O le togalaau

Thuja pipiʻi pe lapoa

Giant (poʻo le gaugauina) thuja o se laau tele (tusa ma le 60 mita le maualuga ma le 16-12 m faʻaleleia), ma se paʻu mumu lanu mumu ma se pale maualalo. I le malulu malulu, o le togavao ua gaugau ua gaogao e faigofie lava ona maalili. I Moscow o loʻo i ai se faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻi na oʻo i le 2.3 mita i le maualuga i le 16 tausaga ma e maualuga le pale o le 1.5 mita.

O skeletal (main) o le arborvitae ua faatulagaina i luga o le lautele, o lālā laiti o loʻo i ai ni fautuaga "drooping". O le gaugau gaugau, e le pei o le itu i sisifo, e lauitiiti ona laʻau - e tusa ma le 1 mm le lautele, ma tupu atili ai - o cm taitasi i luga o le fana e mai le 8 i le 10 tagata. O lanu manino o lanu paʻepaʻe e mafai ona vaaia i le pito i lalo. Laʻau o loʻo i luga o le vaalele e faʻafefeteina e le tasi le isi, o le itu - e iai ni vaʻaiga e le mafaamatalaina ma pito saʻo. O le thtaja e iai le 10-12 mm oblong cones e iai ni meaʻai i le tumutumu pito i luga, pipi ma le pala.

O le lauʻeleʻele o le giant thuja o vaomatua i le talafatai o le Pasefika i Amerika i Matu. Fausia talu mai le 1853. E tusa ma le 50 ituaiga o vailaʻau tetele: Zebrina, Whipcord, ma isi e seasea ona tatou feiloai.

Thuja Whipcord - O le mea lea e pei o le fusi o le thuja e tusa ma le 1.5 mita le maualuga. O tausaga taʻitasi, e faʻaleleia ai le tuputupu aʻe i le 7-10 cm. O le laau e fulafulaʻi foliga, ma le umi (ma le lapotopotoina) o aʻafiaga o le "paʻu", o loʻo i ai ni nila vavala lautele. O faʻataʻitaʻiga o loʻo sosolo, maʻai, e lanumeamata i le taumafanafana ma le '' apamemea 'i taimi o vaʻa.

Thuja Zebrina (Aureovariegata) - fafaga i le 1868. E le pei o le vao, e tupu malie tele. I le 24 tausaga, e mafai ona tusa ma le 3 mita le maualuga. O lona pale e telē ma maualalo, lala tetele e faʻalauteleina i le "drooping" fautuaga. O pamu laʻitiiti o loʻo i ai se lanu mumu, lea e sili atu ona susulu i le tautotogo.