Laʻau

Ficus Benjamin

E te manaʻo i se laau moni e ola i totonu o lou falemautotogi, ae e te laitiiti tele mo lenei nofoaga? Pe na e filifili e faʻapala se togalaau malulu i totonu o se fale o le nuʻu? Mafaufau i le Benjamin Ficus. O lenei laʻau laʻitiiti matagofie ma lanu lanumeamata po o lanu lanumeamata o loʻo atagia lelei o se tasi o fale matagofie pito i totonu ma o le a avea ma se mea teuteu lelei o lou fale.

Ficus benjamin (lat.Ficus benjamina). © yoppy

I le aotelega, o le genus of ficus e sili atu i le lua afe ituaiga o meaola ma e tupu tele lava i vailaʻau ma vailaʻau faʻasao o Asia i Sautesasae. I Bangkok, mo se faʻataʻitaʻiga, o lenei laau ua aloaia o se faailoga aloaia o le setete. E tusa ma le 20 ituaiga o ituaiga i le aganuu, ae o la latou eseesega o le a le tuua ai se tasi e fiafia i totonu o laau. O fusi e eseese ma maualuga, ma lau lanu lanu eseese - lanu meamata, fesuisuiai, samasama poo paʻu papaʻe. Mo se faataitaiga, i se eseesega Danielle lanumeamata lanumeamata lanumoana ao Monique - siaki laitiiti i le pito. Vasega Ianne e sili ona manatuaina le faʻasalaga e mafua mai i pine tetele. E le gata i lea, o loʻo i ai foi laau totō faʻamalo poʻo le tuʻufaʻatasia o ogalaau. E mafai e oe lava oe ona tuʻuina atu le foliga manaʻomia i se laau laʻititi e ala i le faʻapipiʻi ma le faaeteete o upega ma faʻapipiʻi faʻatasi.

O le tele o ituaiga ituaiga o fusi e le fuga, ae o latou pale paleni e sili atu nai lo le taui mo le leai o ni pulupulu. I le faaopoopo atu, ma le tausiga lelei, o laulaau e totoe seia oo lava i le faavae tonu o le ogalaau.

Ficus Benjamin. © Gustavo Girard

O le nofoaga mo lau fagafao e tatau ona susulu, ae aunoa ma le susulu o le la, susu ma mafanafana. Ma afai o lau filifiliga e pa'ū i luga o fesuiaiga eseese, ona tatau lea ona faʻamalosia le faʻamaoniga o le malamalama ma le mafanafana. Mai le tautotogo e oo i le tautoulu, e manaomia e le laau le tele o suavai nai lo le taumalulu. Ae leai se mea e le mafai ai ona faʻasaina le susu! Ina ia faia lenei mea, aʻo leʻi faʻamautuina mulimuli ane, ia mautinoa o le palapala ua matutu. I le maualuga o le vevela, e tatau ona sosolo le ficus i le vai mafanafana - e le fiafia le laau i le ea malulu. Afai e faigata le vai i totonu o lou fale, e tatau ona e faatali mo le suamalie o le lime pe pasi i le faamama.

I le tautotogo, e mafai ona toe totoina le laau i totonu o se eleele e sili atu ona lelei, lea e lelei ai le susu. Laʻau tele e fautuaina e fufuluina i le vai. O nei fua uma o le a puipuia ai le maʻi, ma e oʻo lava i le maliu o lau fagafao.

Afai o le tele o Peniamina e tele, ma o lou aiga ua faamalosia e pasi ia te ia i autafa, aua e te fefe e tipi le laau ma avatu ia te oe se foliga manaia.

Ficus Benjamin. © Oscar020

Na manao foi se uo teine? Tuuina atu ia te ia se meaalofa mo le aso 8 Mati. I le tautotogo, e mafai ona e vavae ese le lau lanu meamata ma aʻa i totonu o se potu mafanafana tapunia.

Afai e lanu samasama ma amata ona pau, atonu e maʻi le laau. Atonu e tele mafuaaga mo lenei mea. Iloilo le nofoaga o loʻo i ai le ficus. O i totonu o se pogisa pogisa latalata i le pulu, pe, i se isi itu, i luga o le ata tusi lava ia, pe i lalo o le vevela o le lā? Fai faʻamalosi se gaioiga. E sili atu le alu ese mai le mea faʻavevelaina ma faʻafefete le ea pe a ma le tasi i le aso. O faʻataʻitaʻiga e afaina i le faʻamalosi!

E le gata i lea, o le ea mālūlū ma le vevela e tosina mai ai le apogaleveleve mites ma le inumaga iniseti E faʻapefea ona iloa pe o le a le mea tonu na tutupu i lenei laau i lau laau? Afai o laulaau e ufiufi i paʻepaʻe malulu, faʻafeololo ma paʻuʻesea - atonu o se iniseti fua. Iniseti e tumau i le toetoe lava o vaega uma o le fusi ma fafaga i luga o lona sua. Ia saunia se suauu masiva vaivai ma aveese le paʻu ma le fulufulu mamoe fulufulu susu. Afai e ogaoga le aʻafia o le laau, togafitia Actellik i se vaega ole 15-20 drops ile 1 lita o le vai.

Ficus Benjamin. © Maja Dumat

Afai e aliali mai i luga o laupepa se fasi laumei lamolemole mafiafia, pe vaelua foi, ona avea lea o se apogaleveleve. E tatau ona faʻaleleia le faʻafefe ma faia ai le tulafono e fufuluina ai le vai i le vevela o le potu. E le fesoasoani? Ma le isi, o le solution a le Actellic o le a fesoasoani i fafo.

Lologa le laau? E mafai ona latou pala o aʻa. Liligi le vai mai le pusa vave ma pulea le tele o le fafaga.

A mulimulitaʻia nei tulafono faigofie, o le a faʻafiafiaina oe e Peniamina i lona matagofie mo se taimi umi ma o le a aumaia i soo se tulimanu o lou fale se vaega o le natura, o le a le tele naua tagata e nonofo i le aai.

Mea e faaaogaina:

  • Alena Subbotina