Fale taumafanafana

Azalea togalaau: uiga o le tausiga ma le totoina

Faatoaga azaleas, poo, pe a valaauina i latou e tusa ai ma le faavasegaina faaonaponei o ituaiga, o rhododendrons o se aiga toatele o laau totogo e mafai ona ese le eseese mai le tasi i le isi, o le paolo ma foliga o fugalaau, ma e oo lava i ituaiga olaga.

E tele ituaiga ma ituaiga o rhododendrons faʻaleagaina e mafai ona:

  • ina ia avea ma laau mafolafola ma laau toto;
  • ausia se maualuga o le 3 mita ma oso i luga aʻe o le eleele e na o le 50-60 cm;
  • taimi eseese o le fugalaau.

Ae o nei laau uma ei ai uiga masani. O togalaau o azaleas e sili atu nai lo o vine matagofie, e ufiufi i le paʻu o le paʻu ma sina lau o le olonuga ua faʻafefeteina. Pepa laupepa e laiti, palu, ma se pusa iloga. A oʻo mai le taimi mo le fuga o azaleas, mai le faaiuga o Aperila seia oʻo i le ogatotonu o le taumafanafana, o fugalaau o loʻo i ai ni faʻalelei poʻo ni faʻalanusili foliga e foliga mai i luga o tumutumu o tausaga talu ai.

Faʻalagolago i le ituaiga ma le ituaiga, e mafai ona e fiafia i se ao paʻepaʻe papaʻe, samasama, piniki, lilac poʻo fugalaau lanu violē mai le tolu vaiaso i le 2.5 masina.

O ituaiga eseese o togalaau azaleas ua ola manuia i Rusia talu mai taimi muamua, ma i le amataga o le seneturi talu ai sa latou faaaogaina ma le faʻaaogaina fanua e teuina ai fale ma teuteu ai paka latalata Moscow ma St. Petersburg. I aso nei, o le gaosia o togafitiga o fugalaau i le salafa o le lalolagi na faigofie ai ona filifili laau totino, ma le tausiga lelei, e matua taumalulu-faigata ma fugalaau lauolaola, ola i le ogatotonu.

Faatoaga o le Faatoaga Azalea

O le togalaau a Azalea e faasino atu i mea masani ma le alualu i luma lemu. E tatau ona mafaufau lenei mea pe a filifilia se nofoaga mo le totoina o se laau toto ma faatulaga le tausia o se togavao. Mo le taimi muamua, o le azaleas e ola na o le 3-4 tausaga talu ona totoina, tuputupu aʻe ma oʻo atu i le atinaʻe atoatoa.

O le vevela lelei mo le togavao o azaleas i le taumafanafana e 20-25 ° C, lea e sili ona taliaina mo le tele o vaega o le ogatotonu o Rusia. I le taumalulu, o le tele o ituaiga ma vailaʻau e mafai ona faʻafeteina e oʻo i le 27-32 ° C.

Ae ui i lea, e manaomia e le laau le puipuiga ma le fesoasoani i tausaga taʻitasi. Pe a fuafua se togalaau o le azalea totō, e tatau ona e faʻaeteete i le filifiliga o se nofoaga talafeagai. I le natura, o rhododendrons e faʻamatalaina, ae pe a faʻaalia i le susulu o le la:

  • leiloa le fiafia vave;
  • sili atu ona leaga foliga o fugalaau;
  • faaitiitia le taimi o le fugalaau.

O le mea lea, mo le azalea, e sili atu ona lelei le maua o se mea lamolemole, malu e puipui mai le matagi ma le vaipuna i vaipuna, lea e le mafai ai e le togavao ona vevela mai le vevela, mafanafana ma gusts o le malulu. Mo le totoina o se togavao latalata i le fale, e talafeagai le puipui i matu, sasaʻe poʻo sisifo.

Rhododendrons e ola lelei i le vaiaai o laau tetele. E moni, e tatau ona manatuaina o aʻa o laau toto e le faʻafefeina ai le tasi ma le isi. Laʻau faʻatasi ma se aʻa o le aʻa o le aʻa, faʻalautele laʻau ma le oaks e lagona lelei i tafatafa o azalea.

Mo azaleas, o le vaʻaʻai ma togalaau ma paka paka e aoga. O iinei, faʻafetai i le faʻaleleia masani o le ea, o le laau e fuga umi ma o ona lala e tumau fou.

Totoina togalaau azaleas

O le taimi sili mo le totoina poʻo le totoina o le azaleas i le togalaau o le amataga o le tautotogo, pe a le amataina e le laau se vaitau o le gaoioi malosi o le sua. Afai e le totoina ni rhododendron i le amataga o le vaitau tuputupu ae, e mafai ona faia lenei mea ia Setema. Mo aso ma vaiaso mafanafana o totoe, o le a maua ai e le au togavao le taimi e faʻamalomilo ai ma le manuia i le taumalulu.

Azaleas o loʻo tuputupu aʻe i le avanoa avanoa e iai ni aʻa aʻa. O le mea lea, e le manaʻomia se vaʻa loloto e faʻaleleia ai laau, ae o le sauniuniga o se mea e gaogao matala e tatau ai:

  1. O le loloto o le lua e le sili atu ma le 50 cm.
  2. I lenei tulaga, o le lautele e tatau ona 20-30 cm nai lo le loloto.

O se eletise mamana faʻaleleia e faia i vaega o piliki mumu, lapoʻa lautele lautele ma oneone i le pito i lalo. E le mafai ona faʻaaogaina tupe mama, aua o lenei minerale e faasolosolo malie ona suia le eleʻele o le eleele ma mafai ai ona faʻamaina ma maliu o se togavao faʻasalalau azalea.

O le eleele na aveeseina mai le lua e faʻaleleia ai ua faʻamamāina o le vaovao, ona faaopoopo lea i ai:

  • solo mai le peat mai mea leaga;
  • humus;
  • oneone ma isi vaega talafeagai e faamautinoa ai le friability ma le fausaga o le sui.

A o leʻi faatofuina se fatu i totonu o se lua, e sasaa ifo sina vaega ole eleele ile eleele i le ogatotonu o le alavai i le ogatotonu. O laʻau aʻago o loʻo faʻapipiʻi malie i luga ina ia mafai ai e le aʻa o le azalea, pe a faʻatumu, e tumau pea i luga atu o le palapala. O le palapala o loʻo siomia ai le laau o loʻo faʻatulagaina ma faʻamamaina. Afai o le palapala o le asini, o le a sausau, ma i luga o luga o le palapala e mulimulitaia ma le manaia.

Afai e te totoina se azalea togalaau, faʻatau i se vasega pepe poʻo se faleoloa, o lona aʻa e tatau ona toe faʻaleleia muamua e ala i le tuʻuina i totonu o le vai poʻo le suāina tele aʻo lei totoina.

O fualaau faʻatasi ma se aʻa faʻapipiʻi sili atu ona faigofie ona talia le gaosiga, ao latou aʻa e le manaʻomia ona faamamaina eleele o loʻo i ai nei, ae e aoga le siakiina o le soifua maloloina o aʻa ma aveese mea leaga.

Faʻatoʻa togafiti le togalaau Azalea i le totoina

I le vaitau atoa o le tuputupu ae, e manaʻomia e le azaleas togalaau le tele o le suāinu. Moisturize le palapala i le taimi lava e maeʻa ai le palapala. E sili ona talafeagai mo le faʻaleleia o le vai ma le timu poʻo le vai. Mo le faatumauina o le maualuga o le eletise o le palapala, citric poʻo isi mea taumafa e faʻapipiʻiina i le susu i le masina.

I aso vevela, i le faaopoopo atu i le taimi o le azalea, e mafai ona lūlūina i le vai mafanafana le totogo e maua ai le lagolagosua lelei mo laau teuteu ma le puipuia o meaola faalafua ma meaʻai.

I le faaiuga o le taumafanafana, e faaitiitia le vaiinu, faʻaosoina le maeʻa o le tuputupu aʻe o le togavao ma faʻaleleia lana sauniuniga mo le taumalulu. Mo le mafuaʻaga lava e tasi, o le fafagaina o le faʻaiʻu, aemaise lava pe a fai na faʻaaogaina faʻamaʻi umi-o gaioiga gaioiga mo lenei mea.

O le tausiga o azalea o le togalaau e aofia ai le mulching, lea ua mamanuina e puipui ai aʻa o le laau mai le faamamaina i le taumafanafana ma mai le malulu i le taumalulu. I lalo o ia vao malulu e tupu atili ai le leaga ma faʻagesegese, e faʻaolaina le susu. O le laʻau o le mulch mai nilala, o le uʻu vavalo poʻo le faʻavavega, o le mutia mūmūina o le mutia poʻo le faʻalauteleina o le omea lautele ua toe faʻaleleia ma toe faʻaleleia pe a manaʻomia, ae e le ufiufi ai le ua o le laau.

E le mafai ona faatumauina se laau totogo ma se vaiinu. O le mea lea, o le azaleas e fafagaina a itiiti ifo faatolu i le tausaga.

  • I le tautotogo o le tautotogo, e faʻafefeina ai laau i le fulufulu o mullein poʻo le humus.
  • A o lei amataina le fuga o azaleas, i le faaopoopo i le vevela, o le laau e maua i mea tutusa e manaomia ai le potassium ma fuakalama.
  • A maeʻaeʻa le tele o mea leaga, ona faʻafeinu lea o le laau i le paluga o fuluʻi ma paluga faʻasaisa i le fua faatatau o le 1: 2.

Laʻau o azaleas o le togalaau e matua le lelei e uiga i le faʻaofiina o le faʻamalolo i le palapala, lea e aofia ai le chlorine ma le lime. Aua le faʻaaogaina e pei o se ofutino pito i luga ma lauiloa i fusi fai togalaau.

O le faʻataʻaiga ma le laʻei pito i luga ao tausia le azaleas e le o aʻa, ae a itiiti mai ma le 20 cm le mamao mai le ogatotonu o le togavao. O lenei metotia e mafai ai ona e aumaia le susu ma meaʻai i vaega aupito sili ona malosi o le aʻa root system o lenei aganuu togalaau.

Togalaau togavao azaleas

O le laau e amata i le tautotogo ma fugalaau ua uma ona fausia, o le mea lea, pe a uma le taumalulu, e na o le taina lelei o azaleas i le togalaau e faia pe a aveese laau mama ma mama.

O le faʻavaeina o laau vevela e faia i le maeʻaina o fugalaau. Aʻo faagasolo le faʻagasologa, e vavaeeseina ai ni alalaʻau matutu ma ni lala ua tele ona faʻaloloa. Afai o le teuteuina o azaleas mo le tele o tausaga e le aveeseina, o le vao e faasolosolo malie, e poloka le avanoa i le malamalama ma le ea, lea e tau atu ai i le atinae o faamaʻi ma meaola faalafua.

I le tipiina o azaleas, e taua le manatuaina o le taotoga o loʻo faʻapipiʻi i luga o fuʻa taʻitasi, o le mea lea e le afaina ai le tupu o lenei tausaga. A maeʻa ona teuteu, e faʻapipiʻi lapisi tetele i le togalaau.

O vao laiti e oʻo atu i le 3 tausaga le matua e le mafai ona faia, na o le aveeseina o moli mate.

Winter Care Azalea

O le alualu i luma i le lumanaʻi e faalagolago i le tausiga o azaleas i le gasologa o le tausaga, faʻapea foʻi ma le faʻaogaina o le laau. O nisi o togalaau o rhododendron e mafai ona ola ai tumutumu a Rusia e aunoa ma ni fale, ae i lenei tulaga o le a le mafai ona mautinoa le soifua maloloina o le vao:

  1. O fugalaau i pito o le vaovao o le muamua lea e mafatia i se malulu.
  2. Faatasi ai ma le le lava o le kiona, e le gata o lala laiti, ae o aʻa foi i nisi o taimi e malolo ai.

Ina ia puipuia laau toto, sauniuni mo le taumalulu e amata i le tautotogo ma le tele o vai inu i lalo o togavao o azaleas. Ona ufiufiina lea o le aʻa i se vaega faaopoopo o le mulch, lea latou te ave ai ni pine o le pine, paʻu pe lau o le paʻu. O le palapala o sea puipuiga mo laau laiti e mafai ona 5-10 cm, e oʻo atu i le 30 cm le faʻamautu e sasaaina i lalo o vao uumi.

O lālā o azaleas o ituaiga taʻitasi o loʻo ola i le lauʻeleʻele avanoa:

  • punou malie i le palapala;
  • faatulaga i le uaea;
  • ufiufi i pepa faʻasolosolo, mea faʻapitoa poʻo se isi laulau o le uila poʻo le peat.

O le ufiufi o azaleas i se ata tifaga po o isi mea vaalele e le aoga, talu ai o loʻo i ai se maualuga maualuga o le atinaʻeina o le pala ma le pala o tumutumu ma vine.

O le tele o azaleas e ufiufi i totonu o se tino na faia muamua, ina ia le faaleagaina ai mama ma tumutumu i le lumanaʻi. I totonu o le malutaga, e le tatau ona taofiofi le laau. Ma ia vaʻavaʻai le fausaga ma mea e faʻaoloa ai le taualuga poʻo mea e leʻi faʻaaogaina e manaʻomia i le tau malulu, pe afai e faia lenei mea i aso mafanafana, i le tautotogo e sosoo ai, e le mafai ona e aloese mai le leiloa o fugalaau.

O le tausiaina o azaleas i le taumalulu o le puipuia o laau mai le matagi ma le malulu o le suavai i le taimi o le tau. Afai o le taumalulu e le o le kiona, e manaʻomia ona puipuia atili le vao e ala i le faia o ni kiona i le tagata i luga o la latou faavae. I le vaitau o timuga, o le azaleas e le mafai ona ufiufi i se ata tifaga, ma e le mafai ai ona sola ese.

I le amataga o le tautotogo, ua naʻo le solo i lalo o le kiona ma aveeseina ai le lelei o le vevela i aso taitasi.

I le taimi o le faʻalauiloaina ma le tausia o azaleas, e masani ona mataʻituina ina ia aloese mai le lafoaia o ni mea vavalalata ma le fufuluina o se laau e leai ni meaai ma ni susu.

Garden azaleas o se aganuu faʻamanuiaina. Laʻau e tali mai i taimi uma i le laʻau vave ma le tuputupu ae i le tausisia o fua o faatoaga mo le tuputupu ae o azaleas i le togalaau ma le agavaa, tausiga masani. E tusa lava po o fea e nofo ai le faatoʻaga, i le taimi nei e mafai ona e maua le tele o mea ofoofogia o azaleas ei ai lanu eseese ma taimi eseese o le fugalaau.