O le togalaau

Auala e ola ai lautele Hasmantium mai fatu Laʻau ma tausi i le laufanua palapala Ata o vao oona

Hasmantium broadleaf photo Faʻatoʻa ma tausi lelei ile eleele

Hasmantium broadleaf poʻo lefifolium (Chasmanthium maifolium) o se laʻau faʻamaina o le aiga o le cereal. O loʻo i ai le tele o isi igoa: vao vao po o vaomatua, faʻalautele ploskolosnik, uniola.

O le natura masani o le itu i sautesisifo o Amerika i Matu (faʻalautele mai Texas i Pennsylvania). O le tele o taimi e maua i le talafatai o vai, i vaomatua ma le susu o le eleele ma malamalama lelei.

Faamatalaga o le Botanical

E totogo le vao i se solo. E mafai ona oʻo i luga le maualuga o le 1.2 m, pe a tupu aʻe i totonu o le togalaau e gata i le maualuga o le 50-80 cm. O fua mai le pito i lalo e oʻo i le pito i luga, o loʻo ufiufiina i laʻau o se lanu meamata lanu meamata. Mai le ogatotonu o le taumafanafana, suiga o le lanu: samasama susulu, lemoni, lanu enaena, lanu violē. O pepa laupepa e faʻaloloa, faʻapipiʻi faʻatasi, o le umi e 20 cm, o le lautele e tusa ma le 2 cm.

Ata o le fuga o Hasmantium

Fugalaau e tupu i le ogatotonu o Iulai. O mea faʻapitoa e pei o le Spike-pei o le millet: o le "tautaliga" faʻapipiʻi e tautau i luga o vae. I le taimi muamua latou te le o matauina, ia i ai lanu lanu meamata ma se fusi o se paolo pogisa. I le aluga o taimi e sasaa mai (lautele pe a ma le 1.5 cm, umi - 2.5-3 cm), maua se lanu mumu-ula, pei o se iʻa laitiiti. E teuteuina le teuteu i le taumalulu.

E i ai se fesuiaiga o foliga (i luga o laulaau o loo i ai ni fasi pepa o se paʻepaʻe sinasina). O le maualuga o le vao o le 50-60 cm, o laulaau ma inflorescences e itiiti ifo nai lo le uluai laau.

I Mekisiko ma le Iunaite Setete, ua faaaogaina Hasmantium e fai ma fafaga manu. Ae o le talosaga pito sili ona lauiloa mo le teuteuina o le togalaau (tupu i luga o le saite, i totonu o le atigipusa).

Faʻalautele le Hasmantium e ala i le vaevaeina o le vao

Atonu o le vegetative (vaevaega o le vao) ma le toe gaosia o fatu.

O le aganuʻu e faʻaleagaina - e fafagu i tua i le tautotogo. Vaevae le vao i le vaitau mai le amataga o Me seia oo i le amataga o Iuni. E mafai ona faia lenei mea pe a uma ona oʻo le vaomatua i le matua pe a ma le 3 tausaga. 'Oti se pu, vaevaeina i ni vaega, ma totoina (o le tele o le fosai e tatau ona fetaui ma le tele o aʻa).

Tuputupu Aʻe Hasmantium mai Fatu

Fatu o Hasmathium broadleaf photo

Lauina i le palapala

I totonu o le itu i saute, o fatu e totoina i eleele matala i le tautotogo (Aperila), e mafai ona totoina le tagata lava ia. I totonu o le tasi pu, tuu ni nai fatu, sasaa i le eleele. Tuu le 40-50 cm i le va o vaieli. Mafaufau i fafo. O fualaau e fuga mai i le 2-3 tausaga.

Tuputupuina o laau

O le fatu o Hasmantium e totoina fatu laau

Mo le faʻatuatuaina, ua tupu aʻe le toto. Amata ona totoina ia Mati.

  • Faʻatoʻa pusa fatu ma eleele palapala (e mafai ona e totō vave i pusa taʻitasi), tufatufaina fatu i luga o le eleele, faʻaulu i lalo ile eleele.
  • Sulu mai se mea manogi lelei.
  • Ufiufi faʻatoʻaga faʻatasi ai ma ata tifaga, vailaʻau vailaau manino poʻo tioata.
  • O le sipili i se ea vevela o le 25 ° C, e manaʻomia le susulu o le moli, ae faʻasalalau.
  • Aua neʻi galo e faʻamaʻalo le falemalama ina ia le tupu fua fatu.
  • Faʻaauau le lelei o le eleele.
  • A toto le fatu, aveese le fale, pe a talafeagai ai, faʻavaveina le toto.
  • O togafitiga o fualaau aina e aofia ai le faʻafeinuina lelei, faʻamalo le palapala, o le a manaʻomia ai le vevela ma le malamalama.
  • O le faigata e amata i ni nai vaiaso ao le i toe totoina i totonu o le eleele.

E tatau ona totoina ia Hassantium laau i le eleele ma le faʻavaeina o le vevela (tusa o le ogatotonu o Mei). Mo le faia o se mea ofoofogia, tuu 2-3 ni fatu i totonu o le vaieli e tasi. Tuu le 40-50 cm i le va o vaieli.

Filifiliga o le nofoaga

E faʻapefea ona toto se Hasmatium i luga o le ata

Tuputupu ae i nofoaga ma malamalama susulu ma puipuiga mai matagi ma faʻataʻitaʻiga (faʻapitoa tele mo eria ma se malulu). Pe a tulaʻi i le paolo, o le a sili atu le avanoa.

E leai ni manaʻoga i le tuufaatasiga o le palapala, ae e sili atu ona lelei i luga o le meaʻai, ma le malosi o le palapala.

Vaʻaia Hasmantium fafo

O laau laiti e tatau ona vele ese mai vao (matutua matutua e taulimaina na oi latou lava). Tatalo le palapala mai lea taimi i lea taimi ina ia maua ai le okesene i aʻa.

E masani ona manaʻomia le inu suavai ina ia aua nei faʻamago le lau. Pe a faʻalelei i lalo o le paolo mo sina taimi, e mafai ona faʻatautaia le leai o se susu.

Togi

O le laau e i ai le mamafa o le taumalulu (e mafai ona tatalia le paʻu o le vevela e oʻo atu ile -26 ° C). Manumalo e aunoa ma se malutaga i na o itulagi ma le agamalu. A oʻo ina tupu aʻe i le malulu, o le a tatau ona mulchua i lau o lauʻeleʻele, oneone, sisi poʻo le peat.

Teuteu

I luga o le tau lelei, o le teuteuga e faia i le tautoulu. ◊Oti tipi i le pito i lalo.

Afai o tulaga o le tau e faʻatagaina ai le leai o se ola i le taumalulu e aunoa ma se malutaga, e mafai ona tolopo le selesele seia oʻo i le tautotogo: o mea e tumu i le kiona po o sina paʻu ile kiona e sili ona manaia. Aua nei e taofia oe mai le fiafia o le faamemelo i lenei matagofie. Toto i le tautotogo seia oʻo mai pine.

Hasmantium tofolium i le mamanu fausaga

Hasmantium ata faʻaputu fale fugalaau

O Hasmantium lava e aofia ai foliga o solo. O le totoina o kulupu o le a fatuina ai se lagona o se faʻamalologa masani.

E mafai ona faʻaaoga i mixborders, tuaoi, fugalaau ma mauga mauga.

Hasmantium variegate ata i le fugalaau

Echinacea, nyvyanik, swing panicle, cohosh uliuli o le a avea ma paaga lelei. Lanu faataamilo i fugalaau fugalaau. Anemones ma asters o loʻo fuga mai i le tautoulu o le a faʻamalosia le matagofie o Hasmantium. Toto i toga o le rosa.

Hasmantium broadleaf photo

E faʻaaogaina inflorescences e fai ai ni vaʻaiga ola ma mamago.

Hasmantium ma Miscanthus i se ata faʻapitoa faʻatasi

E mafai ona totoina le Hasmantium ma fefiloi ma le miscanthus, lea e avea ai se tuufaatasiga le masani ai o fatulaʻau e lua.