitudes. E mafai foi ona e maua ni fautuaga i le totoina ma le tuputupu ae o lilacs, teuteu lilac i le togalaau, saili pe a fuga mai le lilac, ma, ioe, ia faamemelo i ata matagofie o lilac.

Lilac i le togalaau

Lilac ua faʻatau aʻa ma fusi. O aʻa e mafai ona maua i le vegetatively ma tupu aʻe i vitro (metotia microclonal). E sili ona lelei le faʻatau mai o fua o le aʻa e totoina i le auala tuai (vegetatively). Faʻatasi ai ma le faʻalauteleina o le microclonal, e ui lava i faasalalauga o lenei tekinolosi, suiga, chromosomal mea e le masani ai, faʻapea foʻi ma foliga vaaia o siama polyploid e ono mafai, lea e oʻo atu ai i le gaosia o se laau e ese mai i le tina. E le o gaosia e le au gaosiga le suʻesuʻeina o gaioiga mo le mulimulitaia o mea uma ua tupu, talu mai le taimi lena o le tau o laau toto o le a maualuga tele. E mafua ai ona e faʻatau se "puaa i se mea leaga." E taua le matauina o le mea moni, o nisi o ituaiga ituaiga eseese i le taimi o le microcloning e masani lava ona tupu. O le mea lea, o le ituaiga lauiloa o A. Kolesnikov o le "Beauty of Moscow" e masani lava ona liua e avea o se ituaiga paʻepaʻe masani.

Toto se lilac i luga. masani, s. Hungarian ma faʻamaonia. Ua i ai ni faaletonu o le lilains. O le tui mo le lilac Hungarian e puupuu, talu ai o le tele o ituaiga meaʻai i le tele o tausaga ua teenaina e le vaʻa. O le isi faafitauli o le tatau lea ona e tauivi pea ma pine, pe a le o le rootstock o le a "pipii" i le fusi teuteu ma o le a "toe fanauina" le lilac, e pei ona fai mai ai nisi o le au "togafiti". Ma le mea mulimuli, o le vao o loʻo i ai se tasi o fuʻa autu, o lea e le toe faʻafouina ai le laau ma o le olaga ua amata ona iloa le puupuu. Ae, i le isi itu, i totonu o togalaau laiti o loʻo ia te oe se fale faʻatautaia lelei.

O le vao na faapipii i luga o se shtamb e matua teuteu. I le taimi nei, o nisi tausimai e ofoina atu le "liuga" laau lilac, pe a faapipii ni ituaiga eseese i le taimi e tasi. Ae e talafeagai le tuiina o se tasi pe tolu fusi fugalaau e lanu-e fetaui i le lanu, a leai o le "laau" o le a foliga mai o se "faaaliga" o lilac.

O manua ma lilacs e faʻapipiʻi i luga o lilacs masani e tatau ona toto e aunoa ma le faʻalolotoina o le ua. Lilacs faʻapipiʻi i luga o lilacs masani e fautuaina e totō i luga o se faaputuga puʻupuʻu, talu ai e talitonu o le faʻatau o lila masani e maua ai le maualalo o le tuputupu ae. Lilacs faʻapipiʻi i luga o liliuga Hungarian ma luga o privet ua totoina, e pei o rosa, faʻalautele le nofoaga o le tui e 7-10 cm. O le nofoaga o tui e tatau ona ufiufi i le oneone ina ia aloese mai le faʻamafanafanaina. O ia faʻatoʻaga e faʻateleina ai le faʻafeiloaʻi o lila i o latou aʻa.

Faamatalaga o Lilac

Lilacs (Syringa) o le aiga O Olive (Oleaceae) - vao ma le tele o laau, e tosina mai ai ni fugalaau matagofie. Ma o le manogi manogi o le tele o ituaiga ma ituaiga o lilac na te faaopoopoina le fiafia i le vao.


E pei ona mafai ona vaaia i le ata, o le lilac o loʻo i ai ni mea faʻaletonu ma faigofie, paʻu, ma lau pito pito i luga. Ae ui i lea, e mafai ona e maua ia laau totoa ma fasi pepa. I le tautoulu, latou te le suia le lanu, tumau pea le lauulu seia oʻo ina pau.

Ituaiga ma ituaiga o lilac

I a matou togalaau, s. masani (S.vulgaris) ma hybride interspecific na mauaina ma lona auai, e pei o le. hyacinthaceae (S. x hyacinthiflora), i. Saina (S. x chinensis) ma s. Persian (S. x persica), vailaʻau c. Falani ma le. vaelua lelei (S. alghanica x S. laciniata). Saina Lina ma faatasi ai ma. Peresia i le totonugalemu o Rusia e masani lava ona malolo i le taumalulu, ma i ogaoga malulu e mafai ona malolo.

I le taimi nei, o le tele o ituaiga o lelac ua fafagaina, ae o loo faaauau pea ona fiafia i matou i le fafagaina o mea fou. O le sao aupito taua i le filifilia o fugalaau lalac na faia e le tama ma le tama a Lemoine, o ona ituaiga eseese o loo avea pea ma faavae o le tuufaatasiga o lenei aganuu. O lo matou uso alofa A. Kolesnikov, o ana ituaiga eseese ua mauaina le taliaina faavaomalo, ua tele mea na faia mo lenei mea.

E ese le eseese o le lanu, vaevaeina i ni vaega se fitu: I-paʻepaʻe, II - violet, III - mumusu, IV - lilac, V - pinkish, VI - magenta (lanu violē), VII - lanu viole. E le gata i lea, o eseesega eseese i le terry ma le fugalaau foliga, lapopoa ma le foliga o le palatic inflorescences, manogi manogi ma, ioe, i le lapopoa ma foliga o vao. O le mea lea, o le a mafai e soʻo se fai togalaau ona maua se ituaiga o mea o le a le tuua ai o ia e le amanaia.

Ata o ituaiga o lilac masani ma faʻamatalaga


Lilac "Andenken a Ludwig Spath" ("Andeken in Ludwig Shpet") e masani ona maua i lalo o le igoa "I le manatuaina o Ludwig Shpet." O le inflorescences e lanu uliuli-paauli, fugalaau e tele, faigofie, manogi. Busi e umi, saʻo. O se tasi o ituaiga sili ona lauiloa lanu uliuli i totonu o faifaatoaga.


Lilac "Aucubaefolia" ("Aucubafolia") - o le ituaiga e tu i fafo ma lau laʻau e le masani ai. Faʻalogo lelei i le ata o se lilac masani - o laulaau uma e valiina i togitogi samasama samasama ma fasi, e foliga tutusa ma laupepa Iapba japan. E fuga mai i ni mea manogi tetele mai i le fugalaau lanu violē-lanumoana. Busu e oo i le 3 mita le maualuga.


Lilac ituaiga "Charles Joly" ("Charles Jolie") - mea faʻaleagaina violē-lanu violē ma le faʻamamaina o pele, e aofia ai fugalaau faʻalua faalua. O le vao e umi.


Lilac ituaiga "Condorcet" (Condorcet) - lanu piniki-piniki e tatala i ni laupepa tetele faalua o le lilac lanu. Lauiloa tele. Busu 2.5 mita le maualuga.


Lilac "Madame Lemoine" ("Madame Lemoine") - o le seneturi 19 senituri o ituaiga faifaatoaga V. Lemoine, o loo manumalo pea i luga o le kiona-paʻepaʻe papaʻe mai fugalaau manogi e lua. Busi e saʻo, umi.


Eseese "Michel Buchner" ("Michelle Buchner") - faʻalauiloa le lilac-violet i le terry bluish-lilac fugalaau manogi. O faʻalavelave faʻaleagaina e matua leaga lava. Busi e tele, maualuga le maualuga.


"Monique Lemoine" ("Monique Lemoine"). E pei o le uaina i le ata, o se ituaiga lalac masani lea e paʻepaʻe ai le kiona-e iai ni lapopoa, lua-faaluaina fugalaau e iai ni faʻailoga lima. O pasi e tele-siʻitia. O se tasi o galuega mulimuli mulimuli a Lemoines.


Lilac "Peresitene Grevy" ("Peresitene Grevy") - fuga sili ona lelei. I fuainumera tetele, o fualaau faigofie ma le lua-faalua o le lanu-lanumoana lanumoana ma se lanumoana manino ua aoina. Busi e umi. O le ituaiga e masani ona faatau atu i lalo o le igoa "Condorcet" ("Condorcet").


Lilac "Sensation" ("Sensation") - ituaiga eseese o lanu eseese. O fuga lanu mumu lanu mumu e iai se lanu paʻepaʻe manino i pito o petals. Ina ia faamemelo i lenei eseesega, e tatau ona totō vao i tafatafa o ala pe tipiina i totonu o falaoloa, mai le mamao o lenei tulaga e le masani ai. Busi e malosi.


Lilac ituaiga "Hydrangea" (Gortenziya ") - o faʻalavelave tetele mai naila-pink-fugalaau e pei lava o palanic hydrangea inflorescences, lea e maua ai lona igoa. Busi e malosi.


Lilac "Initia" ("Initia") tosoina le lanu mumu-lanu me se mumu lanu mumu o fugalaau faigofie tele. Bushes o le maualuga, maualuga i le 2.5 m.

O le lisi o ituaiga o lilac ma se ata e le mafai ona faʻaopoopoga i se ituaiga eseʻese matagofie "Olimpiada Kolesnikova":


O ona violē-paʻepaʻe mata ua tuʻuina atu e fuga laulaka lakapi-lanu mumu. Inflorescences e ostropyramidal. O taʻavale a le Kolesnikov Olympiad ituaiga e sili atu nai lo le 3 mita le maualuga.

Lilac fugalaau "Matagofie o Moscow"

"Ata o Moscow" ("Krasavitza Moskvy") - lenei ituaiga A. Kolesnikova e taumafai e toetoe lava o tagata uma e teu vine. Paʻu lanu piniki ma le paʻepaʻe e fuga mai i totonu o se lau o le lilac paʻepaʻe-paʻepaʻe e pei o se polyanthus rosette.


O le "Beauty of Moscow" o se vaomatua o le maualuga ma maualuga le matagofie, lea o le a teuteuina ai soʻo se fuafuaga patino, o le a avea ma faamaualuga o le sili ona lelei o le lalagaina o laufanua.

Hungarian lilac ma lana ata

Fualaau fugalaau s. Hungarian lilac (S. josikaea) - o se laau laʻau tele po o se laau laʻititi e oʻo i le 5 mita le maualuga - e faʻaauauina pea i mea masani.


E pei ona mafai ona vaaia i le ata, o le Hungarian lilac e fesuisuiai lelei i le tele-pyramidal large inflorescences o le violē-lanu violē ma se manogi faapitoa o fugalaau (pe a totoina, e tatau ona manatua i nisi o tagata e afaina i lenei manogi).

O fea e faʻatau ai le Lilac Hungarian

E mafai ona e faʻatau i le Hungarian lilacs i fale tausimai e faʻatau atu ai laau totō o togalaau ma vao. Le lanu o fugalaau o lenei ituaiga lilac e ese mai le paʻepaʻe paʻepaʻe e susulu malamalama.


O ituaiga o togalaau o le Hungarian lilac e sili ona salalau: pale (f. Pallida) ma fuga lanu paʻu ma mumu (f rubra) ma le violiki-violet. O le laau e matua le lelei ma taumalulu-faigata. E tupu tele vave.

Ata o Preston lilac fugalaau ma se faʻamatalaga

Mulimuli faʻatasi. ituaiga eseese o Preston lilac (S. x prestoniae), fafaga i Canada e Isabella Preston e ala i le sopoia ma le s. toilalo ma faatasi ai. fibrous (S. reflex x S. villosa). Mulimuli ane, na galulue faʻatasi faʻatoʻaga eseese faʻatasi ma laau o lenei ituaiga, ma faʻaateleina ai a latou ato. E masani ona tatou taʻua lenei ituaiga "Kanata."

O le laau laʻau (e oo atu i le 3.5-4 mita) faʻatasi ai ma lau lapopoa lapopoa lapopoa, o nisi taimi o le pala.


Faʻalogo lelei i le ata o fugalaau Preston lilac - o mea nei e tatala ai meaʻai, e masani lava o le laveve-lanu piniki. I le taimi o le fugalaau, e masani ona asiasi atu le susu i laau. O vao laiti e manaomia le teuteuina masani o le teuteu e fausia ai se togavao saʻo. Lilac Preston e le lelei ma taumalulu-faigata.

E mafai foi ona e maitau ituaiga eseese:


Lilac "Agnes Smith" ("Agnes Smith") - fugalaau faʻamaʻi faigofie o lanu paʻepaʻe paʻepaʻe e aoina i pulumu suamalie. E fuga tele. Laʻau maualuga 2-2.5 m.


Lilac ituaiga "Elinor" ("Elinor") - o se eseesega iloga lava o tumutumu lanu mumu-lanu mumu ma lanu mumu lalac-mumu. Fugalaau e tele. Bush 2.5-3.5 mita maualuga.


Lilac "Hiawatha" (Tayavata ") - fugalaau lanu manogi lanu mumu faigofie fugalaau fugalaau fugalaau. E fuga tele. Bushu i le 2-2.5 m.


Lilac ituaiga "Minuet" ("Minuet") - o fugalaau o le lavevela malamalama, ona sosoo ai lea o le lilac ma se lanu mumu, ma se manogi manogi. E fuga tele. Bush maualuga e oo i le 2 m.


Eseese "Redwine" ("Redwine") ua i ai se lanu uaina malosi-lanu violē o inflorescences. E manogi le manogi. E fuga tele. O le vao e maualuga, e oʻo i le 3.5 mita.

Ata o Amur lilac ma se faʻamatalaga

O le fuga o le lilacs ua maeʻaina e le Amur lilac e le masani ai ona maua (S. amurensis). O nisi o tagata suʻesuʻe e iloagofie ma isi ituaiga o meaola i se ituaiga eseese Ligustrina, poo Treskuny (Ligustrina), ona o fugalaau e pei o fugalaau o laau mai le ituaiga Biryuchina (Ligustrum).


E pei ona mafai ona vaaia i le ata, o le Amur lilac o se laau e tele ni laau po o ni ogalaau lapoa ma se pale paleni lautele, i se aganuu e oo i le 6-8 mita le maualuga. O lau e pei o foliga o s. masani, ae le pei o lea, i le tautoulu latou te valiina i lanu moli-samasama po o le lanu violē. E fuga tele i le telē, lautele lautele o meaʻai o fugalaau paʻepaʻe paʻepaʻe po o sina fugalaau manogi ma le manogi o le meli. E tupu lelei i luga o le lauʻeleʻele, palapala maulalo. O le faigata o le taumalulu. O lona eseesega "Ivory Silk" ("Ivory Silk") e masani lava ona maua i luga o le faʻatau, faʻaalia e sili atu le faʻamalosi ma se manogi sili atu ona iloa.

E talitutusa tutusa ma le faʻamatalaga i le Amur lilac s. Iapani (S. japonica), lea e vaʻaia e nisi o tagata fomaʻi i se tulaga tutoʻatasi. E ese mai i lapopoa tetele o vao, laulaʻau ma mea e tutupu mai, faʻapea foi ma fugalaau mulimuli ane.

Tatau ona taʻua ma fuga i le taumafanafana faatasi ma. Meyer (S. meyeri), lea o le a faigofie ona maua se nofoaga e oʻo lava i se tamai togalaau. O le laumei laititi lenei ma le lelei, laʻau lelei seia oo i le 1.0-1.2 mita le maualuga. O le ituaiga sili ona taatele o lenei lilac o le "Palibin" (Palibin), e matua fuga mai i le liulic inflarescences.

Pe a fuga le laau i le lilac

Fuga toto lilacs amata. o le fugalaau i le amataga i le ogatotonu o Mei, o fugalaau e tutusa ma fugalaau. masani, ae o inflorescences e laʻititi ma faʻapitoa. O ona foliga lapopoa (f. Plena) ma mea manogi lanu manogi-lanu viole i paʻu lapoa e faapitoa lava le manaia.


E lauiloa ituaiga "Buffon" ("Buffon") faatasi ai ma se malamalama lanu manogi mumu lanu piniki-fugalaau fugalaau ma Ester Staley ma fugalaau lanu mumu-mumu.

Fuga o le lilac masani

A uma ona fufulu ma. O le siazinto lanu, o ituaiga o laʻau eseese e masani ona amata ona faatumu le togalaau ma le lagolagosua matala. O le tuʻufaʻatasia o nisi o ituaiga sili ona manaia o le lilac masani o se galuega e le loto faafetai, talu ai o le faitau selau oi latou ua tatau ona gauai. Matou te taʻua naʻo se vaega itiiti o mea sili ona le masani ai pe sili ona taatele.

E faʻapefea ona toto se lilac

Lilacs ua totoina i nofoaga matala, ua puipuia mai matagi. O le nofoaga e tatau ona vaʻaia ma e le lolovaia i le amataga o le tautotogo i le taimi o le kiona ma le autumn i timuga faifaipea. E oʻo lava i sina paʻu o vai e mafai ona mafua ai le oti o aʻa aʻa.

Ole Lilac e le lelei, ae e maua ai le tele o fugalaau i luga o le eleele suamalie suamalie po o le solitasi eleele ma se maualuga o le humus. E tatau ona faʻavaivai palapala eleele. E tatau ona faʻaleleia eleele palapala palapala e ala i le faaopoopo o le humus ma le oneone. Faʻatasi ai ma se nofoaga vavalalata o le vai, e tatau ona faʻaleleia alavai.

A o lei totoina lilacs, o le humus poʻo le faapalaga ma le superphosphate ua faʻaofiina i totonu o lua toto. I luga o eleele palapala, ua faaopoopo le oneone. I luga o eleele eleʻele, faʻapipiʻi le falaoamata o le dolomite e faʻaitiitia, o le pH o le mea e tatau ona fai e tatau ona 6.5-7.0.

Le taimi e totō ai le lilac

E sili ona lelei le totoina o lilas ia Aokuso, aua i le tautotogo, e vave lava ona oso i luga le taamilosaga, ma i le fulafula o pulumu, e le mafai e le lilac ona toleniina gaioiga. Afai e te le iloa le taimi e totō ai lila, ae o loʻo e totoina mea i totonu o pusa, ona mafai lea ona faia le totō i soo se taimi. Ae i la tatou maketi o loʻo i ai se tulaga lamatia o le mauaina o se lilac faatoa uma ona eliina ma totoina i totonu o se ulo. I lenei tulaga, o le fatuga e foliga mai e le mauaa.

O Lilacs e le lelei ma le malulu, ae o le taimi o le tuputupu ae, totogo ma laau totō ua faʻafeinuina mo le tuputupu aʻe ma le fua tele, aemaise lava pe a vevela le tau. Ia Aokuso, e le faia le suavai ina ia aua le faaosofia ai le fafaguina o fatuga ma lo latou tuputupu aʻe.

I le tausaga o le totoina, e le manaʻomia ona fafagaina lilacs. Mai le lua poʻo le tolu tausaga, o se faʻalavelave faʻalavelave faʻapitoa e faʻaaogaina ai elemene o loʻo faʻalauiloaina i le tuputupu aʻe ma le fuga o le vaega. Lilacs e tali atu i fugalaʻau faʻasaina, e pei ole mullein infusion ma le superphosphate. I le faaiuga o Aokuso - Setema, faʻaaogaina le phosphorus-potassium poʻo le pefu i tausaga uma e lua.

Faʻataʻoto le vao lalac ma le ata vitio

I le muamua o tausaga talu ona totoina, o le a tuputupu ae vaivai le laau ma e le manaʻomia ona teuteuina. Ona tatau ai lea ona fausia se togavao, ma tuu ai le 5-10 o lala sili ona lelei.

I le vaʻaia ma le faaeteete le vitio o le faagasologa o le teuteuina o lalac bushes, na e matauina ai e le faapuupuuina pupule ina ia aua ai nei le toe tupu, ae na o laau mama ua vaeluaina "i luga o le mama." O le teuteuga e faia i le amataga o le tautotogo ao lei ala aʻe fatuga.

E aoga le tipiina i le tasi vaetolu o laʻau fugalaau mo laʻau, lea e faʻaolaina ai le faʻavaeina o laasaga fou e tuʻu ai fugalaau. O le mea lea o le faʻailoga e faapea, mo le olaola matala, e tatau ona talepe lilac i totonu o laʻau. Ae e le tatau ona faia lenei mea, e pei o le "lemu" le mafai ona avea ma puna o faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi. O le faʻasalaga e vavaeina i se vaʻaiga umi i luga o le tasi poʻo le lua tausaga le matua e aunoa ma ni pamu. I le faapipiiina o lilacs, o pine e aveesea i taimi uma.

I totonu o togalaau, ua totoina ai lilac i totonu o pa puipui. I totonu o togalaau tuai, e masani lava ona tu i tafatafa o se fale, o se gasebo po o se nofoaga malolo.

I totonu o togalaau tetele, e mafai foi e lilacs ona avea o se fale teuteu. E lelei le totoina o laau totō i le taimi lava lea e tasi: faʻapupulaina o le tautotogo-o le fugalaau papaʻe, ma vave, Me ma ituaiga ituaiga o laʻau oona ma mo togafiti mataʻutia e pei o peonies. E uiga i laufanua, e mafai ona e faʻaaoga le aau, vave vave, maoaʻe. Lelei i le vaiaai ma ie puipui lalac o le tulimanu umi o tulip ma aufana Aflatunsky ma lapoa.