Laʻau

Sprekelia

Sprekelia (Sprekelia) o se laau totō o le aiga Amaryllis. E mafua lona amataga i luga o mauga o Kuatemala ma Mekisiko. E amata ona fuga i le amataga o le tautotogo po o le taumafanafana faatasi ai ma fugalaau matagofie.

Sprekelia matagofie (Sprekelia formosissima) - o se laau e ola i luga o le vao e ola i le 30-35 centimita. O le pulou lava e paʻu uliuli i lanu mumu uliuli, e tusa ma le 5 inisi le lautele. O laulaau e vaapiapi ma laugatasi: o le numera o laulaau e mai le 3 i le 6, o le umi e 40-45 centimita. Le lanu o laulaau e lanu meamata, o nisi taimi mumu i le faavae.

O se fugalaau fugalaau e tupu i luga o se mea maualuga. O se lanu mumu sesega. E aofia ai ni peti e 6, e tolu ia e "tilotilo i luga" ma o le a faasolosolo malie lava, ma o isi e tolu e ola i lalo, e fai ma sui o se paipa ma ni sima. Laʻau mumu lanu mumu, i luga o le pito i tua o le lanu samasama ua i ai. E susulu le logo i le tautotogo po o le tau vevela.

Sprekelia tausi i le fale

Nofoaga ma moli

O le Sprekelia e le mago ma fuga, e tatau ona tuu i se nofoaga ma le malamalama lelei, e pei ona lagona lelei i le susulu o le la. Ina ia faʻaleleia le vavalo, e tatau i le laau ona susulu le susulu o le la i le itiiti ifo ma le 4 itula i le aso.

Lulu

Sprekelia o se laau vevela-alofa, o lea i le taumafanafana e fautuaina e ave i le ea fou. O se mafanafana mafanafana mo fugalaau e pei o le vevela i le maualuga o le 23-25 ​​tikeri. I le taumalulu, i le taimi o le taotoga, o pamu e tausia i le vevela o le 17-19 tikeri.

Faʻamamaga o le ea

O le Sprekelia e lelei atoatoa ona fai i totonu o le ea i totonu, e le manaʻomia se mea e faʻamama ma faʻaleleia.

Faʻasa

I le tautotogo ma le taumafanafana, e tatau ona faasusu tele Sprekelia. E sili ona lelei le faia o le sua mai le pito i lalo i totonu o le fagu o le ulo. I le faaiuga o le vaitau o le tau vevela, e tatau ona e faʻaitiitia le vai, ma a maeʻa lau lau fugalaau, e mafai ona e taofia uma.

Soo

O le eleele mo le olaola o le spelia e tatau ona matala ma manava. E mafai ona saunia le faʻafefiloi mai le turf land, humus, peat ma le oneone paʻu i le fua o le 2: 1: 1: 1.

Fertilizers ma faʻamaʻi

O le Sprechelia e amata ona fafaga faatasi ma le foliga mai o se pononcle. O luga o laei e faia pe a ma le 2-3 taimi i le masina seia oʻo i le faaiuga o le taumafanafana.

Suiga

O le taimi aupito sili ona lelei mo le faʻaaogaina o le sperekelia o le amataga o le tautotogo (Mati). I le pito i lalo o le ulo, e taua tele le tuʻuina atu o iliili e faʻaleleia ai alavai. E tatau ona faʻaloloto le pulou i le afa o lona umi. O le ulo, lea o le a totoina ai le aniani o le talalala, e tatau ona tutusa le lautele ma e tusa ma le 3 inisi le umi i le va o fatuga ma puipui o le ulo.

Taimi e malolo ai

I le gospel, o le vaitaimi e totoe e tusa ma le 5 masina - mai ia Novema ia Mati. I le amataga ma le ogatotonu o le autumn, e seasea lava ona faasūsūina le laau; i Novema, e faʻamutaina uma le vai. A maeʻa laʻau, e tatau ona eli mai i totonu o le ulo ma tuʻu i totonu o le paʻu mama, pe tuʻu i totonu o fagu ma teuina i le vevela o le 17-19 tikeri i se mea pogisa. I le oʻo mai o le tautotogo, ia Mati, ua totōina pupuleo sprekelia i totonu o se ulo ma faʻamago seia oʻo i le pito i luga o le pou, ma amata ai ona amata le susu.

Faʻamatalaina o le Sperekelia

E mafai e le Sperekelia ona faalauiloa e avea ma "fanau" (tele lava), ma fatu. I le tulaga o le toe gaosia e tamaiti, e tatau ona vavae ese ma le faaeteete i le taimi o le totoina o laau. Ona tatau lea ona faʻafefeteina fasi pepa i le malala ua faʻaaogaina ma totoina i totonu o pusa otaota ma oneone (pulumu-fatu) poʻo le masi sphagnum ina ia i ai le ape i le luga. O tamaiti laiti i le vevela o le 20-25 tikeri.

Faʻatasi ai ma le faʻafefeteina, e mafai ona e maua fatu o sphekelia. O le toto Sprekelia e tupu malie malie; i le tausaga muamua pe lua e leai se taimi malolo. I nai uluaʻi tausaga, e leai se taimi vavalalata e matauina. O fualaau toto e amata i le matua o le 3-5 tausaga.

Maʻi ma meaʻai

E le taliaina e Sprekelia le tafega ma le paʻu i vai i totonu o le palapala. E le fiafia foi le Sprekelia i mea ola (manu), i le fea tulaga o le a pala vave ai le pulu. O meaola faalavela, e mafai ona afaina ai le laau: moli vavave, talipupuni sese, mealybugs.