Laʻau

Adenium - Desert Rose

Leai, e le foliga foliga o se rosa, ae e tauamiotonuina lona igoa - o se tasi lea o laau sili ona matagofie i le vaomatua. O se laʻau faʻavavevave po o se laau laʻititi o loʻo i ai le ogaumu o le tino lea o loʻo mamafa i le pulu (caudex) e oʻo ile lua mita i le maualuga. E faaopoopo atu i toafa, e fiafia o ia i le vevela ma ... potu o le au faifaatoaga.

Adenium (Adenium) - o se genus of shrubby or wood succulentnts of the Kutrovy family (Apocyatasi) e afua mai i itulagi o vaipanoa o Aferika, lea e tupu mai i Senegal i Sudan ma Kenya, ma le Peninsula Arapi. I le tele o gagana, o le faaliliuga moni o le igoa laau o lona uiga o le "rose desert."

Adenium obese (Adenium obesum). © Farzana Rahman

Adenium e gaʻo

O le mea sili, na filifilia a matou windowsills mea manogi leaga (Adenium obesum) O ia o se tasi o mea sili ona mataga ma vave fuga mai. O laulaau e lanu meamata, lautele, lapotopoto po o sina pisi i pito, ae faapena foi ona fesuisuiai, samasama, lanu paepae ma mumu! Atonu latou te susulu ma susulu, pe atonu foi o le a le manava pe fai si paʻu.

Valivali fugalaau e ala i taumafaiga a le aufaifaatoʻaga e matua ofoofogia lava, mai le paʻepaʻe paepae i le lanumumu mumu ma e oʻo lava i le paʻu ma le lanumoana. O le tele o fugalaau o le Fat Adenium e 6-7 cm le lautele. O le fugalaau e masani ona amata i le 1.5-2 tausaga, ma o lona umi e mai le 2-3 masina i le tausaga. O le mea moni, o le tele o mea e faalagolago e le gata i le eseese, ae faʻapea foi i luga o tuutuuga o le taofia. O faʻasalaga ma lau lanu vali ma lanu e manaʻomia ai le maualuga o le la, tuputupu ae lemu ma fetoʻa lemu.

O le mea autu e le tatau ona faʻagaloina: o le manava o aʻafia, o lona uiga o vaega uma o le laau o mea inu. E le faʻaaogaina totigilima pe a ou galue ma le pule, ae a maeʻa le galuega ou fufulu oʻu lima. Afai ei ai se manua i le lima, totigilima e manaʻomia.

Faʻalogo! O le Fat Adenium o se tasi lea o vailaʻau oona i totonu. O tagata o le atunuʻu e faʻasolo atu i latou. O le mea lea, e le aofia ai mo le totoina o mea o loʻo i ai tamaiti laiti ma fagafao.

Adenium © Tatters ¨

Adenium totoina

O le aʻa o le malo e vave ona atiina ae ma fiafia i se avanoa tele lava. Afai o le laau e talavou, ou te toe totoina i le tele o taimi, o nisi taimi e faalua i le tausaga. O mea o le ulo e le afaina, o le foliga e sili atu ona taua.

Mo le totoina o le eletise Ou te faʻaoga papaʻu lautele, lapoa lapotopoto faʻatasi ai ma se tele tele o lua alavai. Mo tamai laau, e mafai ona loloto le ipu.

E taua foi le lanu o le tane. Talu ai ona o lau faʻalavelave o le a faʻaauau pea i le la, aua le filifili potopoto pouliuli - e vevela tele, e le aoga tele mo aʻa.

I le amataga o le tuputupu aʻe o le vaitau, ma e pau i le tautotogo, ou te faia se fuafuaga fuafuaina o le faʻaaogaina o le eletise ina ia oʻo i le autumn o le a matua lelei atoatoa le aʻa i le aʻa. Ina ia aloese mai le malepelepe pe a uma ona totoina, ou te le faʻamalo mo le itiiti ifo i le 2-3 aso.

Tausiga Adenium i le fale

Soo

O le eleele mo le faʻasalaga e tatau ona lelei, vaʻaia ma faʻamalolo. Taumafa - mai sina mea e gaosia i le le mautonu. E faʻafeiloaia le faaopoopoina o le malala po o fasi vaega laiti. E fautuaina e faʻamaʻi pe faʻamaʻi faʻamaʻi ma soʻo se ula.

O le mea e lelei ai, o le faʻafefiloi o le lalolagi e tatau ona pei o lenei:

  • niu niu - 50%;
  • eleele deciduous-humus - 20-30%;
  • perlite - 10-20%;
  • laiti, e oo atu i le 3 mm lela-lautele-10-20%;
  • malala.

Ae ona o mea o loo taʻua i luga, aemaise lava le muamua, atonu e le o le afifiina o le palapala mo suauu faatau i le faleoloa e sau i le laveai. Ou te faaopoopo atu i ai vaega e puipuia ai le faaleagaina o le suavai: pisi piliki po o pusa moli paʻu mumu paʻu.

Adenium, po o le rosa o le toafa. © TeeKakes

Faʻamalamalama ma faʻasusu vai

Adenium manaʻomia le moli e sili atu. Le tele o le la, o le lelei. Afai o le fale faʻatau sa i totonu o se faleoloa i se tulimanu pogisa, aua le vave tuʻuina i le la - ia masani lelei i le malamalama.

Ae ia maitau: na o le susulu o le la e maua ai e le laau le malosi mo le fuga. Ua fautuaina e tagata tomai e aua le suia le tulaga o le tauvaga i le taimi o le tuputupu ae, ina ia le maua ai ni mumu o vaega o le au sa i ai muamua i le paolo.

Ou te fautua atu foi i totonu o fuainumera talavou o le taupulepulega (itiiti ifo i le 7-8 cm i le mafiafia) i le tautotogo ma le autumn, pe a laititi le la, puipuia le pito i lalo o le ogaumu mai ogaumu e faaaoga ai tulle poo se upega namu.

Pe a faʻamaluluina le malosi, ou te taumafai e fufulu atoa le palapala, i le va o vai ou te tuʻuina atu i le mea e faʻamamago lelei ai. I le taumafanafana, i le vaitau o le gaosiga o laau, ou te faʻafeinu soo: o le faʻamago atoatoa o se paʻu eletise i lenei vaitau e le manaʻomia, talu ai ona e le mafai e le fale ona taofia le tuputupu ae. Ae afai o le palapala e masani ona susu, e mafai foi ona pala i le taimi mafanafana, o lea ou te mulimuli ai ma ou le maelega i le vai. Pe a paʻu le vevela i lalo ifo o le 20 ° ma i le le lava o le malamalama, ou te faʻaitiitia le faʻavaveina!

Adenium © Peter Kemmer

Fertilizers mo le faʻaleagaina

O le eletise fugalaau e lelei tele. Ou te faaopoopo atu i ai masini vailaau suamalie i le meaʻai pe fafagaina i taimi uma i se vaifofo o fugalaʻau--mineral ma se fua tutusa o le maika, nitrogen ma le potassium.

I le vaitau o le tuputupu ae ma le fuga o le malosi o le fafagaina ou te faaaluina le tasi i le lua taimi i le masina. "Cocktails" faʻatasi ai ma le maualuga o mea o loʻo maua i le 'eletise fesoasoani e faʻaleleia ai le tele o vegetative, e ui ou te faʻaaogaina i nisi taimi ae na o le amataga o le vaitau. O fuālaʻau faʻasusu-potash faʻaleleia le faʻaleleia ma faʻamalosia le fale. E tatau ona faʻaaogaina le faʻaaogaina o fomaʻi mai le Micronutrient i le tautotogo ma le autumn.

Adenium taumalulu

O le taumalulu o le taimi sili lea ona faigata mo le taupulega. I le taimi lea, o se taimi malolo e setiina, o laulaau e pauu atoa pe vaega. Mo le taimi muamua, o le faʻainuina ua matua faʻaitiitia, ona ou taofi loa lea.

I le taumalulu, e fautuaina e taofi le fugalaau i le vevela o le 10-15 ° C, ma o le vevela e le tatau ona paʻu ifo ile 10 ° C. E mafai e tagata matutua matutua ona tatalia se paʻu o le vevela o le maualuga e oo i le 4 ° C faatasi ai ma se eleʻele eleʻele maeʻaeʻa, ae e sili atu le aua le lamatia. O le suāsusu muamua pe a uma se mea umi vevela umi e afaina i le lamatiaga - ua uma le moe o le laau, o mea uma lava ua faʻagesegese, e oo lava i sina vaega itiiti o le suavai mo se faʻasalaga e mafai ona afaina.

O le faaiuga i luga o mea taumalulu e faapenei:

  • tele o laau totō e faʻafefe faʻafeinu i ni vaega laiti, ma naʻo le mafanafana ma le susulu o aso;
  • e sili le sili le maualuga nai lo le sasaa - e oʻo lava i le eletise na lafo ese uma laulaau e faʻafefe e tasi i le masina;
  • pe afai o tuutuuga o le taofia e 10-15 ° C ma e aunoa ma le faʻasaina, e taua tele le fuafuaina o le iuga o le taimi e moe ai. Ina ia faia lenei mea, i le tautotogo, ou te faʻaaogaina le laau i se nofoaga matagofie ma mataʻituina ma le totoʻa le fafaguina o pupu. Ou te amata faʻaleleia pe a uma le 2-3 vaiaso, pe a fafagu le laau, ma faʻatupulaʻia lemu seia oʻo ina amata le tuputupu ae malosi.
Adenium obese (Adenium obesum). © Jardin Boricua

O faʻamaʻi ma faʻamaʻi pipisi o le tino

O le mea sili lava, o le taupulepulega e lamatia i aʻa ma isi pala. O le mea lea, ou te le taʻutaʻuina le fagavai ma le malolo o vai. Faʻatagaina le faʻamalosia o le faʻavaivai i totonu o le ulo! E ui lava i le vevela, o faʻalumaina e faaleagaina e iniseti (mealybugs, ticks, ma isi). E faʻatagaina le faʻatautaia o auala. Afai e tatau ona e taulimaina faʻamaʻi pipisi e iai ni auala fou, e sili atu ona lelei le faʻataʻitaʻi muamua i le tasi, o le laʻititi sili ona taua.

Adenium faatupulaia

Auʻaunaga a le atunuʻu e fananau i le toetoe lava o auala uma e mafai ai mo laau totō, ma o auala taʻitasi e i ai lona lelei ma le pala.

O se tasi o metotia e sili ona aoga e faʻaleleia ai loʻu mafaufau ea lele, Ou te faʻaaogaina ia tipi pe a ma le 2 cm le lautele. Ou te faia ni tafaoga i le vaitau o togavao malosi: Ou te faia se felafolafoaiga ma se naifi mama mama, tago le manua, togafiti i sauniuniga tatau, ufiufi le fusi i le miti susu, afifiina i le opaque cellophane ma faʻapipiʻi i se mea faʻaaoga. Moss e masani ona susu. O le masina pe a maeʻa le saʻo, e maua aʻa i luga o le fana, mulimuli ane ou te totoina i le mea na saunia.

Adenium © alloe.

Faʻavaeina o le Crown

O nisi taimi e amata ai le paranesi i le talavou, ae sili atu ona tupu lenei mea pe a uma ona fuga, pe a lava le tele o le pipi. Ina ia maua se laau toto lelei, ou te totoina laʻu laau ao lei amataina le tuputupu ae malosi, o lona uiga, i le tau faaiuiuga o le taumalulu po o le amataga o le tautotogo. Ae o le mea autu e le o le faʻaaluina: afai e te tipiina le ogalaau matua maualalo, e tele laʻau mumu o le a feʻaʻei, lea e oʻo atu ai i le leaga o le atinaʻeina o le laau. I laau matutua, e mafai foi ona e teuina pe aveese lala, e faalagolago i manaoga faaletagata mo le fagafao.