Fugalaau

Faʻatoʻa togalaau turupula fatu fatu ma togafitiga

Faʻatoʻaga Turkiina faʻaletausaga umi ma le tausiga o ata

Turiki po o le uʻamea paʻu o se fugalaau mananaia ma se tamaoaiga, matagofie le manogi. O le upu Eleni o Dianthus, lea e maua mai ai lona igoa, o lona uiga "fugalaau paia." E tusa ma le 300 ituaiga o tafaoga o tausaga taʻitasi ma perennials ma, i se faaopoopoga, o le numera e le iʻu o ituaiga ma hybrids o fugalaau teuteu teuteu, e masani uma mo le susulu matagofie o mea manogi leaga ma le faigofie o le fausiaina.

Talu mai taimi anamua, o meaʻai e fesootaʻi ma le manumalo i taua toto. I Amerika, ua manatu o ia o se faailoga o le alofa faatina. E tusa ai ma le tala faa-Kerisiano, i le taimi o le faataunuuina o Iesu Keriso, i le mea na pau ai loimata o le taupou o Maria, na foliga mai ai nei fugalaau ese.

O le fale turiki ua sili ona talisapaia i le va o faifaatoaga mo ona lauolaola, umi, tele laufanua, ituaiga lanu eseese, le lelei, ma se manogi manogi.

Faʻamatalaga o le Turiki Turiki

O le turiki Turisi (Dianthus barbatus) o se laʻau faʻapitoa, ae faʻaaogaina e avea o se faʻasalaga ona o le tele o faʻataʻitaʻiga e mou atu i le tolu tausaga o le tuputupu ae. O le isi igoa mo lenei gaioiga ua faasea - o fugalaau taʻitasi e iai ni mea totino. Ua taua e Peretania ia William Viliamu, latou te 'aina fugalaau mo meaai. O le tuputupu ae i vaega pito i lalo o le itu i saute o Europa ma Asia, na fausia e le tagata i le tele o seneturi talu ai ma sa salalau solo i le tele o atunuu o se fugalaau togalaau. O le togavao o loʻo i ai le laʻau o le vao, vaomago-lau lanumeamata ma le tele o fugalaau e aoina mai i lalo o fualaau faʻanatura.

I le tausaga muamua o le olaga, o se rosette o laulaau, o le tausaga lona lua e fuga ai le laau ma fatu fatu. O le fugalaau e aofia ai petelima e 5 ma se uumi umi. I luga o petals ei ai le laulau paepae papaʻe, piniki poʻo le lavender. I luga o se tasi laau, e tele fugalaau e 30 fugalaau i totonu taʻitasi e mafai ona fuga i le taimi e tasi - o le fugalaau e foliga mai o se fugafuga fugalaau. O le meaʻai o se atigipusa tele ma se tasi o togi ma fatu pula.

O aganuu ma togalaau e sili atu nai lo o latou aiga vao i ni mea teuteu ma eseese. O le tele o ituaiga lanu ma ituaiga eseese o lanu - e tumu ma faigofie - e ofoofogia. O loʻo i ai ni fugalaau manino, faʻafeiloaʻi, lua-tone, ma se tuaoi, faatasi ai ma le tafe, ma mafua ai se fegalegaleaiga ma mea teuteu Turki. Valivali e eseese mai le paepae i le fugalaau ma le peleni uli, i tausaga uma o ituaiga fou ma lanu fou e aliali mai.
E tele ituaiga e oʻo atu i le 90 cm ma e faʻaogaina - lalo ifo o le 35 cm.

Tulaga o le tuputupu ae mo pupuvao togalaau

  • O totō turō o loʻo totoina i se eleele laititi pe faʻapalapalaina, e aofia ai le faʻafefiloi o humus, laʻau paʻu ma oneone lelei e ave tutusa.
  • E mafai ona maua iʻuga lelei pe afai e te tuʻuina laau i se lae susulu, e masani ona vai, e aunoa ma le faʻaogaina.
  • Cloves faapalepale i se taimi puupuu mo le le lava o le susu.
  • I le vaitau mai ia Aperila ia Iuni, faʻa-tasi i le vaiaso, faʻapipiʻi le faʻafefeteina o le suavai i le vai mo le faʻaleleia o le suavai - O le turuma Turiki e tali lelei i le fafagaina.

Ua teuteuina ni uʻamea e faʻafefeteina e mafua ai se galu lona lua o le fuga.

Totoina o le turiki i totonu o laufanua toto

Turki fatu fatu fatu ata

O afea e totō ai fatu laau turō? O fugalaau lelei nei, e le fefefe i le maualalo o le vevela. O le mea lea, e mafai ona e lūlūina saogalemu le matagofie i le eleele i le avanoa muamua e alu ese ai "i le fanua": a maeʻa le eleele, talu mai le faaiuga o Aperila.

  • Saunia ni paʻu papaʻu aua o fatu e laʻitiiti ma e le tatau ona tanumia tele. Lava ma le 1 cm.
  • Tuu se avanoa i le va o laina lata ane, aua le avanoa avanoa: e te manaomia pe a ma le 15-20 cm ina ia aua nei paʻu le tasi i le isi.
  • I se laina, latou te tuua foi le 15 cm i le va o laau totő, na o le solia lava i luga o isi vaiti. E mafai ona e tuua le 5-7 cm i le va o fualaau aina ma a latou oʻo atu i se maualuga o le 8-10 cm, faigofie ona faʻapipiʻi kopi i isi nofoaga.

O fatu e ola mo se taimi umi, o lea aua e te popole: o le a foliga mai o le a foliga mai o le a foliga mai o le a foliga mai o le a foliga mai o le a foliga mai o le a lelei le totoina, ma mulimuli ane aua nei galo e gau ina ia leai se malosi malosi. O le turiki e faigofie ona gaugau i fatu e oʻo lava i le amataga o le taumafanafana, o le vao e maua le taimi e faʻaleleia ai ina ia mafai ai ona malulu le tau malulu ma faʻamolemole i le tausaga a sau ma lauolaola susulu.

A o lulu i le amataga o Iuni i luga o le moega o fatu, fatu, e seasea lava ona mafai, ona faataatia i luga o togavao ua sasaa i le vai, mama le saluina i le eleele. A maeʻa le totoina o fualaau aina, ia tausia lelei le fausiaina ma le veleina mai vao. I le faaiuga o le taumafanafana, ua fausia lelei atunuʻu.

E mafai ona vaʻaia i se isi nofoaga ma se mamao e 15-25 cm mai le tasi. Afai e te fuafua e tuua le laau toto i le mea na latou ola ai, ona tatau lea ona tipi i le taimi e manaomia, toe totoina o mea faaopoopo i se isi nofoaga.

Afai o fatu laau ua gaosia ni gafa, ona sili atu lea ona aveese.ina ia maua lelei le vao ma e le alu ese i lalo o le taumalulu na vaivai. O le isi tausaga, faatasi ai ma le amataga o le taumafanafana, o le a faafiafiaina oe e Turiki i le laʻau ma le fugalaau.

O loʻo i ai se isi filifiliga mo le luluina o 'au Turiki - fatu mama mo le taumalulu. E lūlūina fatu aʻo leʻi amataina le malulu malulu i luga o le moega e aunoa ma le fafaga. O le a tulaʻi mai le lanu ma le amataga o le tautotogo - o le a totogo lau laau i se taimi mulimuli ane.

Lauina i totonu o le greenhouse, i totonu o se fale kati

Fatuga o cloves Turiki photo Faʻapupuina o pulou Turiki mo tipu

  • O se nofoaga lelei mo le faʻaleleia o fatu, e filifilia, tausia le vevela o loʻo iai iina a itiiti ifo ma le 13 tikeri.
  • Ina ia faatelevave le tuputupu ae, ia ufiufi le moega i tioata poʻo ata.
  • Faʻapotopoto faatasi ia vaʻa, pe a ma le 2-3 vaiaso pe a uma ona toto.
  • Pe a tutupu ae laau, aua nei galo e faasee pe totoina i luga o se isi moega.
  • Ae e te leʻi tuʻuina atu fatu i le moega, fafaga i latou i le suauu oona - o loʻo faʻaaogaina e avea o se vailaʻau faʻasaina.
  • E mafai ona totoina cloves i luga o se moega fugalaau i se mamao e 25 cm mai le tasi ma le isi pe a mafanafana le tau.

Afai e te totoina lau laau ma faʻalautele le vaitau tuputupu aʻe i lenei auala, e le mafai ona e tipiina fugalaau, ma fiafia e fuga i lenei tausaga.

Turikoni turisi mai fatu i le fale Taʻuina o fatu

Turiki e ola mai fatu pe a toto se ata

O laʻau o le laʻau o loʻo totōina mo tipu i le amataga o Fepuari i le eleele faapitoa.

  • O fatu e laiti, ae e mafai ona faʻaalu se taimi laitiiti ma totō se fatu ile ipu ese. O lea e te faʻaolaina ai oe mai le faiga o le piki.
  • Aua le tele, pe a 0.5-1 cm.
  • E manaʻomia le faʻaleleia o le faʻaleleia o taimi, faʻapitoa i se alavai faʻavaivai i totonu o le koneteina e puipuia mai ai le suavai.
  • O fualaau e tuʻuina i luga o se laisa susulu, lea e faʻaitiitia ai le fafaga tasi i le lua i le tolu aso.
  • E leʻi leva ona totoina, e faʻafefiloi fualaau, tuʻuina i luga o le auala i se nofoaga e aunoa ma ni faʻamalosi malosi - muamua mo le itula pe lua, ma faʻaitiitia le taimi i se aso atoa.
  • E mafai ona e totoina ni fatu mai le faaiuga o Aperila, ae naʻo le taimi o le taufaamatau o le po ua maeʻa.

E faʻafefea ona fai se taʻaloga Turki, o le a taʻuina i le vitio:

Afai e te lūlū fatu i totonu o se fagu e masani ai, e tatau ona e pikiina. O laau toto e totoina i totonu o pusa eseese, ae e tatau ona e taumafai e faʻaleaga aʻa i sina mea e mafai.

Faʻapenaina e ala i le taoto

O le ituaiga e te fiafia i ai e mafai ona faʻaolaina e ala i le taoto:

  • Ina ia faia lenei mea, ave le meaʻai, ia lolomi i luga o le eleele, faapipii i se uaea v-foliga i luga o le ulu.
  • E tatau ona aveese le patun.
  • O le pulupulu o le fuga i le palapala susu.
  • A maeʻa le masina, o le a tupu, e mafai ona totoina le fale i se nofoaga tumau.
  • O ia kopi e kopi atoatoa ai le ituaiga tina.

Faʻapenaina e ala i le vaʻaia

E seleseleina mai se aʻa na aumai mai se laau o le lona lua o tausaga o le ola, totoina ile eleele susu, faia ai se ata lafoia. A maeʻa pe a ma le 3 vaiaso, o le a amata ona ola laau toto - e mafai ona fuafuaina i foliga vaaia o laulaau fou. I Aokuso ua latou totoina. O le a latou fuga i le tausaga na sosoo ai. Afai o lenei taʻaloga e faia i totonu o se lauʻeleʻele poʻo totonu o se lauʻeleʻele, ona aʻafia vave lea o le vavae. O lenei metotia e faʻaaogaina pe afai e te manaʻo e tausia lau ituaiga mea e fiafia i ai.

O le pule a Turki e mafai ona faʻaleleia e le totoina o le tagata lava ia. O le mea moni, o le ai ai le tele naua o laau toto, ae o le a latou fiafia pea ia te oe i le matagofie o le fugalaau.

Maʻi ma meaʻai

Faʻatoʻaga Turki togalaau faʻatoʻaga ma le tausiga o ata

O nei fugalaau e fiafia i le la, e manaomia ona faʻafeinu i lea taimi ma lea taimi, lelei e vaʻaia le palapala pe a uma ona faʻafeinu, lea o le a puipuia ai foliga o le pala.

Faʻasaga i vaʻaiga ma laʻau lanumeamata, e mafua ai foliga o lanu paʻepaʻe i luga o petals, faʻaaoga le iniseti talafeagai.
A faʻamalūlū ma faʻamaʻi, taumafai e faʻamautinoa e le pa'ū le vai i luga o fugalaau.

O le tele o ituaiga ma le tulaga le masani ai o turupeni Turiki e mafai ona faamalieina ai manaoga o soo se tagata e teu. O mea e maualalo le tuputupu ae e ese le matagofie i togalaau poʻo togafiti, teuteu se vaega e le mafaamatalaina o le togalaau e avea o se mea e maua mai i totonu o fagu poo pusa, faʻatoʻa le faapaologa poʻo le faapaologa ma le manogi ma le vali.

O mea tetele, toto i luga o mutia, i totonu o laau toto e fetaui lelei i totonu o togalaau o se sitaili masani. O fugalaau manogi matagofie e tosina mai ai le pata, pi, manufelelei. Otioti fugalaau i totonu o vases mo le lua vaiaso. O lenei fugalaau e le masani ai o se teuteuga o soʻo se 'upega tafaʻilagi.