O le togalaau

Fungal ma viral viral diseases o apple apples

  • Vaega 1. Faʻaleagaina ma faʻamaʻi vailaʻau o apu
  • Vaega 2. Puipuia o le apu mai se siama siama
  • Vaega 3. Meaola faʻamaʻi pepe - togafitiga faʻaoga

Ua fuga mai laau Apple - o se vavega. O le mea moni, e sili atu ona leai se lanu pe a fuga mai le apu ma e afaina ai loimata pe afai o le togalaau ua gaogao moni i le taimi o le taumafanafana. O loʻo maʻi i fua o faʻamaʻi e pala i lalo o palealii o laau. I le tele o tausaga e faaleagaina ai le ola i laau, e oo atu i le 90% o le fualaau aina.

O laau Apple, e pei o isi togalaau aina, e afaina i ituaiga e tolu o siama: fungal, bacterial ma viral. E le gata i lea, o tausaga taʻitasi o le faateleina o numera o laau i totonu o togalaau e afaina mai le solia o tekinolosi tau faatoaga o le faʻaaogaina o le faʻaaogaina o vai, vai ma le vevela, ma le faʻaogaina o puipuiga mai faʻamaʻi ma faʻamaʻi. O le fili e tatau ona iloa i le tagata, na o le tauivi mo le seleselega o le a faapaleina i le manumalo e aunoa ma le afaina ai o le soifua maloloina o le aiga ma manu. O se fili masani mo le totoina o togafitiga o se solia lea o faiga masani o le tausiga o faatoaga.

Laʻau mimita i luga o le apu. © Sebastian Stabinger

Faʻataunuʻuga o mea tau eletise mo le tausiga o fualaʻau faʻatoʻaga

O le togalaau e tatau ona teuina i lalo o le vaʻa poʻo le tuʻuina. Faʻateʻa faʻaleagaina vao lea e aʻafia ai faʻamaʻi ma meaola faalafua.

O tausaga taʻitasi i le vaitau o le tuputupu ae ma le autumn, e tatau ona faʻamamaina nofoaga lata ane mai paʻu paʻu, fua ma isi lapisi. Fua o fualaau leaga. O lau o laau maloloina e masani lava ona tuʻu i totonu o pusa tafaoga pe faʻaaoga mo le mulumulu.

O pomu e afaina i le ele mai le launiu masani. O le mea lea, e le mafai ona tuʻu latalata ane laau toto i le togalaau.

I le tautoulu, pe a paʻu'ū laʻau, e tatau ona siakiina faʻaletolosi ia pitonuʻu ma lala o le skeletal. Taofia mama, faasaolotoina o le pale mai maʻi, mago, tupu aʻe i totonu lala. Le faʻamamaina o lala o loʻo i ai le paʻu paʻu.

E taua le tapunia o avanoa, vavae ma ni mea faʻapitoa ma le faʻaopoopoga o sauniuniga faʻapitoa. O le vali vali tele na vaʻaia i le vali poʻo isi mea faʻapipiʻi puipui.

O le teuteuga e faia mai ia Fepuari ia Mati, pe a malolo laau (e leai se tafe suavai).

O le tele o taimi i le tausaga (e le gata i le tautotogo ma le autumn) ia faʻamalosi le ogalaau ma lala o le skeletal ma se vaifofo fou na saunia fou o le lime faʻafefiloi e fefiloi ma le uʻamea, suauu sulfate, kelu, faʻasolosolo ma le gasegase.

I le tautoulu, aʻo lei eliina, faʻaaoga fomaʻi fomaʻi ma faʻamaʻi le palapala e faʻaaoga ai le sulfate copper, le ammonium nitrate, ma meaola faʻapitoa. Afai o le togalaau o loʻo faʻapipiʻiina (e le o le digable), ona vaeluaina lea o 5-10 vaieli i tafatafa o le pito i luga o le pale, faʻatumu se faʻafefiloi o fugalaʻau, ia ufiufi i le galu ma le vai.

I le taimi o le tuputupu ae o le vaitau i le tautotogo, fafagaina le apu o laau i le nitroammophos, i le 50-100 g i le pale. Fertilize microfertilizers i tausaga taʻitasi.

I le taimi o le taumafanafana (aemaise lava le vevela) faʻamalosia e manaʻomia ile 2 taimi. A uma ona faʻamaʻa, mulch le palapala poʻo le fogaeleele i se pusa.

Malosiaga o faʻamaʻi

O le faʻatoʻilaloina o le apu e mafua mai i patipgenic fungi. O le mycelium ma ona spores o le taumalulu i lau paʻu, fua oona, i vavao ma ogaoga. O le vevelaina o spores, o vaega o le mycelium i le mafanafana o le tautotogo o le tau e amata ona faʻaleleia malosi, ma maua ai ni vaega lelei o le laau vegetative ma gaosiga o laau. O maʻi e sili ona taatele ma faʻaleagaina e afaina ai fua, paʻu paʻu, uliuli ma isi ituaiga o kanesa, paʻu, lapisi, suauu cytosporosis.

Faailoga o le maʻi

O ituaiga uma o le filo ei ai ona lava faailo iloga ma meatotino, lea e mafai ona tuufaatasi e tusa ai ma le faʻaalia o faʻaʻailoga mai fafo. Faʻaleagaina le faaleagaina o le fale i le foliga o le sulu o loʻo i luga o le paʻu poʻo le lanu mumu, lanu samasama, lauʻeleʻele, paʻepaʻe paʻepaʻe, eseese mea e paʻi i ai, faʻaogaina i luga o laulaau. Latou te lanu samasama, pele, e le toe tupu. Vaʻavaʻai lauulu i luga ole fua, lea e tupu. O le tino o le fualaau aina e amata ona pala pe avea ma mea e gaosia, e ufiufi i fusi. Fua fua mummify i luga o lala ma paʻu ese. O tulaga sili ona lelei mo le salalau atu o faʻamaʻi faʻaleagaina o le mafanafana o le tau.

I le fale, e te manaʻo pea e totoina se togafitiga faʻalesoifua maloloina lelei, o lea e talitonu ai nisi o fai togalaau e sili ona lelei le le faʻaaogaina o fualaau oona. Ae o lenei faiga e matua afaina lava, talu ai pe a mavae ni nai tausaga, e leai se mea e totoe mai le togalaau sei vagana ai ua mamago poo ua matelaina. E manaʻomia le puipuiga i totonu o le togalaau. I aso nei, o sauniuniga o meaola e faia i luga o se natura masani-o le microflora aoga lea e faʻaumatia ai fatuga o pathogenic e faʻaaoga mo togafitiga o togalaau. O nei fualaau oona e matua le afaina uma ma e mafai ona faʻaaoga moni i le aso ao lei oʻo i le seleselega.

O le laau Apple na taia i le paʻu.

Tekonolosi mea e puipuia ai oloa gaosi

I le tautotogo, i luga o le pale paleni o le apu ma i le tautotogo aʻo leʻi ala mai i le taumalulu, matou te faia le lanumoana lanumoana ma se 2-3% vaifofo o le sulfate copper.

I le tautotogo, aʻo leʻi amataina, faʻafefea le palapala ile 7% o le alumini poo le 10% o le ammonium nitrate solution. Faʻasalaga lelei le eleele ma ogalaau ma i le 2-3 aso tatou te eli ai 10-15 cm.

I le lanu piniki ma mulimuli ane i aso uma 7-10, tatou te togafitiina laau o le apu e tusa ai ma fautuaga a se tasi o meaola o meaola e pei o Fitosporin-M, Gamair, Integral, Mikosan, Haupsin, Agat-25, Planriz . E mafai ona faʻaaogaina e faʻaleleia le togalaau seia oʻo i le seleselega, ma le faʻaaogaina o sauniuniga a le Planriz e faaumiumi ai le ola o oloa. Ina ia aua le mafua ai le tagofia o le microflora le lelei i sauniuniga, o le meaola o meaola e masani lava ona suia i taimi o le gaosia o laau.

Manatua! O meaola o meaola e le aveesea ai le maʻi i se togafitiga e tasi. Faʻatoʻa faagasolo le gaosia o laau. E sili atu le aoga ile 2-3 tausaga.

Fualaau faʻataʻitaʻi e puipuia ai le apu mai afaina faʻaleaga

O nisi taimi o togalaau e afaina tele i faamai e faapea o le faaaogaina o meaola o meaola e leai se aoga aoga i laau afaina. I lenei tulaga, o le puipuiga o vailaʻau e faʻaaoga.

A faʻaaogaina vailaʻau, ia mautinoa e mulimuli i togafitiga faʻalesoifua maloloina (pusa paʻu, totigilima, tioata, ulu). A maeʻa le galuega, fufulu ou mata ma lima i le fasimoli poʻo le faʻafeʻe.

Galuega Faʻatekinolosi

Matou te amata puipuiga i le tautoulu. A maeʻa le seleseleina o vao, laulaʻau paʻu ma fua, matou te faʻaaogaina le lanumoana lanumeamata o laau apu ma le 3% o le vai o le sulfate sulfate.

I le tautotogo, aʻo leʻi amataina le matala mo le gaosia o le pale, e mafai ona e toe faia le pulumu lanumoana pe faʻaaoga se 1% o le solution o DNOC.

Nai lo le copper sulfate ma DNOC, e mafai ona sosolo le pale, faʻapea foi le aʻa ma le palapala o le ogalaau, faatasi ai ma se vaifofo o vailaʻau faʻamalolo mo faamoemoega puipuia. Tatou te togafitia ma le faaeteete le palealii e iai le 5% o le vai oona, ma le palapala faatasi ai ma se fofo o le 7% o le concentrations. E mafai ona e faʻaaoga se 10% o le vaifofo o le ammonium nitrate poʻo se solution e 15% o le sulfate ammonium e togafitia ai le ogalaau ma skeletal branches. A maeʻa ni nai aso, e tatau ona eli le eleele ile eleele ile 10-15 cm.

I le laasaga o le lanu lanumeamata o laulaau, muamua ma pe a uma le fuga, o le pale e togafitia i le 1% Bordeaux vai. O le suavai o le Bordeaux e puipuia lelei ai laau mai le paʻu, moniliosis, paʻu paʻu ma isi faʻamaʻi. E le auai i sauniuniga oona, o le mea lea ua mafai ai ona togafitia laau i lona vaifofo pe a uma ona fuga.

E amata mai i le vaega o le piniki piniki, e togafitia laau o le apu i 2-3 2-3 vaiaso e tusa ai ma faatonuga i sauniuniga "Chorus", "Fugafuga", "Skor", "Strobi", "Rayek". I le taimi o le fuga, e taofi le totoina. O le togafitiga mulimuli e faia i se masina ao leʻi oʻo i le seleselega poʻo le fua o le fualaau aina.

Ina ia faʻaitiitia le avega i luga o numera o togafitiga, e mafai ona fesuiaʻi i togafitiga o laau ma paluga afi i totonu o le masini puipuia, ma siaki muamua le fetaui o sauniuniga.

Maʻi faʻamaʻi ma le tekonolosi puipui

Vailaau o siaki pito sili ona itiiti o le polotini, e le o vaaia i se microscope masani, ae leaga tele mo laau ola. O loʻo ave i latou e faʻamaʻi manu pe a galulue i luga o masini vailaʻau (tui), vai, ma le matagi.

Faailoga mai fafo o le maʻi

I le amataga o le faʻaofiina o le siama, e le o vaaia lana galuega faʻaleagaina ma o loʻo faʻaauau pea le soifua maloloina o le laau. O le faʻaalia o le faʻamaʻi i fafo atu o faʻamaoniga e pei lava o se faʻamaʻi pipisi. E foliga mai i luga o laulaau, o fua e leaga. I le aluga o taimi, o le eseesega o le a sili atu ona logoina. Vaevae vavae i luga o laulaʻau faʻafefiloi i totonu o se mosaic pattern of colors-yellow colors and shades. O vaega o le lau o le lau o le laʻau o le a avea ma mea e le mautonu, o loʻo aʻafia ai. Faʻalelei, faʻamafolaina o tipu, faʻamaluluina o fafie. O paranesi e avea ma mea e le masani ai ona vaivai, gutta-perchy, e faigofie lava ona malolo i lalo o le uta o le seleselega. O fugalaau a le tagata lava ia ma mea e le maua ai le tino e matua leaga lava, maua ni mea leaga. I le taimi o le tuputupu ae o le tautotogo, o fusi o pupuʻu moa ma laulaau pe na o laulaau o se foliga e le masani ai ma lanu e le masani ai o loo faia i pito o lala. O paʻu o paluga o fatliquaring (mama moa) o loʻo faʻapipiʻi i luga o lala tuai. O fualaau e fufulu, fai ai ni mea e pei o le anufe-pei o le tuputupu ae, e le toe maua ai le tofo, ma pau foi.

O le faʻaalia o motuga i luga o le apu

O faʻamatalaga mai fafo o faʻamaʻi pipisi na faʻaalia o latou igoa. O faʻamaʻi viral sili ona taatele o le apu: mosaic, star cracking of fruit, panicle (brochish witch), rosette, faʻalauteleina po o le faʻateleina o laau vegetative ma gaosiga (eleelea), fulufulu chlorotic, fissure wood.

Auala faʻatekinolosi mo puipuiga mai faʻamaʻi viral

E leai ni fualaau faʻamaina o le siama e avea o se punavai o faʻamaʻi. O le mea lea, o faiga faʻavae autu o le faʻaaogaina o mea tau faʻatoaga o aganuu.

O metotia faʻafomai e tutusa lava ma i latou na faʻaaogaina e faʻafefe ai faʻamaʻi pipisi. Ia faʻaeteete faʻaeteete pe'ā e faia galuega nei.

O le teuteuina e tatau ona naʻo le taimi e matua momoe ai laau totino (Fepuari).

Pe a teuteuina, o vaega uma o le tino ma le laau i lona atoaga e tatau ona faʻaumatia. E leai se tulaga e tatau ona faʻaaogaina le faapalapala.

Faʻamatalaga o faʻamaʻi sili ona taatele o rosette ma paniculata o apu, e tatau ona faʻaitiitia le fualaau ile faʻaaogaina faigofie o fuluʻi ma le faʻamalolo. Suʻe i le fugalaʻau i ni faʻalavelave faʻalavelave, lea o loʻo i ai elemene i le fua faʻatatau lelei mo faʻalaʻau totoina.

Faailoa micronutrients, e aofia ai le sulfate zinc, i totonu o ofu, aemaise lava ma se faʻamaoniga manino o rosette.

Faʻaaogā mo le faʻaleleia o le manohormones Epin poʻo Zircon, lea e faʻatele ai le puipuiga o laau i siama. O fualaau oona e aoga i fua puipui. Latou te le taofia faʻamaʻi atiaʻe.

Faʻalogo lelei! O le puipuiga tele i faʻamaʻi viral o le faʻamafunaina lea o faʻamaʻi pipisi, o latou ia o loʻo ave i ai le tele o siama.

O faʻamaʻi pipisi o le a talanoaina i se isi mea.

  • Vaega 1. Faʻaleagaina ma faʻamaʻi vailaʻau o apu
  • Vaega 2. Puipuia o le apu mai se siama siama
  • Vaega 3. Meaola faʻamaʻi pepe - togafitiga faʻaoga