Fugalaau

Primrose Julia - mea faʻalelei ma susulu i totonu o le togalaau

Faatasi ai ma vaega, lea e vaevaeina ai le tele o ituaiga o primroses o togalaau mo le faigofie, o le vaega o Iulia e manatu lelei tele i lona eseese. E ui i le mea moni e na o le primrose primrose ma a latou hybrids o loʻo aofia ai i lenei vaega o primroses, ae o loʻo manatu pea o se tasi o sili ona lauiloa ma e le mafai ona suia. O le faʻalelei ma le maofa o le uila, e manumalo Julia primroses i le tumau, tumau ma faigofie le tausiga. E matua faigofie lava ona tupu i latou e oo lava mo i latou e leai se poto masani. Ma o le lanu lanumoana susulu ma susulu ma le vave amataina o le vaitau ua matua le mafai ona suia le vaega o lenei vaega.

Primrose Julia "Schnivitch" (Sneeuwwitje).

Faamatalaga o le Primrose Julia

O le vaega o le primrose Julia, o se tasi o lauiloa ma sailia, ae o le ituaiga aupito sili ona tauagafau i meaola eseese, e aofia ai na o Julia primrose ma togalaau e maua i le sopoia o lenei laau. O le asō, e tele fefinauaiga e uiga i le tulaga o Julia primrose. O nisi saienitisi na latou faʻamaoniaina o faʻamaoniga tutusa mo ituaiga tele, aemaise lava, aofia ai lenei mea muamua i le vaega, ma o nisi taimi i le vaega o le spring primroses.

O isi o loʻo faʻavasegaina muamua le Iuna a Iulia o se foliga tutoatasi ma viia. Peitai, e ui lava i suʻesuʻega faasaienisi, o Julia primrose o se tasi lea o mea sili ona fiafia i ai faifaatoaga i le salafa o le lalolagi, ma ua toetoe lava o le faigofie ona iloa vave le totoina o laau i le aiga atoa o Primula.

Iulia i le natura e maua i itu i sasae o Transcaucasia. O lenei laau e faʻaogaina i le ola ai i vaomatua mauga ma i totonu o vaomatua mafiafia, nofoaga malulu o mauga - latalata i vaitafe ma vaifalls.

Primrose Iulia poʻo primroses o Iulia (Primula juliae) - O se vaʻaiga puupuu, o le laʻau faʻapitoa, e fai ai uluga-sata mai le tele o laina o laʻau basal. O paʻu e pipiʻi i luga o le eleele, tupu tele, o nisi taimi e faigata le mafaufau i le fausaga o "iunite" a le tagata i totonu o se aluga.

O lenei mea muamua o loʻo faʻaauau pea ona tupu, faʻalauteleina ma fatuina atili ma sili atu pupuni lautele. O le maualuga pito maualuga o le muamua o Iulia e gata i le na o le 10 cm, ae o le vao e foliga matagofie ma e le o sina mea itiiti lava. O le mea moni, o le lautele o le turupa e tupu i le 30 cm. O le rhizome e puupuu, tufuga, faigofie ona iloa e le lanu uliuli o aʻa.

O lau o le primrose Julia e le fiafia i le pogisa, ae o se lanu malamalama ma se lanu malulu. Latou te sau mai le ogatotonu, ma o nisi taimi mai le amataga o le fuga, ae vave faʻalauteleina. Lafoaʻi i luga e oʻo i le 3-4 cm le umi o loʻo nofo umi, 6-7-cm, minoi, alu aʻe, poʻo ni meaola faʻalelei e pei o le faga. O se talofa lapotopoto, o le faavae o le fatu ma se manoa, o se mea mama e faamamafaina ai se foliga manaia matagofie ma se vaaiga manino o veins. I foliga vaaia, o laulaau o primrose Julia e mafai ona alo ese, foliga fatuga, pe liʻo; e masani lava ona atoatoa.

O Primrose Iulia e matua susulu malosi lava, e faasaga i tua o lau o fugalaau e foliga mai e tetele ma susulu. I le oʻo atu i le iva o le 3 cm, latou te fuga na o le tasi i le taimi. E pei o petioles o laʻau, o laʻau mumu laititi e umi lava, e oo atu i le 15 cm, lea e mafai ai ona fuga mai fuga i luga aʻe o vao.

O fugalaau e masani lava o primroses. O se umi, e oʻo i le 2 cm le kulimi e faʻapipiʻiina faatasi ai ma le lautele o le corolla, o le galala lea o loʻo faʻafefeteina i luga o se fulufulu foliga ma se lanu loloto. I le lautele, o fugalaau e oʻo i le 2 - 3 cm. I le ogatotonu o le fugalaau o loʻo i ai se mata-lanu lanu samasama tatau, lea e foliga mai e puʻe. I le amataga o Iulia, e masani lava ona tilotilo fugalaau i luga, i tulaga lelei e mafai ai ona latou tapunia uma lau laititi i le pito i luga o latou fua.

O le fuga o lenei ituaiga o primrose e amata aʻo lei faʻasaʻoina lau. O aso fugalaau muamua o Iulia o se tasi o uluaʻi amataga. O fugalaau muamua e fuga mai ia Aperila, o laulaau e amata ona tatala mai na o le ogatotonu o le vaitau fuga. E masani lava, fugalaau a Iulia mo le sili atu ma le 3 vaiaso, seia oo i le ogatotonu o Me, ae o le taimi patino o le fugalaau e faalagolago i tuutuuga i tautotogo taitasi ma i luga o le tau, amata i le tuai o itulagi ma ogaoga malo. Faatasi ai ma se fetaui lelei o tulaga ma le leai o se umi faaumiumi i le tautoulu, o ni fugalaau susulu o le galu e toe faifai pea atonu e fuga mai i luga o laau.

O le tele o taimi, o laau o filifili i sisifo e lagoaina ma faʻatau atu e pei o Juliae Hybrids.

Vaitaimi ma ituaiga eseese o Iulia

I le faʻavasegaga o laau na maua e ala i le sopoʻia o le amataga o Iulia ma isi primulas, e le faigofie tele ona iloa. E fiaselau hybrids e faʻapitoa i se isi ituaiga o mea muamua - Pruhonitsky, poʻo i le kulupu o ituaiga muamua o Iulia.

Primrose Pruhonitsky (Primula x pruhonicensis), e pei o le muamua o Iulia, i tulaga aloaia aloaia e tumau pea o se laau toto ma se tulaga e le faatagaina, ua finauina e pei o se ituaiga o meaola. I aso nei, o le igoa o le Pruhonitsky primroses e seasea lava, o ituaiga e masani lava ona avea o se vaega o se vaega toatele o kulupu a Iulia ma e le o vavaeeseina. Ae seiloga ua soloia le igoa, o fugalaau uma e pei o aluga o le aluga, o loo fuga mai le vave ma vave lava, e afaina ai lau lapopoa lautele, e masani lava ona i ai se lanu e le masani ai, e mafai ona faavasegaina o le primrose Prugonitsky i totonu o le togalaau.

O le tele o primroses, lea o loʻo tuʻuina atu nei i faʻamaumauga, e fai ma sui o le vaega o le igoa o Iulia, na maua mai i koluse ma le primrose primrose. O le tele o taimi, o fualaau o filifili i sisifo e faailogaina Juliae Hybrids, o nisi taimi ei ai isi filifiliga - Primula x juliae, Pogisa pouliuli, Lilac juliae. Toeitiiti lava o ituaiga uma o vaega o le hybrula Primula Julia na maua mai e le au Peretania.

O ituaiga sili ona lauiloa o primrose Julia e aofia ai:

  • "Betty Green" (Betty lanu meamata) - o se ituaiga o fugalaau vave e iai se carmine, muti lilac hue;
  • "Riga 6" (Riga 6) - se ituaiga lanu piniki ma se fuga o le salmon ma se lanu samasama lapopoa i le ogatotonu;
  • "Snow fuga mai" (Snow fuga mai) - o se amataga o le kiona-paʻepaʻe ma moli susulu ma toetoe lava o le maa gaosi;
  • "Drumcliffe" (Drumcliff) faʻatasi ma fugalaau paʻepaʻe ma le galu, faʻafefeteina o gaʻo;
  • "Shnivitch" (Sneeuwwitje) - se paʻepaʻe sinasina ma vave faʻaolaina;
  • "Blue rihab" (Blue lanua) - lanu viole ma se lanu malulu;
  • "Flens Burg" (Flens burg) ma fugalaau lanu piniki matagofie, e talisapaia tele lava mo le lanu samasama o laulaau talavou, lea e foliga mai e ese mai i isi primroses;
  • "Wanda" (Wanda) ma se lanu uliuli lanu moana;
  • "Wanda Romeo" (Wanda romeo) faʻatasi ai ma le lanu moana malulu ma se lanu pogisa ile mata;
  • "Wanda Red Velvet" (O le red mvelvet) - fua o le carmine ma se lanu paʻepaʻe paʻepaʻe;
  • "Lady green" (Lady green) ma le lanu samasama-lanu samasama o fugalaau ma aemaise lava vailaʻau lapoa i tafatafa o le lau o lau lapopoa fatu;
  • "Innisfree" (Innisfree) ma fugalaau fugalaau uliuli;
  • "Avondale" (Avondale) - lanu pinisi faʻatasi ma paʻu papaʻe.

Primrose o Iulia "Riga 6" (Riga 6).

Primrose Julia "Lady Green" (Lady Green).

Primrose Julia "Wanda" (Wanda).

Primrose Iulia i le togalaau togalaau

O le ulutala o se tasi o mea e sili ona mausali e leʻi mauaina i se tulaga faafuaseʻi e le amataga o Iulia. O le taʻitaʻiga sili lenei i le le mautonu, lea o le a fetaui lelei i totonu o le togalaau mo tagata matutua pe i le tuufaatasiga mo taulaga ma fale togalaau. O le tausiga faʻaletonu o se uiga lelei e le sili atu lona taua nai lo le faʻamalosi. Filifilia o se meaʻai mo se togalaau ia latou te manaʻo e faʻaitiitia ai galuega faʻavaitau i se mea maualalo, latou te masani ona tu i le matagofie o Iulia.

O lenei mea o se mea e sili ona lautele i le lalolagi atoa, lea e mafai ona faʻaaogaina mo faʻamafanafanaga o le tautotogo ma teuteuina faʻasalalau ma alalaʻau matagofie. O le amataga o Iulia o le a fetaui lelei i ni natura masani ma le manino, ma o le a feagai ma se galuega masani i le vaitau, ma le tiute o le teuteu tumau i luga o se togalaau fugalaau fugalaau atoa.

O se laau lea e mafai ona faʻaaogaina i soo se ituaiga. Na pau lava le tapulaʻa i luga o le mafai ona faʻaaogaina i le mamanu o le faatoʻaga e faʻatuputeleina ai le tele o le laau. O le amataga o Iulia, o le mea moni, o le pito i luma o laau, e maualalo, ae le o ni paaga e le mafaagaeetia ma solosolo. O lenei ituaiga o meaola muamua e tumau pea le matagofie i le gasologa o le vaitau galue - mai uluai fugalaau muamua i le taunuu mai o le taumalulu. O le laʻau e le faʻaumatia lona matagofie e oʻo lava i le ogatotonu o le taumafanafana.

I totonu o le togalaau, o le a talafeagai le aoga a Iulia:

  • eseese laupepa po o pupuni i luga o le mutia, faʻamalamalamaga mai le laʻau, vevela teuteu;
  • e avea o se amataga i le taʻaloga o le vave fugalaau poʻo le vaitau o le tautotogo;
  • mo togafiti laau ma laau o mea teuteu;
  • i totonu o le paʻu po o le fausiaina o le pito i luma o le tuufaatasiga;
  • e pei o se tasi o laau totō o loʻo i lalo ifo o le faʻasologa o loʻo i lalo ole nofoaga poʻo se auala;
  • luga o mauga maumaʻe ma i rockeries;
  • latalata i vaituloto.

O lenei ituaiga aluga o le primrose ua maeʻa faʻapipiʻiina ma isi ituaiga o primroses, e fai ma faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma le pito i lalo o le pulu. Ae o le filifilia o paaga mo primrose Julia, e sili atu le taulai atu i luga o fuataga o laau e sili ona lelei le tuputupu aʻe o tulaga poʻo le iai foi taimi o fua o le fugalaau. O aulelei lelei mo ulugalii e pei o ulugalii o Lavisifrages, muscari, daffodils, violets.

Julia primrose foliga matagofie i alpine slides ma rockeries.

Tulaga tuputupu aʻe mo le amataga o Iulia ma lana totoga

O le mea sili ona aoga i le amataga o Iulia o lona malosi lea. O le laau e matua le faʻaleagaina lea, e le pei o le tele o isi uluai amataga, e mafai ona ola e tusa lava pe o se mea taua tele. O le faapalepale paolo o lenei mea muamua e mafai ai ona e teuteuina le pito sili ona matala o le togalaau ma ni ie puipui.

O le alofa o le moli faalilolilo e le taofia ai le amataina o Iulia mai le tumau o se laau atoa: e feteenai ma talitonuga masani, e mafai ona ola i nofoaga lafulemu ma i lalo o le paolo, ae le na o le paolo. I nofoaga lafulemu, o lenei ituaiga o mea muamua e afaina ai le vevela, leai o le faapaleʻaina o le lamala ma manaomia ai le tausiga o le eleele mautu ma le susu.

I totonu o le paolo ma le paolo, o le laau o le lauʻeleʻele atoa lava. Mo se mea sili ona matagofie o Iulia e sili atu ona lelei le filifilia o nofoaga tuufua, puipuia e vave ona tele ai lau fugalaau. Filifili se nofoaga i rockeries poʻo papa togalaau, e aoga le suʻeina o ia nofoaga e le susulu ai le la i le aoauli.

O le palapala mo lenei ituaiga o primrose e fetaui ma toetoe lava, sei vagana ai le tele o le malamalama ma le maʻa poʻo, i se isi itu, eleele eleelea tele. Julia primrose alofa nutimomoia, lafoaʻi, faʻasalalau, lauʻeleʻele togalaau malulu. A o lei totoina, fautuaina e eli le eleele e ala i le faaopoopo o le faapalaga poo le humus e faaleleia ai le fausaga. E sili le lagona o Primula Julia i se eleele eleʻele.

Pe a totoina muamua muamua Iulia ile mamao e 15-25 cm mai laau lata ane, fuafua i le tele o vao.

Primrose Julia "Avondale" (Avondale).

Primrose Julia "Old Port".

Tausiga mo Primrose Julia

Faatasi ai ma le popo ma le fugalaau mataʻina, e faigata ona maua se ituaiga meaola e matua leai se manaia e tausi ai. E le manaʻomia e Julia primroses le tausiga ma ola na oi latou lava, ma le faamalieina i sina tausiga ma faafaigofie le tausiga o le togalaau. Latou te vaevaeina le laau pe afai e manaʻo i ai, e lei galo lona mafai ona fuga laulelei mo le tele o tausaga.

Faʻasalaina e na o le amataga o Iulia e ola ai i le la. O le popofou o le tautotogo e mafai ona faalēaogāina, ae o laʻei taʻitasi fesoasoani e faʻaleleia ai le fugalaau O le faʻaaogaina o le palapala, veleina o vao ma le mulching o ni filifiliga faʻapitoa mo laau matutua, ia naʻo le taimi e tatau ai ona suia le tulaga o le eleele pe a le amanaʻia ia mea.

O Primrose Iulia e aofia ai i le taumalulu-o mea vaivai. E talitonuina latou te tatalia le malulu ile -30 ° C, e le manaʻomia e le au matutua matutua le puipuiga mo le taumalulu i le ogatotonu. E naʻo talavou taʻitoʻatasi ma lua tausaga le matutua e puipuia atili e le mulching. O sea puipuiga o se tulaga e tatau ai pe a tupu i luga o masini afi.

O Primula Julia o se vaitau malulu-malulu

Faʻafouina o le muamua o Iulia

E le pei o isi primroses, o le muamua o le Iulia e seasea ona faʻasalaina e le fatu. E lelei le faafouina o le laau mai i le laitiiti o le delenki, o le mea lea, ina ia faateleina ai le aoina, ua lava lea e vaevaeina ai laau matutua. E fautuaina mo laau toto e ola o latou lauulu e aunoa ma le paʻi atu ia i latou mo le 4-5 tausaga (aʻo lei vavaeeseina).

Vaevaega o le vailaʻau o loʻo faʻataunuʻuina e le gata i le amataga o le tautotogo, ae faapea foi pe a maeʻa pe oʻo ia Setema. Piligi eli, siaki, faʻalauiloa tulaga o tuputupu aʻe. O le filifiliga sili ona faigofie o le vaevaeina lea o le ie i totonu o le 2-3 vaega, o ia mea uma e vave ona totōina i se nofoaga tumau, faʻamafa ma faʻafefeteina mo le taumalulu.

Afai e te manaʻo e maua se fuainumera tele o tipu, tuʻu ese aʻa malolosi ma se vavae lelei o aʻa e vavaeese. E le mafai ona totō totō laau i le mea na faʻamoemoeina: muamua e tupu aʻe i greenhouses, puipuia mai le malamalama susulu ma faʻatagaina ai latou e maua aʻa. Ona siitia lea o laau i le avanoa e tatala ai moega i le paolo, ma siitia atu i se nofoaga tumau i le autumn po o le tautotogo. Ina ia puipuia mo le taumalulu, e tatau ona mulimulitaʻi le tamaititi i le faapalaga.

Afai e te manaʻo e maua mai laau mai fatu, ona e faʻaaogaina lea i le taimi lava e uma ai le seleselega, e ui e mafai ona e lūlūina aʻo leʻi oʻo i le taumalulu poʻo le faʻamaʻalo fatu mo le 3 i le 4 masina aʻo leʻi totoina. E totoina le muamua i le moega eseese poo le greenhouses. A maeʻa ona sili atu le malosi o le laau ma faʻasao ni nai laulaʻau, o le a malolo, totoina i se mamao e 10 cm i le va o vao i luga o le susu mo le tuputupu ae.

Fuga o fualaau o primrose Julia e na o le lua poʻo le tolu tausaga e mafai ai. Mo le taumalulu, e manaʻomia ona puipuia le ola o tamaʻi vine i le maualuga o le mulch mai le faapalaga poo laʻau matutu. Afai e mafai, e mafai ona ufiufi laufanua i lala laʻau. E fautuaina le totoina muamua o se mea tumau i se nofoaga tumau e leʻi muamua atu i le tausaga lona lua, faatasi ai ma se mamao mamao i le va o laau.