Laʻau

Tselogina - o se orchid e aunoa ma se faanatinati

O se tasi o laʻau e sili ona lalelei - faʻatasi, faʻatoʻilalo ma lona matagofie i le taimi muamua e matamata ai. O le tele o fugālaau, e manatuaina ai se tui vavalalata mai mea mamao, o mea e ofo ai faʻapitoa ma auiliiliga o petals matagofie ma le uiga ese o le lanu sinasina. O lau o coelogins e tele ma e le masani ai. O lenei togi e foliga mai e agavaivai ma paʻi, matagofie ma faapitoa. E manaʻomia e ia ni tulaga maʻoti, ae o le tausia o le coelogin e le o se mea faigata e pei o le tele o ituaiga meaola. O le mea sili lava o le sailia lea o le nofoaga lelei mo le fai fagu, lea e mafai ona ia faʻaalia ai lona lalelei faapitoa ma uiga.

Fugalaau fugalaau.

O a foliga o le coelogin?

E ui lava i le tele o ona fua, e le mafai ona tauva i le lauiloa e le gata i phalaenopsis ma dendrobiums, ae faapena foi i faga povi.

E le o se mea sili ona taatele, ae mautinoa lava o se fale faʻapitoa o le aiga o Orchid, lea e ese le ese mai i totonu o le tauvaga o totonu o le fale i lona le lelei ma le umi o le fuga. Ae o le autu o le "pu tele" o le faʻaaogaina o le numera o fugalaau. O le vave ona tuputupu ae ma le maofa tele i ao puaʻa, o lenei orchid e mautinoa lava o se tasi o tagata sili ona agaalofa.

Faatasi ai ma fugalaau fugalaau, o coelogins e lauiloa foi o le "bridechi orchids", "faila paʻepaʻe", "kiona o le kiona", ma se solo. O lenei ischid e faigofie ona iloa e ese mai le talaaga o phalaenopsis ma isi inisila i totonu ma le solo i lalo o alavai, ma le tele o fugalaau e sinasina-paʻepaʻe.

O coelogins o ni taʻaloga faʻasolosolo ma ni aʻa pupuu, o latou pseudobulbs faʻalanumilo e maofa i se lanu lapotopoto ma le faʻatusatusaga (i le oʻo i le 5 cm le umi). Latou te faasaolotoina na o ni nai paʻu lafoaʻi.

E le mafai e le Coelogins ona tauva ma le sili atu ona lauiloa i le tulaga o le lelei ma le tele, ae ona o le mea moni e le o tuputupu ae laau i le taimi ma fausia ai nuu, o le greens o coelogins e maua ai se lagona manino, ma o le laau lava ia e foliga matagofie. Laina, faatasi ai ma se laupepa lapopoa, lanu, lanu lanumeamata lanumeamata lanu foliga foliga matagofie e tusa lava pe le totogo laau. I le umi, o lau e le silia le 30 cm.

Fugalaau fugafale - o se tasi o mea aupito sili ona matagofie i totonu o le fale. O gafa e tutupu mai le pito i lalo o pseudobulbs, malosi ma malosi, e faapaleina i se pulumu o le fua, e aofia ai le 5-7 piʻo ma le pulupulu. A maeʻa ona fuga, o fugalaau e ola e oʻo i le 9 cm le lautele, o la latou faatulagaga e le masani ai e mafai ai ona e talisapaia le matagofie o fugalaau taʻitasi, ae i le taimi lava e tasi, e foliga mai ua ufitia le laau i le tele o puao o fugalaau.

O pseudobulb taitasi e na o le tasi le pononcle e maua ai, ae o le aiga uma o coelogin e maua mai i le taimi e tasi se numera ofoofogia o peduncles, ma o le numera o fugalaau e fuga mai i le taimi lava e fuaina i le tele o taimi. E masani ona manaia palasi paʻu umi, ma e le masani ai.

O le fausaga o le fugalaau e matagofie tele. O le lipine maualalo e tolu-lobed, peti spiky, o le uluai lavili ma mea e foliga mai e pei o "pulumu" laiti - o mea uma lava i lenei orchid e tutupu ai manatu o le agaalofa.

Coelogin Orchid.

O le lanu lanu o le coelogin e sili ona manaia, o lea e talanoa ai e uiga i le lanu paʻepaʻe-paʻepaʻe o le tele o coelogins. Snow-paʻepaʻe, e susulu, e pei o susulu, faʻafetai i le ituaiga o petals, o le lanu e na o le faamamafaina o lanu samasama-lanu moli ma "lanu" auiliiliga i luga o le laugutu. Laʻau ma lanu samasama-lanumeamata e le masani ai. E fiafia foʻi coelogins i la latou manogi manogi.

O le taimi vavalalata o le faʻaaogaina o fale e teuteu ai le afa muamua o le kalena. I le masani ai, o lenei fuga o le orchid na o le ogatotonu o le taumalulu ma e ofoina atu e fiafia i le matagofie o mea papaʻe e oʻo i le taimi e leʻi faʻaaoga ai fetu muamua.

O le fuga mai o le faʻapipiʻi mai ia Ianuari ia Aperila e masani lava, ae tele taimi e fiafia ai le orchid i taimi eseese, o nisi taimi mai Mati poʻo Aperila i le ogatotonu o le taumafanafana. E faʻalagolago lava i tulaga ma masani a le laau lava ia: pe na faapefea ona fausia le taamilosaga i totonu o le fale o le fugalaau, ma pe faʻafefea ona suia le vevela ma le malamalama i se fale faapitoa pe a sui tau.

Ituaiga o Coelogin

I le aiga o Tselogin, e sili atu ma le selau ituaiga o pata, e le lelei tele, i le alofa mo le maualuga o le timu, ma le matagofie o le fuga. O nei laumei, e masani ona tufatufa i Asia i Saute ma e masani ona fesoʻotaʻi ma Initia, e naʻo ni nai ituaiga o meaola e fai i totonu o aganuu.

O le sili ona lauiloa o coelogins uma, lea ua tupu aʻe pei o totonu ole fale ma fale lauolaola laau, ua mafaufauina coelogine crest poʻo selu (Coelogyne cristata).

O se laʻau tele-tele, ae o le puluvaga o le ischid, lea e vave ona tupu ai ona togavao. O le maualuga o le fusi o le selu e gata i le 15-30 cm. O pseudobulbs e vaʻaia, o nisi taimi e tetrahedral, e puupuu le rhizome. O gafa mai le faavae o le pseudobulb e tutupu vave. O fugalaau o ituaiga sili ona lelei e sili atu i le 13 cm le lautele, o lanu samasama ia o gatasi ma le lanu samasama-lanu moli ma pedunels. I se tasi o paʻu palamole pupuu puupuu, e oo atu i le 9 fugalaau ua aoina. Combo fuga mai Ianuari ia Mati.

Coelogina Moore (Coelogyne mooreana, i totonu o faʻamaumauga e taʻua foi coelogine mureana) - o se vaaiga ofoofogia ma fugalaau matagofie e sefulu-futu. I le maualuga e oʻo atu i le 40 cm, o lenei faʻafeiloaiga o le matagofie e faʻaalia, e tupu aʻe i vaega tetele, pseudobulbs ma gaosia ai se pea o lalelei matagofie o le oval-lanceolate leaves.

Pedecles coelogins e oo atu i le afa mita le maualuga e oʻo atu i 8 fugalaau tetele, e masani ona fuga i le taimi e tasi. O fugalaau lanumoli-paʻepaʻe ma moli-auro i luga o le laugutu ua maofa i pito pito i luga o petals, e foliga tutusa ma daffodils. O fugalaau o lenei orchid e mafai ona umi le umi nai lo le 1 le masina, e foliga mai o le a le toe faʻaauau pea i le taimi lava e tasi, e mafai ai e oe ona faʻalauteleina le umi.

Crested pe palu (Coelogyne cristata).

Coelogyne Moore (Coelogyne mooreana).

Coelogyne Tomentosa (Coelogyne tomentosa).

Coelogin Tomen (Coelogyne tomentosa, lea na lauiloa o Massanga coelogin - Coelogyne massangeana) - o se foliga e le lauiloa ma sili atu ona mataʻutia ma sina laʻititi laitiiti ma sili atu fugalaau fuʻa, ae tele pseudobulbs tetele. Faatasi ai ma se umi e oo atu i le 12 cm ma le lautele e oo atu i le 5 cm, o lenei togi e mafai ona gaosia lau lapopoa, e oo atu i le 1 cm le lautele ma le afa mita le umi.

E le pei o le coelogin crests, o laulaau e nofo i luga o petioles, ma le umi o le rhizome. O le afa Halifa mita ua faapaleina i se pulumu puupuu ma ni fugalaau manaia lanu lanu laiti ma matagofie, ma ni mea e sili ona manaia i le laugutu.

Tselogina e matagofie (Coelogyne speciosa) - o se tosoditi sili ona tauagafau, lea e le masani ona maua i ni mea totino. Laititi, e na o le centimita le umi o pseudobulbs e na o le tasi le laʻau, ma pupuʻu pupuu - e oʻo atu i le 3 fugalaau lanumeamata ma le beige, e ufiufi i fasi manulele ma veins, laufofoga.

Faʻaiʻu coelogin (Coelogyne fimbriata) - o se vaaiga laititi ae matagofie. Pseudobulbs e le sili atu i le 3 cm le uumi, o laulaau e tele-lapopoa ma laina. I luga o pou taʻitasi, na o le tolu fugalaau e fuga mai i le 3 cm le lautele. O se lanu lanumeamata lanumoana ma mamanu matagofie i luga o le laugutu pito i lalo e teuteuina ai se laau talafeagai i le tautoulu. O le faatauina atu e seasea lava.

Coelogin Orchid.

Tuutuuga mo le ola i totonu o le fale

Tselogin ua manatu o se tasi o kulupu sili ona fetaui lelei i le aganuu. O potu mafanafana ma malamalama mafanafana e talafeagai mo ia. I ituaiga uma lava, sei vagana ai le faʻaaogaina o fale, o le taimi e totoe e toetoe lava a le faʻaalia. Ioe, ma le pito i lalo o le pupuʻu puupuu, e manaʻomia na o ni nai vaiaso toeititi maeʻa maeʻaeʻa pe a uma ona fuga.

E mafai ona e vaʻaia le vaitau o le vaitau mai le taimi o loʻo momoe e ala i le vevesi, taofi aʻa. O tulaga sili ona lelei mo i latou e mafai ona toe fausiaina i totonu o potu, o le laau, sei vagana ai se taimi puupuu, o loʻo i ai i se tulaga o le tuputupu ae faifaipea ma le atinaʻeina.

E lagona e Coelogins le fiafia tele i fualaau lanu ma greenhouses. I totonu o le fale, e tatau ona latou filifili potu malulu - mo se faataitaiga, se umukuka laitiiti po o se faletaele pupula ma se faamalama tele.

Ae po o fea lava e te faʻaaogaina ai le coelogin i totonu, e taua le manatuaina o se laufanua malulu, matagofie, avanoa-faʻafouina lea e aumaia ai faʻamanatuga fiafia i le vaitaimi o le vavao ma e foliga mai e faʻamalamalama mea uma.

Malamalama

E pei lava o solo uma, e le fiafia tele le au suno i le susulu o le la ma e sili atu le fiafia e faʻasalalau. O lenei ischid e manaʻomia le malamalama ma le malosi, e tali lelei i le faʻamalamalamaina o le tino ma le tino.

O le faʻaleleia atili o le faʻamalamalamaga mai le 4 i le 6 afe faleoloa. Tselogina e fiafia i itula uumi. O le mea lelei, o lona umi e tatau ona i ai mai le 12 i le 14 itula, ma i potu masani e aunoa ma le faʻamalamalamaina o lenei faiga e le mafai ona faia i taimi uma. I le taimi o le malologa, e tatau ona tuʻuina mai i le malamalama o coelogins faʻamalama.

Filifilia se nofoaga mo coelogin, e taua le manatuaina o le palasi o le laau. Celogin e mafai ona tuʻuina i se mea e leai se faʻalavelave faʻaleagaina. O le matagofie o le lalelei e fiafia e tupu maualuga, i luga o fata, tu poʻo ni fagu, ae o le nofoaga i luga ae o le laina o le vaai e masani ona faʻaleleia le lagona ma tutusa ma se puao susulu. E lagona e coelogins lagona lelei i luga o le itu i sisifo ma sasaʻe poʻo isi nofoaga e susulu i totonu, tutusa ma latou i le malosi.

Laititi ma le ea

O le mea pito sili ona taua i le tupu aʻe o coelogins o le fatuina lea o se eseesega i le po ma le ao e lelei mo le fale. E mafai foi ona faʻaaogaina lenei inisiua i le faʻatinoina o le faʻatinoga, ae fiafia tele i le vaʻaiga o le vevela. O le vevela poʻo le vevela o le aso ma le po malulu - o le faʻamautinoaga autu lea o le matagofie o le tupu o lenei matagofie.

Afai e mafai ona taofiofi le vevela ma ola i lanu meamata po o fugalaau, e sili atu le faʻaitiitia o le vevela i le 20 ° C ... + 24 ° С i le aso ma ia mautinoa o nei faailoga e paʻu i le po.

O le solo na o le paʻu o le paʻu e tatau ona manaia. O le manaʻoga e faatumauina le vevela mai le 10 ° C i le 15 ° C e sili atu ona totogi e le mea moni e leai se mea e manaʻomia mo le coelogin e tausia ai ia tulaga mo se taimi umi: o le taimi malolo o lenei laau e tatau ona tumau pe a ma le 3-4 vaiaso.

E masani lava, o le vevela talafeagai e maua e ala i le tuʻuina i latou i tafatafa o le faamalama poʻo le faʻafeiloaia oi latou i fale puipui, fale puipui, fale mafanafana poʻo le faʻalelei.

O le selu o le celogine o le sili ona malulu-malulu o ituaiga laau uma. E talia ai se faʻaitiitia o le vevela i le + 5 ° C. Pe a faʻatau atu isi meaola, e lelei tele le faʻamalamalamaina o tafaoga taumalulu e masani ai laau totō, ae masani lava e leai se manaʻoga e faʻaitiitia le vevela mo laau totō.

Coelogin e mafai ona faʻaalu uma le taimi mafanafana i fafo. O lenei inisiua o le a manaʻomia le puipuia mai le susulu o le la ma faʻataʻitaʻiga. O se paʻu o le vevela mataʻutia, o se fesuisuiaʻi pea o tuutuuga o le coelogin e le mafai ona tu e oo lava i le taumafanafana.

Coelogyne Moore (Coelogyne mooreana).

Aiga Tausi

O le mea sili ona faigata e tupu ai coelogins, o le mea moni, o le faʻamautinoaina o le tumau maualuga o le susu. O fua e faʻalauteleina ai le faʻaleleia o le 'ea o le ea e sili ona mamafa i le taumafanafana ma le taumalulu, ae o le suāsusu, laʻei pito i luga, ma le isi tausiga mo lenei orchid e mamao mai le faigata.

E le gata i lea, o le coelogins e faʻamagalo faʻamagalo mea laiti laiti, ua lelei ona toe faʻaleleia, o latou lava e faʻaalia ai faafitauli. O suʻesuʻega mataʻituina ma le mataituina o le tulaga o le laau (aemaise o aʻa) e mafai ai ona vave iloa sina mea itiiti ma faʻafesuiaʻi le tausiga.

Faʻasaina ma le faʻamafanafana

E le pei o le tele orchids, coelogin i le vaitau o le alualu i luma tuputupu aʻe e le mafai ai ona faʻamago atoatoa le palapala (aemaise lava le umi o le lāmala). O le laau e le mafai ona faʻaalu i le taumafanafana, faʻatulagaina le faʻateleina o le faʻasusu e ala i le mimitiina o taulelea talavou. O le inchiditi e susulu le susu, lea e faʻafeinuina ina ia tumau pea le susu.

O le tele o vai inu e faia i le vaitau o le tuputupu ae o le aʻa ma le matua o pseudobulb fou. I le autumn, e faʻaititia le faʻafeinu mo le faʻapipiʻiina o fugalaau lelei. I le taimi o le taotoga, pe a maeʻa le fugalaau, ona faʻaititia lea o le vai, e na o le maeʻa lava o le masini, ma pe a malulu, e mafai lava ona faʻatapulaaina oe lava i le vavaveina o le palapala.

E mafai ona e suʻeina le coelogin i metotia eseese, ae o le faʻalogoga masani e sili ona fetaui ma ia. Malosiaga ma se laau e tumu i le vai, ona faʻatagaina lea o le susu sili atu ile suavai. Mo lenei orchid, e taua le faʻafefe i le suavai, e le na o le faʻamalieina, ae faʻamaʻaina poʻo vai vevela, ma puipuia le saliniina o le eleele. O le vevela o le vai e tatau foi ona taofiofia: e tatau ona sili atu le vevela nai lo le vevela o le ea ina ia aloese mai le lamatiaga o aʻa.

O coelogins e le oi ai i ni togi e lagona lelei i le ea malulu. O le maualuga o le susu mo lenei laau toto mai le 60-70%. I le taumafanafana, i le taimi o le fuga o fugalaau i le tautoulu, i le amataga lava o le fuga, e manaʻomia le faateleina o le faʻamamafana i le 85%.

Tselogina e fiafia i le totoina, ma mo lenei fale laau e mafai ona faateleina ai le maualuga o le ea i lenei auala, ae e sili atu le tuufaatasia o le faapipiiina o mea e faamalu ai po o fata i masini susu ma le pulupulu i aso taitasi. Afai e teuina i totonu o se pusa faʻaaliga, fale vevela poʻo totonu o se potu e maualuga lona maualuga, e le mafai ona ave ni fua faʻaopoopo. Ae mo coelogins, e sili atu le lelei le faʻaaluina o le faʻaleleia atili o le pulumu nai lo le faatagaina o lenei orchid e tumau i le ea malulu.

Fertilizing ma le faʻafefiloi

A o faagasolo le vaitaimi o le alualu i luma tuputupu aʻe, e fafaga faʻatasi le celogin i se tulaga faʻafaʻi tasi i le vaiaso poʻo le taimi o fagafulu uma. E sili atu le taulaʻi atu i fautuaga a le kamupanī o faʻamaʻi faʻamaʻi ma vailaʻau o loʻo faʻamaonia i totonu.

E fiafia tele coelogins i laei pito i luga, lea e mafai ona suia i mea masani. Ole lalaga pito i luga Foliar e le naʻo le taimi ole taimi e moe ai, aʻo fuʻaina, ua faʻaititia.

Mo coelogins, latou te faʻaaogaina na o fomaʻi faʻapitoa mo fomaʻi, o sauniuniga lautele mo lenei laau e le aoga. Mo coelogins, o fugalaʻau ma mea maualuga ma le maualuga o le phosphorus ma se vaega maualalo o le nitrogen e filifilia.

Suʻeina o coelogins, pusa ma mea faʻapipiʻi

O le faʻatupulaia o le tuputupu ae, o le tuputupu ae faifaipea ma le faateleina i le tele o le "aiga" o coelogins, o se fuainumera tele o fualaau aina fafine e manaomia ai se mea e masani ona faʻaaogaina. E tatau ona faia naʻo le mea e tatau ai - pe a maeʻa atoa le avanoa i potopoto, ae o lenei faagasologa e le tatau ona tuai. I le taimi o le gafa, e sili ai le le vavaeeseina o aiga, aemaise lava pe afai e le ausia le maualuga pito i luga o ipu.

Pelu faʻapapa.

Mo coelogins, o se mea masani mo le togavao o le orchid e lelei atoatoa - o se eleele maualuga, maualuga ma lelei le fua o le paʻu, fern fibers, sphagnum ma le faaopoopoina o le koale. E fiafia coelogins e ufiufi, ufiufi le meaʻai i le sphagnum poʻo mea teuteu e faʻamautu ai le malulu tumau.

O ni coelogins e teuteu ma matagofie e masani ona faatauina atu e pei o ni mea ola e teuteuina i poloka teuteu ma le poloka, ae o soo se ituaiga o meaola e sili atu ona lelei i ato maualalo ae lautele ma pusa mai pusa masani mo fagu ma tatala mo le saolotoga o le ea.

E tatau ona faʻapipiʻiina le faʻaogaina faʻatasi i le mea e mafai ai, taumafai e aua le faʻaleagaina aʻa. O le orchid e mafatia i le leai o aʻa i le tiga, o le mea lea, o le valavala e manaʻomia ai le faʻapitoa faʻapitoa.

O le laau ua totoina ma le faaeteete; o le eleele tuai ua aveeseina na o faailoga o maʻi afaina. I le pito i lalo o le pusa, e manaʻomia le tuʻuina o alavai ma maʻa mamafa mamafa e faʻatele ai le faʻamautuina o le orchid.Faatasi ai ma le malosi o le vavalalata ma aʻa o le gafatia tuai, e sili atu le totoina o le togi atoa i se mana fou faatasi ai ma le ato tuai.

O faʻamaʻi, faʻamaʻi ma faʻalavelave tuputupu aʻe

Coelogins e matua ofo lava ma le malosi. O nei fomaʻi ma le soliga o le tausiga ma i se tulaga tiga e mafai ona pagatia mai aphids poo ni vaʻa apogaleveleve, ae o faʻamaʻi faʻasalalau e matua le fiafia lava. O le faʻaaogaina o iniseti ma fuluʻi mo le laau e matua tiga lava, e sili atu le osofaia o faʻamaʻi manu e ala i le faʻaaogaina o masini ma le faasaʻoina o le tausiga (seia mafai lenei mea).

I le faagasologa o le tuputupu ae o coelogins, o faafitauli e fesootaʻi ma le faʻavalea masani e masani ona tupu. O le masani ai ma le tele o vaiinu poʻo le faʻaaogaina o le mea e le lelei le lelei e mafua ai le salalau o le pala. O le faʻaaogaina o le vai malulu ma le saliniina o le palapala e faʻaalia i le oti, faʻamago mai pito o lau.

Toe gaosia

O se tasi lenei o mea aupito sili ona faigofie e fai ai faʻasoga pepe. Talu ai ona o le faʻaauau pea ona fausia o le tama teine, o coelogin e mafai ai ona valavala toetoe lava o taimi uma e gafa ai. Ae o lenei faagasologa e fesoʻotaʻi ma se faʻalavelave tele, aua o lenei tokito e matua nofouta lava e aʻafia ai manuʻa.

O le vavaeina o laau taitasi i totonu o se pusa eseese e le aoga: latou te vaevaeina le coelogin ina ia tumau ai pea "vaega" malolosi, e aofia ai le 4-5 pseudobulbs, lea e mafai ona lelei le ulu i le tausaga muamua.

O le vavaeina e naʻo le tautotogo, e faʻaeteete, e le o le lima, ae o le tipiina o pseudobulb faʻatasi ma se mea maoaʻe ma vaevaeina le vao i ni vaega se lua pe tolu i se mea e sili atu ona lelei, ia faʻaeteete ia aua nei aveesea uma eleele mai rhizomes. Soʻo se aʻa poʻo le aʻa e masani ona togafitia i le koale.

O le faʻavaeina o le fatu e faʻaaogaina mo na o mea tau fale gaosi oloa ma mea faigaluega faʻapitoa.