Laʻau

E uiga i aoga ma mea lamatia o le toisina o le atisuliko a le tino mo le tino o le tagata

Maʻa, Ierusalema o atisiliko laau vaaia mai mamao e faigata ona misia i luga o se fale vevela. E le gata o fatu o lenei fualaau e maualalo ifo i pateta i mea taumafa paleni, o aoga o le atisolake o Ierusalema ma o le afaina mai le le lelei o le faʻaaogaina o le oloa e umi ma suʻesuʻeina.

O se ituaiga tagata Amerika moni i totonu o le laufanua sa galueaiina i le tele o tausaga ua mavae e ituaiga o tagata o le lotoifale. O le toisina o Ierusalema e maua ai meaai talafeagai, filo tumau mo moega ma lavalava. I aso nei, o le tau o le laau ua faasaoina. O fualaau suamalie, suamalie, faʻamaʻalo e fua mai i le 20 i le 100 kalama e lelei lelei le teuina ma e mafai ona avea o se mea taumafa lelei mai le autumn i le isi seleselega.

O aoga aoga o le artichoke a Ierusalema e le faatapulaaina i le mafai ona saunia ni meaʻai suamalie. O se tasi o aoga faʻale-aganuʻu taua o le malosi malosi o le faʻamalolo o fatu.

O le tuufaatasiga ma le aoga o meatotino a le Ierusalema artichoke

Afai o le tele o seneturi e mafai ona talanoa e uiga i le togafitiga e na o luga lava o mea e matauina ma i luga o se tuliga, o nei saienitisi ua felagolagomaʻi ma fomai. O se suesuega o meaola o meaola o le artichoke o Ierusalema na faaalia ai le tauagafau, tofo e pei o le kapisi, o tubers o lo oi ai se numera faamaumauina o mea gaosi ma mea tuufaatasia.

O le a le aoga o le atisosisisi a Ierusalema? O a mea e faʻapitoa ona vaʻaia e togafitiga masani ma aloaia?

O fatu fou o se punavai o le acid ascorbic, vitamini B1, B2, B6, A ma le PP. O le atisosisi o Ierusalema ua tonu lava le manatu o le taʻitaʻi i aʻa ma aʻa i totonu o mea o loʻo i ai se elemene e taua tele mo tagata - uʻamea. O le faʻaauau ona faʻaaogaina o tubers e fesoasoani e faʻatumu ai le manaʻoga mo le potassium ma le calcium, phosphorus ma le sodium, magnesium ma le kasikoni. O nei micro ma elemene elemene o loʻo i ai i le telē tele, lea e fuafua ai le malosi o le faʻaogaina o le oloa i luga o le soifua manuia o tagata.

O le mea lea, o mea aoga o le atisiliko a le Ierusalema pe o le lau o le eleele, e pei ona masani ona taʻua e le au fai togalaau ma tagata ola lelei se ituaiga ola maloloina le laau, ia i ai le manaoga ma le le atoatoa o nisi vaega i le tino:

  1. O se mea e le lelei ai le palukala, mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona taʻitaʻia ai le atinaʻeina o neuralgia.
  2. Ua maumau le calcium, o nifo ma ponaivi e amata ona malepe.
  3. O le masnesium e taua tele mo le galue ma le atinaʻeina o le fatu o le fatu, tausia le gaioiga galue malosi.
  4. O le sodium e nafa ma faiga faʻavaomalo, ma o lona faʻaletonu e mafua ai le gasegase o le gaʻoina ma le gataifale, i le faoa faamalosi ma isi taunuuga le lelei.
  5. Manganese, e aʻafia ai le alualu i luma, o le gaioiga o le totoina, o le gaioiga o mea e gafa i le itupa.
  6. Le leai o se uʻamea e taʻitaʻi atu ai i suiga i le maualuga o le toto ma i le faʻaitiitia o lona tuʻuina atu o le okesene.
  7. O le faʻaaogaina o le kilokilo e taofia ai le atiaʻe o le atherosclerosis ma isi maʻi e fesoʻotaʻi ma faiga faʻapitoa.

E le gata i lea, o le fiber faatasi ai ma meatotino antioxyidants o pectin, protein, meaola malosi, sugars ma amino amino aoga e ulu atu i le tino ma fatu ma ipu e faia mai ia i latou.

O le pasi atu i totonu o le vaega o meaʻai, fiber, e pei o se pulumu, faʻamamaina le puipui o le intestinal, ave faʻatasi e le gata i toxins, ae sili atu foi le cholesterol faʻasaʻa i le tino. O se taunuuga o le masani ona faʻaaogaina o fatu, o loʻo aʻafia ai le faʻafitauli o le atherosclerosis, o le faagasologa o le faʻanoanoa ua faʻatuina.

Ona o le mafai gafatia o le artichoke a Ierusalema ona maua se aafiaga aoga i le intestinal microflora, e mafai ona tatou talanoa e uiga i le aoga o vaega faʻamalolo o Ierusalema artichoke ma le dysbiosis, dyspepsia ma isi maʻi faʻaogaina.

E mafai ona aofia ai le kuka mai fatuga i le taumafataga e puipuia ai le tele o gastritis ma pancreatitis. O le atiseti o Ierusalema e le gata ina fesoasoani i mea leaga e tuua ai le tino i le taimi, e taofia ai le taua o gaoioiga o ituaiga microflora e pei o staphylococci, salmonella ma enterococci.

O se "fetu" faapitoa i Ierusalema artichoke o le inulin, o se mea totino e talitutusa lava ma meatotino i le inisalini. O le i ai o se faʻalapotopotoga o lona fiafiaga i mea matutu e oʻo atu i le 20% o loʻo fuafua ai le faʻaaogaina o le tosina o Ierusalema i le maʻisuka, ae o le manaʻo o fomaʻi e le gata i inulin.

O le lisi umi o amino acids o loʻo i ai i tubers e tatau ona vaʻaia lelei. Faatasi ai ma i latou, e sili atu nai lo le sefululua o faʻalapotopotoga faʻamalosia e aʻafia ai:

  • i luga o auala o le matua ma le metabolism;
  • luga o le neuropsychic state;
  • leo maso;
  • i luga o le setete o faʻamaʻi
  • i le fua faatatau o le toe faʻafouina o mea.

O se mea manaia e faapea o le tuufaatasiga o loʻo aofia i totonu o le tubers e faʻaputuina ai faʻalapotopotoga masani e mafai ai ona faʻamalosia faʻamalolo o le atisoseke o Ierusalema mo ituaiga faʻamaʻi ma tulaga ogaoga, mo se faʻataʻitaʻiga, mo le puipuia o faʻamaʻi mataʻutia e pei o le osofaia o le fatu, ma le gout ma faʻavaivaia ai puipuiga masani o le tino.

Laʻau ma vailaʻau mai Ierusalema atisitoke: suʻega, faʻamanuiaga ma faʻalavelave

O le atiseti o Ierusalema e 'aina faʻatau, kuka, falai ma tao. E faʻavae i luga ole fatu ua saunia:

  • meaai mamae soups;
  • uluaʻi pito o ipu mo ipu suamalie o moa ma fualaʻau;
  • toppings mo pies;
  • kiliva.

O le fugalaau o atisiliko a Ierusalema, e tutusa ma le maso pateta, e faaopoopo i oloa gaosi oloa, ma mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, o recipes for Jerusalem artichoke recipes o se mea moni maua, e mafai ai ona e faʻateleina le faʻavasegaina o le lisi i luma atu, ma i le taimi lava e tasi, siakiina saogalemu.

Faatasi ai ma le tele o aoga o le atisikoke o Ierusalema, e leai lava se afaina mai lona aofia i totonu o le taumafataga. Afai ua gaosia e le tubers ia togafitiga vevela, aemaise lava le tao ma le kuka, i le faʻaogaina lelei o le a sili ona aoga. O le atiseti o Ierusalema e fautuaina ina ia aofia ai i le lisi meaai:

  • ma le gout;
  • ma le mama;
  • ma gastritis ma maualuga maualuga;
  • ma le pancreatitis;
  • ma le atherosclerosis;
  • ma le maualuga maualuga;
  • faatasi ai ma le faʻavaeina o maa i totonu o fatuga ma fatuga;
  • ma le sili atu le mamafa ma le gaʻo.

O se oloa aoga o le a le sili atu pe a fai o loʻo galue se tagata i totonu o faʻalavelave matautia po o olaga i totonu o se itulagi ma se tulaga le lelei o le siosiomaga. Ae ui i lea, pe a suʻesuʻeina suʻega o artichoke a Ierusalema, o aoga ma faʻalavelave o le le faʻaaogaina o fatu, e tatau ona e manatua o loʻo i ai mea sili ona aoga i mea fou laau toto. Ae ia lapatai pe afai o le faia o lenei mataupu e tatau ona sili atu. E sili atu le saogalemu e faʻaopoopo i ai ni fasi keke o Ierusalema atisisiko i salakeke ma fualaau faisua. Afai e te faia lenei mea masani, o le lamatiaga o le fatu ma le toto o faamai, thrombophlebitis, atherosclerosis, ma le maualuga o le toto maualuga ua faaitiitia tele.

Mo le togafitiga o faʻamaʻi ua taʻua i luga, ua fautuaina e ave se teuteuga o fua o aʻa, lea e lelei foi e faasaga i urolithiasis ma le popo.

O loʻo i ai ni fua mo le sauniuniga o le toesea o Ierusalema, faʻamaonia ma leai se afaina, fesoasoani e taulimaina faafitauli o le paʻu i fafo. Masks ma lotions e faʻavae i luga o le pulumu paʻu e faʻamalieina ai le ita, faʻamamaina le tino pe a uma ona susunuina, faʻalautele le la pe faʻapipiʻi.

O meaola masani faʻalenuʻu faʻapitoa e tuʻufaʻatasia ma suauu meli ma le faʻamalolo e fesoasoani ai e taulimaina faʻaaliga o le tino, faateleina le paʻu, faʻamago ma faʻamago. O paʻele ma se teuteuga o laʻau o atisiliko a Ierusalema e faʻamalieina ai le tulaga i le gout, arthritis ma osteochondrosis.

O faʻamaoniga i le faʻaogaina o le atisosisisi a Ierusalema

O mea faʻamalolo o Ierusalema artichoke ma feteʻenaʻiga, lea e mafai ona faʻalogo mai fomaʻi, e tasi le natura. O se mea maualuga lenei o meaola o meaola.

Ina ia aua neʻi faʻaleagaina lou ola maloloina, e tatau ona e filifili i le faʻaaogaina o le atisosisisi a Ierusalema mo le togafitiga o se faʻamaʻi pe a uma ona e talanoa i se fomaʻi. O le a mafai e le fomaʻi ona faʻatautaia saʻo le lamatiaga e faʻavae i luga o faʻamaʻiina gasegase ogaoga ma le tumau ma le talafeagai o togafitiga faapena.

Tagata ola maloloina ma le gastroenterologists e le o fautuaina le faʻaaogaina o fualaʻau mata. E taua tele le manatuaina o lenei mea i le gastritis ma le maualalo o le acidity ma le faʻalaumalie o fualaʻau. O pusa e tunu, tao tao pe faʻapipiʻi i le supa poʻo le kuka o le a faʻamalieina atoatoa lou fiaai ma toe faʻatumu ma le saogalemu le tino ma mea uma o loʻo ofi atu i ai le atinaʻe o Ierusalema.