Laʻau

Laʻau faʻamalosi, po o le pepa pepelo ole po

E masani lava, e lua ituaiga o pogisa o le a fafagaina i totonu o le fale:

  • Cayenne nightshade (Solanum capsicastrum) - vao vao e oʻo i le 1 mita le maualuga, faʻatasi ai ma laʻau ma le laumei lanu lanumeamata lanumeamata ma se mataʻu.
  • Laʻu pepa pepelo nightshade (Solanum pseudocapsicum) tutusa ma le manatu muamua, ae o ona fua e lapoa, o laulaau e puupuu, ma o laumei e lamolemole. I le tulaga lautele, e sili atu le susulu o le laau.

O tagata fugalaau e taʻua o le laʻau o le laʻau po o le Cryan cherry. O se laau laʻau mumu, e le sili atu nai lo le 50 cm (o loʻo i ai ni ituaiga o pulu o le nightshade e oo i le 30 cm le maualuga). Fuga o le vao i le po ma fugalaau papaʻe paʻepaʻe e faʻaalia ia Iulai - Aukuso. O le pogisa o le pogisa e le tosina atu ai le mafaufau. O le laau e matua matagofie lava pe a fua le fualaau aina - vine, tupu ma amata ona faasolo malie mai le lanu lanumeamata i le samasama, ona maua ai lea o se lanu moli po o le lanu mumu. O fua na faʻataunuʻuina uma taumalulu. E tutusa foliga tutusa ma cherries. Berries nofo i luga o le ala, i luga aʻe o laupepa, ma tuuina atu se talosaga faapitoa i le po.

Sese pepa nightshade (Ierusalema Cherry)

© gaogala

E talisapaia tele le po o le malulu ona o lona manaia matagofie i le taumalulu ma le amataga o le tautotogo, pe a le tele ni laau totogo i totonu o le potu, ma fafo atu o le faamalama e malulu ma leaga le tau. E alofa tele i le malamalama. Afai e pogisa le laau, ona i ai lea o laulaau i luga; e fuga mai le leaga ma fua mai. I le aoauli, e tatau ona ufiufi mai le susulu o le la, pe a mafai ona laititi. Ae o le po ma le fualaau aina e mafai foi ona faapalepale i se taimi puupuu. O le mea lea, i le tautoulu, pe a aliali mai le lanu mumu, e mafai ona faʻanofo i le pito i tua o le potu e teuteu ai totonu. O le laau e lagona le lelei i se nofoaga fou, e ui i le mea moni e fautuaina e teuina i le taumalulu i le malamalama. O fua e faaauau pea ona vevela ma pisia i le taimi o le taumalulu. Fualaau suamalie e tumau i luga o pou mo le 8 masina, ona faʻavaivai ai lea ma pau.

Sese pepa nightshade (Ierusalema Cherry)

© judymonkey17

Afai e le manao le po e ola, e alu laula ma toetoe lava a le fua mai, ona mafua ai lea o le leai o le susu i le palapala, e ui lava e faaluaina le vai i le vaiaso. Ina ia faʻamautinoa le malulu o le susu i le eleele, e mafai ona e faʻaaogaina le fautuaga i totonu o se tasi o mekasini: faʻafefe vai laau ma fagu fugalaau e lua. O se ipu laititi e leʻi faʻaaogaina e tatau ona tuʻuina i totonu o se potoa telē e tupu ai le po. E sasaa le suavai i totonu o se tamai ipu, lea e ufiufi i se liʻo o le pepa malo i luga. E faasolosolo lava, e tafe mai le vai i puipui o le ulo ma se tamai pu ile pito i lalo ma ufiufi ai le otaota i totonu o se fagu tele. O le faafitauli o le fausiaina o le laau i lou toesea o le a foia. Ma o le po o le po o le a taofi le tuʻuina o lau.

Sese pepa nightshade (Ierusalema Cherry)

© judymonkey17

I le taumafanafana, e tatau ona tu le laau i se la susulu. Mo le vaitau o le taumafanafana, e mafai ona tuu le po i le ea fou (i totonu o le togalaau poʻo luga o le faletupe). E tasi i le masina, e fafagaina i latou i se vaivaiga vaivai o se mea faʻapitoa mo meaʻai mo totonu ole fale (mo le faʻamafanafanaina, e mafai ona e faʻaaoga fualaʻau mo fualaau aina ma vine). A maeʻa le fua o le fua, ona amata lea o le malologa malologa (Oketopa - Fepuari) ona o le maualalo o le malamalama ma le susu. I le taimi nei, o ona laʻau tele e teuteuina ma e faʻapipiʻi i le vao.

Sese pepa nightshade (Ierusalema Cherry)

© judymonkey17

'Otiʻoti tilati e mafai ona faʻaaoga mo le aʻafia. O le po e mafai ona faʻaleleia e fatu. O fualaau e tatau ona faʻaulu lua ma faʻapuʻupuʻu. I le tausaga muamua o le galueaiina, o pine pito i luga o tipu o loo tilotilo i le tele o taimi i fualaau ma i totonu o laʻau e maua mai ai laau totō.

Se faʻafeiloaʻiga i tausaga uma ia Fepuari, pe a uma ona paʻu.

O fua o le nightshade e taua oona. O le mea lea, afai ei ai sau fanau, aloese mai le faʻatau mai o se po.

Pests:

E taia e se moli mumu mumu (i le ea vevela, laulaau ma 'upega o loʻo lalagaina e pusi), aphids (faʻapipiʻi lemu i tumutumu o tipu, pulupulu), paʻepaʻe (lanu paʻepaʻe pe samasama i lalo o lau).

Faʻatasi ai ma se faʻamaʻi pipisi, e mafai ona fesoasoani le togafitiga i togafitiga faʻatasi ma se vaifofo ma le mafanafana.

I le tulaga o le ogaoga o faʻaleagaga, faʻapipiʻiina ai se vaifofo o se iniseti (actellic, decis, fitoverm, ma isi).