Fugalaau

Snowdrop - o le manava muamua o le tautotogo

E iloa e tagata uma lenei laau lalelei maualalo, o le muamua e ola pe a uma le taumalulu i togalaau. Muamua, o se kiona e faasaolotoina ni nai laulaau, ma e le pine ae fuga mai fugalaau ma paʻu papaʻe paʻepaʻe. E leai se kiona po o ni afu puna e fefe ia i latou. Ma o lenei, e tele lanu paʻekeke e teuteu ai le togalaau ... Afai e le o toe i ai ni aisa i lau fugalaau, ia mautinoa ia totoina. O le a avea i latou ma tagata muamua e faasilasila mai ua oʻo mai le tautotogo. Ma o le totoina ma le tausia o suauu e le faigata tele. I lenei lomiga, o le a matou faʻamatalaina auiliiliga o le tuputupu ae o le kiona.

Snowdrops.

Faamatalaga faʻapitoa o le laau

Snowdrop, galanthus (lat. Galanthus) - o se genus of herbs o le aiga Amaryllidaceae (Amaryllidaceae).

O le ituaiga e tuufaatasia e tusa ma le 18 ituaiga masani masani i le natura o Central ma Europa i Europa, Crimea, le Caucasus ma Asia Minor. O le tele o kiona, e tusa ma le 16 ituaiga, o loʻo maua i le Caucasus. Ole fuainumera saʻo ole ituaiga laau e masani ona leai. O le mea moni, e masani ona le mafai e le au fai togalaau ona ioe i luga pe mafai ona iloa le laau na maua i se ituaiga fou pe afai foi e eseese tele mai sui o tagata ua leva ona iloa.

O le kiona e lua laina laulaau 10-20 cm le umi, e aliali mai i le taimi lava e tasi faatasi ai ma paʻu. Fugalaau e tasi, ata-logo, paʻu. Se paʻu paʻepaʻe e ono laulaau: e tolu pito i fafo e maua mai i luga o le pito i luga o le pito i luga, o loʻo i ai se lanu lanu meamata, pe leai foi se notch.

I le avea ai ma tulafono, o fugalaau o le kiona e sili ona manaia, ae vaivai le manogi. Fua - o pusa lapotopoto e tolu ma vaega e tolu, lea e teu ai ni fatu pulu. O fatu e iai se mea faʻapipiʻi fiafia e tosina ai vao, lea e aveesea ai fatu ma salalau ai laau.

Pulufana o se kiona e vaʻavaʻai pe faʻasao. O le pulu o se vaega faʻatapulaʻa o fua lanu (lau laʻau faʻaleleia), totoina i luga o se faavae masani masani - o le pito i lalo (faʻafouina le ogalaau). I totonu o le sinusina o le fua, o laititi laiti o loʻo taatia, lea e mafua ai le afu o tamaʻitaʻi. O fua pito i luga e manifinifi, faʻagogo, e masani ona pogisa ma puipui le pulou mai le faaleagaina.

O le pulufana o le kiona lava ia e faʻaputuina ai meaʻai ina ia mafai e le laau ona ola i tulaga leaga o le siosiomaga i le malologa. O le filemu e mafai ona oʻo atu i le iva masina i le tausaga, ma e mafai ona ola vave le laau i le taimi talafeagai muamua. O le pulufana o le kiona e ufiufi i se paʻu lanu enaena po o le lanu enaena.

A aunoa ma se faʻasesega, o sui uma lava o le ituaiga o kiona e puipuia ai laau toto, ma o nisi o ituaiga o meaola e le o se mea e tupu, ma e mafai ona e faasaoina i latou e ala i le ola i le aganuu.

Na maua le igoa o le kiona mo le gafatia o se laau e taʻe ese mai le eleele ma fuga mai i uluaʻi ave mafanafana mafanafana o le la pe a faʻavaivai le kiona. Le igoa Latina mo le vaituloto, "Galanthus", e manatu e iai ona aʻa Eleni, o lona uiga "susu susu". Masalo, o le lanu paʻepaʻe sinasina-paʻepaʻe o le kiona na atagia mai i lenei igoa.

E tele tala e uiga i le kiona. Fai mai se tasi oi latou, ina ua tuliesea e le Atua Atamu ma Eva mai le Parataiso, sa i ai le taumalulu i le Lalolagi ma sa kiona. Na malulu Eva ma amata ona tagi. Na ia manatuaina ma le faanoanoa ia togalaau mafanafana parataiso. Ina ia faamafanafana ia te ia, na liliu ai e le Atua ni nai kiona i le fugalaau o le kiona. Ma o fugalaau muamua i luga o le eleele, masalo, o le kiona lava lea.

Snowdrop.

Totoina o le kiona

O le taimi aupito sili e faʻatau ma toto ai bulbs o Iulai-Setema, pe a malolo laau. Faatasi ai ma se autumn umi ma mafanafana, o le taimi na faʻatagaina mo le totoina o togalaau seia oʻo i le amataga o Novema. I le maketi o le amateur, e masani ona faatauina atu le kiona i le fugalaau, lea e le lelei tele mo i latou: i le taimi lava e uma ai le totoina, o le a lafoaʻi, lanu samasama, ona oti loa lea. Ae o le siʻi, e ui ina vaivai, e ola pea. E moni, o le tausaga e sosoo ai e totogo vave ai ia laau pe atonu foi e le toe fuga, ae e le o oti lava.

Filifili aniani o le soifua maloloina

Pe a faʻatau mai i luga o le kiona, e taua tele le siaki o latou tulaga. E tatau ona mamafa ma mamafa, faatasi ai ma otaota puipuia, e aunoa ma ni aʻa ma o aʻa. Ae ui i lea, o aʻa ma tupuaga e mafai ona faatagaina, naʻo se ituaiga pulu e tatau ona vave totoina. O luga o le pulufana e taliaina, ae naʻo luga o le fua. E le tatau ona faʻaleagaina Donets, ma e tatau ona faʻamautinoa ua mamago manua ma e le aafia i le siakiina.

E oo lava i pulufana ma se apefaʻi faʻasolosolo (vaega pito i luga o le fua), ae o se togitogi ma fatuga, e tumau pea le aoga. Aua le faʻatau na o gutu ma momotu. Nofoaga paʻu i le pito i lalo poʻo luga o itu, aemaise lava i se atigi pusa, faʻaalia le fesuiaʻiga. E le toe mafai ona togafitia ni pupufana o le timu.

E le faʻafeiloaʻi pulufana i le faʻamalo umi. E sili atu le aua le tausia i latou i le ea mo le sili atu ma le masina, ma afai e le mafai ona totoina, ona sasaa lea i le sawdust, shavings, ma isi mea, ma tuu i totonu o se pusa paʻu ma le faʻaoga. I lenei pepa, e masani ona faʻatau ma faʻasaoina mo le 2-3 masina.

Laufanua Faʻamasinoga

Ua totoina masini e avea o se tulafono masani: i le eleele mataga i le loloto e tutusa ma lua matutu, i eleele mamafa - i le loloto o le tasi. Ae i soo se tulaga, e le laʻititi ifo nai lo le 5 cm. O le suavai e faatonutonu ai le loloto o le totoina. Afai latou te totoina loloto, latou te faia se pulu fou i luga o le puipui, i le loloto latou te manaomia. I le tulaga lautele, o le tausisia o le totoina o le totō o aniani laʻitiiti e filifili. Faʻatasi ma se tulaga paʻu i le eleele, o pupulega e laiti, ae latou te faia ma le malosi tamaiti, ma pe a loloto, latou te faʻateleina.

Nofoaga: i le paolo ae vevela i luga o le la, luga o eleele ma suavai lelei; pe a suia le ituaiga o meaola, o le a sili atu le malamalama o le nofoaga filifilia.

Luga: taumalulu-faigata le aganuu.

Soo: atiae le lelei i luga o le palapala susu, lamolemole, suamalie lelei ile palapala pe a uma ona faaaoga le humus poo le faapalaga. Maualuga, mago ma maualalo, faʻatasi ai ma le vai, e le talia e le kiona. O eleele palapala palapala e manaʻomia ai le faaopoopoina o le oneone.

Faʻasa: faʻaleleia fualaau laiti pe a uma le faʻamaʻi; ona faʻafeinu lea pe a fai e itiiti se timu.

Snowdrops.

Tausiga o timuga

E le tatau ona vavaeina ni laʻau vao seia oʻo ina oti atoatoa. A o faagasolo le tuputupu ae, e faʻaaogaina ai le faʻamaʻi faʻamaʻi vai. Fertilizers ma se maualuga maualuga o le gaosiga o le gaosiga e le manaomia. E sili atu pe afai latou te tele atu le potassium ma le phosphates. O le tele o le elemene e mafua ai le tele o laʻau, lea e mafai i le susu susu ona avea ma faavae mo faʻamaʻi faʻaleaga. E aʻafia ai foi le potassium i le fausiaina o vaomatua maloloina, malu-taumalulu, ma fuamoa e faapitoa lona aoga mo le totoina.

A o faagasolo le tuputupu ae malosi, o aniani iti e tele ai le vai. O le natura masani lava e lava le suāsusu i le taimi tonu, ae afai e le o le kiona pe o le tautotogo e faʻavaivai, e tatau ona e faʻafeinu ia laau i le fafie. E le o se galuega e sili ona mamafa le faʻamamaina o le kiona, latou te matua puipuia i le lamala ma o le a le oti i soo se tulaga. E na o le tau maualalo.

A maeʻa le aoina o fatu, e mafai ona galo ia i latou. I le lumanaʻi, e le manaʻomia e leoleo le tausiga seia oʻo i le iʻuga o le vaitau. Ae peitai, e mafai ona latou lūlū fatu latou lava. O lea la e amata ai le faʻamautu.

Faʻaleleia o timuga

Vaovao faʻatoʻateleina laau toto, e tasi pe lua folasu i luga o le taumafanafana. O le gaioiga sili ona aoga o le kiona ua gaugau: 3-4 'amu o loʻo faia i totonu. Snowdrops ua totoina pe a mavae le oti o laulaau i le faaiuga o Aokuso ma le amataga o Setema. O totogo e totoina i le tautotogo i le taimi o le fugalaau toetoe lava a oti uma lava. E tatau ona faʻatulagaina le totoina pe a uma le lima i le ono tausaga, ae faʻaleleia lelei le kiona i le tasi nofoaga e aunoa ma se toe gafa ma mo se taimi umi.

Faʻaauau le toe gaosia o le kiona ma fatu. O le veleina e faia saʻo i totonu o le eleele i le maeʻa ai o le seleselega, aʻo totogo lau laau i le 4-5 tausaga. E totoina i luga o le mutia i lalo o se pupuni o laau ma laau toto, latou te gaosia e ala i le totoina o le tagata lava ia.

Snowdrops i le togalaau togalaau

Snowdrops e matua teuteuina i vaega tele, e le gata i toga papa, ae faapena foi i le ituaiga "kapeta" i lalo o laau ma laau toto i lalo o le paolo malulu, faapea foi ma le lanu paʻepaʻe i totonu o le mutia. E mafai ona tumau i luga o le vai i luga o le vai mo se taimi umi, ma pe a faʻatulagaina i ni vasi vali faigofie, latou te foliga matagofie ma faʻaalia.

E fautuaina le totoina o le kiona i vaega toalaiti, 10-30 fasi vaega taitasi. O le le lelei o nei lanu o le vave maliu lea o vaega eletise. Ae e faigofie lava ona manumalo i le togalaau, pe a fai e sili ona lelei le tausia o laau totõ e faapalepale ile ufiufi ma aua le talia le vevela i le taimi o taotoga.

E totoina timuga i le va o togavao e faasolosolo malie le tuputupu ae o lau laau, e fai ma faʻataʻitaʻiga, talimalo, peonies. Latou te faʻamalieina lelei foi le tuai o le tuputupu ae. O le mea taua o le a tatau ona susulu i luga o le kiona i le vaitau o le tuputupu ae mo se vaega o le aso.

Ina ia pei o tulimanu masani o le natura i totonu o togalaau ma paka, e masani ona totoina ai le fuga o le kiona i lalo o laau afu ma laau laʻau, ma tuu i le itu susulu. I le malolo, latou te mafai ona faʻafeiloaʻi soʻo se mea e faʻalelei ai. E sili atu le aua nei fausiaina laulaʻau ua paʻu'ū mai laau: o laau e faigofie ona latou puʻeina i le tautotogo, ma latou te le faalavelaveina i latou. E le gata i lea, o laʻau o le kiona o le a lelei le fugalaau masani, ma, i se faaopoopoga, latou te faatumauina le maualuga o le suamalie i luga o le palapala eleele. Afai, mo nisi mafuaʻaga, o laʻau e faʻalavelave, e tatau ona aveʻesea i le tautou ina ia le faʻaleagaina laau totō i le tautotogo.

E fautuaina ia Snowdrops ina ia totōina e fai ai ni vaega vave fugalaau i totonu o le paolo e faʻapipiʻi faʻatasi ai ma paluga, paluga papa, corydalis, primrose. E mafai foi ona e faʻaaogaina le kiona i luga o laau faʻafefiloi ma le umi-uumi ma le uumi o mea e tutupu mai ai: fern, hosta, peonies.

Snowdrops i le paka.

Ituaiga o Snowdrops

Galanthus snow (paʻepaʻe papaʻe) - Galanthus nivalis. Na te totoina vao i le itu i saute o le Europa o Rusia, i le Caucasus, i Europa ma le Metitirani. Bulbous, o le amataga o le tautotogo ma le lanumeamata lanumoana po o le susu e oo i le 10 cm le umi. O le pulou e lapotopoto, e oo i le 2 cm le lautele. Pipi i le 12 cm le maualuga. O fugalaau e tasi, e oo i le 3 cm le lautele, ma se manogi manaia, paʻu, paʻepaʻe ma se lanu lanu meamata i pito o tepu. O pito i fafo o loʻo pito i luga, o totonu o loʻo i totonu o le tino, e laʻititi nai lo fafo. E fuga i luma o kiona uma, i le faaiuga o Mati ma le amataga o Aperila, e tusa ma le 30 aso.

Caucasian Galanthus (snowdrop) - Galanthus caucasicus. E tupu tele le vao i le Caucasus ma Northern Iran. O se laau mafolafola, laina, lanu paʻu, e oo i le 30 cm le umi. Pipi e oo i le 10 cm le maualuga. O fugalaau e paʻepaʻe, 2-2.5 cm le umi ma le 1.5 cm le lautele, faʻatasi ai ma se manogi manaia. Perianth lobes i se lanu lanu meamata i le pito o petals. E fuga mai i le amataga o Aperila mo le lua vaiaso. Fua e le masani ai. E sulu i le ogatotonu i lalo o le malulu. I le aganuu talu mai le 1887.

Galanthus (snowdrop) gaugau - Galanthus plicatus. E masani ona tupu le masani i le Crimea. Endemic o Crimea ma Moldova. O se tasi o sui tele o le ituaiga. Lafoaʻi i le amataga o le fugalaau ma se fuga o le puaʻa, mulimuli ane - susulu, lanumeamata lanumeamata. Pipi i le 16 cm le maualuga. Fugalaau 2.5-3 cm le umi ma oʻo i le 4 cm le lautele. Fuga i le masina o Mati 20-25 aso. Ovaid tumutumu e oo i le 3 cm le lautele. O laulaau e teu i le malosi o le lā seia oʻo i le faaiuga o Iuni, ona maliu ai lea.

Galanthus (snowdrop) teleleaf - Galanthus plathyphyllus. I le natura, ola i Eastern and Western Transcaucasia. O se tasi o kiona e sili ona fiafia i le itu i matu. Lafoaʻi e aunoa ma se pulu. O fugalaau e tusa ma le 3 cm le umi ma e oo i le 4 cm le lautele, faatasi ai ma se manogi manogi. E fuga mai le amataga o Aperila mo le masina. Fagalaʻau faʻaoga poʻo le ovoid-conical, 5x3 cm.

Galanthus (snowdrop) Elves - Galanthus EIwesii. Muamua mai Asia Itiiti. O se meaola umi lea e mafai ona oʻo atu i le maualuga o le 15-25 cm. O laulaau o nei meaola e lautele, o nisi taimi e oʻo i le 2 cm, o le lanu-lanumeamata. O fugalaau e paʻepaʻe, lapoa, mafolafola. E fuga i luma o le kiona, ia Fepuari.

Galanthus (snowdrop) Voronova - Galanthus woronowii. Pulu faʻatasi ma le maualuga o le 3 cm, faʻatasi ma lanu samasama samasama. O le 'au e 20-25 cm le maualuga, fai sina puʻe, o laʻau o laina, faʻamalosi, ma faʻamafaʻi i le apex, moli lanu, lafoaʻi muamua, 20-25 cm le umi, pe a oʻo i le fuga, e tupu aʻe le aʻa ma avea ma gaugau (afifi le pito i fafo o le lau). E fuga mai ia Fepuari-Mati, ma i lalo o tulaga lelei - ia Ianuari. O lalaga e faʻaalia i le taimi e tasi ma fugalaau. E tupu i totonu o vaomatua o le pito i lalo ma le ogatotonu o le mauga i Western Transcaucasia - mai Tuapse i Batumi ma agai atu i le talafatai o le Black Sea coast o Turkey, faapea foi. Ikaria i le Aegean.

Snowdrops.

O faʻamaʻi ma faʻaleagaga o snowdrops

Mice ma taula. E mafai ona latou faaleagaina ia afu o se kiona e ala i le eliina o latou faasee lalo. Maunu, e le gata i lea, e mafai lava ona na ona sasaina pulufana atoa i totonu o latou faanunununu. Pulu e faʻamaʻaina e le oona e masani ona pala, e pei ona molimauina e le vaivai o le tuputupu aʻe ma le faʻavauvau o foliga o le laau i le tautotogo. Ona eliina lea o pulufana o le kiona ma vavae ese vaega ua pala, sasaa le nofoaga ua faaleagaina i le pefu ma tuu avanoa mo le tele o itula ina ia uma ai le manua.

E mafai ona e puipuia oe lava mai iumu pe afai e te le tuua ni sisi vao po o ni pupuni faʻailoa i se mamao e 3 m mai le moega, pe mafai ona faʻalelei nei kusi. E sili atu nai lo le 3 m e le o ese mai ia maile. Afai e le mafai ona faia sea faatulagaga o le tulaʻi mai, ona e faia lea o mailei. Mo moa - e tusa ai ma faatonuga, mo fuamoa vao vevela - faʻatasi ai ma se fualaau faisua.

Butterfly scoops ma a latou anufe. O anufe matafefe o laumei o loʻo gaoia foi le pusa. E mafai ona maua ma aoina i le tautoulu, i le taimi o le veleina, pe a latou sauniuni mo aʻoga.

Slug. E mafai ona faʻaaogaina slugs lalo ifo i luga ole eleele palapala pe mamafa. Ina ia faʻaumatia ia mea, e talafeagai pe a totoina e siosio le pulou o le kiona i se laulau o le oneone lapoʻa poʻo faʻaaoga se vaifofo faapitoa mo slugs.

Bulbous nematode. O se anufe manifinifi lava lea e ola i le palapala ma vaega oti o laau. E mafai foi ona aʻafia ai pulu ola. Tulamaki samasama e aliali i luga o laulaau o le kiona i autafa o le pito i lalo o se foliga le lelei, o se paʻu pogisa e vaaia i le vaega o le pulu e vavae ese ai le vaega maloloina mai le vaega na aafia. I lenei tulaga, ua faʻaumatia ia laau mama, o isi o loʻo eliina ma faʻafefete mo le 3-4 itula ile vai vevela: 40-45 ° C. Ma i le nofoaga gaogao, mo le 4-5 tausaga e sosoo ai, e le totoina pulu.

Virus. Lanu samasama, lanu lanumeamata i laulaau o se kiona i le vaganā o se mea e le faʻafefeteina, o loʻo faʻafefeteina poʻo o latou faʻalavelave e le masani ai e faʻaalia ai faʻamaʻi pipisi. E sili atu le vave faʻaleagaina o le laau na aʻafia ae leʻi avea ma faʻapogai o faʻamaʻi mo isi. Ae, i le avea ai o se tulafono, o siama e le o ulu i fatu, o lea e mafai ai ona e faʻamaloloina meaola ua afaina ona o le susu.

Fungal maʻi. Manulele po o le uliuli i luga o le kiona, lauulu lanu enaena o le paʻu, lea e masani ona foliga mai i le mafanafana ma le susu o le tau i le palapala, ona tulaʻi aʻe lea ma tupu ae, faailoa mai le foliga mai o se maʻi afaina: lapisi ma le lanu uliuli. O vaega ua aafia e tatau ona vavae ese ma susunuina, ma togafiti maʻi e tatau ona togafitigaina i le vave i le vave e tusa ai ma faatonuga.

Chlorosis Ole lanu samasama o laʻau o le kiona e masani ona afua ona o le faaleagaina o le pulufana, maʻi, le lelei o alavai poʻo tulaga tuputupu ae, ae le o le leai o ni meaʻai i le palapala.

E i ai ni kiona e totoina i lau togalaau? Matou te tulimatai atu i lau finagalo faaalia ma fautuaga i le totoina o nei laau matagofie!