O le togalaau

Vaatogo le taimi e matua ai

O le taimi sili ona lelei mo le seleseleina o pateta ua manatu o le taimi lea ua matua mamae uma ai alo ma oti i fafo. O le mea moni, pe a amata ona vevela ma vevela le lau o le la, o le atinaʻeina o vaega ma luga o lalo o le laau e faʻaitiitia, ona maeʻa ai lea. O pipi na tupu aʻe i lenei tulaga e fausia ai se pele malosi ma faaputuputu le aofaiga saʻo o meaʻai. O le fesoʻotaʻiga o pateta ma stolons e vaivai. O lona uiga, e oʻo mai le taimi e mafai ai ona eliina le pateta e aunoa ma le fefefe e matua afaina ai fatu.

Le sootaga i le va o le filifilia o ituaiga ma le taimi o le seleseleina o pateta

Talu ai, ona o foliga o le fetogi, o taimi e totoina ai i vaega eseese e mafai ona suia, o aso matuita o pateta o soo se mea e fuafuaina eseese. Ma iinei, ina ia maua fua maualuga i se vaega faapitoa e oo lava i le tulaga o le totoina, o le sao o le filifilia o ituaiga eseese e taua tele.

E mafai ona vaevaeina le Potatoes i ni vaega e tusa ai ma le saoasaoa o le vave ma le tuputupu ae o le vaitau.

  • O fua o le popo matutua ua saunia mo le eliina i le 50-65 aso.
  • Fua o le vave pateta vave mai le 65 i le 80 aso.
  • Vaitausaga o vaitau e maua ai le maualuga o le fua i le 80-95 aso.
  • O le umi o le totoina o le pateta, ao lei oʻo, ua i ai ile palapala mai le 95 i le 110 aso.
  • I le mutaaga o ituaiga o meaʻai, o le tele o taimi e pasia ao lei seleina le pateta - ia le itiiti ifo ma le 110 aso.

O le mea lea, i tulaga taitasi, o le filifilia o ituaiga mo le totoina e faia taʻitasi. E le gata i lea, i totonu o le faʻataʻitaʻiga, e le gata o le taimi o le pateta ma le tuputupu aʻe o le vaitau, ae o le faʻamoemoega o le ituaiga, o lona tofo, ma le mafai ona tatalia le teuina o le taumalulu e taua.

Faʻamatalaga e aʻafia ai le patipati o le taimi e faʻaalu ai

E oo lava i le totoina o fatu o ituaiga eseese, e le mafai e le fai togalaau ona mautinoa o le a seleseleina pateta i le taimi e tasi.

  • O le faailoaina o le tele o totoga o laau toto e tafe mai ai le tuputupu ae o togavao, ma pe a eliina pateta fou i totonu o fatu, e mafai ona maua se faateleina o mea o lo o maua i le palapala.
  • O tagata matitiva i le eleele, o le vave ona oo mai le taimi e mafai ai ona eliina pati. I eleele lafulemu, totō laau, ma o le mea lea o le tuputupu ae ma le atinaʻe o fatu, e mafai ona faʻaauau seia oʻo i le taimi o le tautotogo.
  • I luga o eleele mamago, ma le leai o se susu, ua faaitiitia foi le taimi e lelei ai le pateta. Ua i ai i le ogatotonu o le taumafanafana i luga o togalaau e le maua ai le suavaia, e mafai ona e vaaia le paʻu o laumei samasama po o vao mamago.

I le tulaga muamua, o loʻo i ai se tulaga lamatia o le maua o se seleselega le lelei i le pau, e le mafai ona faʻafefeina le taumalulu. Ma i le ata lona lua ma le tolu, o le a matua tele lava fatu, pe o le a laiti lava.

O le sini a soʻo se fai togalaau o se gaʻo maualuga, e lelei ona teuina uma taumalulu. Mo lenei mea, e taua tele le totoina o fatu, maua le mamafa, faia se palu anufe ma faaputuputu meaʻai.

E faʻapefea ona fuafua pe o afea e mafai ai ona eliina pati? Taulai atu i le mago ma le oti o luga, e taua le manatua:

  • tausia o le suka i totonu o le palapala mo le sili atu ma le tolu vaiaso talu ona maeʻa le lanu e le talafeagai;
  • mulimuli ane o le seleselega o le pateta o le a sili ona leaga ai le fatu;
  • afai o laʻau ma laulaau, e ui i le malulu, e lanu meamata, e tatau ona faia fua e faʻavave ai le fua o fatu.

Afai o le afu muamua na afaina ai laau, e sili atu le aoina o pateta e aunoa ma le faatuai. A leai, o meaʻai mai fatu e alu e toe faʻafoʻi luga.

Mowing luga ma isi auala e faʻatatau ai le matua o pateta

O se tasi o auala pito sili ona faigofie e aloese ai mai le tulaga pe a e eliina ia pateta pateta i le tautoulu, o le mowi pea o lauulu lanumeamata. E masani lava ona tupu lenei mea i le tuai ona totoina po o le taumafanafana. O se taunuuga, o fatu e le faia ni pi e faigofie lava ona manuʻa ma le lelei ona teuina. Afai e le mafai ona e faatali e selesele pateta, ona le itiiti ifo lea i le 7-10 aso aʻo leʻi eliina, o le pito i luga o loʻo faʻamamaina lelei. Mo se laau toto, o le a avea lea ma faailoga o le faʻamaʻaina o laau, ma ua totogo fatu. O le faiga lava lea e tasi pe a fai e tatau ona e faʻaogaina se mea e teu ai pateta poʻo se taʻavale savali i tua pe a selesele.

Ina ia maua ai pateta maʻaleʻale i le amataga, e faʻaaogaina foi vailaʻau i aso nei.

  • Pe a oʻo i le lua vaiaso aʻo leʻi fuʻeina pateta, o le a faʻapipiʻiina le tumutumu i le paʻu o le sulfate paʻu i le fua o le 5 kalama i le lita o le vai. O le vailaʻau e maua moni mai le susu mai le laʻau, o le mea e tupu ai, o le a amata ona pisia laulaau, ona pati ma faʻamago.
  • I le faaiuga o se vaitau umi, malulu, faatasi ai ma le alu soo mai, o le pito i luga e togafitia i le magnesium chlorate. O le meafaigaluega e faia i le fua faatatau o le 20 kalama o le kemini i le lita o le vai. Afai e tumau le tau, ona maeʻa lea o le 5 aso e mamae le vaega lanumeamata o laau.
  • Ole fufuluina o fualaau faisua e fesoasoani e faatelevaveina ai le totoina o palu pateta ma le superphosphate i le fua faatatau o le 2 kilokalama o le oloa i le 10 lita o le vai. O le suavai e faia i le ao po o le afiafi pe a maeʻa le vaitau o le fuga, ae mai le 5 i le 10 lita o vailaʻau e faʻaaogaina i le selau vaega.

O nei metotia o le a fesoasoani i le maua o ni meaʻai maualuga i le taumafanafana, pe a faʻafefeteina ia pateta laiti e sili ona lamatia ona o le maualuga o le faʻaleagaina o masini.

O le tele o le faʻavaveina o le mama e faʻamaonia i peatlands ma eleele maualalo, pe a oʻo i le timu vevela e faigata tele ona maua se fatuga fiafia.

Tulaga o le tau mo le eliina o pateta

O le taimi sili e eli ai fatu e matutu, mafanafana le tau, pe a mafai ona eliina le pateta ma faapipii saʻo iina. E vave ona vave totogo, ma faʻamamaina mea e totoe o le eleele ma e le faʻamago.

Afai e oʻo mai timuga, e sili atu le aua nei tuai le fufulu. Talu ai o le maualuga o le susu i le faaiuga o le vaitau tuputupu aʻe e mafai ona mafua ai faʻamaʻi patipati, o foliga vaaia o le pala i nofoaga faaleagaina ma afaina ai le ola ola.

O le tulaga lelei o le vevela mo le seleseleina o pateta e mai le 10 i le 17 tikeri. Talu ai e le gata i le malulu tasi ma le malulu malo e le gata ina faaleagaina ai luga, ae e afaina ai foi fatu. Mo lenei mafuaʻaga, e le tatau ona eliina le pateta i le vaveao o le tautoulu, pe a manino le mafanafana o le ea nai lo le eleele.

Selesele ma le lima ma faʻaaoga se pateta pateta

Faʻalagolago i le vaega o le fanua ma mea e fiafia i ai le tagata lava ia, e filifili e le fai togalaau se suo, paluga, moa, sosoʻo i tua o le tamaʻi taʻavale po o se mea e faʻaaogaina ai pateta e fai ma meafaigaluega mo le seleseleina o pateta. Faatasi ai ma se tui, e mafai ona e pry uma mai fatu na faia i luga o le vao. Faʻaleagaina mai lenei mea faigaluega, ma e sili atu ona faigofie le galulue ma i latou. Ae afai o loʻo faʻaleagaina pea le pusa, e le pei o se pateta e selesele ma se suo, o le a le mafai ona teuina ma e tatau ona faʻatautaia vave. E le gata i lea, pe a faʻaaogaina tui, e masani ona le filifilia mai pateta laiti mai le eleele.

Pe a toliina le pateta i luga o eleele palapala, e masani ona lava le toso i luga o laʻau o le pateta ina ia mafai ona vaaia le tele o tubers i luga, o isi o totoe e aveesea e ala i le masini ma le suo. I luga o eleele eleʻele, mamafa, eli ai le togavao, faʻafeiloaʻi le lau mai le itu e laveaʻi ai fatu.

O nei tulafono e galue i vaega laiti, ae afai e tetele le faatoaga, e le mafai ona e faia e aunoa ma ni meafaigaluega faapitoa. O se mea e fai-oe-oe pateni pateta poʻo mea gaosi meafaigaluega e mafai ona faafaigofieina le faagasologa, faʻaititia ai le tau o totogi o galuega, ae o le taimi foi mo le seleseleina o fatu.

Galulue faʻatasi ma se mea e teli mo pateta e manaʻomia ai oe e te tausisia nisi o mataupu.

  • O le faʻaaogaina e aoga pe afai o laina o vao e oʻo lava.
  • O le mamao e mafai ai e le tagata teu ona faʻaleaga mea totō latalata ane.
  • Aʻo faʻagasolo, e taua le faʻamautinoa e faigofie lava le faʻaogaina o pateta, ma o pateta e tumau i luga o le eleele pe a maeʻa. Afai e sese le filifilia o le loloto, o le a faʻalavelaveina le galuega ona o le tele o le paʻu o palapala, poo nisi vaega o le seleselega o le a leiloa.

E tusa lava po o le a le mea e seleseleina ai le pateta, pe faʻaaoga pe faʻaaoga masini masini, pe a uma ona aoina fatu, e tatau ona faʻavasegaina, aveese faʻamaʻi ma faʻafefe pati. Ma afai e tatau ai, i luga tonu o ituaiga, o mea toto e filifilia mo le isi vaitau.