Faatoaga

Totoga o puaa ma faʻamatalaga ma ata mo le faʻaleleia o le fale

O le tauleleia o puaa, e tusa ai ma tagata suʻesuʻe, e amata mai i le 7 i le 13 afe tausaga talu ai i Sasaʻe Tutotonu. I aso nei, o le tele o puaa e maua mai le foliga tutusa ma o latou tuaa vao, manu felelei, ma faafetai i le fausiaina o galuega, o manu lapo nei ua tele, sili atu ona gaʻo, latou te vave ola ma maua ai le mamafa.

Pigs i le lalolagi atoa ua fafagaina mo ni meaʻai suamalie, suamalie ma meaʻai gaʻo. O le faʻaaogaina i totonu o le alamanuia e mo paʻu ma faʻanoanoa, e oʻo lava i ponaivi e toe faʻaaogaina. O ituaiga o ia ituaiga meaola o le faatoʻaga e vaevaeina i ni ituaiga e tusa ai ma a latou mamanu.

Talu ai ona o le taua tele o le lafu manu o aano ma paluga, o ituaiga puaa e vaevaeina e tusa ai ma le ituaiga o gaosiga mai meaola e mafai ona maua ile lapisi tele. O le faʻasalalauga o le faʻatoʻaga e ono aʻafia ai foliga vaaia o puaa ma tagata matutua. Sui o aano o aano o manufasi e mafai ona maua:

  • i tafatafa o le faasolosolo;
  • le taua pe a faʻatusatusa i le umi o le tino, fausaga o le pusa;
  • ituaiga mama ma sternum.

O manu na fuafua mo le paluga e puupuu nai lo a latou meaʻai. E i ai la latou pito lautele, mamafa i luma, tutusa lava, sasaa solo. O le vaeluaina o vaʻaia ma meaola o manu o loʻo nofoia e faʻalapotopotoga lautele poʻo meaʻai.

O faʻamatalaga ma faʻamatalaga o ituaiga puaa o le a fesoasoani e malamalama i le eseesega o nei meaola faʻatoʻaga ma faia le filifiliga saʻo pe a faʻatau mo a latou lava faatoaga.

Laʻau papae paʻepaʻe o puaa

O se vaega taua o lafumanu i Rusia i aso nei e pau i luga o puaa paʻepaʻe tele. O se tasi lea o ituaiga pito sili ona matutua o meaola o le faatoʻaga, na fafagaina i Egelani i le ogatotonu o le seneturi muamua atu. O le mea na fanau mai ai manu muamua o meaola masani o le itumalo o Yorkshire.

Fafagaina puaa na iloga i se puʻu malolosi, faʻafefiloi lelei ma le gafatia e fafaga, e faʻamoemoe i le mauaina o gaʻo, aano o manufasi po o keke uʻamea. Ae o le taunuuga o le galuega a le au Peretania, oe na tuuina atu le lalolagi i le Yorkshire pig breed, na toetoe lava a leiloa i le afa lona lua o le 19 seneturi. Naʻo le faʻaofiina o tulafono maualuluga ma tulafono faʻaleleia na mafai ona faʻamalosia uiga masani, ma o puaa na taua tele, sinasina.

Na aumaia oloa i Rusia i le faaiuga o le seneturi muamua atu. I tulaga i le lotoifale e ese le ese mai le Peretania, o tagata fiafia na mafai ona latou maua ni laina faʻapitoa. Faʻafetai i faʻatoʻaga o aiga, o le faʻatoʻaga o puaa sinasina lapopoa ua lauiloa tele mo le tele o tausaga i le atunuu ma le lalolagi atoa.

E tusa ai ma le ata ma le faʻamatalaga o le puaa puaʻa, o uiga masani o nei manu o le atulaulau lautele e aofia ai:

  • lautele fagu talo;
  • umi tua i tua;
  • uʻu malosi malosi;
  • ogaoga pupuu;
  • manifinifi, mafiafia le ufiufi o le tino faanatinati;
  • se ulu tele i luga o se uumi vavae;
  • manino ma e le o ni taliga mataga;
  • mea manogi ae le vevela paʻu.

O le tino o se tagata matua matua e oo atu i le umi o le 190 cm, ma o fafine e itiiti ifo - e oo i le 170 cm. O pi o le paʻepaʻe paʻepaʻe tele o loʻo faʻamatalaina i le tele o feʻau. I le averesi, e oʻo atu i le 12 puaʻa e fananau mai i totonu o se fafine, lea e oʻo atu i le mamafa o le 20-25 kilokalama i le masina, ma e ono masina e tosoina ai i latou e se tasi o tagata e tutotonu.

Faatasi ai ma le tausiga ma le tausiga lelei, e vave ona fetuunaʻi manu i uiga o meaʻai ma le tau, e matua faigata ma lelei. Ae ui i lea, latou te manaʻomia le puleaina o meaʻai, a leai o latou soona gaʻo.

Landras puaa puaa

Faatasi ai ma ituaiga o aano o manufasi nei, o le ituaiga Tenimaka, na mauaina i le amataga o le seneturi mulimuli, ua manatu o se tasi o faavae o le itu. O le ituaiga o puaa o Landras e faavae i luga o le toto o le gagana Peretania ma paranesi i le lotoifale, ma e le gata na sopoia laina, ae faapea foi le faaaogaina o auala e fafaga ai ma le aofia ai o le tele o polotini sa i ai ina ia maua ai le lelei o manu i le taimi o le faatoaga.

Landras puaa faʻailoga e faʻaalia e:

  • aupito maualalo o le gaʻo;
  • uumi umi i totonu o manu vaefa-manu;
  • malamalama e le o se mea e masani ai;
  • lanu paʻu;
  • taliga umi e faʻafefe i le mata.

O le umi o le tagata matua e mafai ona sili atu i le 180 cm, ma mamafa e mafai ona ausia le 310 kg. O fafine, e pei ona faʻamoemoeina, e laiti. Faatasi ai ma se umi o le tino e silia ma le 165 cm, o le mamafa o le mamafa e 260 kilokalama. Landrace puaa i le averesi e tusa ma le 11 puaʻa i le laʻau. O le tuputupu ae o le talavou e televave televave, e vave ona tupu, mauaina le 100 kilokalama o le mamafa pe a mavae le 189 aso.

Ae ui i lea, faatasi ai ma uiga lelei uma o lenei aano o manufasi, e i ai ona le lelei. E mafai ona ausia le sili atu le lelei ma le maualuga o le aano o aano o manufasi ma le tausiga faifai pea ma se meaai lelei filifilia.

Pig breed Duroc

O le Amerika, le lanu mumu o puaa na aliali i le faaiuga o le 19 seneturi. I le amataga, sa manatu o puaa o le a mafai ona ola aʻei le gaʻo, ae o le siʻitia o le manaʻomia mo oloa o manufasi ua suia ai le itu o le fausiaina. I aso nei, o uiga autu o Duroc pigs o:

  • lelei lelei le aano o manu;
  • muamua
  • onosaʻi ma le ono mafai ona tausisia i tulaga o le lafumanu;
  • le gafatia e tufatufaina ona uiga sili ona lelei i fanau, o le mea lea o puaa o le Duroc ituaiga o loʻo faʻaaogaina mo le faʻavasegaina.

O meaola e iai se malosi malosi ma se malosi malosi, lea e tatau ona lagolagoina e ala ile fesuisuiai o le protein. E le sili atu i le 185 cm le uumi ma le matutua o fafine.

E ese mai i puaa paʻepaʻe ma manu a le laufanua o Landras, o laʻau o le Duroc femalagaaʻiga e le sili atu ma le 11 puaʻa, aʻo toʻa le lafu, tausi lelei ma lelei atoatoa le tuputupu ae vave, pe a mavae le 170-180 aso e silia ma le 100 kilokalama.

Mangal pigs

I le talafaasolopito o le fagaga faifaatoaga sa tele ituaiga o manu felelei. I le afa lona lua o le 19 senituri, o manu mai le itumalo o Lincolnshire sa manatu o se tasi o mea sili ona lelei faatasi ai ma le ituaiga o pigs Yorkshire. O le lauulu sinasina o nei puaa e pei o fulufulu mamoe ma sa faʻaaogaina foi ina ia maua ai le fulufulu mafiafia o le fale. Ae i le 1972, na aloaia aloaia ai le leiloa o puaa Lincolnshire.

O le mea e lelei ai, o le tele o Hungarian po o Carpathian, puaʻa faʻanoanoa - Mangalitsa poʻo le wili vao - sa faasaoina lea e latalata i le vao. E mafai ona eseese lanu lanu manu, o laʻau, o le faʻafetai i le ofu mafanafana e faigata ma tuʻuina atu aano o manu e sili ona lelei.

O talol o puaa e matua vevela, e malosi malosi, lea e mafai ai ona e teena le tuiina o manu laiti ma faʻaaoga ituaiga eseese o fafaga.

Naʻo le toe foi i tua o le tele o puaa aano o manu ma sina vaega toʻaitiiti o puaa i fanau. I le averesi, o le fafine e na o le 4-5 fanau, i le lumanaʻi o le numera o pepe i totonu o le brood e faʻateleina le siʻitia.

Asiasi mai Asia i puaa

O le faʻamaonia faʻatasi ma puaa mailei a Beliki-logo i puaa a Europa na amata i le faaiuga o le seneturi talu ai. O Chunky, o se tino malosi ma se ulu tele, o manu e lauiloa o Vietnamese, poʻa po o Korea e mafua ai le fiafia ma le maofa.

Laititi, pe a faʻatusatusa i ituaiga masani o puaa, o manu na vave, tuʻuina atu aano o manu lelei, e mama ma e le lelei.

Faatasi ai ma le mamafa o le mamafa o se pulu matutua o le 150 kilokalama ma se tamaitai e tusa ma le 120 kilokalama, o le fua o le gaʻo e maualalo le manogi o manufasi e mafai ona sili atu i le 75%, o se ituaiga o faamaumauga i totonu o ituaiga o manu. I le taimi lava e tasi, ua saunia tamaitai e tuʻuina atu le ulumatua muamua i le 4 masina, ma o le numera o puaʻa i le taimi o le taamilosaga i nisi taimi e oʻo i le 20 sini. Puele manu e fafaga i meaʻai, vaovao ma meaʻai lanu meamata, e le manaʻomia tui ma tulaga faʻapitoa o le taofia.

Afai e maua e tamaiti laititi le tausiga lelei, i le 7 masina latou te oʻo atu i le mamafa o fasi fasi, e le mamao i tua i fua o le tuputupu ae mai poʻa o le ituaiga o Duroc po o tagata lapopoa.

Vietnamese po o sulu Asia, talu ai nei na faʻaalia i totonu o faatoaga a Europa, vave faʻalauiloa ai le fiafia o le au faifaʻatasi.

I le taimi nei, ua maua mai pigs dwarf i luga o nei manu ma meaola laiti Europa. O manu laiti ifo ua sili atu ona lauiloa i vaega eseese o le lalolagi. O ata ma faʻamatalaga o ituaiga puaa e paʻi ma e maofa e oʻo lava i tagata e mamao ese mai le lafumanu, ma fai faʻanofo puaa i le salafa o le lalolagi e pei o ni meaʻai teuteu.

Karmal pig breed

O le kulupu, na maua mai i le vevela o le puaa faisua ma le paluva uaua, na taʻua o Karmal. Sa maua e manu se faʻamaumauga tusitusia o tuaa Asia, ae sili atu le mamafa ma tele. O se tagata matua matua o le ituaiga Karmal e mafai ona maua le mamafa e tusa ma le 200 kilokalama, aʻo tuuina atu le fiafia i taumafa fualaʻau taugofie ma le faʻaalia o vagaries pe a tausia.

O manu vaefa na maua mai le puaa Carpathian, o se ofu mafanafana o le fulufulu mamoe ma o se pepe ua afaina ai le lanu pigment. E le manaʻomia e pig ni potu faʻapitoa e oʻo lava i le taumalulu, ma o le manava malosi e mafai ai e oe ona eli, e le mafai ona maua i augatuaa o le Vietnamese breed. Faatasi ai ma se tele o uiga lelei, o lenei ituaiga e le mafai ona valaau atoatoa lelei. O gaioiga galue i le ituaiga o Karmal pig o loʻo faʻamalosi i le taimi nei e faʻamalosia ai ma faʻaleleia uiga lelei.

Aotelega o puaa o ituaiga eseese i le faaaliga