O le togalaau

6 faʻalavelave matautia faʻatoʻaga

I le natura, o loo i ai pea se tauiviga mo avanoa ma meaai. E leai ni tagata manumalo i lenei taua. O le paleni o meaola e faʻamautuina pe a faʻatumauina e sui o le fauna le saoasaoa o le toe gaosia o meaʻai. Ma o nei meaola faalafua, e masani lava o le tele o taumafataga o le fauna, e mafai ona faatamaʻia ai le tele o nofoaga ma fualaau faisua, fatu ma fua o laau i le aso. I luga o fanua faʻaleleia, o tagata moni o togalaau ma togalaau tuʻuina e amata ona tauivi i nei meaola faalafua io latou lava ala. I lenei mataupu, matou te tuʻuina atu ia te oe le ono o mea matautia o meaola faalafua o togalaau faʻatoʻaga ma fua e faʻafefe ai.

1. Togi - meaola faalafua o meaola

Faatasi ai ma faʻamau, o laupepa sili ona taʻutaʻua ma taatele (Tetranychidae) E tusa ma le 50,000 ituaiga, e silia ma le 1,250 e maua i soo se mea, e aofia ai le Antarctica. O pusi vaʻavaʻaiti o ni tamai arachnids. Tina 0.3-0.6 mm, o fafine e oo i le 1.0 mm. O le tino o le apogaleveleve e faʻapotopotoina, e ufiufi i se mea laiti, o nisi taimi e faʻataunuʻu ai le microscopic. I luga o le ulu e lua paʻu o mata, o le mea e fai ai suāsusu. Lima lima lima. O le lanu o le paʻu o le apogaleveleve e fesuiaʻi ma e faʻalagolago i le lanu o le tagata autu. O le tele lava o taimi, o moli e mumu, lanumeamata, enaena, samasama lanumeamata, lanu lanu meamata.

E ala i le tuiina o le tino, o le apogaleveleve e faʻaaogaina ai mea e aofia ai le masini.

Fofo masani o le apogaleveleve (Tetranychus urticae). © Gilles San Martin

Taupuʻeina o le Spider Mite Hazard

E mafai ona faʻaumatia atoa e le motu o le Spider, e ala i le nofoia o le laau, i le 3 aso. O le kulupu o siaki, faatasi ai ma le saoasaoa o le toe gaosia (mai le tuʻuina atu i se tagata matua e 7 aso), i tulaga lelei o le siosiomaga e mafua tonu ai le faʻasolosolo epiphytotic o le laulaʻau o laʻau lanumeamata o le a le toe faʻaolaina ma e tatau ona faʻaumatia.

Ina ia puipuia i latou lava mai le siʻosiʻomaga, e faʻamaonia e le siaki lo latou nofoaga e nonofo ai i se 'upega puʻe (e le o ituaiga uma). Latou te nofo i pitonuʻu i lalo o laulaau, mūmū o le eleele. E oo i le 5 tausaga le matutua e mafai ona aoga.

O a faʻatoʻaga e aʻafia ai ticks?

O ituaiga uma o siama e aofia ai i le vaega o meaola matautia o le togavao ma faʻatoʻaga togavao. O faʻalavelave faʻalavelave i luga o laau uma, e aofia ai le fugalaau ma totonu o laau. E faapitoa ona tosina atu i fualaau uma, strawberries, pi, aniani, jasmine, rosa. O le fugalaau, begonia, gladioli, tulip, hyacinths, orchids ma isi.

Faailoga mai fafo o le faaleagaina o laau e ala i siaki

I luga o laulaau o le mea na pisia (i totonu o le malamalama susulu) lanu samasama, tamai pu, metotia siliva (pipi), o le siakiina o le laau, o le leaga o le lau lau o loo vaaia. O le faaleagaina o laau e ala i le vaʻaia o le apogaleveleve e masani lava o le epiphytotic.

Spider mite laau. © Jaakko Laurila

Taʻitaʻifia Faʻatonu Tausi

Puipuiga, vailaʻau, meaola.

Ina ia i ai le taimi e faʻapolopolo ai laau totō e aʻafia, aemaise i totonu ma ola ai i luga o le eleele, o se asiasiga faʻaleleia o laau e talafeagai. Afai e masalomia le afaina i siama (aemaise lava le totoina o fualaau aina), togafitia laau ma pyrethrum po o meaola o le Iskra-bio, Akarin, Fitoverm.

I tulaga o le ogaoga o le faaleagaina o fualaau o laau toto e ala i pulu moli (30-35 aso ao le i seleseleina), e mafai ona fufuluina laau i karbofos, celtan, difocol, tele ma isi vailaʻau o fesoʻotaʻiga-inumaga. Colloidal sulfur e faʻaaogaina i greenhouses.

Vaʻavaʻai i au faʻamatalaga auiliili: O mite o faʻamaʻi faʻatoʻaga vao.

Vaʻai i le itulau e sosoo ai mo se lisi o meaola sili ona matautia.