Laʻau

Gardenia

Gardenia o se fale vevela e leai se lauiloa lelei mo le ola i le fale. E manatu o ia ua le mautonu ma e manaʻomia se auala faʻapitoa. Ae i totonu o le tele o ituaiga o meaola, ei ai le itiiti ifo ma le tasi e mafai ona tupu aʻe e pei o se fale ile laʻau - o lenei togalaau jasmine. Mo lenei fale laau o le a na o le tatau lava ona faia ni tulaga lelei, mataʻituina tulafono uma o le tausiga ma e mafai ona ausia lau sini i lona totoina.

O tulaga talafeagai mo le tausiga o le togalaau

Jasmine gardenia o se teuteuga o soo se potu ma totonu. Na te faatupuina le filemu i totonu o le fale ma lona alofa tunoa. I totonu o ituaiga uma o lenei laau, o le mea aupito sili lea ona mataga. O lenei mini-laau e mafai ona maua ai lona lalelei i lalo o nisi tulaga o le taofia. I le togavao ua avea ma leo o lou fale mo se taimi umi, mulimuli i tulafono faavae mo le tausiga:

  • O le fugalaau e le taliaina toleniga o le vevela vave.
  • E manaomia pea e le laau le fufulu eleele. O le faʻamalieina ma le tele o le susu e le taliaina.
  • O le eleele lelei mo le tuputupu ae o le aisa.
  • O le laau e tatau ona i ai i se nofoaga lelei, ae le o le susulu o le la.
  • E ola lelei i tulaga o le maualuga o le susu.
  • I le laasaga o le fuga ma le taimi o le fugalaau, e le mafai ona e suia le nofoaga e galue ai ma e fesuisuiai foi le fugalaau, aua e mafai ona malepe.
  • O le laau e fiafia i se mafanafana o le tau, o tulaga sili ona lelei mo le vevela o le 20 tikeri o le vevela (faʻaopopo poʻo le itiiti ifo 2 tikeri).
  • E tatau ona faia faʻataʻitaʻiga i le faʻamamaina, faʻamamaina, poʻo timuga ma e manaʻomia ai le vai mafanafana.

Gardenia: tausiga o fale ma le faʻatoʻaga

Malamalama

O le faʻatulagaina o le malamalama lelei mo le faʻatoʻaga e le faigofie. Ma o lona fua umi ma le tele ona totoina e faalagolago i le tele o le malamalama. O lenei fugalaau e manaʻomia se faʻamalamalama lelei toetoe lava 24 itula i le aso.

E lava le malamalama i luga o le faamalama o le itu i saute, ae o le susulu o le la e mafai ona afaina ai le laau. I le itu i matu - e le lava le malamalama. O le mea lea, o le nofoaga sili mo le faʻatoʻaga o le faamalama, o loʻo tu i sisifo poʻo sasaʻe. I le mafanafana o le vaitau, e manaʻomia e ia le vevela o le la, ae le o le susulu o le la, ma e sili atu foʻi le tele o ata. I le taumalulu, o le mea pito sili ona matautia mo le ola o lenei faleplant o le siitia lea i se isi nofoaga pe liliu i itu eseese. E matua faigata lava ona fai lenei mea!

Lulu

I le tau mafanafana ma le taumalulu, e manaomia e le laau se eseesega o le tau vevela. I masina vevela, e manaomia e le laau se vevela o le tusa ma le luasefulu lua tikeri o le vevela mo le atinaʻeina atoatoa ma le tele o le fugalaau. I masina mālūlū, e faʻamalosi le togalaau faʻatoʻaga mo le faʻatupulaia, manaʻomia se taumalulu ma e tatau ona talafeagai le vevela o le potu - mai le 16 i le 21 tikeri Celsius. I le maualuga o le vevela, o nisi o faiga taua e faifai malie.

O le vevela o le ea ma le eleele e tatau ona tutusa lelei, ona o le aʻa o le laau e le tatau ona malulu. Faʻafuaseʻi suiga i le vevela o le a aʻafia ai le tupu aʻe o le a oʻo mai. Na o ni nai oso i le vevela - ma o le a le toe fuga le laau.

Faʻasaina ma le faʻamafanafana

Jasmine gardenia e manaʻomia le tausisia o le faapaleniina o le vai, ma i vaitau eseese ma i taimi eseese o le tausaga, e suia tulafono faatonutonu. Talu ai ona o le suavai faapitoa o loʻo faʻapitoa ai le laau ma e faigata ona tupu.

I le vaitau o le alualu i luma tuputupu ae ma le atinaʻeina o le laau, e tatau ona faasūsūina tele, ae naʻo le taimi e matua maeʻa ai le pito i luga ole palapala. I le tautotogo ma masina o le tautotogo, e manaʻomia ona faʻafefeina le togalaau i le 2-3 aso pe a uma le faʻamamaina o le eleele i luga. Ma i le taumalulu malulu taimi e faʻaitiitia ai le susu, o le suavai e itiiti lava.

O le vai mo le faʻavaivai e tatau ona fai sina mafanafana ma e tatau ona tu i luga pe faʻamamaina. E mafai ona e faʻaaoga le vai timu. Talu ai ona o le eleele malosi e manaomia mo le tuputupu ae atoatoa o le togalaau, e mafai ona faaopoopoina le sua o le lemoni i vai vai. Faʻasalaga ia aua neʻi faʻasalaina i lemoni, ona o le a aafia ai le foliga o le laau. O lau o le a avea ma lanu samasama ma e laʻititi i le telē. O le vaifofo sili ona lelei o se nai mataua o le sua i le lita o vai.

Ina ia faia ni tulaga atoatoa mo le laau, e taua tele le i ai i totonu o se potu ma le maualuga o le susu pe faia ai foi i lea taimi ma lea taimi ia tuutuuga. O le suavai e taua tele i le taimi o le togavao.

Aʻo tapuni pupu, e mafai ona suʻe le laau i aso uma. Ae o le taimi lava e amata ai ona tatala, e taofi le galu. E tatau ona faia lenei mea e mafua mai i le mea moni e faapea, pe a uma ona tafe le vai i luga o fugalaau fugalaau paʻepaʻe, e tumau pea lanu samasama. O lenei mea o le a faia ai ni suiga le lelei i le teuteuga o le laau.

Talu ai e tatau ona faatumauina le maualuga o le ea i le vaitau o le vavalaʻau, nai lo le faʻaleleia, o se atigi fagu e tumu i vai e mafai ona tuʻu i autafa o le togalaau.

Laʻei pito sili

I le taimi o loʻo tuputupu aʻe ai ma totoina le faʻatoʻaga, e taua tele le faʻaleleia faifaipea i le tulaga o le faʻamalolo vai. E mafai ona e faʻatau ni faʻamaʻi faʻapitoa mo le totoina o vaomatua i totonu. Naʻo le taimi o le faʻaofiina i totonu o le eleele e tatau ona faʻaititia le afa o le saturation o le faʻamalolo.

Ina ia faʻaitiitia ai le elemene o le palapala i le taimi o le fausiaina o pulupulu ma aʻo fuʻaina, e tatau ona faʻaaoga sauniuniga ma se mea uʻamea maualuga. O nei sauniuniga e tatau ona faʻaogaina i le eleele faalua i ia vaitaimi taʻitasi.

O le matua o le laau ma le naunau e ave le faʻamaʻiina o meaai e mafai ona fuafuaina e le atinaʻeina o aʻa. Afai ua ola le aʻafiaina o le togalaau ina ia latou tumu atoatoa i le pito i lalo o le fagu fufulu ma ua susu vave le susu, ona mafai ai lea ona e faʻaaogaina ma le faʻaogaina mea uma e lua. O se masaniga le suia o ia ofu i totonu ia i latou lava.

Suiga

O lenei laʻau o le laʻau matagofie e le mafai ona faʻafeiloaʻi i le gaʻo. O le mea lea, o lenei faagasologa e tatau ona faʻatinoina pe a iai se manaʻoga faapitoa. O togalaau aina e matua leaga ma e ono afaina ai aʻa. I le taimi o le gaosiga, e fautuaina ai e le au faifaatoaga fualaau le itiiti o le teuteuina o aʻa. E le pine ae latou tuputupu ae ma toe manuia.

Muamua, o le vaega lona tolu o le ulo fugalaau e tatau ona faatumuina i le alavai. O le vaega o totoe o le tane e tumu i se faʻafefiloi lelei eleele. E leai se mea e tatau ona e faʻaaogaina eleele eleele. O lenei laau teuteu o le a talia na o eleele palapala, o le pH lea e 4.0-5.5. O le paluga eleele ua fautuaina mo azalea fugalaau e atoatoa lelei mo togalaau.

E mafai ona e saunia le palapala mo le laau. O lona tuufaatasiga e tatau ona aofia ai vaega tutusa o coniferous, sod, peat ma lau laulaau, faapea foi oneone.

Totoina vine

O se mea teuteu, faʻafefe, faʻafefe o laau vevela e manaʻomia le teuteu taimi. Ia mautinoa e teuteuina fugalaau mago ma vaʻa vaivai. A o tuputupu ae ma atiina ae, e mafai ona e momotuina lau lau laau. Ina ia mafai ona fausia le matagofie o le laau, e mafai ona e togi i luga. O pamu e totoe pe a uma le seleseleina e mafai ona faʻaaogaina e pei o le totoina o mea. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona mauaʻa.

Faʻatoʻaga togalaau faʻatoʻaga

O auala autu o le faʻalauteleina o faʻatoʻaga e fatuina ma fatuina. E taua vave ona e iloa i le fale, o le fatu fatu e toetoe lava leai se faamoemoe. O lenei faagasologa e matua faigata lava ona o ni tulaga e le masani ai e oo atu ai i se taunuuga lelei.

Mo le faʻalauteleina e ala i le tipiina, o le a manaʻomia ai le seleseleina o tiiti laiti (pe tusa ma le 10 inisi le umi). O seleni e mafai ona faʻateleina le aʻa i le vai ma le paluga palapala. O le taimi sili ona talafeagai mo le faʻaleleia o laau o Tesema, Ianuari, Fepuari ma Mati.

Afai e te filifili e totoina le tipi i le vai, ona faʻavaveina lea o le gaioiga, e sili atu le faʻaopoopoina o le tuputupu aʻe o le tuputupu ae, lea o le a fesoasoani i le faʻavaeina o aʻa.

O le tele lava o taimi, e tuʻuina ai ni meaʻai i se faʻapalapala eleele (mo se faʻataʻitaʻiga, moa sphagnum ma peat), faʻafeinu ma ufiufi i se ata vevela poʻo se tioata. I le tumau o le vevela o le palapala ma le ea (pe a ma le luasefulu futu), pe a ma le masina, o le a tuputupu ae le laau talavou.

O le totōina o se togalaau faʻapitoa i se isi fugalaau fugalaau e tatau ona manaʻomia pe afai o le maualuga o le laau e tusa ma le sefulu senitimita. Pe a faʻavasegaina, faʻaaoga le auala e faʻafefe ai ina ia le faʻaleagaina le aʻa aʻa. O laau totogo ua totoina i le eleele lava lea e tasi mo laau matutua. Vaʻaia loa le faʻatulagaga o le pale matagofie o le lumanaʻi o le fale. Faapipii ona pito i luga taimi.

I le noatia ma le fai fuafua i tulafono mo le tausiga o se fale talavou i totonu, pe a ma le tausaga, o le a mafai ona faamemelo i lona fugalaau tulagaese. Ma o tulafono nei:

  • Taofiofia le tausisia o le puleaina o le vevela i le potu;
  • Vaitaimi pito i luga luga;
  • Tatau ma talafeagai le faasusu.

Puipuia o Pest ma Disease

1. Pau o fugalaau. Mafuaaga:

  • Suavai lē lelei, o le palapala ua matutu.
  • Gutu i totonu o le potu (itiiti ifo i le 16 tikeri o le vevela).
  • Faaaoga vai malulu mo le fafaga.
  • E le lava le malamalama o le laau.
  • Toe faʻaleleia o se fagu fugalaau i le laasaga o le fuga o le fatu po o le taimi o le fugalaau.

2. O lau e lanu samasama muamua ona pauu ai lea. Mafuaaga:

  • Faaaoga le malulu pe leai foi se vai mo le faʻavaivai.
  • O le nofoaga o le faleplant e tu i se faamalama malulu e le mautonu.

3. O le lanumeamata lanu meamata o laulaau ua mou atu. Mafuaaga:

  • O le palapala e manaomia ai le ofuina pito i luga.
  • E maualuga le maualuga o le suavai.
  • E leai se malamalama o le laau.

4. E leʻi fuga mai le afaina o fatu. Mafuaaga:

  • Le lava le malamalama.
  • E manaʻomia e le eleele le faʻamalosia.

5. O stains samasama e aliali i luga o lau. Mafuaaga:

  • Chlorosis maʻi.
  • eleele e manaomia ai le faʻamalosia.

6. O le tuputupu ae o le toto ua telegese lemu. Mafuaaga:

  • Pests (faʻataʻitaʻiga aphids, moli vaʻaia, fuainumera iniseti).

Ina ia faʻafefeteina iniseti leaga, e tatau ona e faʻaaoga vailaau faʻasaʻi faapitoa. E faʻaaogaina e tusa ai ma fautuaga i luga o le afifiina, ae masani lava e tasi i le vaiaso.

E mafai ona e maua ni meaola faalafua ma se suʻesuʻega maeʻaeʻa o le laau. O lo latou i ai e faʻaalia e le tele o togitogi lauulu i vaega pito i luga o laulaʻau - o mea nei e pala. O se apogaleveleve i luga o se laau ma le laʻau ua lafoaʻi o se apogaleveleve. A maeʻa le "galuega" o aphids i luga o lau ma fugalaau, e lagona se lagona toʻaitiiti. O le talita talita e afaina ai le vaega lau o le togalaau. O nai lanu enaena lanu moana enaena o ona uiga. Afai e te vave amataina le taua faasaga i mea faʻamaʻi, ona mafai lea ona faʻaolaina le laau.

O mea faʻamalolo o togalaau

Jasmine gardenia e le gata o se fale teuteu, ae o se fale faʻamaʻi fale. I totonu o tagata faʻataʻitaʻiga, o ona fugalaau, fualaau ma aʻa e faʻaaoga lelei. E faavae ia i latou, o meaʻai ma teuteuga ua saunia, o loʻo faʻafiafiaina.

O okeni eseese e mafai ona togafitia i fugalaau ma aʻa o le togalaau: mama, ate, fatuga, manava. E mafai ona e faʻaumatia faʻamaʻi paʻu ma stomatitis, mastitis ma le dysentery. O fua e maua ai le faʻamaʻi-inflammatory, choleretic, faʻamaʻi faʻamaʻi. O le Gardenia e tele mea faʻamalolo e masani ona iloa e tupulaga matutua.

O tagata fugalaau o aso nei e sili atu le faʻaleleia o togalaau mo ona uiga matagofie ma le manogi tulaga ese.