O le togalaau

Faʻasalaina ma le fafagaina o kāloti

Kaloti o se meaʻai suamalie ma ola maloloina na aumai i la matou eria mai le talafatai i Metitirani i le sili atu i le 4000 tausaga talu ai. Na o le fualaau faisua na sau mai Europa i Amerika, ae le o le isi itu.

Talu mai le amataga o le galueaina o kāloti, ua tele suiga: o le aʻa o le aʻa e "toe vaʻaia" mai le viole i le moli, masani i tagata uma, ua sili ona suamalie ma, o le mea e faanoanoa ai, "capricious". I le taimi nei, ina ia mafai ona selesele se seleselega lelei, e le tatau ona galue malosi le au fai togalaau, ae ia suʻesuʻe ma le totoa ia tulafono faavae mo le gaosi!

O tulafono faavae mo le fafagaina o koko i le malae

O Karerot o se laʻau faʻamafanafana e masani ona totoina i nofoaga lafulemu, e le sili atu i le lua itula i le aso. E le o se mea e ofo ai e tatau ona fafagaina tele ma tele lava:

Faʻatau meafaigaluega

Ina ia puipuia le taina (tuʻituʻi lalo) o fatu, tolopoina o le germination o fualaau aina ma se paʻu mataʻutia i le vevela o le palapala i le taimi o le timu, o lona malosi o loʻo faʻaaogaina e faʻaaoga ai meafaigaluega faʻapitoa:

  • O le meafaigaluega aupito sili ona talafeagai mo le faʻamaina o kāloti o le togavao e mafai ona faʻamalosia: e iai se uumi umi ma le manifinifi ma se tufatufa o le vaeluagalemu. E sili atu le aveeseina o le tufatufaina - e mafai ona faamama pe suia i se mea fou mai lea taimi i lea taimi.
  • Afai e nofoia e le faatoʻaga se laufanua telē, ae leai se taimi e "gaogao" ai ma le suāsusu, o le ae manaʻomia se faʻamalosi lelei: malosi, fetuʻutuʻunaʻi, faʻasao i mea faʻapipiʻi, ma se uila moli i le pito.

Laupe - matua le talafeagai meafaigaluega mo le faʻafefe o koko. Aua le faʻaaogaina i lau togalaau, aemaise lava pe a oʻo mai i fualaau laiti.

Lafoaina o fatu ma fua muamua

I le taimi o le germination, o fualaau pati fualaʻau e tele le vai - e oo atu i le 100% o lona lava masini. O le mea lea, o le moega ua saunia mo i latou e faʻamaluluina muamua aʻo leʻi maeʻa. Faafetai i le faʻaleleia ma le faʻaeteete o le eleele, e mafai ona aloese mai le maualuga o le faʻamamaina o le susu ma le faʻamalosia o le afi o taʻalo laiti.

Faʻaleleia taimi ma le faʻaaogaina o le vai

Faʻasalaina laʻitiiti, totoʻa vave o kāloti e tele lava ina faia - i aso uma e 3-4 i le vevela o le tau. Aʻo tuputupu ae le vao, e faʻaitiitia le faʻavaivai o le vai: e faʻafeinu i latou pei o le eleele e mamae, i le 5-7 aso (pe o lea). O le taumafa vai, i le averesi, 15 lita i le 1 sikuea mita.

A e mafaufau pe faʻapefea le tele ma le masani i kapiti vai, mafaufau i tulaga maualuga o lau eria, le ituaiga ma le lelei o le palapala, le latalata o le laulau i lalo o le eleele, faapea foi isi mea taua o lenei ituaiga. O le faʻatulagaga o le faʻavaivai o loʻo faʻaalia o se faʻataʻitaʻiga e le o le faʻamaoni sili lea - e mafai ona faʻalautele pe faʻaitiitia.

Taimi faʻatau

O le fufuluina o kātiti sili ona lelei i le vaveao. O le faʻafefeteina o le afiafi o le a le afaina ai foi laau (pe afai e mafanafana le po). E fautuaina e teena le faʻavaivai i le ao. Ae peitaʻi, pe a fai e le mafai ona faʻaalia - faʻafeʻalotilo ma le faʻaeteete ia kāloti, ina ia aua nei faʻafefeteina vai ma le palapala i luga o laʻau ma lau.

Vai vai

O kātiti e iai foʻi manaʻoga mo le vevela o le vai. O le mea lelei i le vevela o le tau, e itiiti lava le manaia (18 -22 ° C), i aso leaga - sina mafanafana (25-30 ° C). E fautuaina e mumusu e faʻafefe ia kāloti i luga o le eleele avanoa i le vai i le vevela o le itiiti ifo i le 10 ° C.

Lafoaia

E maua se lelei lelei e ala i le fufuluina o kāloti i le vai masima (poʻo vai masima ma le faʻaopoopoga o le lime) i le po. E fesoasoani i le faʻaumatia o slugs, faʻapea foʻi ma isi mea faʻamaʻi.

O aʻafiaga o le faʻavaveina o le faʻava

O le suavai mama e tau atu i le tuputupu aʻe o taalili lanu ma isi mea leaga o kāloti. O le mea moni, e le ola loloto, ae i le lautele, o lona uiga e le lava le mea e maua ai mai le palapala.

O le faʻateleina o le suāsua e fesoasoani i le salalau o le gaʻo, lea e mafua ai faʻamaʻi eseese o kāloti. O le faʻaleleia o le palapala i le "tuufaatasiga" ma le le lava o le faʻaleleia o meaʻai e sili ona matautia.

Afai o le kātiti e leʻi faʻamaina mo se taimi umi, ona filifili ai lea e "puʻe" i le taimi e tasi, e mafai ona taʻe ma aveesea le "lion's share" o lona tofo. Aʻo leʻi faʻamalosia le kāloti i le maeʻa ai o se lāmala umi, e fautuaina e vaʻaia le palapala ma sina susu i sina vai mo le "aʻoaʻoga".

Tulafono faavae mo le fafagaina o kāloti i le avanoa

I le faaopoopo atu i le fafagaina, o loʻo aofia i le tausiga o karuti le faʻataʻitaʻiga o le faʻaaogaina o faʻamalolo i le palapala. O le faʻamalositino e tatau mo le laau ina ia tupu atoatoa, faʻaleleia, faʻamalosia le faʻaogaina o le tino ma faʻateleina le malosi. O le soifua maloloina, tofo, foliga vaaia ma le umi o le teuina o le seleselega o le a faalagolago i le saʻo ma le talafeagai o le fafagaina.

O lea la, pe faʻapefea ona fafaga fagati?

  1. Nitrogen I le amataga o le taumafanafana o kāloti, e taua tele le vailaʻau - o se mea e nafa ma le tuputupu aʻe o le laumei lanumeamata ma le faʻavaeina o le vaega terrestrial o laau totō. Faatasi ai ma le le lava o le vevela, o le tumutumu o le tumutumu o le ola, o laulaau e laiti, e leiloa le lanu, lanu samasama ma feoti. Fua o laau e ola ae mago.
  2. Potassium I le taimi o le tupuga tuputupu ae, o carotiti o loo matua manaomia tele le manava. E le gata ina faʻamautinoa le faʻamalosiina o fualaau aina, ae puipuia foi aʻa mai mea afaina i ituaiga uma o fungal ma faʻamaʻi vailaʻau. E le mafai ona fuafua le le lelei o le gaosiga e ala i laʻau vaivai, paolo apamemea, mafiafia o laulaau ma le malosi o le atinaʻeina o le vaega eleelea o kāloti (faʻapupulaina e afaina ai fua o aʻa).
  3. Vaʻalele I aso aupito sili ona manaia, e manaʻomia e kāloti se aofai o fuamosa - o se mea e nafa ma meatotino toe faʻafouina ma le faʻaleleia o mea. O le leai o se fuamosa e mafai ona faigofie ona fuafuaina e foliga mai o le "gasegase": o le lanu mumu lanu mumu muamua o loo i luga o laulaau, ona suia atoa ai lea o lanu, mimilo ma vevela (o se ata talitutusa e foliga tutusa ma se ata o le feʻalotilo o le kelu). O le laau atoa ua paʻu. Fualaau suamalie e vaivai, vaivai, mafiafia, ma pito i luga (nai lo le faataamilo). Le fiafia i lo latou tofo.
  4. Manganese ma le barium. Manganese ma barium - o le auala sili e fafaga ai kāloti ma beets e mafai i le taimi o le tupu aʻe o aʻa. O le le lava o nei elemene e mafai ona faigofie ona iloa i lanu paʻepaʻe poʻo le mumu i laʻau pito i luga ma le pogisa (e toetoe lava uliuli).
  5. Bor. I le ogatotonu o le taumafanafana, o laʻei pito i luga o loʻo i luga o le malae vaʻaia e aofia ai le faia o le veron. O Boron o se tasi lea o elemene pito sili ona taua mo fua o faatoaga, lea e nafa ma le faatonutonuina o le palota, fertilization, protein ma le gaosiga o le gaʻofale ma, ioe, o le tofo o le fua (faateleina le aofaiga o sugars). O le le atoatoa o Boron e mafai ona fuafua i le leʻo ma le apical necrosis o laulaau, samasama o veins, faʻasaina o le atinaʻeina o vailaʻau ma isi faailoga mai fafo.

O le a le faʻamafanafana e filifili ai?

O meaola e ola ai le natura e talafeagai mo le fafagaina o kāloti o le pefu, mullein, compost, lime, upega, decoctions o burdock ma chamomile. Ae ui i lea, o le faʻaaogaina o organics o loʻo i ai le tele o moa: o le lavelave o le teuina, sauniuni, faʻatusatusa o le fofo o le fofo ma isi. E masani ona sili atu le leaga nai lo le lelei. O le faʻaaogaina o fomaʻi faʻasaina e na mo i latou o loʻo fefefe i ituaiga uma o "kemisi", e te le manaʻo e iloa ma fiafia e faʻataʻitaʻi.

O fugalaau faʻapitoa, ma mea faʻapitoa, poʻo ni fualaau aina, i le isi itu, e matua faigofie lava ona faʻaaogaina. Ma o le tuufaatasiga e tele lava ina sili atu nai lo le totoga. O le filifiliga o sauniuniga talafeagai mo kaloti e tele: Fitosporin-M, Trichodermin, Gamair, Gliocladin, Uniflor-bud ma isi.

Nuances Taua

  • Ina ia mafai ona faateleina le "puipuiga" o kāloti, e tatau ona fafagaina i le sulfate sulfate 10-14 aso aʻo leʻi seleseleina.
  • A o lei fafagaina laau, e tatau ona faʻamamaina le eleele ile vai mama mama.
  • Faʻataʻotoina kāloti i lalo ole taʻitasi taʻitasi.
  • I nai tausaga uma lava, e tatau ona faʻaitiitia le saite. Lime e faʻaaoga i le fua faatatau 0.4 kilokalama / 1 sikuea mita.
  • O loʻo tuʻuina atu le solution a Boric i le fua faatatau o le 2-3 lita o paluga / 1 mita laina.
  • O se fofo o le manganese ma le barium ua saunia i se fua faatatau o le 1 teaspoon / 10 lita o le vai.
  • O le vaifofo saline ua saunia i se fua faatatau o le 1 sipunipuni o le masima / 10 lita o vai
  • Ole eleele ole palapala ole vai e masani ona faʻaitiitia, e masani ona sili atu le oneone.
  • O moega o loʻo i tafatafa o le puipui poʻo le pa e masani ona faʻafeinu, e le masani ona i lalo o le paolo o laau.
  • I le taimi vevela, o le moega e sili atu ona faasūsūina, i taimi faʻafefe e le tele taimi.