Fugalaau

Antennaria, poo le vae o Cat - e le maua se mea e maua mai ai

Faatasi ai ma le tele o laau e puipuia ai laau, e tele le matagofie o laʻau ma matagofie ona lalagaina ma a latou mea e le masani ai faʻalaʻau faʻapitoa. Ae afai o isi tagata o mauga mauga Alpine e mafai ona latou mitamita, muamua lava, i le maofa i fafo, ona manumalo ai lea o antennae i se mea e matua ese lava - faatasi ai ma lona tumau ma le le fefe. O lenei laupepa e faigofie ona ola, e pei o le pusi, e le o se laau sili ona mata, ae e le masani ai ma matagofie i le gasologa o le tausaga. Ma o se tasi o sili ona faatuatuaina.

Cat's foot dioecious, poʻo Antennaria dioecious (Antennaria dioica).

Faʻanoanoa siliva ma paʻu o mea maualuga

Antennaria o se mea e taatele ma e masani ona maua i vaega mauga o le fola o eleele e mafai ona maua e le gata i Europa ma Asia, ae faapena foi i konetineta Amerika atoa ma Ausetalia. E le gata i lea, e matua faigofie lava ona iloa lenei mea i fafo atu: o le faʻaaogaina ona o lona tulaga faʻapitoa ma le lanu meamata ma mea e le mafai ona taʻua o se agavaʻa le faʻaleagaina. O le tele o taimi, e faʻamautu i le kamupani o conifers, e aofia ai vaomatua. O le igoa lauiloa lauiloa - pusi o vae - antennae na maua mo le foliga o ona faʻailoga. Ae o le lauusiusi o le laau e teuteu lelei ai le tuufaatasiga. O lenei laau o se aiga o Asters (Asteraceae).

Mamanu vae, po o Aneteni (Antennaria) o ni meaola matalaʻau poʻo ni laau totō o loʻo fai ai tapete ma aluga mai fuga o loʻo i ai, o aʻa. O laulaau o le laau e aoina i se basal rosette, scapular poʻo le faʻamalosi, oi latou, e pei o fugālaau, e maofa i le paʻepaʻe paʻepaʻe, tino, ma le lanu siliva. O le tele o le antenia e tele, malosi tele, i le lanu latou te toe faia uma le lanu o laʻau, lea e foliga mai ai pe a maualuga le laau, e tulaʻi i le taimi o le fugalaau. O paleni e faapaleina i le tele o ato fugalaau e pei o fugalaau fafine ma fugalaau fugalaau, lapotopoto i foliga, o ato latou te aoina i mea faigata - o ulu ma talita. E mama ma e le masani ai, e tele naua mea uma e foliga mai o mumu vaivai i luga o vae o le pusi. O le vaitau fuga o antenia e paʻu i le taumafanafana, e le itiiti ifo i le 30-40 aso (i nisi ituaiga ma ituaiga - sili atu i le 2 masina). A maeʻa ona tupu, o fatu laʻau suamalie matagofie e fesoʻotaʻi ma le uluaʻi papa, lea e faʻaputu ai le mafiafia. Fualaau aina ma fatu e mama i totonu o itulagi ma le malulu.

Taʻa manu (Antennaria) - o le tele o ituaiga o laufanua, o le numera sili atu i le selau ituaiga. Ae o se aganuu teuteu, e tolu ituaiga o antennae ua tupu:

Alpine cat's foot, po o Alpine antenna (Antennaria alpina) - o se pupuʻu puupuu, ae sili ona mataalia, lea, ona o lona lanu uliuli ma laulaau laititi, e masani lava foliga fou ma feteenai lelei ma soo se tuaoi i le togalaau. O laulaau e laʻititi lava, e ufiufi i le mata-siliva, e le sili atu i le 5 cm le maualuga o le fala i luga, e tu i fafo ma se tino e pei o le uʻu. E oo lava i le fugalaau o lenei vanimonimo na ola e na o le 15 cm le umi, e ui e foliga mai e matua maualuga lava i tua o le fala. O faʻaogaina-o ato o lanu paʻepaʻe e aoina i le pito i luga o ponuncles i pulumu vavae o 3-5 pcs. O le paʻepaʻe paʻepaʻe o le faʻaleagaina o le tino e tutusa lelei lava ma lanu lanu. E mafai ona totogo le laau i le taumafanafana uma mai ia Iuni ia Aokuso.

Alpine cat's foot, poo Alpine Antennaria (Antennaria alpina).

O le vae o le pusi o Dioecious, po o Pioecious aerial (Antennaria dioica) - o se mea e sili ona taua. E le oti o ia mo le taumalulu, e teu ai pea lauulu lanu-lanu ma lanu i lalo ifo o le kiona, ma le susulu atu i tua o se mauga maufua ma e pei o le puipuia o gutu. O lapisi fugalaau, e pei o le tele o laina, maua aʻa i le eleele pe a faʻafesoʻotaʻi. E sili atu le telē o le fale nai lo le alpine antennae. O pilimanu vao e sili atu ona mamafa, faʻafeʻeneʻe, e oo i le 15 cm le maualuga ma e oʻo i le 25 cm le lautele. E oʻo lava mai le mamao e foliga mai e vaʻavaʻa, e pisi laitiiti, "vao", ae matagofie tele. O foliga uma e foliga mai o laulaau ua aoina i totonu o se laupepa, mai le tele o lala fetolofi e tafe mai pei o se gata. O laʻau e mumu i le vevela ma le lamala, lea e le faʻaitiitia ai le manaia o le antennae lava ia. O ponuncles e mafiafia, saʻo, ma lau laʻau laʻau lelei e fusi i latou. O ato laʻititi o laʻau mumu po o le mumu lanu ma fugalaau fugalaau e faʻaputuina i ulu ma talipupuni o faʻalavelave. O nei fatuga o loʻo ola i le amataga, i tua o Me, e mafai ona fuga mo le tusa ma le 2 masina. O fua e amataina ia Aokuso.

Cat's foot dioecious, poʻo Antennaria dioecious "Rubra" (Antennaria dioica 'Rubra').

I le faaopoopo atu i le falelaʻau, o foliga teuteu ma ituaiga o meaola eleelea e sili ona lauiloa:

  • Minima (minima) - o se mea laititi e tusa ma le 5 cm le maualuga ma paʻi paʻu piniki vaivai;
  • rosea (Rosea) - o se fomu ma fugalaau lanu piniki ma se lanu meamata lanu meamata;
  • rubra (rubra) - o se paʻu lanu mūmū mūmū ma peʻa pe a ma le 15 cm le maualuga;
  • tomentosa (tomentosa) - o se foliga e toetoe lava a paʻepaʻe, lau lauusiusi;
  • vasega "Aferika" faʻatasi ai ma le papaʻe paʻepaʻe papaʻe;
  • Roy Davidson ituaiga faʻamaʻi-lanu piniki ma moli lanumeamata.

Paws, po o Plantain lau (Antennaria plantaginifolia) o se ituaiga meaola, o ona vao e foliga tutusa lava ma gutu plantain. O le antennae aupito sili ona tele, lea o le eletise e ufiufi ai laʻau paʻu, e mafai ona ola e oʻo i le 40 cm le umi, ma ovale, o lau lapopoa e pei o le aganuu o le plantain. O faʻalavelave faʻapitoa e sili atu nai lo le totoe o le antennae. Latou te fuga mai ia Me-Iuni, e aofia ai ni lanu piniki paʻepaʻe papaʻe po o palapala. E manatu, e pei o le plantain, o se laau e mafai ona ola e tusa lava pe leai se isi ituaiga meaola, e aofia ai eleele e le togafitiina pe le amanaia (ae o ona foliga teuteu ua faailoa uma atu i totonu o eleele e itiiti lava le atinaeina).

O le vae o le pusi o le lau laau, poʻo le lau o le Antenaria (Anenia plantaginifolia).

Tele lava le taatele Catpot Carpathian, po o Carpathian aerial (Antennaria carpatica) - o se laau faʻatasi ai ma se kapeta e sili ona lanu-silver-silver mai lau o lau laititi lauusiusi ma ni uumi uumi, ae e leai ni uʻamea, e faapaleina i le papaʻe.

I le mamanu o le togalaau, ua faʻaaogaina antennae:

  • mo le mamanu o mauga maumaututu ma alalaʻau;
  • mo le mamanu o puipui lagolago, papa papa, vaega o togalaau faʻamaina ma eleele mago ma eleele malulu;
  • mo nofoaga faʻafitauli i eleele oneone;
  • ia faatumu avanoa i le va o maa ma papatusi, i ala savali;
  • i fugalaau fugalaau e gaosia ai maa;
  • i luga o moega o le laufanua o le laufanua poʻo ni fatuga o le sitaili masani e faʻataʻitaʻi ai le natura o le vao;
  • i totonu o kapeta;
  • e pei o se isi mea i se laʻau faʻasaga i le soliina o le palapala;
  • mo se mea maualalo i luga o le auala;
  • e pei o se eseesega o le faʻaleleia o palapala i le va o conifers, aemaise lava le vevela;
  • e pei o se mea taumalulu-lanu meamata e tumau pea le lalelei i le gasologa o le tausaga;
  • pei o se faga siliva i totonu o togalaau papa;
  • mo le umi o le taumafanafana ia totogo ma faatusatusa i le tele o fua o faatoaga i togalaau;
  • e pei o se seleselega (mo vaʻa vevela).

O paaga pito sili mo pagala: vavao faʻamalosi, pine ma juniper, heathers, barberries, euonymos, cereals, pulu (e mafai ona e totoina antennarias i luga o le kapeta), soo se laau totō mo le alpine slide ma annuals.

Carpathian vae o Cat, poʻo Carpathian Antennaria (Antennaria carpatica).

Faʻateleina o le antennaria

E pei o le tele o puipuiga o le eleele, e fiafia le vae o le pusi i nofoaga o le la ma o le a le atiaeina e masani lava i totonu o le paolo (o laau ua tafola, ua galo le kapeta ma le le fiafia). Ae o le antennaria foi e tasi le mea e tasi: o laau e le lelei tele i le itu i saute, ae i sasaʻe ma sisifo o togalaau ma togafiti, ae e sili atu le aua le totoina i luga o nofoaga sili ona manaia.

O le palapala mo lenei mea e tatau ona faʻamalosia, malamalama ma le mativa. O Antannaria e le tatau ona totōina ile meaʻai lelei ma e oʻo lava i tulaga lelei; e le taliaina le sili atu o le vevela ma mea faʻalelaʻau (o le aafiaga e tutusa ma le paolo). E leai se manaʻoga e faʻaleleia le eleele aʻo lei totoina. O le antenna e mafai ona totō i eleele oneone, i soʻo se mativa matitiva ma faʻamaloloina. E mafai ona ola atoatoa o ia ma fiafia i le lalelei e tusa lava pe o fea e sili atu le malosi o gaosi o le cereal e le faʻamautuina. O le gaioiga o le eleele e sili atu ona suamalie.

O toto laau e totoina e tusa ai ma le auala masani, i totonu o vaomatua e tusa ma le tele o le rhizome, e le o tanumia loloto. O le mamao aupito sili ona lelei mo le totoina e mai le 25 cm. A totoina i togalaau papaʻaiga po o isi mea teuteu, e fautuaina e mulumulu loa. Antennaria, e le pei o le tele o tagata nonofo i mauga maumaututu, e le fiafia i le mulumuluina o le paʻu, mea autu poʻo isi mea masani masani: mulch aua e faia mai le iliili poʻo le tupe siliva. E le mafai ona e mulimuluina le antennae, ae i lenei tulaga, i masina muamua ao le i faia le popo, e le tatau ona e faʻagaloina le veleina.

Cat's foot dioecious, poʻo Antennaria dioecious "Vaʻai Mumu" (Antennaria dioica 'Rotes Wunder')

Tausiga o le Vailaau

E le o se mea faʻafuaseʻi le manumalo o lenei faʻamaumauga o se tasi o mea e sili ona matagofie. O le antenna e matua faigata lava ma e le manaʻomia ona tuʻuina atu i ai soʻo se tausiga. O lenei laau e mafai moni ona "totoina ma galo." I le lautele, e le manaʻomia e antennae pe faʻafefe pe faʻamalo le eleele, o vao e le totogo i totonu o paʻu. Ioe, o loʻo i ai tuusaunoaga i lenei tulafono. Afai e te manaʻo ia vave ona fausia e le antennae se kapeta sosoʻo, faatulaga le galuega o le vave faʻaleleia o eleele, ona mafai lea ona e ulu atu i se lāmala poʻo se faiga faʻaletonu (ae le o le faʻatagaina o le faʻalogo). Aʻo tuputupu aʻe mo le tipiina, o le suāvai e manaʻomia foi mo nisi faʻalavelave mataʻutia. I masina muamua talu ona totoina, aemaise lava pe a tupu mai fatu, veleina e manaʻomia, ae e mafai ona e faʻaumatia latou i le mulching o le palapala i le mafiafia o maa.

Pau lava le mea e tatau ona e tausia o se mea e masani ona faʻafouina. O sui o le aneteri e faigofie ona oʻo i le faʻaleagaina, felafolafoaʻiina, o taʻaloga e aunoa ma le vaeluaina o le vaeluaga, e aliali mai i totonu o laʻau. O anetariuma e vaeluaina i le 2-3 tausaga, i le amataga o le tautotogo. E mafai ona vaevae le paʻu i le 2-3 vaega tele ma le itiiti. O le mea autu o le aveeseina o vaega oti o uluga.

Vaʻavavei taumalulu

O lenei mea e maua ai le eleele e matua faigata lava le taumalulu, e le afaina pe a tupu se taumalulu e le manuia. E le manaʻomia le puipuia.

Puipuia o Pest ma Disease

Antennaria o se tasi o puipuiga faapitoa o le eleele e puipuia mai faʻamaʻi ma meaola faalafua ma le filifilia saʻo o le nofoaga tuputupu ae. Pau lava le mea e ono lamatia ai le paʻu a le pusi o loʻo tau i se nofoaga susu ma vave maliu mai le pala.

Antennaria microphylla).

Faʻaaogaina o togafitiga faʻaanamua

E faigofie ona maua ni laau fou e ala i le vaeluaina o vao ma kapeta, e ala i le vavaeina o laulaʻau lauusiusi (pe a fai e le laitiiti tele le pala). Vaʻaia e faʻasoa i le tautotogo poʻo le itiiti ifo i le amataga o le taumafanafana. E masani lava, i le faaiuga o le vaitau o le togalaau, ua uma ona latou faia se ulu manaia ma le manaia.

E mafai ona e faʻaaogaina se isi auala vegetative - eli i fafo le lau o loʻo i luga o le eleele, ma faʻaauau pea ona fai ni vao fou e vavae ese mai le tina. O le taimi sili ona lelei mo le vavaeeseina o le taotoga o loʻo i le ogatotonu o le tautotogo.