O le togalaau

Tui le seleni

E i ai le faʻamaoniga o le atunuʻu o le sipisi-o le mataupu o Asia. I le taimi nei, o laʻau tetele o aniani i le natura masani e mafai ona maua i Saina, Siberia ma Iapani. E pei o le totoina o le laau, o le sipuni-o le mataupu e maua saʻo i le lalolagi atoa ma e na o le pau lava o le lanu lanumeamata, e sili atu ona maaleale, e sili atu lona manogi nai lo le sipisi (e le mafai ona lafoaia se "mea e le fiafia" mulimuli ane).

Onion-subject, poo Tatar, poʻo Duo-aniani (Allium fistulosum).

Onion-subject (Allium fistulosum), pe, e pei ona taʻua ai, duodenum, Tatar, Saina poʻo le oneone, o se aganuʻu masani lauiloa o le ituaiga o le ituaiga Onion.

Bulb-onionia bulbs e matua tele lava ma e leʻi faʻapenaina. O le aʻa, e matua maeʻa i totonu, o nisi taimi e oʻo i se maualuga maualuga - e oʻo i le mita e tasi (ma o nisi taimi e sili atu). O laulaau ua fetogi foliga, e lautele atu nai aniani aniani. I le vaitau o le fuālaʻau o le siʻi, e mafai ona e vaʻaia ona matagofie, lapoa ma le polo, pei o le tele o sili atu nai lo fugalaau laiti.

E mafai ona e totoina le sipisi-lūlūina e ala i le lūlūina o fatu, poʻo le faʻapipiʻi i le na o le vaeluaina o le vao i ni vaega (pe a uma ona faʻafeʻesea vaega i le pefu laupapa ma faʻaputu). E le gata i lea, a oʻo ina totoina le lapisi-sima, e masani ona faʻaaogaina se auala e totoina ai fatu. Latou te faʻaogaina le metotia o fatugala pe afai e manaʻomia ona e maua greens i le vave e mafai ai, ma na galo ia te oe le luluina o le taela o le riki.

  • Soʻu mo le aniani
  • O a mea e mafai ona ou totoina ai le sipuni-mataupu?
  • Tuiina o le sipuni-mataupu i le avanoa
  • Onion window sill
  • Tausiga ile Onion
    • Faʻasusu Onion
    • Tutuina le sipuni
  • Pests ma faʻamaʻi o le sipisi
  • Seleseleina ma teuina o le sipisi
  • Eseese o le siʻisi-mataupu
  • Tuputupuina o fatu o le pateta

    Lauina o fatu o le aniani

    E le lava le tele, o le totoina o le suka-o le mataupu i le metotia o fatuga e toetoe lava o le filifiliga e sili ona faʻatuatuaina mo le toe gaosia o lenei laau. O le auala e toto ai le toto-subject e sili ona lauiloa i atunuu o Sasaʻe, ma e faigofie ona faʻamatalaina. I le faʻaaogaina o le aganuʻu taʻitasi o le totoina o le sipuni, o le faʻaogaina o le faaleagaina o mea totino i faʻamaʻi, ua faʻaitiitia tele, ma, o le mea moni, o le gaosia o le lanumeamata lanumeamata i luga o le laulau e faʻavaveina, lea e le mafai foi ona fiafia.

    O le masani lava o le lūlūina o fatu o le sipisi-o le mataupu mo tipu o loʻo faia i le lua sefulu tausaga o Aperila, o nisi taimi i nai taimi muamua atu, ma amata ona totoina laau i luga o moega i le lua tausaga o Iuni. O lenei tekinolosi mo le gaosia o le sipuni-fesoasoani e fesoasoani e maua ai e tagata tagata fualaau aina fou ia Setema. A o faagasolo lenei vaitau, e mafai ona aoina faʻatasi ma pulu tuusao.

    O le mea moni, afai e te manaʻo e totoina ni fatu maualuga o le riki-mataupu, e tatau ona e tausia lelei le eleele. E masani ona faia e le faifaatoaga ituaiga o mea taumafa - o se vaega o le humus ma se vaega o le eleele elefulemu ua fefiloi lelei i le tutusa tutusa, mulimuli ane 150-200 g o le fafie (o se fuālaʻau suamalie lelei e aofia ai le 5% potassium) ua tuu i totonu o se pakete e sefulu lita o le paluga ma sasaa ai le 80-85 g nitroammophoski, ona tuufaatasia lelei lea o le tuufaatasiga. Afai e te leʻi 'ave faʻamatalaga mai lau lava' upega tafaʻilagi ma e te le o mautinoa e uiga ia i latou, ona fautuaina lea e faʻamaʻafia le mea na tupu i le vevela i le ogaumu mo se itula, ae afai e te fefe o le "fasiotiga" o le a fasiotia uma lava microbes i le palapala (pei o le lelei, leaga foi), ona sasaa loa lea o le tuufaatasiga faatasi ai ma se solution e 2 - 3% o le potassium.

    Pe a sauni le tuufaatasiga ma pusa e iai le maualuga o le itiiti ifo ma le 15 cm ma ni pupu mo le alavai i totonu o le eleele ma o loʻo i ai se mea e faigofie ai ona faʻaleleia fatu mo le luluina. Mo nei faamoemoega, o fatu o le aniani-mataupu e tatau ona faʻamaluluina mo le 24 itula i le suavai poʻo le timu, suia le vai i le lua taimi i le vaitau lenei. Ma, a uma ona aveeseina i latou mai le vai, e tatau ona afifi i se ie ma teuina i le pito i lalo o le pusaaisa mo ni nai aso. A maeʻa le taimi lenei, e tumau pea ona faʻagogo fatu i luga o se oga mago i se tulaga o le felafolafoaʻi ma e mafai ona lūlūina i totonu o se atigipusa poʻo isi pusa. O le totoina o fatu o le aniani-mataupu e tatau ona faia i totonu o se meaʻai ma se fatuina i totonu i le 1.5-3 cm, ae le loloto. E sili atu ona lelei le tuʻuina atu o laina i totonu o atigipusa, 5-6 cm le vavalalata o le isi, pe afai e leai ni atigipusa, ona le tatau ai lea ona e ita, e mafai ona lūlū fatu uma i totonu o ipu e na o le 6-7 cm, lima pe fitu vaega taʻitasi. I le auala, o se fualaau aina ei ai se igoa - bouquet, ma afai e taumafai se tasi e luluina e pei o lena, ia mautinoa ia tusi i faamatalaga pe talafeagai.

    A uma ona lūlūina, e tatau ona māmā le fatu, e tasi le centimita ma le afa, faʻasusu i le eleele fou ma le lafoaʻi, ona faʻasaʻo lea o le eleele ma faʻafefe solo i luga, faʻatusatusa. E le gata i lea, o le moni lava e lua lua senetimita o le oneone mama mama e mafai ona liligi i luga o le palapala mafolafola. Naʻo le maeʻa lenei mea, e mafai ona faʻafeinuina fualaau, e masani lava, e le tatau ona faia le suāvai mai se mea e faʻafeinu ai, pe na o se fagu suauu e manaʻomia iinei ina ia le faʻamamaina uma nei palapala ma e leai se mea e tatau ona fufulu ai fatu. A maeʻa ona faʻafeusuaʻi (lita i le sikuea mita, e sili atu ona lelei le faʻaaogaina o le palapala pe a timu i le vevela o le potu), aʻo leʻi faʻapipiʻiina, ufiufi pusa faʻatasi ma le afifi palasitika poʻo le tioata ma tuu i totonu o se potu e fesuiaʻi ai le vevela mai le 18 i le 21 tikeri i luga atu o zero.

    Fatuga o fatu o le aniani-mataupu.

    Togalaau Tausi

    O le taimi lava e te vaaia ai laau i luga ae o le eleele, e tatau ona aveese le ata, ma pusa po o pusa e tatau ona siitia atu i le faamalama i saute, ae le o totonu o se potu mafanafana, lelei lava, e tatau ona i ai le potu pe a ma le 10-11 tikeri o le vevela. A mavae se aso, e tatau ona e taumafai e teu i totonu o lenei potu i le ao o le vevela e i le maualuga o le 14-16 tikeri o le vevela, ma i le po e faʻaititia i le 11-13 tikeri. I lena tulaga, afai e le mafai ona pulea lelei le vevela i totonu o le potu, ona mafai lea ona e tatalaina pupuni ma faitotoa, o le mea autu e le o le fatuina o ata.

    Aʻo leʻi malosi le toto, o le a manaʻomia le faʻamalamaina o le malamalama, ona o le taimi nei ua oso le la, ma ua vave ona taoto, ma o le a leai se susulu o le la. O le mea e lelei ai, o le aniani-subject e manaomia se 14 itula, o le umi o le ao. Mo nei faʻamoemoega, e mafai ona e faʻatau se pagala masani poʻo se moli matala ma faʻapipiʻi i luga o laʻau o le sipisi-o le mea e maualuga ai i le 26-28 cm. I le tolu aso muamua talu ona faʻamalosia le moli, e le tatau ona e tapeina uma ina ia ola laau masani ai i se malamalama, ona mafai lea ona tape le tua i le ono i le taeao ma toe liliu i le valu i le afiafi.

    Na latou filifili i le malamalama, o lea ua fausua. Faʻasalaina o tipu-o le mataupu e tatau ona faia i le tele o taimi, ae sili atu le talafeagai, poʻo le faʻamagoina o le eleele poʻo lona faʻaogaina e tatau ona faʻatagaina.

    Pe a ma le fitu aso, pe a tutupu mai laau i luga o le eleele, e tatau ona faʻafefeteina, muamua faʻaaoga le 2.5 g o le superphosphate ua solo i le vai i le sikuea mita o le palapala, ona 2.5 g o le sulfate sulfate, faʻamavae foi i le vai, i le sikuea mita le palapala. Pe a oʻo mai le lautusi moni muamua i le totoina o aniani, e tatau ona faʻanatinati ia fatu laau i se auala e iai le mamao e tutusa ma le tolu senitimita i le va o fualaau.

    E tusa o le sefulu aso ao le i toe totoina le tipu sipuni i totonu o le eleele tatala, o laau e manaʻomia ona faʻamaʻa. O le auala aupito faigofie e amata ai o le tatalaina lea o faamalama ma faitotoa i taimi uma ma taimi uma mo se taimi umi atu. A maeʻa ni nai aso, afai e le o faʻamoemoeina se malulu malulu, e mafai ona e taumafai e fai muamua muamua le aso, ona sosoo ai lea ma le po i le saite.

    Totoina o laau i luga o le eleele

    E masani lava ona totōina le tipi-o le mataupu e totoina i luga o se moega e aunoa ma le fefe i le lona lua o tausaga o Iuni, e le toe i ai se lamatiaga o le toe faafoi o le kiona, ma o le palapala o le a vevela tele. O fualaʻau ua lelei ona atinaʻe ma tolu poʻo le fa faletusi ua maeʻaeʻa ua saunia lelei mo le totoina. E le gata i lea, mo le sili atu le mautinoa, e mafai ona e suʻesuʻeina le mafiafia o le 'au i le faavae, e tusa ma le lima milimita. O le tausaga o le fatuina e tatau ona tutusa ma le lua masina.

    O le mea moni, o le totoina o le sipuni-mataupu e le ese mai le totoina o laau totō o soʻo se fualaau faisua. Pau lava le mea e tatau ona e faia, o le eleele ua saunia e tusa ai ma tulafono uma o loʻo i luga, eli lua i le loloto o le 11-13 cm i le laina ma tuu ai se luasefulu senetimita mo le vaʻai laina, ona totoina lea o fatu. Fautuaina e faʻaopopo se lima lima o le ofu laupapa i le fale, faʻamama le palapala ma faʻapipiʻi le totō saʻo i le itu i luga, faʻasaina le palapala. Ona sasaa lea ma mulch humus ma se vaega o le tasi centimita.

    Soʻu mo le aniani

    Alu-o le mea e lelei ona e le o se mea e vevela ai le vevela, pei, fai mai, o le sipuni. E tusa lava pe e te lafoina i totonu o se paolo malu, o le a maua pea se fua lelei. Ae o le ituaiga o palapala, o loʻo i ai vagavaga iinei: o le sipuni-mataupu e fiafia i le laufanua lelei, ma le tele o susu, ma sina mea faʻafefe pe faʻafetaui. E talitonu le Faatoaga o loam ma le oneone e lelei tele mo ia.

    I le fale, o le sipuni-o le mea masani e masani ona tupu i nofoaga papago ma le maualalo. Ae ui i lea, o le tautotogo ma le timu e masani ona paʻu i luga ole eleele, ma o iina e mafai ai ona vave fana, o lona uiga, o le ae le tofo i ona laʻau vaivai.

    Afai e leai se isi mea e mafai ona fai ae totō le sisi-toto i luga o le palapala 'eleʻele, ona faʻamalosia muamua lea: faaopoopo 250 g fafie laupapa i sikuea mita o le moega i le lumanaʻi, ma e tatau ona e faia lenei mea ia le itiiti ifo ma le ono masina aʻo leʻi toe totoina. Pe oʻo foʻi i le tautoulu, faʻaopoopo 200 g lime i le palapala mo le eli.

    I se tulaga lautele, o le saunia o le eleele mo le aukilani-o le mataupu o se mataupu e sili atu lona taua. Aisea? O lenei aganuu e taua, i se tasi nofoaga e mafai ona tupu ae e le o se tausaga pe lua, ae o le tele o le lima tausaga. O le mea lea, e faaopoopo i le tatalaina, eliina le palapala, aveese vao ma vevela le eleele, e tatau ona faʻamalosia e ala i le faaopoopo 4-6 kilokalama o le humus poʻo le faapalaga, 18-19 g o le potassium sulfate, 32-35 g o le superphosphate, i sikuea mita (sili atu i le tautoulu) e tusa ma le 25 g o le ammonium nitrate, o nei mea uma, ioe, i lalo o le eli.

    Tamaiti totoina o le sipisi-mataupu na totoina i le eleele

    O a mea e mafai ona ou totoina ai le sipuni-mataupu?

    O le au muamua e avea foi ma autu taua - o le a sili ona lelei le taina o le sipisi pe afai o laau toto, legumes, tamato po o kapisi na ola muamua i luga o lenei nofoaga, ae afai e totoina le keleti, aniani, kukama, kapoti po o aniani, ona sili lea ona faatali i le tausaga a itiiti mai.

    Tuiina o le sipuni-mataupu i le avanoa

    E toaitiiti tagata e iloa o aniani i le lauʻeleʻele avanoa e mafai ona totoina ma sili atu ma le tasi i le taimi, pe lua, ae tolu. O aso pito sili ona lelei o Aperila, Iuni ma Iulai, faʻapea foi Oketopa ma Novema. O le tuai o le tau o le autumn, lea e sili atu ona saʻo e taʻua o le luluina o le taumalulu, e masani lava ona faia mo le faamoemoega lava e tasi e pei o le tautotogo: ua uma ona vave ona aumai muamua lanu i le laulau.

    Pe a totoina aʻo leʻi oʻo i le taumalulu, e le aoga le sauniuni vave o le saite, o le mea aupito sili ona lelei o le taumafanafana, ae o le taimi e vevela ai le vevela tele ma oʻo ai i totonu o le lua tikeri o le vevela, e mafai ona lūlūina fatu i le loloto o le faasologa o le lua sikimita e aunoa ma se togalaau amata muamua, o le palapala e mamafa, ma sina laʻitiiti sili atu (3-4 cm), pe a moli, ona o iina e mafai ona latou faʻavave vave ai. O le mamao i le va o laina i le taimi o le tuai o le seleselega o le autumn e mafai ona le toe suia - e tusa ma le lua senetimita. A uma ona lūlūina, e tatau ona faʻaleleia lelei le 'upega tafaʻilagi, faʻapipiʻi ma e tatau ona mulimulitaʻi ma le humus, o se vaega o le lua sima. O nisi o fai togalaau faʻamalosi latou te lafoina foi ni paʻu uila i luga - latou te uu lelei le kiona.

    O le taimi lava e oʻo mai ai le tautotogo, o le moega faʻatasi ai ma fua o le autumn-fua o le suka-o le mataupu e tatau ona tatalaina, ae leai. A maeʻa ona aveese le humus, e tatau ona ufiufi le palapala (moega) faʻatasi ma le afifi palasitika ina ia mafai ai ona maua se aʻafiaga mo le fatu ma faʻalauteleina ai. E manaia pe afai e lelei mea uma, ona totoina ai lea o le sipuni i le faaiuga o le autumn, e amata ona totogo le la e toetoe lava o ave muamua. O le taimi lava e aliali mai ai laau, a maeʻa pe a ma se vaiaso, e mafai ona latou faʻataunuʻuina.

    Onion window sill

    E ese le foliga atonu e foliga mai, ae e mafai ona e totoina le sipuni-e tusa lava pe i luga o se faamalama masani, mo se faataitaiga, pe afai e leai sau fanua pe leai foi se nofoaga mo lenei fualaau aina. E mafai ona tupu (tulia) se mataupu i luga o se windowsill saʻo i le ogatotonu o se malulu malulu. O mea uma lava e manaʻomia o le eliina o le lua tausaga poʻo le tolu tausaga le matua mai le palapala i le taimi o le tautoulu (faʻapena Oketopa), faʻapipiʻi i le eleʻele, ina ia le faaleagaina aʻa ma totō i totonu o fagu ma pusa e iai ni vai faʻavaivai i lalo ma se alavai faʻavaivai pebbles, 0.5 cm le mafiafia; o le gafatia lava e tatau ona 12-15% lautele nai lo le coma o le laau o loʻo eliina. Ma le isi, o se mea na eliina e tumau pea, e aunoa ma le faatamaia o le eleele, toto i totonu o se ulo ma tuu i totonu o se potu ma le vevela pe a ma le 18-21 tikeri le vevela ma le susu i le 80%. E masani lava i totonu o le masina e mautinoa o le ae fiafia i luga o laulaau fou o le riki-o le mataupu.

    Tuputupu o le aniani i le avanoa avanoa

    Tausiga ile Onion

    O le tuputupu ae o le sipuni-e le faigata tele, o le suāsusu, faʻamalo le palapala, aveese otaota vao, fafagaina ma puipuia mai faʻamaʻi ma faʻamaʻi.

    O le uluai togavao e tatau ona faia i le taimi lava e ola ai laau, o lona uiga, e tasi le vaiaso pe a uma ona latou vaaia i luga o le eleele. I le gasologa o le vaitau, e tatau ona e faʻaaluina le lima poʻo le ono eleele e vavae ese i nei laau toto. Tatalo le palapala e mafai ona tuʻufaʻatasia ma le aveeseina o vao i totonu o le pusa lata ane ma latalata i laau. Afai e te le manaʻo e masani ona tatala le palapala ma aveese vao, ona mafai lea ona e mulumulu ile palapala ile vaega ole humus ile lua sima.

    Faʻasusu Onion

    Onion-o le mataupu e manatu o se aganuu malie, o le mea lea, i le natura natura, e nofo i nofoaga e tele ai le susu. Mo lenei mafuaʻaga, o le palapala e tatau ona faʻalelei, ae ia susu i taimi uma. I le tulaga lelei, o le palapala i totonu o se nofoaga avanoa e tatau ona tumu i le susu i le loloto o le 17-19 cm.

    O le mea moni, e tatau ona amanaʻia le faʻapogai: mo se faʻataʻitaʻiga, afai e masani ona timu, o le faasusuina atonu e le talafeagai. I le tau masani, o le fainuina e lava i ni taimi se lua i le vaiaso, ma afai e vevela, ona oʻo lea i se aso. A faʻavave, taumafai e faʻaaoga vai inu i le vevela o le potu, mo se faataitaiga, vai timu mai se paelo.

    Tutuina le sipuni

    Matou te taʻua laitiiti e uiga i ofu pito i luga. A maeʻa le totoina o laau i luga o le moega, e tatau ona faʻaopopo se vaifofo o mullein i le 10 taimi poʻo le faʻafefe 15 taimi faʻatasi ai ma le faʻafefete o le moa. Norm - 25-30 g i le taimi e totō ai fatu. Afai o le eleele e mauoa, o lona uiga, e pei ona uma ona matou tusia, o se luʻu lima o fafie, muamua susu ile vai, ua lava.

    I le lumanaʻi, e mafai ona faia na o le tasi, ona o le siʻisi-o le mataupu e faʻaputuina ai le palapala. O laei pito i luga e mafai ona faia i le 10-12 aso pe a maeʻa le muamua, pe a uma ona tatala ma faʻasuina le eleele ma sasaa 50-70 g o fafie i lalo o togavao taʻitasi.

    Pests ma faʻamaʻi o le sipisi

    Ua maitauina i le lelei, eleele lelei, o laau e masani lava e le maʻi ma e le afaina i meaola faalafua, ae o nisi taimi e tupu pea lenei mea. E masani lava e afaina ai le siʻi-mataupu lapisi lapisi, riki lanu ma lago lanu.

    Onioniona afi moni lava e 'ai ni laulaau mai totonu, ma totoe ai se paʻu manifinifi. E mafai ona e faʻaaoga vailaau iniseti ua faʻamaonia, e pei o Fufanon, e faʻafetaui ai, ae mulimuli lava i faatonuga i le afifi.

    Paʻu oona, - na te faia punctures i luga o laulaau o le siʻi ma suo ese le sua mai ia i latou, ma o le alofilima e sosolo i totonu o laulaau ma fafaga mea latou te i ai.

    Onion lele, - o ona laʻau na fafaga i luga o mea o loʻo i le sipuni-mataupu pulu.

    O i latou uma lava e mafai ona fasiotia e ni iniseti, pe afai e te matua usitai i faatonuga mo lo latou faʻaaogaina.

    O faʻamaʻi, e oso le taʻi-tafa peronosporosisufiufi paʻu lau lanu violelea, o vailaʻau faʻamaʻi faʻamaʻi, fai mai, HOM, oxychrome ma isi mea, e aoga e faasaga i ai, e masani lava ona i ai ni togafitiga.

    Ina ia aua le faʻatagaina ni meaola faʻapitoa i lau eria, e tatau ona e vaʻaia fua o fua o le fanua, ae le o le faʻafefeina o togalaau, e le o le tafia o laau totō, vevela vao, faʻamalo le eleele ma faʻaoga atili le toto i laau. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le amataga o foliga mai o le mumps, e tatau ona togafitia laau i se vaifofo o le paʻu o le vaimalie (o le sipuni tele i le pakete vai), ma mai le aniani e lele, faʻafefe le laau i ni taimi faʻalua i le taimi ma le faʻafefeteina o pateta (kilokalama o pito i luga o le pakete, masani ile sikuea mita) se moega ma ni kāloti.

    Fugalaau liki-mataupu.

    Seleseleina ma teuina o le sipisi

    E pei ona e iloa, o le sipuni-o le mea e tupu e tupu mo le lelei o le lauusiusi, i le palapala i le taimi o le vaitau ua na o se mafiafia, ua taʻua o se pulu matala. E mafai ona e fufulu mama mai le ogatotonu o le taumafanafana i le autumn, talu ona faʻaauau pea ona tupu le laumei lanumeamata. O le tausaga e sosoo ai, pe a sili atu ma le tasi le tausaga le aniani, e mafai ona amata ona e tipiina lauulu i le amataga o le tautotogo, i le taimi lava e aliali mai ai. Taofi le vavaeina e tatau ona 35-45 aso aʻo lei amata le tau malulu, ina ia saunia le pusa mo le taumalulu. O le mea lea, i se vaitau e tasi, e mafai ona seleseleina le seleselega mai le lua (i luga o laau laiti) i fa taimi (i tagata matutua).

    E mafai ona e tipiina le lau i le taimi e oʻo ai i le maualuga o le 18-23 cm. E tatau ona faia le tipi i luga o le palapala, ona maeʻa ai lea o laulaau, faʻamafanafana ma tuʻu i totonu o le pusaaisa, afifi i se pusa palasitika.

    Afai o le mea lea, mo nisi mafuaaga, e tatau ona e eli ese le sipuni o le sipisi ma tuu i totonu o lenei fomu seia oʻo i le tautotogo, ona taumafai lea e tuu i totonu o le pusaaisa, i le mea o le vevela e tusa ma se tikeri, ma le mea e taua - aua nei tipiina laulaau i luga o pusa.

    Eseese o le siʻisi-mataupu

    I totonu o le resitala a le Setete o filifiliga filifiliga i le taimi nei, e 50 ituaiga o ituaiga o lenei aganuu, lea e aoga le taulaʻi i oloa fou o le 2017: Gulden, Zelenets, Krasny, Puchkovsky, Fist ma Chipollino.