Laʻau

Aisea e tuua ai le lanu samasama ma le mea e fai e Dieffenbachia

Dievenbachia e seasea ona maʻi ma o ona faʻamaʻi uma lava e fesoʻotaʻi ma togafiti le lelei. Afai e filifilia le fugalaau o le nofoaga sao i totonu o le potu ma le vai inu ma isi manaoga tausi e fetuutuunai, ona fiafia ai lea o lē e ana le laʻau matagofie. Ae faʻapefea pe a amata ona liu samasama ona lau? Aisea ua tupu ai lenei mea? Seʻio tatou taulimaina lenei mea i lenei tusiga.

Mafuaaga o le Disease Dieffenbachia

Ina ia iloa po o le a tonu lava le maʻi Dieffenbachia e tatau ona tilotilo i ona laʻau matagofie, ma o ia lava na te taʻuina atu ia te oe mea uma.

Aisea e lanu samasama ma o le a le mea e fai?

Afai e le lava le susulu o le la, o le a amata ona iloa muamua la latou laupepa, ona leiloloa ai lea o se mamanu mamana, ona lanu lea o le laula ma ua paʻu.

E tele taimi e tupu ai lenei mea pe afai o le potu e sili ona le fiafia i totonu o le fale ona o le laʻau o laau na toto i fafo o le faamalama. Afai e leai se auala e faʻafefe ai Dieffenbachia i se isi potu pe tuʻu i luga o le windowsill, ona tatau lea ona e mafaufau e uiga i moli faaopoopo mo le fugalaau.

Dieffenbachia i totonu o le potu
Pe a filifilia se nofoaga mo se laau, e le tatau ona e faʻaaliaina e faʻasaʻo ai le la, aua o ona laʻau i lenei tulaga o le a mu mo le 10 minute.

O laʻau e mamago

E mafai ona faʻagogo laʻau pe afai ua tumu le fale i le faʻamaʻi faʻamaʻi. Afai e tupu lenei mea, o le a manaomia e le laau se faʻaopoopoga vave faʻapipiʻi i se mea fou fou ma se fufulu atoatoa o le aʻa.

O le mea lea, ua maua ai se eleele fou, ua fuafua faapitoa mo le totoina o se fugalaau i totonu. O le uamea fou ua faʻalauteleina i le pito i lalo, ae afai e le mafai ona faʻatau se mea fou, ona sasaa loa lea o le mea tuai ma vai inu ma faʻagogo. Dieffenbachia ua aveesea mai le eleele tuai ma fufulu i le vai mafanafana. A uma lea o le a mafai ona toto i le eleele fou. E tatau foi ona e manatuaina pe a maeʻa se gaioiga, e le fafagaina le fugalaau mo le masina.

O le aveesea o le tele o le gaosi i le vai e le aoga, o le aʻa o le a le tu i lenei mea ma o le a amata ona pala.

Le itulau fesoasoani faʻamago

E foliga mai, i Dieffenbachia, e le faʻasalaina le vaia poʻo le taimi o tausiga o le taumalulu, o le potu o loʻo ola ai le fale o le malulu.

Toto ma fusi le pito i luga ole laʻau o le fugalaau

I le taumalulu, i le maualalo o le vevela, e mafai foi ona faʻamamago le pito o lau laʻau. Afai ua e filifili i le mafuaaga, ona faateleina lea o le maualuga o le ea o le a fesoasoani i le pulupuluina o Dieffenbachia ma se tamai fana.

Latou te pikiina foi se palate e sili atu nai lo le mea e tatau ai, sasaaina le palapala i luga ma sasaa vai. Ma o se fagu ei ai se fugalaau e tuu i luga o maʻa. O le faʻafefe o le vai mai le pusa e faʻateleina ai le maualuga. Ma talu ai ona o le pusa o loʻo tu i luga o maa, o le aʻa o le a le susu ma o le a le pala.

Mea sese i tausiga ile

Eseese mea sese i le tausiga o Dieffenbachia:

  1. Lanu samasama pe faʻamago mai lau - e le o faʻasusuina faʻaleleia, vaʻa vevela, tele faʻalaiga.
  2. Toa umi - o le laau e tu i lalo o le paolo ma e tatau ona toe faʻaleleia i se mea e sili atu le malamalama.
  3. Pepa pepa pepa i le vevela maualuga - toe fesuiaʻi i se nofoaga e sili atu le mālūlū poʻo, pe'ā mafai, tuʻu se fugalaau latalata i le ea.
I le malulu o le ea e sili atu i le 35 tikeri, o laʻau e mumu mai le vevela i se mataupu o minute, faʻaalia le ogalaau.

Fugalaau faʻamaʻi

E le asiasi atu faʻamaʻi i lenei fugalaau. O faafitauli uma ma laulaau ua mafua ona o le le talafeagai lelei ona tausia.

Lanu mata

Lanu mata

Faʻaalia foliga lanu enaena i tafatafa o le pito o lau laupepa. O se maʻi faʻaleaga lea e tuʻuina atu e ala i le paʻi o lau i le va o le tele o fugalaau, mo se faʻataʻitaʻiga, i totonu o se faleoloa fugalaau. Togafitiga ma soʻo se fungicide o le a fesoasoani.

Anthracnose

Anthracnose

O lauʻeleʻele malogogogo e foliga mai i tafatafa o le pito i lalo o le laulau, lea e faasolosolo malie lava ona salalau i luga o le pepa atoa, pe a maeʻa, o le a mou atu, ma o le a faʻalauteleina le lanu uliuli. O loʻo faʻasalalau e fuga o spores mai isi laau. E mafai foi ona afaina i le vevela vevela ma le maualuga o le eleele. Togafitiga ma soo se mea malie.

Fusarium

Fusarium

O lenei faʻamaʻi e faʻaumatia aʻa ma le aʻa o Dieffenbachia. O le anufe e mafua ai lenei maʻi ona mafai ona i totonu o le palapala, ma o lona alualu i luma e ono mafua ai le eleele matutu.

O le mea lea, o le faʻamautuina lelei o le faʻamaina o mea e taua. Afai o le faʻamaʻi e aliali mai ia te ia lava, e aoga le togafitia o le laau ma se fomaʻi faʻaogaina. Afai e le fesoasoani lenei, e tatau ona e mafaufau e uiga i le toe totoina o le laau.

Viral Mosaic

Viral Mosaic

O le taimi lenei e le fetaui ma togi i luga o laupepa. O le laau i le taimi e tasi e taofi ai lona tuputupu ae ma lemu lemu. E leai se fofo mo lenei faʻamaʻi, ma faʻaumatia le fugalaau ina ia le salalau le faʻamaʻi i le totoe o le aoina o laau toto.

Faʻaleleia lelei le laau ma mai lea taimi i lea taimi asiasia mo le i ai o faʻamaʻi ina ia le misia ai le uluai laasaga.

Pests ma le taua faasaga ia i latou

Faʻafitauli i le palatini laʻau e mafai ona faʻaalia ai le fuga o fugalaau fulafula. E mafai foi ona avea ma amataga o faʻamaʻi pipisi ma iniseti leaga.

Dieffenbachia e mafai ona i ai ni iniseti laʻititi - mea lanu enaena e mafai ona faigofie ona aveeseina ma se atigilima. I le taimi lava e tasi, o le mea faʻapipiʻi e faʻapipiʻiina i luga o laupepa laʻau e faʻafefeina ai ata o laau toto. Ina ia faʻaumatia le paʻu, o le a vavae ese i le lima, ma o le nonogatupe e togafiti faʻatolu i le va o le 8 aso faatasi ai ma se fofo na faia i luga o le faavae o Actellik.

Dieffenbachia i ipu

O le apogaleveleve e mafai ona vaaia i le upega tafaʻilagi e aliali mai i totonu o sinusisi o le laau. Ua aveʻesea ma le sipuni o le cotton ua faʻafefiloi i le ava malosi ma togafitia ma Actellic. Latou te faʻagasoloina seʻia oʻo ina sili atu le tele o le laupepa, o lona uiga e le toe i ai ni pusi miti luga o le laau.

Mealybug faʻaleagaina aʻa ma e mafai ona vaaia pe a totoina se laau. Ua suia le lalolagi i se mea fou, o le pusa lapoa na ola aʻe ai Dieffenbachia, ua togafitia i vai inu. O aʻa lava latou e sili ona togafitia i Actellic e faʻaumatia fua o le mealybug.

Vaavaaia le fale mo meaola faalafua pe a ma le tasi i le masina.

Vaʻa matutua

Dieffenbachia i le togalaau

E tupu i le tagata matua e faataitai ma afai i le taimi lava lea e faʻagesegese le fuga o lona fugalaau ma e le o se tupuga fou, atonu e mafua mai lenei mea ona o le taofiga o le taua o le fugalaau (3). Afai na maitauina lenei mea i le tautotogo, o le a fesoasoani le totoga masani e fesoasoani i sina siʻitia o le gafatia ma suia le palapala ile eleele fou. Afai e le talafeagai le taimi mo le suʻeina poʻo ua sili atu nai lo le masina talu ai, o lona uiga e aoga le fafagaina o le togalaau faʻatasi ai ma mea faʻapitoa faʻamalosi mo mea teuteu ma mea totō.

I le taimi nei o loʻo i ai le tele o filifiliga o latou ma a oʻo mai, pe afai e le mafai ona e filifili mo oe lava ia, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi le faufautua a le tagata faatau.

Lago le lau

Mai le tausaga lona lua o le olaga, o laʻau laiti laititi e amata ona lanu samasama ma paʻu ese mai le fugalaau . E mafua lenei mea ona o le pala o le lau o le matua. E fa tausaga mulimuli ane, pe a oʻo ina fuga le fugalaau i le maualuga o le mita e tasi, o le vaega pito i lalo e faʻaalia ona o le paʻu o laulaau tuai ma Dieffenbachia e avea ma foliga o se pama pama.

O le teuteuina o le a fesoasoani iinei - o le a tupu mai i luga ogalaau laulaau mai le ogalaau o totoe ma o le a faaauau pea ona tuputupu ae Dieffenbachia, ma i luga o aʻa o le a totoina i totonu o le vai ma toto i autafa o le ogalaau. O aʻa i luga o le tuputupu ae i le taumafanafana e foliga mai vave i ni nai vaiaso, o lea e te le faatali umi ai. O le mea lea, e mafai ona e fatuina se lala vao.

Dieffenbachia o se fugalaau manaia matagofie o le a fesoasoani i le faatupuina o le palasi i totonu o le fale, ma le tausiga e le faigata, e tatau ona e fetuunai le fainuina ma filifili le nofoaga talafeagai i totonu o le potu.