O le togalaau

Agrimony, poʻo le Repeshka masani. Vaega - 2.

  • Agrimony, poʻo le Repeshka masani. Vaega - 1.
  • Agrimony, poʻo le Repeshka masani. Vaega - 2.
  • Agrimony, poʻo le Repeshka masani. Vaega - 3.

O le igoa Latina mo le taatele masani o Agrimonia eupatoria. O lona vaega muamua e sau mai le upu Eleni "agros" (field) ma le "moni" (nofoaga). Ma o le ituaiga o ituaiga e tuuina atu mo le mamalu o le pule o le malo o Pontic Mithridates VI Eupator, o le na lauiloa e le gata mo ana galuega faamiliteli. O Eupator sa avea o se tagata masani i vailaau faʻaonapōnei, suʻesuʻeina mea o togafitiga, togafiti i fualaau oona, tofotofoina o latou aafiaga e le gata i tagata solitulafono na faasalaina i le oti, ae faapena foi ia te ia lava. O ia o le tusitala o tusitala i tala faasolopito ma vailaau. Faʻatasi ma Zopir (o lenei fomaʻi o le aʻoga o le malosi o loʻo i ai i le tautua a le malo o taʻitaʻi lotu Eleni o Aikupito; na ia tusia galuega i togafitiga ma toxicology) Mithridates na faʻavaeina se vaifofo lautele o mea e 54, na faaigoa ia te ia.

O se ata ata mai le tusi a O. V. Tome Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz, 1885

Mo le tele o seneturi, sa galulue le Mithridatium ma fomaʻi uma. O le tele o fomaʻi o aso anamua ma le Middle Ages faia suiga ma faʻaopoopoga i lenei vailaʻau, ae o lona faavae na tumau pea e le suia. E aofia ai i luga o le Mitridatium, aemaise lava o le saffron, le totino, o lenamon, valerian, worm St. John, o le paʻu suamalie, ruta, o isi vailaʻau togafitiga, faapea foi le opium, vavalaʻau, pute o le piko ... O upu nei na tusia e Avicenna e uiga i lenei fofo: "Mithridate o le vailaau vailaau na saunia e le Mithridates sili ma faaigoaina e lona igoa, na ia fatuina mai i fualaau faasaina na tofotofoina e tetee atu i vailaau oona, faapea foi ma isi faamaʻi, ina ia masani ai lenei vailaʻau i le aoga o le tele o vailaʻau ma faamaʻi ... Ma, a o Andromach (Andromache le faamasinoga o le uluai fomai a le malo Roma Roma o Nero, o le na pule i le 54-68 TA, na ia matauina le aoga o le gata o manu ma isi mea, na ia faaopoopo nisi tortilla mai le gata valea ma suia ai le tuufaatasiga o lenei vailaau, faateleina po o le faaitiitia o le numera o vaega ... "

Uma masani. © Peter aka anemoneprojectors

O vaega uma o lenei vaifofo na faʻasaina ma fefiloi ma le meli. O le fefefe e inupia, na faʻaaogaina ai Mithridates i aso uma ma fufuluina i lalo i se vailaau fuafuaina ua faʻamautu i le uaina. O aso uma lava e faateleina ai le tele o mea oona ma vailaau. O le tino o le tupu na le mafai ona afaina i mea oona. O le mea lea, e talitonuina o Mithridates VI Eupator o le na mauaina ia mea faʻamalolo o le fale masani masani ma faʻaaogaina i lana galuega faafomai. E moni, o lenei vao e le o le tuufaatasiga o le "mitridatium".

Ina ua mavae le faatoilaloina o le pule Roma o Pompey i le 64 TLM. u. Na sosola faʻatasi i le Panticapaeum. O se vaega o le malo Poniso na faaopoopo i le Malo Roma. I le taimi lea, na osofaia ai i totonu o aai a Bosporan, le taitaia e le atalii o Mithridates Farnak. I le talitonu o le leai o se faamoemoe o lona tulaga, o le tupu, e tusa ai ma le tala, na tonu ia te ia e faatiga ia te ia lava. Ae ui i lea, o le fua leaga o le mea oona e leai sona aafiaga ia te ia. Ona, i le talosaga a Mithridates, na fasiotia ai o ia e le au leoleo i se pelu ... O ia suiga o le taunuuga o loo faatalitali i le pule. Ae o vailaau na maua e ia, e tusa ai ma tusitala anamua, na fesoasoani i fomai e togafitia a latou gasegase mo faamaʻi eseese. Auauna atu i tagata ma le paga. E oʻo lava i Eleni anamua na faʻaaogaina mo faʻamaʻi o le ate ma fatugaʻo. O se tusitala fou e le masani ai, i le faaopoopo atu ia Odo mai le solo a le tama "On the Properties of Herbs", o loo fautuaina ai le 20 isi mataupu faa-solo i luga o togalaau faamaloloina.

Uma masani. © Antti Bilund
  • Agrimony, poʻo le Repeshka masani. Vaega - 1.
  • Agrimony, poʻo le Repeshka masani. Vaega - 2.
  • Agrimony, poʻo le Repeshka masani. Vaega - 3.