Fugalaau

White Acacia

O le ea o aai i saute ma nuu i le taimi o le fuga o le paʻepaʻe papaʻe ua tumu i lona manogi, lea e faailoga ai le taunuu mai o se vaitau o taumafanafana agalelei. O lenei laau sa usuina i tala anamua, i le tele o pese, na le amanaiaina o ia i galuega faaonapo nei.

O le manogi o le acacia ua matua pagatia e le fanua. O lona nectar e tosina mai ai pi. I le fugalaau o le fasi ocacia e totoina i luga o se eria e tasi le hectare, latou te aoina mai le sili atu ma le 1,500 kilokalama o le meli, ma mai le laʻau laʻau e mafai ona latou aoina pe a ma le 8 kilokalama. O le meli fou mai le paʻepaʻe acacia e sili ona lelei lona tofo, faʻamaloloina o meatotino, se manogi manogi. E toetoe a le lanu ma e maofa le manino - i totonu o se meli pe o le pito i luga o se ipu uamea e le mafai ona vaaia. O le meli Acacia e tumau lona tulaga vai mo se taimi umi, ma e tusa lava pe faʻamalamalamaina, e le maumau ona uiga lelei.

White acacia, poʻo Robinia pseudoacacia, poʻo Robinia pseudoacacia, Robinia vulgaris (Black locust, False Acacia)

© Rasbak

White acacia o le laau taatele i le itu i saute o lo matou atunuu. E pule maualuga o ia i le vaega steppe o Ukraine, i le Kuban, i Moldova. E le mafai ona mafaufau faalemafaufau ia Chisinau ma Odessa, Dnepropetrovsk ma Rostov, Voroshilovgrad, Donetsk, Krasnodar ma le tele o isi aai o lo tatou itu i saute e aunoa ma se paepae paepae. Ae o le mea sili ona ofoofogia o le pe a ma le 200 tausaga talu ai e leʻi iinei o ia. I le taimi nei ua na o tagata tomai faapitoa e iloa o le paepae paepae na aumaia ia i matou mai Amerika i Matu, lea e tupu ai i totonu o vaomatua masani.

E tusa ai ma faila, o le acacia o se tasi o uluaʻi laau na aumai mai le Lalolagi Fou i Europa. O le fai togalaau o Louis XIII, Vespasian Robin, o le sa malaga i Amerika, na ave ese o ia mai Virginia.

O Karl Linney, o le na atiina ae le faatulagaga o le lalolagi i le afa muamua o le 18 seneturi, na tuuina mai ai le ituaiga, lea e mafua ai le paʻepaʻe paʻepaʻe, i le faamamaluina o Robin le igoa faasaienitisi Latina igoa. I se taimi mulimuli ane, na amata ona taua e le au faila o le lacacia le lakaca foi, e ese mai i le tele o ituaiga ituaiga ocaca, e tufatufaina i le tele o atunuu i sisifo.

White acacia, poʻo Robinia pseudoacacia, poʻo Robinia pseudoacacia, Robinia vulgaris (Black locust, False Acacia)

O le laau muamua, lea na totoina e Robin i le 1635 i Pale i le Faatoaga Faatoaga a le French Academy of Sciences, sa faasaoina e avea o se ituaiga o talafaasolopito faamanatu i lenei aso. O nei laka paepae ua salalau lautele, e le gata i lo tatou atunuu, ae ua ola foi i luga o konetineta uma o le Lalolagi, e le aofia ai le Antarctica. E le o se tasi ituaiga, sei vagana ai le tatou birch, e mafai ona faatusatusa i ai i lona gafatia ona vave nofo i ni teritori fou. O le mea moni, o le "metotia" o le atinaʻeina o nofoaga fou, o lana lava ia: o le birch e faʻasalalauina fatu, ma o le acacia e faʻatoʻilalo nofoaga nofo ai ma aʻa.

White acacia e leʻo i le mea mulimuli ma faʻatupu fatu - e maua ai le tele o fua o fatu. Fai mai le vaomatua e sili atu i le 200,000 acacia seedlings e mafai ona tupu mai fatu e aoina na o le tasi le tausaga mai le fua o le laau i le tele ma le matua. Ae ui lava i lea, i lalo o tulaga masani, o le acacia paepae e toetoe lava a le toe faafouina e le fatu, o le atigi e matua faigata ma e tumu i fatu. O le mea lea, o le vaomatua ao le i luluina le tele o taimi latou te togiina fatu i vai inu.

White acacia, poʻo Robinia pseudoacacia, poʻo Robinia pseudoacacia, Robinia vulgaris (Black locust, False Acacia)

O le acacia paʻepaʻe sa muamua totoina i le amataga o le 19 seneturi i le togalaau o A.K. Razumovsky e latalata i Odessa, mai le mea na vave ona nonoina e le Odessa Botanical Garden. I le taimi lava e tasi, na faʻatautaia saʻo mai i Amerika Matu ia fatu papa acacia e Vasily Nazarovich Karazin, o le na faavaeina le University of Kharkov. O laau sili ona matutua i lo matou atunuu e tupu i Odessa, Kiev ma le vaega o Kharkiv, o lona matua e silia ma le 100 tausaga le matutua, ma e oo lava i tagata tomai faapitoa e maofa i lo latou tele. O se tasi o nei laau tuai ua ola i le Faatoaga Faatoaga a le Iunivesite o Kiev.

Faʻasaoina i Iukureini ma laau faamanatu o lenei ituaiga meaola. O se tasi oi latou e sili ona pele i tagata aloaʻia o le kobzar - Taras Shevchenko. I Pereyaslav-Khmelnitsky latalata i le fale o se uo sili a le tusisolo, fomaʻi Kozachkovsky, e lua le acacia e ola, o ona ogalaau e vavalalata vavalalata. I se tasi taimi, sa totoina ai e Shevchenko ma Kozachkovsky ni laau secacia se lua i le tasi pu, ma o gatete na mausali. O loʻo i ai se aganuʻu e faʻapea, ina ua maeʻa le tulaueleele, sa faatalofa ia Shevchenko ma Kozachkovsky ma fai mai: "Ia faʻamalosi tagata Rusia ma Iukureini, pei oa tatou laau"

White acacia, poʻo Robinia pseudoacacia, poʻo Robinia pseudoacacia, Common Robinia

Mea e faaaogaina:

  • S. I. Ivchenko - O se tusi e uiga i laau