Laʻau

Zygopetalum

Zygopetalum (Zygopetalum) o se vailaʻau terrestrial epiphytic o le ituaiga o Orchid. O le nofoaga na afua mai i le zygopetalum ua taua o le teritori o Amerika Tutotonu ma Amerika i Saute.

O le Zygopetalum o se orchid o le faailoga faʻapitoa. O pseudobulbs e oval, mafiafia, o le umi e tusa ma le 6-7 cm. O pseudobulb uma ua gaugau lau (2-3 fasi vaega). O le uumi o le lau e oʻo atu i le 0.5 m. O laulaʻau e tusitusi, gaugau i le faavae, laina laina-leoleole. O le umi o le gafa e latalata i le 0.5 m. I luga o ponaivi taʻitasi e mafai ona tusa ma le 8 pe sili atu fugalaau. O le fua o le fugalaau taʻitasi e tusa ma le 6-7 cm. O le fugalaau ei ai se faʻalavelave faʻapitoa ma e aofia ai petals-type petals ma sepals. O la la lanu e lanu enaena ma lanu ma fasi. O le laugutu ei ai lona mata, o lona paolo lanu viole-lanu viole.

O le fuga mai o le zygopetalum e faʻatasi ma se manogi susulu ma manatua pea. O le mea lautele, o le zygopetalum o loʻo faʻatusalia e le tele o ituaiga o lanu ma lanu, ae o pea ma fasipolo i petals e tumau pea e le suia.

Zygopetalum tausi ile fale

Nofoaga ma moli

O le Zygopetalum o le sili atu lea o le orchid i tulaga o le malamalama. I tulaga masani, o le togi o le zygopetalum e pipii atu i lala laititi o laau, i le mea e le o pa'ū ai ave o le la ona o le pale. Mo le tuputupu aʻe o le zygopetalum i totonu o le fale, faʻapitoa i sisifo poʻo sasaʻe e talafeagai. Afai o le susulu o le la e paʻu i laulaau, e susunuina foliga. E le gata i lea, e mafai e le laau ona fuga ma amata ona fuga i luma atu o le taimi, pe a oʻo i le taimi e lei atoatoa ona atinaʻe ai. I lenei tulaga, o le a leai se sili atu i le 3 fugalaau. O ia ituaiga o vavave faanatinati e aveesea le tele o le malosi mai le togi. E taʻu mai ai e le o toe mamao le fugalaau e sosoo ai, ma o le atinaʻe o le zygopetalum o le a faasolosolo malie atu nai lo le mea masani.

Malamalama pe a lava le malamalama mo se orchid e matua faigofie lava. Faatasi ai ma se tulaga sili ona lelei o le malamalama, o laulaau o le orchid e lanu meamata, ma o le tele o le a avea ma lanu lanumeamata pe maua foi se lanu samasama.

Lulu

E tupu lelei le Zygopetalum i le maualalo o le vevela. O le vevela aso sili ona lelei e tatau ona mai le 16 i le 24 tikeri, ma o le vevela o le po e tatau ona tusa ma le 14 tikeri.

Faʻamamaga o le ea

E tupu lelei le Zygopetalum ma faʻalauteleina i totonu o se potu e maualalo le maualalo. O le faʻaleleia atili o laulaau e le manaʻomia. Faatasi ai ma le vevela ma le vevela o le ea, aemaise lava i le taumalulu, pe a galulue mea afi, e manaʻomia pea le faamamaina atili. Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona faʻaauau pea ona suʻeina se togi.

Faʻasa

E tatau ona faʻatonutonuina le faʻasalaga e faʻatatau i le laasaga o loʻo i ai le zygopetalum. I le tautotogo ma le taumafanafana, faatasi ai ma lona tuputupu ae olaola, faapea foi ma le faataatiaina o ni lapisi fou ma le fua, o le tatau ona tatau ona masani ma tele. O le meaʻai i le va o vai e tatau ona faʻamago, ae le maeʻa maeʻa. Faatasi ai ma le tele o le susu, o aʻa o le orchid ua amata ona pala vave, lea e tau atu i le oti o le laau. O isi taimi uma o le olaga o le zygopetalum, o le vaitaimi o le fausiaina o pseudobulbs fou ma le aʻa, faʻaitiitia le faʻamalosi, ae aua le taofia.

Soo

Mo le totoina o le zygopetalum faʻaaoga se mea faapitoa mo laʻau, e aofia ai le faʻafefiloi o le paʻu pine, o le malala ma le sphagnum moss. O le pito i lalo o le kulimi e le aoga le loloto i totonu o le meaʻai, a leai o le a vave ona pala.

Fertilizers ma faʻamaʻi

Zygopetalum e manaʻomia ona faʻamaʻaina i na o le vaitau o le a amata ona tutupu aʻe ai pine tetele i luga ma seia oʻo i le amataga o le fugalaau muamua i luga o le puipui. Mo le fafagaina faʻaaogaina fomaʻi faʻapitoa mo tui. I le taimi o le fugalaau, e le manaʻomia e le zygopetalum mea faʻamaʻi, o lea e leai se mea e fafaga ai le fugalaau. A maeʻa le tosolo ma ua oʻo ina oʻo mai le toto fou, faʻafouina le fugalaʻau. O le taimi lava e amata ai ona fai le pseudobulbs i luga o le totogo o talavou, o le laei pito i luga ua toe maeʻa.

Suiga

E le manaʻomia e Zygopetalum le faʻaaogaina masani i se fagu fou. O le toe totoina o se laau e taua tele i tulaga ogaoga, pe a fai, mo se faataitaiga, o le potoa tuai ua amata ona laitiiti ma o le aʻa ua uma ona tupu mai i se mea e sili atu. Pe a fai foi le sui e le mafai ona faʻaaogaina ma liu efuefu. E tatau foi ona saʻo le filifilia o le taimi e gaoioi ai. E sili atu i le totoina o le zygopetalum pe a oʻo mai le toto fou i le 3-5 cm le umi ma amata ona ola o latou aʻa. Afai e te faʻapipiʻi le zygopetalum i le taimi tonu lava na amata ai ona fausia se fugalaau fugalaau, o lona uiga, e foliga mai, e le mafai ona vaaia le fugalaau. I le tulaga o se tulaga faigata, o le a soloia e le orchid.

Taimi e malolo ai

Ina ia mafai ona fuga le zygopetalum, e manaʻomia se taimi umi. O lenei taimi e amata mai i le taimi o le matua matua o pseudobulbs laiti. A o faagasolo lea taimi, e tatau ona faaitiitia le vai i le mea aupito maualalo, ma o le vevela e faaitiitia i le 15-18 tikeri. E sili ona suia le folasia e ala i le pulumuina o le pito i luga o le masini. O le tausisia o nei tulaga uma e mafua ai le foliga mai o ni paʻi fou. A maeʻa lena, o le vevela o le mea o loʻo i luga o le kulupu o loʻo faʻagasolo malie, ma toe faʻafefe i lona masani masani.

Afai e le o mulimulitaia lelei le taimi o le taotoga, o le a le fiafia le zygopetalum i lona fuga. Afai tatou te faia ni tuutuuga mo le orchid lea o le a ese ai le eseesega i le va o le ao ma le po o le maualuga o le 4-5 tikeri, o le a totogo ina ua mavae 3-4 vaiaso o le taotoga.

Fuga

E masani ona fuga le zygopetalum i le tau malulu. O le fugalaau Zygopetalum e mafai ona matauina na o pine fou e leʻi oʻo i le maualuga. A uma ona tupu, o le a toe amataina pea le ola o vine.

Suia Zygopetalum

Zygopetalum e mafai ona faʻaleleia i le fale e ala i le vaevaeina o le matua matua i vaega. E tatau ona i ai i le fale fou ia le itiiti ifo i le tolu pseudobulbs, faʻapea foi ma se aʻa tutoatasi.

Maʻi ma meaʻai

O le malulu i totonu o le potu e taʻitaʻia ai le mea moni e mafai ona aʻafia le zygopetalum e faʻamaʻi pipisi e pei o iniseti iniseti, pusi miti ma aphids.

O le mea lea, e mafai ona tatou faʻataunuʻuina o le zygopetalum e afua mai i le ituaiga o orchid, e sili atu le matagofie o le fugalaau. O le toʻatele o faifaatoaga fugalaau e fefefe e maua mai ona o le mamao-aumaia faigata ma le faʻaeteete, lea ua matua le aoga lava.