Laʻau

Calla (Zantedesia)

Zantedeschia (Zantedeschia) e masani ona taʻua o callas poo calila lilies, ma e aʻafia i le aiga alofa. O lenei ituaiga o laau toto e itiiti ni ituaiga o laau, o lea i totonu o tusitusiga e mafai ona e mauaina e le silia ma le 6 faamatalaga. E i ai ituaiga meaola e patino ile ituaiga ole Calla. Eseesega o loʻo maua i le fesuisuiai e sau mai ituaiga natura eseese, ma o lea e le mafai ai ona matua agavaa.

O faʻamaʻi pipisi o meaʻai. O lea ituaiga laau e fiafia tele i le susu. I le vaomatua, e maua i Aferika i Saute ma masani ona ola e latalata ile tino vai po o nofoaga malulu. E masani lava o aʻa ma nisi o pamu o loʻo i totonu o le vai.

O laupepa calla-shaped california o loʻo i luga o petioles uumi ma e tele tele. O latou lanu e lanu meamata po o le minoi, ae o kulimi e kulimi pe paepae. O pupu o le Zantedescian ua faʻatuina. O loʻo i ai foi se aʻa ma se malosi malosi. Eseesega na sau mai le Zantedesch o Etiopia (Zantedeschia aethiopica) ei ai se mea faʻapitoa. O i latou foʻi na ō mai mai Setefesaia Elliott (Zantedeschia elliottiana) ei ai fatu.

O le faʻasolosolo e iai le foliga o se paʻu, o lona ufitia e tusa ma le 15 inisi le umi. O le lanu samasama, lanu piniki, paʻepaʻe, kulimi, lanu viole, ma e faʻalagolago lava i le eseesega. E eseese ituaiga o lanu e valiina i le taimi nei i ni lanu eseese e lua, faʻapea foʻi ma se suiga lelei o lanu o le lanu tutusa. I le avea ai o se tulafono, e sili atu le valiina o le ufiufi fafo i fafo atu o totonu. E fuga mai mo se taimi umi - mai le autumn e oʻo i le tautotogo masina.

O na ituaiga e maua mai i le zantedescian elliott e tatau ona tuʻuina atu i ai se taimi malolo atoa, talu ai o le manuia o le fugalaau e faalagolago i lenei mea. O le umi o lenei vaitau e tusa ma le 2 masina ma. o se tulafono, e sili atu mo ia le filifilia o masina vevela (pei o fugalaau vao), ae o se isi lava mea e mafai.

Faʻalogo ile Calla i le fale

Malamalama

O lenei mea e sili ona manaia tele le telefoni, ma e manaʻomia le tele o malamalama i le mafanafana ma i le tau malulu. Ae ui i lea, e mafai ona faʻaaoga i soʻo se faʻamalamalamaga ma tuputupu ae ma atiina ae masani masani. A oʻo ina ola aʻe i luga o le vasa i saute i le taumafanafana, e ono faʻaitiitia le fugalaau, e aʻafia ai lona tulaga.

Tulaga o le vevela

Calla e fiafia tele i le vevela ma mo lona tuputupu ae masani ma le atinaʻe e tatau ona i ai le malulu o le ea i totonu o le potu ia le itiiti ifo ma le 18 tikeri, ma sili atu i mea uma, pe afai - mai le 22 i le 25 tikeri. Puipui le laau mai fesuiaiga faafuasei i le vevela, faapea foi ma ata.

Totogi

O le laau e lagona lelei tele ma le maualuga o le susu, o le mea lea e tatau ona sosolo i taimi uma e mafai ai, faapea foi ma le fufuluina o lau. Ae ui lava i le mea moni e le lelei, e mafai ona fetaui lelei le kuka i le potu masani o le vevela. Ae ui i lea, o fugalaau e sili ona manaia ma malolosi e ola lelei lava i tulaga o le maualuga o le susu.

E faʻafefea vai

Talu ai o lenei laau i le vaomatua e sili ona fiafia e ola i nofoaga e gaogao, e na ona manaomia le tele o le fausua i le taimi mafanafana. A maeʻa se taimi malolo, e tatau ona faʻafeinu lelei. E fautuaina e faʻafefete le fugalaau i le susu, vai mafanafana (poʻo le potu vevela).

Laʻei pito sili

E fafagaina Zantedescia mai le masina o Fepuari ia Iuni. A amata ona tuputupu ae ma fuga, e faʻaaogaina fugalaau faapitoa mo le totoina o vaomatua totonu mo le fafagaina. Afai ei ai le tele o le eletise i totonu o le faʻala, o lona uiga o lenei mea o le a faʻaosoosoina ai le tuputupu ae malosi o laʻau.

Tulafono Faʻavae Faʻasologa

E manaʻomia lou suʻeina o lili calla i totonu o se fugalaau fugalaau matagofie. E tatau ona faatumuina i se meaʻai paleni. Aua neʻi galo e uiga i se alavai lelei. E talafeagai le faia o le faʻatulagaga o mea e faʻaaogāina i tausaga taʻitasi, aua o lenei laau e faʻaleagaina ai le lalolagi. E tatau ona tanu le fatu i le 5-10 senitimita (fuafua i le tele o le pulou). E masani lava, o le mauaina o fatu e matua faigata lava ona malamalama i le mea oi ai le vaega pito i luga ae o fea foi le pito i lalo. I lenei tulaga, ua fautuaina e togafitia i se fualaau oona e faaosofia ai fualaau faasaina ma tuu i se nofoaga mafanafana, pogisa. A mavae ni nai aso, o le a lava le siaki pe o fea e sau mai ai.

Faʻafefiloi o le lalolagi

E mafai ona faʻatau mai le faʻafefiloi mo le faʻafefe. E mafai ona e faia oe lava ia. O le faia o lenei mea, faʻafefiloi humus (poʻo le faapalaga), palapala ma laʻau palapala, faʻapea foʻi ma le oneone ma le paʻu i le ratio 1: 2: 1: 1: 1.

Fuga

O le muamua fuga o se laau e tupu i le 2 tausaga le matua. I le taimi lava e tasi, o fugalaau muamua e foliga mai i luga o le paʻu e matua palenu i lanu, o nisi taimi e lanumeamata. I le aluga o taimi, o lanu e sili atu ona malamalama. O lenei laau e fuga mai mo se taimi umi lava mo le tele o masina. Mo se laau e fuga lelei, e manaʻomia se taimi umi. Afai ua ia lava le malamalama, ona amata lea o le vaitau i le faaiuga o le vaitaimi o le tautoulu ma faaauau pea i le taumalulu. A maeʻa le 2 po o le 3 tausaga, e tatau ona toe faʻafouina le zantedescu, ao tuputupu ae. Faʻafouina i le vaevaeina o le rhizome ma le totoina.

Taimi e malolo ai

O le taimi malolo e amata i le faaiuga o le fuga. I le avea ai o se tulafono, o le calla e fuga i le taumalulu, ae afai e itiiti se malamalama ma vevela, ona fuga mai lea i le tautotogo. A maeʻa le fugalaau, o le vaega aerial o le fugalaau o le a faʻagogo, aʻo inu e tatau ona faʻaititia (toetoe a taofi). I le masina o Iulai, o lau o totoe o le laau ua aveeseina, mago i le ea, ona toe totoina lea e faʻaogaina ai le eleele fou. Toe amata faasolo malie. Laʻau fou e amata ona ola i le tautoulu. O le umi o le taimi o le taimi malologa e 6 vaiaso.

I taimi o le saogalemu i le calla, o le taimi e totoe e amata ile taumafanafana (pe a vevela ma vevela). Faatasi ai ma le galueaina o le fale, o lenei vaitau e tupu i le taumalulu, talu ai ona o le itiiti o le malamalama o le atinaʻeina o le laau e taofi. Ae i le tautotogo ma i le vevela vevela masina, o lenei fugalaau e lagona lelei. I le taimi nei, na amata ona ola le zantedesku e pei o se fugalaau togalaau, ma mo le taumalulu, latou teliina ma tuu i totonu o le pu.

Faʻafefea ona faʻaleleia

Faʻapenaina i le vavae ese o le rhizome. I le taimi o le gafa (pe a maeʻa se taimi malolo), e vavae ese laʻau mai le tina, totoina i ni ipu eseese, e tatau ona lautele ma maualalo.

Maʻi

E mafai e le apogaleveleve ona faʻaaogaina, aua e tatau ona faʻamaluluina le faʻalapotopotoga.