O le togalaau

Comfrey officinalis, poʻo le Zhivokost

Comfrey na toe taʻua i tua i le seneturi lona 10 i le fomaʻi lauiloa a le fomai Farani ma le fomai o Odo mai alii "I luga o meatotino o laau afu":

"O se aʻa na lelei ona kuka i paʻu vevela, fefiloi ma le meli, e faamaloloina ai fusi ma loimata ... Afai e masalosalo se tasi o loo i ai le malosi tele i le comfrey, ia tuu atu ia te ia e teuteu aʻa ma meaʻai e tunu ... E te fesoasoani i ponaivi gau po o ponaivi ponaivi i vailaau. Afai o le comfrey ma le pepa ma le meli e onā pe a fefiloi ma le uaina, ona faʻaaogaina lea o loimata ma manua i lenei talosaga. O se ponaivi e taʻei lalo e faʻapotopoto faatasi i le mutia ma le suauʻu manogi. "

E ao i le au faitau ona vave lapataiina lena mea togafiti togafitiga e tatau ona togafitia lelei, aua i le faaopoopo atu i le tele o mea aoga mo le tino, o loʻo i ai mea oona.

Comfrey officinalis. © Matt Lavin

Comfrey (Symphytum) - o se ituaiga o vao vaomatua o le vaomatua o le aiga o Burachnikov (Boraginaceae), tufatufa atu i Europa uma mai Asia sisifo i Atumotu o Peretania. O le ituaiga e aofia ai le 7 ituaiga.

O le mea lea, i le Latinffrey e taʻua o le Symphytum - fused, aua o le eleele lalolalo o le laau ua leva ona faʻaaogaina e avea o se fofo mo fusi ponaivi.

I tusitusiga i le Rusia o loʻo i ai isi igoa o le laau: ivi, visa grass, fatu faʻamalosi, lafumanu.

I le tala faasolopito o le salalau o ituaiga o vao

E pei o se mea teuteu comfrey malosi (Symphytum asperum) na ola i le togalaau o St. Petersburg Botanical i le XVIII senituri. Na tuʻuina atu e le fai toga o le garden D. Bush i lana fatu i Egelani, ma fai mai o fatu nei o fatu o se faʻamafanafanaga teuteu-toga. I Egelani, sa vave ona talisapaia le comfrey o se fale e sili ona lelei meaʻai ma amata ona ola malosi. I le amataga o le XIX senituri. na foliga mai o le ituaiga lava lea e tasi e tupu i le Caucasus, o lona uiga. comfrey malosi. Comfrey na sau mai Egelani i le tele o atunuu, e le gata i Europa, ae faapena foi i Amerika, Iapani, Niu Sila.

Ma i Egelani na amata ai ona latou tuputupu ae i se isi ituaiga o comfrey - comfrey fafo. O lenei meaola e matua vavalalata i le comfrey, ae e ese mai i le vaivai tele o le ava. O nisi o meaola e le amanaiaina o se ituaiga eseese, e tusa ai ma isi, o lenei meaola o se paʻu i le va malosi comfrey ma comfrey officinalis (Symphytum officinale) I totonu o Egelani, o lenei ituaiga o meaola na taua o le siamupini Rusia, sa faapitoa ona talisapaia e avea ma meaai mo moa ma puaa ma avea o se mea lelei mo le faapalaga, e aofia ai le suavai mai meaola o ona lau, ma na fautuaina ina ia tupu i luga o tamai faatoaga - i vaega laiti, i luga o pa, latalata i fale, i vaomatua. Ae maise lava le faateleina o le fiafia ia te ia i le vaitaimi o le Taua Lona Lua a le Lalolagi. Ma i le 1953, le tusi a Lawrence D. Hills, Russian Comfrey. O le tasi le selau tone i le Acre o le Fafagaina o Lafumanu po o le Faʻaula mo le Faatoaga, Faatoaga, po o le Faatoaga Faatoaga, na lomia i Lonetona.

Comfrey officinalis. © E.botros

O loʻo i ai faʻamatalaga e faapea, i Rusia, ina ua faatulagaina le Polokalame Faʻatau i Moscow i le seneturi lona 17 ma o "togalaau togafitiga" na malepelepe, 20 pauna o aʻafasi (mai Polotsk ma Smolensk) na aumai iina mo le faʻatoʻaga. I le amataga o le 19 seneturi, na amata ai ona tupu le ola o le comfrey laau i Rusia. Ma i le faaiuga o le 19 seneturi, sa ave faamalosi le comfrey i le tele o faatoaga a Rusia, aemaise lava i latou na faia e tusa ai ma le Igilisi. E tele mea na tusia e uiga i le comfrey i talafaamaumau faʻatoʻaga o le taimi.

I fanua tuai ua tuai, e oʻo lava i le taimi nei e mafai ona e maua comfrey i fugalaau lanu moana, na totoina i le faaiuga o le XIX seneturi, ae ua uma ona tafe. I le USSR, o le galulue faatasi ma le comfrey e avea o se togavao na amata i le 30s. O mea amata mo le galuega o ni faʻataʻitaʻiga mai le aoina o le All-Union Institute of Production Plant, na maua mai Egelani ma faʻapitoa le telefoni. O lenei laumei e mafua ona o le maualuga o le gaosiga o oloa, faigata o le taumalulu, ola lelei pe a uma le moa. O le seleselega o le lanumeamata lanumeamata i vaega eseese o le galueaina e mafai ona maua mai i le 300 i le 1000 centent per hectare. O le lanu meamata e faʻaalia i se maualuga o meaʻai o le polotini, vitamini ma isi mea aoga.

Comfrey e mafai ona faʻaaoga e avea o se mea lanu meamata, ma mo le sauniuniga o le meaʻai, meaai o le mutia ma le faʻaleleia o le vai. E mafai ona tupu i le tasi nofoaga mo le silia ma le 10 tausaga e aunoa ma le fetuunai o le gaosiga. E foliga mai ia i tatou e tatau ona sili atu ona auiliʻili i luga comfrey officinalis. Matou te faʻailogaina o faʻamatalaga uma e uiga i mea faʻamalolo o le comfrey ma lona faʻaaogaina e le o se faʻalavelave, ae na maua mai i punaoa ua faamaonia e saienitisi faafomaʻi.

Comfrey officinalis (Symphytum officinale)

Aiga o Borax, igoa lauiloa: visa grass, root, cucumber grass, bones, lafumanu. O se lauulu lauolaola lauolaola lauolaola ma se lala laau afifi.

Lea masani, lapoa, faʻasalaga, faʻasalaga, faʻatasi ai ma se faʻaogaina o fesoʻotaʻiga o veins o loʻo i lalo.

Fugalaau laiti, pulou-logo-foliga, violē-violet, aoina i inflorescences-curls. E lima maʻa na tautau i le siakiina, pistil ma le ovary pito i luga e fa.

O fua - lanu uliuli lanu uliuli tele, e fa i totonu o le ipu fugalaau.

Lea pe a nutimomoia, o loʻo i ai sina manogi manogi kukama.

O aʻa uliuli, mafiafia i le gau; o latou tofo o se mea manaia, matagofie, e le mautonu.

Comfrey officinalis. © Richard Adams

Vaitausaga o le toto 60 - 90 cm. Taimi o le tau May - Aokuso. E toetoe lava o le vaega Europa o Rusia, i le Caucasus, i Sisifo Sisifo, Asia Tutotonu. E ola i totonu o vaovao, i togalaau, i nofoaga malulu i tafatafa o vaitafe, vaitafe ma luga o laufanua laufanua. Mo togafitiga faafomaʻi, o aʻa e seleseleina i le tautotogo po o le tautotogo o le autumn e faaaoga. O aʻa o le comfrey o loo i ai le suka, suka, le tele o mea mucous, tannins, asparagine, alkaloids cinoglossin ma laziokarpin, glyoxyldiurend allantoin, oona eleelea ma ala o le suauu taua. O le laau, e pei ona uma ona maitauina, o le oona.

Comfrey talosaga

E i ai le faʻamaoniga o lona gasegase gafatia.

Comfrey, poʻo le larkspur e masani ona faʻaaogaina i fomaʻi faʻapitoa i atunuu eseese o se vailaau i totonu ma fafo. Mucous broth ma infusion o aʻa fou e faʻaitiitia ma taofi faiga faʻapitoa, faʻaitiitia ma faʻasaʻo le tiga, fasioti le tele o siama, taofi le toto ma faʻamalolo manuʻa o le purulenti. O le afaina o aʻa o le comfrey o loʻo i ai se aafiaga faʻamalosia ma le faʻavaivai. O le afaina ma le teuteu o aʻa ua i ai foi le mea ofoofogia o le faaleleia o le toe faaleleia (toefuataiga) o mea eseese o le tino, le vevela o tiga ma le saofaga i le vave faatasia o ponaivi i gau.

I le gagana Rusia ma le faa-Siamani, o le aʻafiaga o aʻa o le ponaivi manava e faaaoga mo maʻi gastrointestinal: o le manava, o le dysentery, catarrh o le intestinal chronic, ulia o le manava ma le gaogao, catarrh chronic o gasegase respiratory, fatuina o le pipili, ma le hemoptysis, toto toto, maʻi pipili. Ma e pei o fafo - faʻatasi ai ma le mumū o veins, periotaum, ma aemaise lava i ponaivi o le ponaivi ma otaota, tiga i le vavaeeseina o pulumu ma sciatica. Comfrey e faʻaaogaina i totonu ma le tele o faʻamaʻi pipisi o le paʻu, o le maʻi ma manuʻa e faʻaoga tutusa.

Comfrey officinalis. © AnRo0002

Comfrey aʻa fusion e faʻaaogaina mo le taele taele, fufuluina ma faʻamalosi mo fusi ma le faʻaleagaga, faamanualia, paʻu faʻatasi, scrofula, faʻamaʻi pipisi o le paʻu aemaise lava mo togafitiga o mea tuai, faʻamaʻi faʻamaʻi ma maʻi pipili. O le aʻa o le paʻu o loʻo avea o se sui o le hemostatic mo nasal ma isi gaioiga mai fafo. O le ava malosi o aʻa e faʻaaogaina mo le faʻamalosi-inflammatory ma le apogesic compresses. Mo ponaivi i ponaivi, rūmati ma gouty tiga, manuʻa ma le maʻilasea, o le kulimi mai aʻa e faʻaaogaina. O le faʻaaogaina i totonu o le comfrey e pei o se laau oona e manaʻomia ai le faʻaeteete.

Auala e faʻaaoga ai comfrey

  1. Lua teaseti o aʻa fou fou mo le 8 itula i le 1.5 ipu o le suavaia o vai ua kuka, o le vevela. O le mea e totoe o aʻa e tatau ona faʻamalosia mo le afa itula i le tasi ma le afa tioata o le vai inu, o le aʻa. E faʻafefiloi uma nei mea e lua. Ave se kuata fa 4 i le 6 taimi i le aso ao leʻi oʻo i taumafataga. Inu taitasi e tautua i tamai sipuni.
  2. Faʻafefiloi se tasi o vaega o le aʻa fou pe mago e lua vaega o le meli meli. Ave le sipuni 3 taimi i le aso ao leʻi faia ni taumafataga mo le 7 aso.
  3. Fufulu tolu punetini o aʻa mo le afa itula i totonu o le lita o le vai i totonu o se ipu ua tapunia ile vevela vevela, e aunoa ma le kuka, tuu mo le 4 itula, maunu. Faʻaaogā mo vai taele, rini ma faʻamalosi.
  4. Tipi lua sipuni tele o aʻa fou ma lua punetini o le paluga e leʻi faʻaaogaina, faʻaaoga e avea o se suauu.
Comfrey officinalis. © Nova

Faʻaleleia o le Comfrey

O le laau e totoina e fatu, atonu o le totoina o le tagata lava ia ma vaevaeina vao i le tautotogo ma Aokuso; e le o mamafa i eleele, e le maʻi, e malulu. E mafai ona lūlū fatu i le tautotogo, ae latou te faʻaalia le lelei o le germination pe a lulu i le taumalulu.